ovi valjda znaju kaj delaju PBZ CROATIA OSIGURANJE
kupili su samo par stotina kom i time prešli granicu od 5%
To mi ne znamo...
Znači imaju još cca 7k dionica van TOP 10...Ovo u TOP 10 je kategorija B + kategorija A van TOP 10.
ovi valjda znaju kaj delaju PBZ CROATIA OSIGURANJE
kupili su samo par stotina kom i time prešli granicu od 5%
To mi ne znamo...
Znači imaju još cca 7k dionica van TOP 10...Ovo u TOP 10 je kategorija B + kategorija A van TOP 10.
Toliko o tome...
I koji je zaključak ?
I koji je zaključak ?
Da je gotovo
I koji je zaključak ?
Sanacija Jadranske banke je trajala preko godinu dana, skoro godinu i pol.
Građani - Nova hrvatska banka d.d.
Sve negativne konotacije sa Sberbankom nestale...
https://www.novahrvatskabanka.hr/media/5702/sberbank-dd-gi-2021_hrv-final.pdf
Za one koji zele znati vise… 😎
https://www.novahrvatskabanka.hr/media/5702/sbe…1_hrv-final.pdf
Znači vlasnički kapital na 31.12.21 je izvarednih 1,2 milijarde kuna, a neto dobit banke lani je bila 33 milijuna kuna....sad se vratite par stranica prije što sam ja tvrdio o Sberbank i općenito o ovoj akviziciji HPB-a, a što su pojedinci/mudraci tvrdili i izvlačili iz rukava nekakve kosture iz ormara i šta ti ja znam.
EDIT: Sutra dokupim HPB.
Što se čeka?
Što se čeka?
Treba vam taj nalog, niže ići kolega...
Ja neprodajem dok nebude 1500kn makar čekao još 10 god.Lp
Ajmo se malo igrati brojevima, vlasnički kapital Sberbanke na 31.12.21., 1,2 milijarde kuna( i to sa totalno očišćenom bilancom), HPB kupuje istu za 71 milijun kuna. U best case scenario za jednu kunu koja je dala HPB dobila je 17 kuna nazad, što bi značilo da bi BVPS HPB grupe porastao za nekih 45% sa 1300kn po dionici na nekih 1880kn po dionici.
Što bi značilo da je tržišna vrijednost HPB je tek na 50% BV-a.
Ajmo se malo igrati brojevima, vlasnički kapital Sberbanke na 31.12.21., 1,2 milijarde kuna( i to sa totalno očišćenom bilancom), HPB kupuje istu za 71 milijun kuna. U best case scenario za jednu kunu koja je dala HPB dobila je 17 kuna nazad, što bi značilo da bi BVPS HPB grupe porastao za nekih 45% sa 1300kn po dionici na nekih 1880kn po dionici.
Točno. HPB i Sberbank/NHB su bile profitabilne čak i u uvjetima povijesno niskih kamata. Međutim, sad polako dolazi kraj ere jeftinog novca tako da banke tek ulaze u ciklus. U teoriji, to bi trebalo dovesti do daljnjeg rasta profitabilnosti i BV, pogotovo uzimajući u obzir volumen dobiven kroz NHB. To je jedan od razloga zašto fondovi kupuju HPB (tu je katalizator i moguća dividenda i privatizacija).
https://www.novahrvatskabanka.hr/media/5702/sbe…1_hrv-final.pdf
...to je prošla godina, problemi su počeli u 2. 2022 početkom sankcija radi agresije na ukrajinu....tada se jaako puno toga promjenilo kao povlačenje depozita, blokada i izgledan stečaj i likvidacija da se hpb tu nije podmetnula... ta bilanca je zastarjela, aktiva je već onda kod spašavanja bila manja za 30% odnosno ispod 8B a i tisak i konzum kao najveći klijenti su nakon svega ovoga u međuvremenu prešli na erste
Povlačenjem depozita se smanjuju obveze banke, a ne vlasnički kapital, a u stavci imovina se smanjuje novac na računu. Sberbank nije mogla ispaliti 3 milijarde kuna depozita, jer toliko nisi ni imali sredstava na računu, u najbolju ruku 1,5 milijarda kuna keš na računu, kad se maknu obvezne rezerve pri HNB-u.
A kako se povlačenjem depozita smanjuju obveze banke kada banka nema novaca?
A kako se povlačenjem depozita smanjuju obveze banke kada banka nema novaca?
Knjigovodstveno se smanjuju 😃
Pa kada novac na računu presuši, banka je u nemogućnosti vršiti daljne isplate....depozit je obveza(liability) banke ( ne vlasnička imovina), a kredit je asset.
Jer za koliko god da su se depoziti smanjili, za toliko su se smanjile i obveze banke.
Best case scenario ipak nije moguc ier je sigurno napravljena steta banci nakon izvjesca.. pitanje je kolika steta?
U svakom slucaju dobar posao za HPB, koliko dobar to cemo tek vidit…
Best case scenario ipak nije moguc ier je sigurno napravljena steta banci nakon izvjesca.. pitanje je kolika steta?
U svakom slucaju dobar posao za HPB, koliko dobar to cemo tek vidit…
Imovina banke se nepobitno smanjila, max za iznos koji su nalazio na računu banke. Ali to nije gubitak vlasnika(iako ćemo imati pad ukupne imovine), gubitak ćemo vidit na smanjenom naplatom raznih naknada, a na drugu stranu će i nešto uštedit na prijevremenim razročenjem depozita, kamate su bile nemale 1-2%,a to je razročenjem anulirano.