što se ovdje dogodilo?
ne znam tko je ovo radio ali kod biljeski je ostala 21019 godina...dakle previd i nemar ... ne mogu vjerovati da je to doslo do Darka
što se ovdje dogodilo?
ne znam tko je ovo radio ali kod biljeski je ostala 21019 godina...dakle previd i nemar ... ne mogu vjerovati da je to doslo do Darka
Jedan kolega na drugom forumu je postao bilješke koje je prikupio na skupštini dioničara..
U kratkim crticama:
– Oni se vode vrlo konzervativnim odlukama da očuvaju kapital i ne ulaze u nikakve dodatne rizike. Svi troškovi su svedeni na minimum i osigurali su likvidnost i poslovanje do slijedeće sezone za koju naravno ne znaju kakva će biti i kažu da su oprezni ali optimistični. Smatraju da su donosili ispravne odluke..
– Rezerve su po njima dovoljne da ništa nije ugroženo i bolje je kontrolirana stagnacija i gubitak uz neutralan cash flow nego upitno poslovanje uz rizik nekontroliranog gubitka i odlijeva novca… Čak je donesena skupštinska odluka o politici primitaka članova uprave pa npr uprava radi bez plaće do daljeg…
– Ovo su događaji za koje nitko nije imao rješenje i plan. Postojao je plan za različite scenarije, od financijskih kriza, izbjegličkih, tečajnih, itd itd.. Imaju rezerve, a i banke su kažu pozitivno reagirale i imaju potpuno pokrivenu situaciju, likvidnost društva nije ugrožena, spremni su i za investicije kad se procjeni da je vrijeme
– U tom svjetlu radi se kažu punom parom na papirima. Građevinska za Albatros II je uskoro gotova. U Portorožu su proveli značajne reorganizacije i očekivana profitabilnosti će biti znatno veća
– Investicije su sada na čekanju. U ovom trenutku nitko ne zna kada će se s njima krenuti. Kažu da su optimisti, ali uvijek računaju sa vrlo konzervativnim brojkama…
Tržišta na koja su orijentirani mogla bi se vrlo brzo vratiti, a s obzirom na sve, čak i pojačati jer par godina ljudi će se ipak držati bližih destinacija.
Ovo što se piše po Sloveniji da su hoteli prodani nisu ni potvrdili ni demantirali, ali to je svakome jasno da oni i da je to možda istina to ne smiju nikome reći, a kamoli na skupštini.
Pričao sam i aktiviranju trezora u kupnji dionica (dozvola skupštine i odluka uprave postoji i dana je između ostalog i zbog očuvanja likvidnosti na burzi). Kažu da bi takva intervencija u ovom trenutku mogla biti promatrana i kao pokušaj manipulacije cijenom od strane HANFA-e s obzirom na promete i male količine dionica u prodaji.. (koga zanima isto po pitanju LRH može se javiti u inbox)
Sretni su jer su LRH prodali, da nisu to bi za njih bio veliki problem sada …. LRHC je zdrava i profitabilna tvrtka bez raznih problema koji su opterećivali LRH.
Osobno nisam zaključio da se događa išta dramatično, nitko nije bio posebno nervozan i nezadovoljan. Ako ima ikakve istine u tome da prepuštaju to nekom drugome to nije zbog toga što je tvrtka ugrožena, nego prije jer procjenjuju da im se plan “kupi-ušminkaj-prodaj” neće ostvariti u rokovima u kojima su početno planirali pa ih nekakav povrat u odnosu na vrijeme ne zadovoljava….
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/242
Izvješće je u najmanju ruku katastrofa. Praktički nije ni bilo gostiju. Jug Hrvatske i njegova ovisnost u avio gostima nisu dobitna kombinacija za ulaganje trenutno. Nažalost....
Kad su hoteli zatvoreni, teško da u njima može biti gostiju. Lrhc je imao zatvorene hotele. Je li to bila dobra odluka ili ne, vidjet ćemo kad se objave rezultati onih koji su imali otvorene hotele. Za Cavtat sam prilično siguran da je bila dobra odluka jer je to avionska destinacija, za Portorož ne znam.
za Portorož možda i nije bila odluka top.. ali još nije vrijeme za iznošenje zaključaka.. jedino bitno u ovom trenutku je dali nam iduće godine slijedi normalizacija
Kad su hoteli zatvoreni, teško da u njima može biti gostiju. Lrhc je imao zatvorene hotele. Je li to bila dobra odluka ili ne, vidjet ćemo kad se objave rezultati onih koji su imali otvorene hotele. Za Cavtat sam prilično siguran da je bila dobra odluka jer je to avionska destinacija, za Portorož ne znam.
Pa ja mislim da nije bila dobra odluka općenito, ali opet za LRHC i jest jer je dubrovačko-neretvanska županija imala najveći podbačaj sezone na Jadranu.
Meni nešto drugo nije jasno, kako će opet pokrenuti poslovanje, a obzirom da će radna snaga možda otići negdje drugdje raditi. Poticaji su skromni i neredoviti. Ne znam, to su teške odluke.
Skoro godinu dana bez posta.
Imamo rusenje cijene od strane cerpa. Trezor bi se mogao aktivirati pa dogovoriti s njima kupovinu nekog paketica.
Di si kanabisu jesi živ?
Trezor bi treba otkupit sve pa sve poništiti ( na zadnjoj skupštini su donijeli odluku koja im to omogućava ako hoće) međutim u par navrata sam primjetio da je i trezor nešto otpuštao ne znam s kakvom svrhom, glupo bi bilo da kokošare prodajući po desetak dionica
Evo me prijatelju. Vracam se nazad nakon poduzeg odmora. Trenutno branim ovu poziciju, no vidim da cerp otpusti po 400 komada tjedno. Ne znam tko su sada zasluzni građani?
Znam da trezor ima pravo kupovati i da ce i ponistiti ono dionica sto imaju. No na prosloj skupstini su rekli da ne bi kupovali da ih hamfa ne proglasi za spekulante. Ne znam dali su u hanfi jos zivi? Vidim da nikakve odluke ne provode
Na Poslovnom pričaju ponovno o prodaji hotela u Sloveniji
Zna li itko od ovdje prisutnih članova išta o tome ?
Na Poslovnom pričaju ponovno o prodaji hotela u Sloveniji
Zna li itko od ovdje prisutnih članova išta o tome ?
pojmeš slovenščino?
ali na hrvaškem:
Preuzimanje, kako to slatko zvuči
Najdraža riječ, dok ne bude
O kojoj se cijeni špekulira ?
Da li je Liburnija u posebnom režimu trgovanja ?
Whoops, ni to ne znam
Vidim ask i bid usaglašen, a transakcija nije provedena.
Već sam i zaboravila na to čudo- Poseban režim trgovanja
Ovdje nažalost cerp 30 tak godina od rata dijeli dionice stradalnicima i to stvara pritisak na prodaju. Netko mudro skuplja na ovim razinama. Cerp je krajem studenog donio odluku o otpuštanju i to 3.539 dionica. Ne znam koliko je cerp imao tada dionica, čini mi se preko 6000. Uskoro bi se to trebalo realizirati pa uz još kakav članak o prodaji lagano gore. Naravno ovisi i što broker Putin ima za reći
Prošli tjedan sam završio kupnju željene količine na ovaj dionici pa bi podijelio svoje razmišljanje. Ovo je druga dionica koju sam kupio na ZSE u zadnjih 7 mjeseci (nakon HPB prošle jeseni) – što je dosta više nego prosjek zadnjih 10 godina na ZSE.
Strategija za ovu dionicu je špekulacija da će se u cijelosti prodati do kraja 2025. te ću u tom trenutku izaći iz ove investicije.
Trenutna cijena odraz je uglavnom dva negativna faktora. Prvi je naravno, iznimno loše poslovanje posljednje dvije godine. Drugi je CERPovo dijeljenje dionica, koje u kombinaciji s jako ograničenom likvidnosti, dovodi do, iz moje perspektive, iznimno podcijenjene dionice za rok ulaganja od 3 godine.
Upside potential
Kao što sam već naveo, špekuliram da će se LRHC prodati 31.12.2025. Ne očekujem značajnu promjenu u valuaciji turističkih firmi pri prodaji, tako da sam koristio EV/EBITDA u rasponu od 9.5 – 10.5. Iz konzervativne perspektive očekujem da će EBITDA za 2025. bit u rangu s 2019. – što znači nekih 75m. Za navedeni raspon multiple, EV bi nam bio između 710m – 790m. Za razdoblje 2022-2025 očekujem kumulativnu EBITDA od 250m kao i investicije za „održavanje“ od 20m godišnje. S tim pretpostavkama, očekujem neto dug 2025 za 170m manji nego danas. Kad podijelimo i pomnožimo navedene pretpostavke dobijemo raspon cijene dionice od 2615 – 2880. Na ulaganje u trajanju od 3.5 godina, i donji dio raspona, dobijem annualized return od 28%.
Downside potential
Dva su glavna rizika koja vidim u ovoj investiciji – likvidnost dionice i vlasnička struktura. Ulaz i izlaz iz ove dionice traje dosta dugo čak i s mojom količinom. Budući da sam završio ulaz, trebao bi me brinuti samo izlaz – koji bi trebao biti pri preuzimanju – tako da me likvidnost na burzi kroz idućih nekoliko godina ne treba zanimati previše. Vlasništvo je pogodno mojoj špekulaciji prodaje firme (kao i godine Ostoje), ali objektivno postoji određeni rizik budući da vlasnici nisu baš najtransparentniji (već sam se bio malo opekao u SN holdingu). Rizik na ovoj dionici procjenjujem na 10% tako da dobijem iznimno solidan R/R od 2.8. Alokacija u ovu investiciju je ca. 3.5% cjelokupnog portfelja.
LP i sretno svima
Ovi prodaju vlastite dionice vec neko vrijeme, a evidentno je da im s druge strane SN Gama to sve sprema uzima.
Zasto se jednostavno ne dogovore i sve to obave sto imaju u jednoj OTC transkaciji ili čak i na burzi posto sve više-manje ide
po sličnoj cijeni i nema nikakve guzve.
Ovo mrcvarenje iz dana u dan stvarno nema smisla.
Jel se to sprema neka korporativna akcija?
Dionicama uklonjena nominala.
A već su povezano društvo SNHA ugasili i pripojili SNH GAMA.
sto mislite da ce se dogoditi?
Krenuo je oproštaj od još jednog turista na našoj burzi?