I sada ce HDZ spremiti u djep razliku izmedju sto su dali nama po 3.25 i 3.65! kakvi lopovi!
Ulaganje u obveznice
-
-
-
? kako misliš spemiti razliku daj me prosvjetli pa godišnji kupon na obveznicu je 3,65% znači dali su više nego što je bilo u prospektu 3,25%
-
? kako misliš spemiti razliku daj me prosvjetli pa godišnji kupon na obveznicu je 3,65% znači dali su više nego što je bilo u prospektu 3,25%
Fizičkim osobama neće vratiti višak upisanih sredstava, samo institucionalcima
će vratiti oko 450 mil.kn, a kamata je viša od najavljene. Pripremaju se za izbore
-
će vratiti oko 450 mil.kn, a kamata je viša od najavljene. Pripremaju se za izbore
Pa morali su dignuti prinos kad je svim HDZ-ovim ministrima stigla naredba šefa da dobrovoljno kupe obveznicu , ministar Filipović se isprsio sa čak 100k eura pa da mu ublaže malo što se žrtvovao za vise interese, a Butkoviću žena dala samo 500 eurića, neka oštra gospođa.
-
Pa morali su dignuti prinos kad je svim HDZ-ovim ministrima stigla naredba šefa da dobrovoljno kupe obveznicu , ministar Filipović se isprsio sa čak 100k eura pa da mu ublaže malo što se žrtvovao za vise interese, a Butkoviću žena dala samo 500 eurića, neka oštra gospođa.
Možda je kupovala nove cipele u Trstu, pa joj ostalo samo 500 eura i dala mužu za kravatu, a on uložio u obveznice
-
pa valjda je ocito da se zajebavam
-
E ovo je sad ozbiljna kamata, kao da banke daju kmt od 4.2%.
I sad ovo na burzi kupiti po 98% od nominalne, pa prinos do dospijeća će biti 4.6% na godinu.
-
ja sam bio onako 99% uvjeren da ce biti znatno visa nego 3.25
kao sto sam napisao prije, da su izasli sa 3.25, previse bi se ljudi htjelo upisat, morali bi vracat pare, stavljat limite, i bio bi fijasko
ovako je win win situacija
sad mi je malo zao da nisam jos vise ubacio...ah...
EDIT: jedino nisam zadovoljan sto je isplata kamata na dan zena...sad zna zena da imam, i ode mi kupon tik tak -
ja sam bio onako 99% uvjeren da ce biti znatno visa nego 3.25
kao sto sam napisao prije, da su izasli sa 3.25, previse bi se ljudi htjelo upisat, morali bi vracat pare, stavljat limite, i bio bi fijasko
ovako je win win situacija
sad mi je malo zao da nisam jos vise ubacio...ah...
EDIT: jedino nisam zadovoljan sto je isplata kamata na dan zena...sad zna zena da imam, i ode mi kupon tik takTako ti i treba, kada ulažeš u obveznice, gdje sigurno gubiš, zbog inflacije, a sada još i zbog žene.
-
E ovo je sad ozbiljna kamata, kao da banke daju kmt od 4.2%.
I sad ovo na burzi kupiti po 98% od nominalne, pa prinos do dospijeća će biti 4.6% na godinu.
Možda i niže, budemo vidjeli 😎
-
-
Kako ce to ici… hoce bit na ZSE.. pa da stavis nalog na 99-98…95, pa cekas tko ce prvi prodat?
-
Da, ko i dionice.
-
ako kamate nastave rasti, a sve upucuje na to , vrlo je vjerojatno da se na zimu zaduzimo za 4+, sto bi onda ove obveznice pogurnulo na trzistu
-
Mislim da politika, odnosno OMFovi neće dozvoliti velike diskonte na ovu obveznicu. Sve što se pojavi na prodaju će oni pokupiti.
Državi ne odgovara da se priča da netko gubi velike pare na nečemu što je predstavljeno kao dar HDZa svekolikom pučanstvu, a mirovinci mogu samo sanjati 3,5+% zaradu u normalnim okolnostima.
Ali da bih volio kupiti ovo po npr 99% nominale, naravno da bih. I tata bi sine...
-
Meni i dalje nije jasno kako su obveznicki fondovi mogli proslu godinu natuci -10% na obveznice…
dakle ako im je ekipa prodavala udjele pa su morali prodati neke pozicije… pa nisu valjda sve pozicije prodali sa -10% ili vise,
Ne vjerujem da su kupili obveznice tamo neke xy drzave pa da im je valuta devalvirala 50%? Iako je to jedino logicno za tako veliki pad…. Ne vidi se iz izvjesca da imaju takve obveznice.
Ne vidi se ni cak da imaju obveznice kompanija, recimo par % u nekoj komapaniji koja je bankrotirala, pa imaju gubitak 10% jer toliko portfelja imaju od te komapnije..
Jel ima netko strucan tko bi mogao objasniti kako se mogu dogoditi takvi padovi??
-
ne znam za koj fond pricas, ali neki nasi fondovi nemaju ciste dionice i obveznice vec ETFove, cisto FYI
kod ETFa / fonda nije isto kao kada imas cistu obveznicu, jer oni obveznicama trguju, a ne kao i vecina retail investora samo drze do dospijeca
kod ETFa cijena same obveznice utjece na cijenu ETFa, tipa, kamatne stope gore, losije obveznice idu dole, sto znaci i da cijena ETFa ide dole
kod fondova, pogotovo ako su mirovinski itd, takodjer postoje zakonski propisi sto moraju raditi
ponekad ti zakonski okviri isto utjecu na cijenu samog fonda jer moraju kupiti nesto sto nema bas financijskog smisla, ali zakonski su primorani
tako da je najbolje ako je moguce, drzati direktne obveznice, koje drzis do dospjieca, i onda imas pravi exposure koji ti malo umiri porteflj
P.S. tako je i kad je corona dosla sve se strmoglavilo dolje, cak dan danas se neki obveznicki ETFovima nisu oporavili od toga, ali da si drzao direktno obveznice ti je svejedno jer na kraju uvijek dobijes glavnicu nazad (osim ako naravno ne defoltira)
-
Jel ima netko strucan tko bi mogao objasniti kako se mogu dogoditi takvi padovi??
Kad kamatne stope na državni dugi rastu, onda postojeće obveznice gube na tržišnoj vrijednosti, kada kamatne stope padaju, onda postojeće obveznice dobivaju na vrijednosti.
-
Kad kamatne stope na državni dugi rastu, onda postojeće obveznice gube na tržišnoj vrijednosti, kada kamatne stope padaju, onda postojeće obveznice dobivaju na vrijednosti.
Znači nakon ovih državnih što su sada izbacili po 3.65%.. ako izbace nove na jesen ili sljedeće godine po 4.5%.. ove sada postojeće će kao vrijedit manje? wtf. Kako, šta će kao ekipa ići proidavati samo zato što su izašle nove sa većim kuponom?? Pa ako ostanu unutra dobit će i dalje tih 3.65% godišnje
Na ove konkretno sam mislio redom su napraivli poštene minuse u 2022. a kad se pogleda u portfelj.. niš posebno osim obveznica... i takav minus slože??
https://hrportfolio.hr/prosirena-tecajnica#obveznicki-fondovi
-
da, na trzistu ce vrijedit manje jer ljudi/institucije zele prodat obveznice koje nose manji prinos, i kupit one koje nose veci (sto je i logicno zar ne)
kao sto sam i napisao gore, institucije/fondovi/etfovi trguju obveznicama da bi ostvarili prinose (i to naplatili), ne drze samo do dospijeca i ubiru kupone
trziste obveznicama je ne znam kolko puta vece nego dionicama, tamo su velike pare u igri, tako da svaki postotak donosi ili odnosi velike svote novaca
-
Znači nakon ovih državnih što su sada izbacili po 3.65%.. ako izbace nove na jesen ili sljedeće godine po 4.5%.. ove sada postojeće će kao vrijedit manje? wtf.
Da , ako se ta nova kamata odnosi na 2Y bond. Zašto je to tako?! Zato jer kupci ne žele kupovati obveznice koje imaju manji prinos( bez da im daš kakav popust). Iako realno 2Y bond imaju minimalnu volatilnost +- 2% max...ai sa tim ne treba razbijat glavu ,ako ih držiš do dospijeća.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun