1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:01 PM
  • tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • October 31, 2022 at 9:15 AM
    • #1,061

Očekujem veliku dividendu jer banki matici bi moglo zatrebati novca, jer je Italija u nezavidnoj poziciji kamate rastu a imaju dug GDP 140% što je jako puno za srednje razvijeno gospodarstvo, tako da očekujem na ovoj skupštini u prosincu ili svakako u veljači divku do 10+ kn

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • November 2, 2022 at 2:28 PM
    • #1,062

Veliki promet danas ima li tko kakvu informaciju?

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • November 3, 2022 at 8:53 PM
    • #1,063
    Quote from tiko1

Očekujem veliku dividendu jer banki matici bi moglo zatrebati novca, jer je Italija u nezavidnoj poziciji kamate rastu a imaju dug GDP 140% što je jako puno za srednje razvijeno gospodarstvo, tako da očekujem na ovoj skupštini u prosincu ili svakako u veljači divku do 10+ kn

Ako se dobro sjecam nekih starih racunica ako odluce isplatiti i 2 zaostale dividende onda bi u kombinaciji sa ovogodisnjom to moglo biti i cca 12-13kn. To je postotak dividende kakvu ne nudi nitko drugi i sigurno bi lansiralo cijenu preko 70kn. Mislim da se rezultatima kvartala i godine nema sto prigovoriti ZABA doslovno proizvodi milijune na dnevnoj bazi i trenutno je vjerojatno najmocnija na burzi po rezultatima

Neki su nagadali da se divka nije isplatila jer se cekao prijelaz na €. I to je na redu kroz 2 mjeseca. Dakle svi preduvjeti za divku postoje a zbog pojacane inflacije zadrzavanje dobiti bi zaista bilo besmisleno.

Sto se tice rizika mislim da su ovi faktori koji guraju cijenu dolje:

1.ne zna se datum ni iznos divke

2.ne zna se presuda i (od)steta za slucaj Franak

3.zbog nedavne kupnje dionica postoji mogucnost delista ili istiskivanja prije nego se desi dogadaj pod 1.

Ja sam u skupini dionicara koji nisu ove godine nista prodali i nadam se da ce se rizik isplatiti i da ce najava divke ugodno iznenaditi imaoce.

• Goran
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    167
    • November 4, 2022 at 10:22 AM
    • #1,064

Bojim se da će do kraja godine ići scenario kao PBZ.

Rušenje cijene i delist po cca 60 kn.

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • November 4, 2022 at 10:25 AM
    • #1,065

tužbe za švicarca koje su pred vratima izvjesne i idu svome kraju u milijardama kn mogle bi poslužiti kao izgovor za istiskivanje. Na ZSE je priča uvijek ista sjetimo se Peveca i delistiranja, Fortenovu tko je stvarni kupac, ZABU imaju sve u svojim rukama da operušaju male dioničare. Ledo, Jamnica, mirovinci, pbz, isti obrasci "transparentnosti"

• Invest
    Student
    Reakcija primljeno
    70
    • November 4, 2022 at 8:44 PM
    • #1,066

Definitivno se ide u smjeru istiskivanja malih dioničara. Nemojte očekivati blagonaklone dividende.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • November 4, 2022 at 9:00 PM
    • #1,067
    Okrupnjavanje UniCredita u Zabi neće utjecati na likvidnost na burzi
    www.poslovni.hr

Pa koliko sam ja čitao u medijima trenutno se ne razmislja o nikakvom istiskivanju niti povlačenju burze, pa mi bas nije jasno zašto kakti anonimni “znalci” ovdje tvrde suprotno?

Pitam se pitam se kome vjerovati…. Pa naravno medijima i upravi!

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • November 4, 2022 at 10:21 PM
    • #1,068
    Quote from Invest

Definitivno se ide u smjeru istiskivanja malih dioničara. Nemojte očekivati blagonaklone dividende.

A to je osobno misljenje ili postoje neke cinjenice?

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • November 4, 2022 at 11:36 PM
    • #1,069

Jednako vrijede argumenti i za squeez i za status quo, prema dostupnim informacijama. Trebalo bi vidjet koliko je tu dionica malih mikro dioničara koje bi trebali otkupiti i to je neki trošak.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • November 5, 2022 at 8:19 AM
    • #1,070
    Quote from KultLicnosti

Jednako vrijede argumenti i za squeez i za status quo, prema dostupnim informacijama. Trebalo bi vidjet koliko je tu dionica malih mikro dioničara koje bi trebali otkupiti i to je neki trošak.

S tim se slazem. i iskreno ne vidim razloga zasto bi to radili ako mogu uzeti 95% kolaca i donositi sve odluke zasto bi im smetali mali dionicari?

mjanko
    Student
    Reakcija primljeno
    55
    • November 5, 2022 at 9:42 AM
    • #1,071
    Quote from KultLicnosti

To je barem jednostavno za izračunat: mali dioničari (tu računam i PBZ OMF koji drži 0,67%) imaju svi zajedno 3,8% dionica, što u odnosu na broj izdanih iznosi cca 12,169 miliona dionica. Kada bi redovna godišnja dividenda bila recimo 7kn, to je godišnji trošak od cca 85 mil. kn na ime dividende (za banku zanemariv godišnji trošak). Kada bi išao squeeze out, po cijeni od recimo 60kn, to je cca 730 mil. kn jednokratno, što nije baš zanemariv trošak za banku. Ono što je meni recimo 'osigurač' da ipak neće ići squeeze, je ovaj OMF, a i činjenica da među malim dioničarima ima puno bivših i sadašnjih djelatnika banke, a i visokog managementa. Nadam se da se ne varam ...

• Goran
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    167
    • November 5, 2022 at 1:38 PM
    • #1,072

Zašto je PBZ to uradio ako je tako ?

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • November 5, 2022 at 2:28 PM
    • #1,073

Što je PBZ uradio?

Delistao dionicu? Pa imali su valjda neki interes da urade tako. Smanje troskove oko održavanja kotacije. Imali su malen ff i nije bilo mnogo trgovina.

Za razliku od PBZ-a, Zaba vlastitim dionicama nagrađuje cijeli niz zaposlenika i menadžera i to je ključna razlika zašto je Zaba “više stalo” do završetka i ostanka na burzi. I Zaba ima nominalno dosta veći ff pa objašnjavam da je i to jedan od razloga. Iako po mom sudu tržište ne vrednuje fer Zabu, al to je više problem samog lokalnog tržišta nego samog Izadavca.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • November 5, 2022 at 4:07 PM
    • #1,074

U civiliziranim kapitalističkim društvima je stvar poslovnog prestiža biti uvršten na burzi. Neće nikada Unicredito biti delistiran na stranim burzama. Ali u ovakvim udaljenim kolhozima EU, kako oni nas vide, sve je moguće. Ovdje vrijedi obrnuto od logičnog i važniji su "needs of the few" od "needs of the many"...

Čim mi zasmrdi na ovakve scenarije, gledam ono... "really, why bother?" Eto.. kako se to kod nas promijeni.. Od mene koji sam se kroz skoro cijelu prošlu godinu krcao ovom dionicom, do toga da sam ovo proljeće likvidirao cijelu poziciju i dugoročno sam nezainteresiran.

Možda se dogode ružni scenariji, a možda se ne dogodi apsolutno ništa. Ne znam. Možda ni sami vlasnici još ne znaju, nego važu, kalkuliraju pa kako onda da mi znamo?

A što znamo? Znamo da postoji rizik.. Rizik u vidu vjerojatnosti neugodnih scenarija u kojima se gubi novac. Toga smo svi svjesni. E... a onda ako se kasnije takvi scenariji pretvore u stvarnost, nemojmo onda galamiti "kvragu i ova naša burza, aaaajme burze! to treba zatvorit, taj ZSE!!"

Kriviti burzu kao takvu je bezveze. Državu, to mi je oke. Netko je ranije spomenuo da bi po sili zakona velike banke i općenito dionička društva kad dosegnu određenu veličinu - morala biti uvrštena na burzu.

To se neće sjetiti u Vladi i Saboru.

Uglavnom... svatko od nas neka sam odluči s koliko rizika se može nositi, koliki gubitak mu je prihvatljiv. I da krenu u istiskivanje, vrijedi to i daleko od toga da bi se za ZABU dobilo ništa. A koliko bi se dobivalo, e to samo nebo zna.

Ja otvoreno kažem - propustit ću ovu priliku. Do daljnjega.

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • November 6, 2022 at 7:39 AM
    • #1,075

možda netko želi kupiti pa piše da će biti povučeno s burze. Svatko mora za sebe odlučiti. Kupit i tresti se nije dobro nikako. HT papur je zanemaren skroz ali to je ZSE. Ima prilika ali bolje likvidniju robu. Ovdje je mamac dividenda i nije to loše toliko. Bilo je po 61 kn na zatvaranju burze u četvrtak mislim da je nekom krstkoročno trebalo casha. 70-80 kn bar vrijedi budimi iskreni. Dividenda najmanje 10% na proljeće 2023. Jel tako ? Tako je.

• Blister
    Student
    Reakcija primljeno
    190
    • November 6, 2022 at 9:23 AM
    • #1,076
    Quote from mjanko
    Quote from KultLicnosti

To je barem jednostavno za izračunat: mali dioničari (tu računam i PBZ OMF koji drži 0,67%) imaju svi zajedno 3,8% dionica, što u odnosu na broj izdanih iznosi cca 12,169 miliona dionica. Kada bi redovna godišnja dividenda bila recimo 7kn, to je godišnji trošak od cca 85 mil. kn na ime dividende (za banku zanemariv godišnji trošak). Kada bi išao squeeze out, po cijeni od recimo 60kn, to je cca 730 mil. kn jednokratno, što nije baš zanemariv trošak za banku. Ono što je meni recimo 'osigurač' da ipak neće ići squeeze, je ovaj OMF, a i činjenica da među malim dioničarima ima puno bivših i sadašnjih djelatnika banke, a i visokog managementa. Nadam se da se ne varam ...

Evo casha

H23BA

• Invest
    Student
    Reakcija primljeno
    70
    • November 6, 2022 at 7:58 PM
    • #1,077
    Quote from Brunos
    Quote from Invest

A to je osobno misljenje ili postoje neke cinjenice?

Naravno da je to moje mišljenje jer druge službene informacije nema, osim da se to neće dogoditi kao što je Uprava rekla.

Ali ne bi im vjerovao. Slično je radio i PBZ.

A s ovakvim vlasničkim omjerima ne vidim razloga zašto to ne bi napravili.

Kao što kolega Yieldchaser kaže, na Zapadu je stvar poslovnog prestiža biti izlistan na burzi. Ali kod nas je druga priča.

Ja sam bio full in ali sam sada i do daljnjega full out.

• enes.razman
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    327
    • November 6, 2022 at 8:52 PM
    • #1,078

po meni odje je prica pa skoro gotoa jos malo da spuste prosijek i tu ga odrzavaju a onda pa pa ec vidjeno na mnogim dionicama ali ogledni primjer PBZ

• abraham
    Student
    Reakcija primljeno
    68
    • November 7, 2022 at 8:16 AM
    • #1,079

meni se isto čini da se dionica slabi da bi je se otkuplo i delistiralo za što manju vrijednost

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • November 7, 2022 at 9:34 AM
    • #1,080

Mislim da će se desiti istiskivanje, ali ne uskoro ako je uprava rekla da ga neće biti mislim da ne bi ugrozili svoj poslovni ugled, tako da očekujem jednu masnu dividendu, problem je samo presuda nadam se da će Vrhovni sud biti transparentan i unaprijed objaviti kada će biti objavljena presuda da informacija budu svima dostupna pod jednakim uvjetima.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 2, 2025 at 5:16 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 2, 2025 at 5:16 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 31

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 2, 2025 at 3:43 PM
    2. Odgovora
      31
      Pregleda
      16k
      31
    3. joe

June 2, 2025 at 3:43 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 2, 2025 at 2:49 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      919k
      2.1k
    3. slovojed12

June 2, 2025 at 2:49 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 2, 2025 at 5:16 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

slovojed12 June 2, 2025 at 2:49 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago