Ne znaju, samo špekuliranje. Tako se "znalo" i kad je Allianze prodao svoj dio
ZABA (Zagrebačka banka d.d.)
-
-
-
Kako znate da ide istiskivanje ?
Mislim da istiskivanje nema smisla. Jer ako gosp. Franjo i proda tih svoji nešto manje 400.000 kom s kojima se nije trgovalo, malim dioničarima, samo će time potaknuti veće trgovanje ovom dionicom. Možda je ZABI trgovanje i uvrštenje na burzi i neka vrsta reklame. Da su htjeli izaći s burze već bi izašli.
-
- Sjetim se PBZ kako su nas šutnuli, a sad bi bila preko 1000 HRK garant.
-
Ne znaju, samo špekuliranje. Tako se "znalo" i kad je Allianze prodao svoj dio
Normalna stvar da špekuliramo,odakle info. o tome . Ali ako je na neki način prije 5-6 mjeseci bilo govora o tome, normalno je da to u ovom trenutku dovedemo u vezu sa time. Slično se dogodilo i sa PBZ, bila je na 1000 HRK - istiskivanje oko 800 HRK.
Kolega Goran govori da bi sada PBZ bila min. 1000 HRK. Smatram da bi bila oko 1500 HRK, jer ja Zaba sa 60 HRK skočila na sadašnjih 90 HRK + dividenda.
-
Ovako je pisalo 30.9.'22.
UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo - Zagrebačka bankaUniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje…www.zaba.hr -
dividenda zabi sluzi kao izvlacenje para svim managerima u vidu njihovog bonusa
ne vjerujem da ce se toga odreci
-
Da su htjeli napraviti istiskivanje, kupili bi te dionice gosp. Franje. Ne bi mu dali da ih prodaje malim dioničarima.
-
Ja sam se prvi uplašio istiskivanja ili delista kada je allianz prodao svoj dio Uni-ju koji je s tom kupnjom premašio 95% vlasništva. Trenutak za delist ili istiskivanje je bio idealan. Tada još nije bila najavljena dividenda s tim da dvije godine prije toga zaba nije isplatila dividendu što je značilo da se hrpa para nagomilala na zabinom računu. S druge strane cijena na burzi je bila ubijena. To dvoje u kombinaciji je izgledalo kao idealan trenutak za delist ili istiskivanje, međutim oni to tada nisu iskoristili. Ne vidim logiku da onda to sada naprave kada bi im to bilo puno puno skuplje.
-
Ja sam se prvi uplašio istiskivanja ili delista kada je allianz prodao svoj dio Uni-ju koji je s tom kupnjom premašio 95% vlasništva. Trenutak za delist ili istiskivanje je bio idealan. Tada još nije bila najavljena dividenda s tim da dvije godine prije toga zaba nije isplatila dividendu što je značilo da se hrpa para nagomilala na zabinom računu. S druge strane cijena na burzi je bila ubijena. To dvoje u kombinaciji je izgledalo kao idealan trenutak za delist ili istiskivanje, međutim oni to tada nisu iskoristili. Ne vidim logiku da onda to sada naprave kada bi im to bilo puno puno skuplje.
To je to.
-
To je to.
Poštovane kolege - Na bilo kojoj burzi svijeta postoji pravilo " Na burzi nema logike ni razumnog riješenja , samo sreća i donekle pamet može pomoći ".
I veliki Isaac Newton je podlegao euforiji na londoskoj burzi i u to vrijeme izgubio veliko bogatsvto. Njegove čuvene riječi iz davne 1720 god. glase :
" U svakom momentu u detalje mogu izračunati kretanje svakog nebeskog tijela , ali ne i pomahnitalost ljudi "
-
-
To je to.
Poštovane kolege - Na bilo kojoj burzi svijeta postoji pravilo " Na burzi nema logike ni razumnog riješenja , samo sreća i donekle pamet može pomoći ".
I veliki Isaac Newton je podlegao euforiji na londoskoj burzi i u to vrijeme izgubio veliko bogatsvto. Njegove čuvene riječi iz davne 1720 god. glase :
" U svakom momentu u detalje mogu izračunati kretanje svakog nebeskog tijela , ali ne i pomahnitalost ljudi "
Prije obavijesti da je Uni preuzeo Allianzov dio zaba se tržila u rasponu od 8 do 9 eura. Tromjesečni prosjek u tome trenutku je vjerojatno bio cca 8,5 eura. Zaba tada još uvijek drži kapital od 2 neisplaćene dividende zbog zabrane HNB-a.
U ovom trenutku tromjesečni prosjek je oko 11 eura ako ne i preko 11. Prava na ove dvije dividende su stečena sredinom 4. mjeseca. 0,74 + 0,95 eura dividende puta 3,8% od ukupno 320 000 000 dionica koliko Uni ne posjeduje je 1,69 eur x 12 200 000 je cirka 20 mil eur. Uz to, tih 3,8% dionica koje bi morali platiti kod istiskivanja ili delista je sada skuplje za nekih 30 mil eur. Znači ukupno cca 50 mil eura je razlika da nas istisnu sada spram onog trenutka kada su kupili allianzov dio. E sad, 50 mil eura stvarno nije malo novca iako to zaba zaradi za 1 kvartal. Logika bi bila da su htjeli to odraditi, u trenutku kada su kupili allianzov dio, to bi ih izašlo puno jeftinije nego sada. Ali slažem se s kolegom, logika i burza često ne idu ruku pod ruku.
Prosjeke sam lupao od oka ali trebali bi biti donekle precizni.
-
Zanimljiva situacija za banke. ECB je digla kamatnu stopu na 3,5%. Što bi značilo da ZABA na sav depozit koji drži u ECB-u dobiva masnu kamatu. Je li moguće znati kolika je to suma novca koju zaba drži u ECB? U godišnjem FI za 2022. stoji sljedeće:
Izvješće je u kunama. Znači 47 milijardi kn je u središnjim bankama. Koliko od toga je u ECBu?
Ako je dio u HNBu, dali HNB također ima sličnu ili nešto veću kamatnu stopu na depozite?
ja stvarno nisam stručan u ovom području, ali hipotetski da je 47 mlrd kn položeno u ECB po kamatnoj stopi od 3,5%, ispada da bi zaba samo na tome ove godine zaradila 1,65 mlrd kn pod uvijetima da i dalje imaju taj iznos i da je ove cijele godine prosječna kamatna stopa 3,5%?
Usporedbe radi, kada je solidna godina za Zabu, 1,5 mlrd kn im bude ukupna zarada dok su kamate bile oko nule.
Vrlo vrlo zanimljivo. Jel ima netko tko nije početnik kao ja da ovo malo protumači.
-
Zanimljivo. Nisam bio svjestan te situacije. Ja sam mislio da će lion's share profita ove godine činit krediti koji nemaju ugovorenu fiksnu kamatu ili kojima je taj period (2-3 g) istekao pa će posljedično rata otplate rasti. Većina banaka diže kamate na kredite al još ne dižu % koji oni plačaju štedišima.
Što je sa suprotnom pričom, lovom koju komercijalne banke posude od ECB-a? Ja sam smatrao da je to češći scenarij od držanja love kod ECB-a.
Kako je kolega Roki rekao, ako netko razumije situaciju detaljnije neka pojasni
-
Zanimljiva situacija za banke. ECB je digla kamatnu stopu na 3,5%. Što bi značilo da ZABA na sav depozit koji drži u ECB-u dobiva masnu kamatu. Je li moguće znati kolika je to suma novca koju zaba drži u ECB? U godišnjem FI za 2022. stoji sljedeće:
Izvješće je u kunama. Znači 47 milijardi kn je u središnjim bankama. Koliko od toga je u ECBu?
Ako je dio u HNBu, dali HNB također ima sličnu ili nešto veću kamatnu stopu na depozite?
ja stvarno nisam stručan u ovom području, ali hipotetski da je 47 mlrd kn položeno u ECB po kamatnoj stopi od 3,5%, ispada da bi zaba samo na tome ove godine zaradila 1,65 mlrd kn pod uvijetima da i dalje imaju taj iznos i da je ove cijele godine prosječna kamatna stopa 3,5%?
Usporedbe radi, kada je solidna godina za Zabu, 1,5 mlrd kn im bude ukupna zarada dok su kamate bile oko nule.
Vrlo vrlo zanimljivo. Jel ima netko tko nije početnik kao ja da ovo malo protumači.
Nema HNB, odnosno to je sada dio ECB, sav novac je sada u ECB-u i vodi se po njihovim kamatama.
-
Nema HNB, odnosno to je sada dio ECB, sav novac je sada u ECB-u i vodi se po njihovim kamatama.
Znači ovo kako ja tumačim situaciju je isproavno? Zaba bi prema tome mogla na konto depozita kod ECB-a uduplati neku normalnu godišnju dobit...
-
Znači ovo kako ja tumačim situaciju je isproavno? Zaba bi prema tome mogla na konto depozita kod ECB-a uduplati neku normalnu godišnju dobit...
Novac koje ZABA ima u centralnim bankama na 31.3 pomnoži sa 3%, te podijeli sa 4. To ti je kamatni prihod za 2Q. Bdw od 1.7 je najavljen rast kamata na stambene kredite.
-
Novac koje ZABA ima u centralnim bankama na 31.3 pomnoži sa 3%, te podijeli sa 4. To ti je kamatni prihod za 2Q. Bdw od 1.7 je najavljen rast kamata na stambene kredite.
Jasno. Meni je ovo sad otkriće jer je Zaba inače znala imati oko 1,5 mlrd kn dobiti tijekom godina kada je kamatna stopa ECBa bila oko nule. Ako pretpostavimo da će opet zaraditi 1,5 mlrd kn od tog da kažem redovnog poslovanja, ove godine bi zarada zbog kamata ECB-a mogla biti poduplana.
Povećanje kamate na kredite kako kažete od 1.7. će biti još dodatni bonus...
-
Znaci li to i duplu dividendu ?
-
Očekivani porast kamatnih stopa na štednju
"Rast će i kamatne stope na štednju"
"Imate pokušaj da preko povećanja kamatne stope ipak smanjite taj pritisak na investicije, na tržištu nekretnina učinite određeni predah. Procjena je da će u eurozoni inflacija biti tvrdokorna i ostati na razini od 5 posto", dodao je. Objašnjava da ako je kamatna stopa četiri posto, onda je u najmanju ruku u ravnoteži s inflacijom.
Podsjetio je kako kamatna stopa raste svugdje u svijetu, pa tako i eurozoni, ali vjeruje da je eurozona u cjelini u dobrom položaju. "Rast će i kamatne stope na štednju u jednom iznosu, može se očekivati da će rasti do tri ili četiri postotna boda", iznio je svoje predviđanje.
-
Očekivani porast kamatnih stopa na štednju
"Rast će i kamatne stope na štednju"
"Imate pokušaj da preko povećanja kamatne stope ipak smanjite taj pritisak na investicije, na tržištu nekretnina učinite određeni predah. Procjena je da će u eurozoni inflacija biti tvrdokorna i ostati na razini od 5 posto", dodao je. Objašnjava da ako je kamatna stopa četiri posto, onda je u najmanju ruku u ravnoteži s inflacijom.
Podsjetio je kako kamatna stopa raste svugdje u svijetu, pa tako i eurozoni, ali vjeruje da je eurozona u cjelini u dobrom položaju. "Rast će i kamatne stope na štednju u jednom iznosu, može se očekivati da će rasti do tri ili četiri postotna boda", iznio je svoje predviđanje.
Ovisi gdje će rasti, hrvatske banke su dobro kapitalizirane. Love imaju i previše. Koga će poticati na dodatnu štednju i zašto? Nisam siguran da će kod nas kamatne stope ići na neku značajnu razinu...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner