Mirovinski sustav

 • dolaze izbori, a platna bilanca nikad bolja


  Grčić: Treba smanjiti jaz između mirovina i plaća
  ZASTUPNIK SDP-a Branko Grčić poručio je u srijedu da je već ranije trebao biti ukinut Zakon o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima o mirovinskom…
  www.index.hr


  "I Damir Bakić (Klub Možemo) drži da je puno veći problem kako unaprijediti položaj 85 posto umirovljenika kojima su mirovine osigurane prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i sukladno doprinosima i stažu. Smatra kako te mirovine treba odmah povećati barem devet posto, ne računajući regularna usklađenja."


  ne da Bog neke veće krize i vala otkaza, jer već smo odavno u zoni "ko to more platit"

  ''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

 • Novosel kaže - umirovljenici i radnici imaju razloga za zabrinutost, jer novca u mirovinskom sustavu već sada nedostaje, a promašenim smatra i II. stup mirovinske reforme s obzirom na to da svega 10 posto umirovljenika ima interesa ostvariti mirovinu iz tog stupa.


  Jedini problem II stupa je što su uplate bile premale jer je 3/4 išlo za I stup. Da je svih 20% išlo za II stup mnogi bi imali pristojne mirovine i reforma bi bila potpuna. Onima kojima bi to bilo nedovoljno socijalna pomoć iz proračuna. Uostalom tako je i sada samo što je sadašnje rješenje neodrživo jer se postotak proračunskih transfera iz godine u godinu povećava a onako bi se smanjio.

  Ovo sada je najgore rješenje. 15% je nedovoljno za prvi stup pa je ostatak transfer iz proračuna a ostatak od 5% za drugi stup ne može biti ni približno dovoljno za pristojnu mirovinu.