Inače mislio sam im platiti nešto poreza na kapitalne dobitke od ove godine, sad ću naštelat da bude nula kuna.
Porez na ekstraprofit i utjecaj na tržište kapitala
-
-
-
Prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit je vani, ima samo dvadesetak članaka, brzo se pročita. Posebno su se potrudili oko uključivanja brodara u (nove) porezne škare. Ako ovaj prijedlog prođe u ovom obliku, vjerojatno kupim prnje sa ZSE, osim možda jednog ili dva favorita koja mi se ne prodaje...
Jel može link??? Da znam što ću prodat, dok je još na vrime.
EDIT: Točno se vidi da u Saboru i Vladi nitko dionice nema, inače ni bila opća pobuna. Ala će u 4Q biti kreativnog računovodstva.
Evo kolega: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=22493
-
Strašno da su i brodare ubacili, oni će biti najveći gubitnici ovog zakona, s 0% na 33%. Brodari će nadrljati skroz, dobit im je u zadnje 4 godine nenormalno skočila, prije su bili gubitaši. Više uopće nemam sumnje da će dionice na ZSE brutalno pasti sljedeće godine, kako ćeš imati povjerenja u burzu kad ti vlada mjesec dana prije kraja godine uvodi porez za tu godinu, i to po jako visokoj stopi.
QuoteDodatni porez na dobit primjenjivat će se neovisno i usporedno s primjenom poreza na dobit, poreza po tonaži broda i drugih javnih davanja.
Dodatni porez na dobit obračunava se i plaća usporedno i neovisno od obveze poreza na dobit i poreza po tonaži broda prema posebnom propisu te drugih javnih davanja.
Obveznici dodatnog poreza na dobit su osobe koje su sukladno posebnom propisu kojim se uređuje međunarodna pomorska plovidba obveznici poreza po tonaži broda.
Ministar financija pravilnikom propisuje provedbu ovoga članka u vezi utvrđivanja porezne osnovice kod obveznika poreza po tonaži broda.QuoteTakođer se propisuje kako se dodatni porez na dobit obračunava i plaća usporedno i neovisno od obveze poreza na dobit i poreza po tonaži broda prema posebnom propisu te drugih javnih davanja.
QuoteOvim člankom propisuje se kako dodatni porez na dobit plaćaju i obveznici plaćanja posebnog poreza na dobit koji su sukladno posebnom propisu kojim se uređuje međunarodna pomorska plovidba realizirali pravo plaćanja specifičnog paušalno utvrđenog poreza na dobit koji se naziva porez po tonaži broda. Plaćanje poreza po tonaži broda je državna potpora i izračunava se kao razlika između obveze poreza na dobit koja bi se utvrdila primjenom propisa o oporezivanju dobiti iznosa plaćenog poreza po tonaži broda, pri čemu se za obračun porezne obveze ne podnosi Prijava poreza na dobit nego Prijava poreza po tonaži broda. Prijava poreza na dobit se podnosi samo za djelatnosti koje nisu obuhvaćene porezom po tonaži broda. Stoga se tim poreznim obveznicima za potrebe utvrđivanja obveze dodatnog poreza na dobit podatak o oporezivoj dobiti poreznog razdoblja uzima iz Računa dobiti i gubitka kao objedinjenog izvještaja.
Stavkom 4. ovoga članka Zakona propisano je da će ministar financija pravilnikom detaljnije propisati provedbu ovoga članka u vezi utvrđivanja porezne osnovice kod obveznika poreza po tonaži broda.
-
Naime, obveza plaćanja dodatnog poreza na dobit se utvrđuje prema poreznoj osnovici koja je različita od porezne osnovice za obračun poreza na dobit. Stoga ista osoba može imati obvezu dodatnog poreza iako nema obvezu poreza na dobit i obrnuto.
Koji smradovi.Prijenos gubitaka iz prethodnik godina se ne uzima u obzir kod ovog novog poreza. Nema šanse da im ovo prođe.
-
Naime, obveza plaćanja dodatnog poreza na dobit se utvrđuje prema poreznoj osnovici koja je različita od porezne osnovice za obračun poreza na dobit. Stoga ista osoba može imati obvezu dodatnog poreza iako nema obvezu poreza na dobit i obrnuto.
Koji smradovi.Prijenos gubitaka iz prethodnik godina se ne uzima u obzir kod ovog novog poreza. Nema šanse da im ovo prođe.
I ja sam govorio za Lex Agrokor i nagodbu da nema šanse da prođe, pa je prošlo. Imaju Ustavni sud i sve ostale sudove u svojim rukama, "Kadija te tuži, Kadija ti sudi", mi nažalost možemo samo lajati na mjesec.
Itekako oni vode računa da obuhvate što veću bazu firmi, pa pogledajte tu rečenicu specifično je smišljena za brodare.
Oni će reći da su solidarno opalili najveće po džepu, a to što ćemo mi dogodine dobiti 20-30% manje dividende nikom ništa. Mi smo im neprijatelji, a narod nas gleda kao nekog tko ima viška love i ulaže u burzu. -
I ja sam govorio za Lex Agrokor i nagodbu da nema šanse da prođe, pa je prošlo. Imaju Ustavni sud i sve ostale sudove u svojim rukama, "Kadija te tuži, Kadija ti sudi", mi nažalost možemo samo lajati na mjesec.
Itekako oni vode računa da obuhvate što veću bazu firmi, pa pogledajte tu rečenicu specifično je smišljena za brodare.Nije samo za brodare, već i za turiste, a bogami i za banke( pogotovo HPB).
Ništa , kako sam već pisao, ostaje firmama max zakonom dozvoljena stopa amortizacije u 4Q, kao sredstvo izbjegavanja poreza.
-
Znaci sve maske su pale. Ako ih je ikad i bilo. Za HDZ glasaju oni koji uglavnom ne rade i zive na proracunu, a protiv oni koji rade i pune taj proracun. Idu izbori, HDZ mora konsolidirati bazu, ispabirciti jos koji %, podmititi manjince, zetoncice, i krece u otimacinu. Nema vise drzave, nema vise RH, nas Hrvata i sl. Ovo je mi protiv njih.
Izvucite sve na izbore, svu familiju, tete, babe, pse i macke, sve, jednostavno mora ih se srusiti s vlasti. I to je jedini nacin koji imamo.
-
Ako je istina da će ići i na brodare obavezno bi trebali napraviti preračun nav-a i umanjiti dobit za ovu godinu. Ne sumnjam da će tako i napraviti. Gledajući iz te perspektive ovaj pad vozarina ima i dobrih strana.
-
Ako je istina da će ići i na brodare obavezno bi trebali napraviti preračun nav-a i umanjiti dobit za ovu godinu. Ne sumnjam da će tako i napraviti. Gledajući iz te perspektive ovaj pad vozarina ima i dobrih strana.
Na kraju je odlično ispalo što su radili revalorizaciju flote 2021., time su znatno podignuli osnovicu za ovaj blesavi porez.
-
Na kraju je odlično ispalo što su radili revalorizaciju flote 2021., time su znatno podignuli osnovicu za ovaj blesavi porez.
Revalorizirat ce nazad.
Najmanji problem.
-
-
Atpl ne bi bila u problemu zbog visoke prošlogodišnje dobiti. Ali jdpl i ulpl bi zbog velikih minusa u godinama restrukturiranja 2018. i 2019. tako da bi porez išao na svu dobit što je posebno problematično za firme koje su izišle iz predstečajne i jedva dočekale pozitivu.
Od samog poreza još su bezvezniji kriteriji koji se za njega primjenjuju.
Ali ako ostane ovaj kriterij od minimalno 300m prihoda onda ni jedan brodar ne bi bio u porezu osim obe Tankerske.
-
HDZ se ovdje malo, puno zaigrao, nije im ovo Todorić, već su udarili na cjelokupni krupni kapital u RH (i to uglavnom strani)...likovi uvode dodatni porez na dobit i to retroaktivno, ali po totalno drugačijim pravilima, nego koja se odnose na izračun osnovice za plaćanje porez na dobit.
Bdw čitam jedinio Mađarska oporezuje sve kao mi, ostale članice EU samo energetski sektor(što i jest uredu), malo čitam komentare običnih ljudi ispod novinskih članaka, nitko vladi ne daje potporu za ovo.
-
Strašno da su i brodare ubacili, oni će biti najveći gubitnici ovog zakona, s 0% na 33%. Brodari će nadrljati skroz, dobit im je u zadnje 4 godine nenormalno skočila, prije su bili gubitaši. Više uopće nemam sumnje da će dionice na ZSE brutalno pasti sljedeće godine, kako ćeš imati povjerenja u burzu kad ti vlada mjesec dana prije kraja godine uvodi porez za tu godinu, i to po jako visokoj stopi.
Hhm, što se mene tiče ako atpl , jdpl, ulpl svaki budu imali preko 300 mil. kn dobiti mogu ih i oporezovati spreman sam i ja platiti dodatno porez na zaradu i dividendu. Očito ekipa ovdje baš svašta piše ni ne gledajući izvješća i brojke, kao i ovi u vladi, novinama....
Zamisli samo gdje bi bila cijena JDPL, ATPL i ULPL da ima preko 300mil. kn dobiti za 2022.
-
HDZ se ovdje malo, puno zaigrao, nije im ovo Todorić, već su udarili na cjelokupni krupni kapital u RH (i to uglavnom strani)...likovi uvode dodatni porez na dobit i to retroaktivno, ali po totalno drugačijim pravilima, nego koja se odnose na izračun osnovice za plaćanje porez na dobit.
Bdw čitam jedinio Mađarska oporezuje sve kao mi, ostale članice EU samo energetski sektor(što i jest uredu), malo čitam komentare običnih ljudi ispod novinskih članaka, nitko vladi ne daje potporu za ovo.
dali su im, na izborima
većina misli da je to ok
to bi značilo da je većina rentijerske populacije glasalo za ovaj porez? i to im ne smeta
-
dali su im, na izborima
većina misli da je to ok
to bi značilo da je većina rentijerske populacije glasalo za ovaj porez? i to im ne smeta
Pomalo, sad će krenuti kontra krupnog kapitala, pa kad vladi krenu iskakat negativni naslovi i afere po novinama, brzo će se ovaj prijedlog zakona povući na doradu. Nije ni prvi, ni zadnji put. Samo su ovaj put udarili na 208 najvećih firmi.
-
Hhm, što se mene tiče ako atpl , jdpl, ulpl svaki budu imali preko 300 mil. kn dobiti mogu ih i oporezovati spreman sam i ja platiti dodatno porez na zaradu i dividendu. Očito ekipa ovdje baš svašta piše ni ne gledajući izvješća i brojke, kao i ovi u vladi, novinama....
Zamisli samo gdje bi bila cijena JDPL, ATPL i ULPL da ima preko 300mil. kn dobiti za 2022.
Kriterij je 300 milijuna kuna prihoda, ne dobiti. Po tome ATPL upada u zakon, a mislim da će upast i JDPL, on je taman na rubu tog iznosa. Nije ni ULPL daleko, ali vjerojatno će ostati ispod.
Primorac: Tvrtkama s više od 300 milijuna kuna prihoda porez od 33 posto na dobit veću od 20 postoMinistar financija Marko Primorac predstavio je Nacrt prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit koji bi trebale plaćati kompanije s prihodima u 2022. godini…vlada.gov.hr -
Najbolje je firmama koje su blizu 300 milijuna kuna prihoda ili malo iznad prestati raditi u prosincu, kolektivni godišnji.
-
ahaha, onda je ovo stvarno bolesno
Znači zadnje 2-3 godine radiš sa gubitkom glava ispod površine mora i sada posluješ u pozitivi automatski imaš sigurno 20% veću dobit... ajmo te oderati, tj. opalit letvom po glavi ćim si malo izronio da uhvatiš dah. I taj lik je nešto predavao na ekonomskom faksu, hebate nije ni čudo da smo u banani kao država da će sve otići u 3pm.
Kako su samo sposobni sve uništiti to nisu istine . Nisu ramišljali da pročešljaju poslovanje trgovaca naftom i preprodavača ovdje i komplet tok od bušotine, da vidimo tko je omastio brk. Da ih oporezuju maximalno za to što izvode zadnju godinu dana da su sve cijene i poslovanje ubili u pojam.
Najbolje je firmama koje su blizu 300 milijuna kuna prihoda ili malo iznad prestati raditi u prosincu, kolektivni godišnji.
Nek sve račune za isporučenu uslugu na naplatu pošalju sljedeće godine
-
Prosjek za atpl je oko 100m dobiti za protekle četiri godine. Pod porez bi išlo sve iznad 120m dobiti. Valjda mogu naći nekih 10m usd umanjenja vrijednosti imovine. Za Jadroplov je još više u igri. Ako preskoče 300m porez bi išao na svu dobit. Ali s obzirom na pad vozarina mislim da će se zadržati ispod. Osim ako im novi brod knjigovodstveno ne pojača prihode.
-
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k