Da, trenutno su ameri profitirali, ali kad rusi dođu pameti, pa maknu ovog luđaka i krenu su modernom zapadnim stilom zivota, vratit ce se plin i nafta te resusrsi puno povoljnije od jedne iscrpljene i siromasne rusije
Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala
-
-
-
Nafta otišla 10% preko noci na špekulacije zatvaranja plina i ruske nafte koje pripremaju.
Ovo je onaj dio koji udara sve, osim amera.
Iz cijele price ameri najvise profitirali. Imaju energente koje ce skupo prodavati eu.
Danas bude crveni dan i raspad burzi.
Jutros baš čitam da špekuliraju da bi barel mogao do 200 dolara.
QuoteNa londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla više od 8,5 posto, na 128,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 124,15 dolara.
"Ako Zapad odreže većinu ruskog izvoza energije, to bi bio veliki udarac za globalna tržišta. Gubitak ruskih 5 milijuna barela nafte mogao bi potaknuti skok cijene barela na 200 dolara i smanjiti rast globalnog gospodarstva", objašnjava Ethan Harris, glavni ekonomist u BofA.
sve bi moglo dok je ovakva nestabilna situacija a novi dogovori o povečanje proizvodnje nafte nisu postignuti........sve i da dođe do tih cijena ne vjerujem da su održive jel nafte ima a stvar je dogovora kada će biti dostupna na tržištu u količinama koje se traže........vjerovatno vrlo brzo........
-
Gdje je nestao fracking, navodno je nafte bilo koliko hoćeš svih ovih godina
-
Gdje je nestao fracking, navodno je nafte bilo koliko hoćeš svih ovih godina
Biden je to zabranio zbog ekologije.
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…sti_najnovije_d
Vjetrovi rata Live
Britanija kao da je imala dalekozor kada je počela pripremati izlazak iz Unije
Bojim se da uskoro vise nitko nece htjeti primati ukrajinske izbjeglice.
Nasi sada o njima pricaju kao o jeftinoj radnoj snagi i sezoncima😓
-
Čini mi se da Zelenski radi po naputku izvana i da mu nikako nije cilj nikakvo primirje. Jedva su dočekali baciti Rusiju na koljena, a ovo im je dobro došao kao povod.
"Kaznit ćemo svakoga tko je počinio zločine nad našim civilima, na našoj zemlji. Naći ćemo svakog gada koji je pucao na naše gradove, na naše ljude, koji je bombardirao našu zemlju, koji je dao naredbu i stisnuo start. Neće biti mjesta na zemlji na kojem ćete se moći sakriti. Osim groba", rekao je Zelenskij."
-
Da, trenutno su ameri profitirali, ali kad rusi dođu pameti, pa maknu ovog luđaka i krenu su modernom zapadnim stilom zivota, vratit ce se plin i nafta te resusrsi puno povoljnije od jedne iscrpljene i siromasne rusije
vojska je tradicionalno uz predsjednika (cara)
tko će dakle, po Vama, maknuti Putina?
studenti?
kućanice?
nezadovoljni radnici koji su radili u zap. firmama i u međuvremenu ostali bez posla?
tko?
-
vojska je tradicionalno uz predsjednika (cara)
tko će dakle, po Vama, maknuti Putina?
studenti?
kućanice?
nezadovoljni radnici koji su radili u zap. firmama i u međuvremenu ostali bez posla?
tko?
snajper?
-
ako ćemo vjerovati babi Vangi, ja sam mišljenja da će mali Vladimir postati Veliki Vladimir, samo ako ga dobro nategnu
-
Nuclear je opet IN
"Hopefully, it is now extremely obvious that Europe should restart dormant nuclear power stations and increase power output of existing ones.
This is *critical* to national and international security."
-
-
Meni je njega jako žao. 😥 Generacija koja ce biti unistena ratom. A dionice su pale 97 % !
-
Meni je njega jako žao. 😥 Generacija koja ce biti unistena ratom. A dionice su pale 97 % !
Sve su to moja prabaka i pradjed dozivjeli 1945 godine. Godine rada generacija preko noci nestalo. Dobro je dok je glava na ramenu.
-
Ma poanta ovoga je da sankcije nametnute Rusiji ce najmanje pogoditi vladajuce, najvise tu trpi mali covjek, i ne radi se samo o dionicama. Ne usporedjujem nevolju ovog covjeka sa ratnim stradanjima u Ukrajini.
-
Velika odgovornost lezi na kini jer samo ona moze natjerati diktatora da zaustavi ovu suludu agresiju i genocid.
Svijet treba vise pritisnuti kinu da se angazira u tom smjeru.
Kinezi moraju sa floskula preci na konkretne pritiske.
To je zadatak zapadne politike da natjera kinu da se jasno distancira od mracne strane ili neka i oni snose posljedice da ubrzaju razmisljanje.
Putin je trazio spisak zemalja koje ne podrzavaju rusiju.
Zapad mora inzistirati na spisku zemalja koja podrzavaju rusiju, neka im potrosaci presude za izbor genocidne strane.
Nitko ni priblizno nebi izgubio na tome kao kina.
There's only one person in the world now who can influence Putin, says Stephen RoachThe "best thing" that China could do right now is to broker a peace deal between Russia and Ukraine, said economist Stephen Roach, as the Russia-Ukraine war…www.cnbc.com -
Jedino stvarno važno u ovakvim akutnim situacijama je spriječiti Putka da se igra s crvenim gumbićima. Sve drugo dođe i prođe. Ali se nikada ne zaboravlja.
Stoga je sve što ljuđak sada radi (vjerojatno nesvjestan toga) zapravo malo kome vidljiva priprema terena za Navaljnog da preuzme kad ovome nestane goriva. Evo sad odrađuje i staž u zatvoru neophodan za dolazak na najviše funkcije. Ubiti ga neće jer znaju da bi to sada bilo kontraproduktivno, a i oni stražari što ga čuvaju sa zrnom pameti si misle - ako ovaj dođe na vlast izgorio sam, bolje da ga ne diram. Navaljni u slučaju prvih stvarno demokratskih izbora će imati premoćnu većinu - nije nemoguće zamisliti i ovakav rasplet situacije.
Zašto? Zato što će oni mladi koji kuže što se događa dati svoj glas za Navaljnog prvom prilikom kad se pojavi. Oni stari koji su još uz Putka biti će razočarani i neće praviti puno otpora, a osim toga Putko je oko sebe napravio vakuum ko termobarička bomba - tko bi ga uopće mogao naslijediti kad je sve podredio samo idealu sebe kao jednog jedinog. Problem svakog autokrata bez nasljednika. I ta čitava struktura vlasti koju je tako pedantno gradio desetljećima bi se mogla urušiti vrlo brzo. Tako da će i to doći na naplatu.
S druge strane zapad u toj situaciji neće čekati da pruži ruku pomoći i pokaže kako nikada nije imala ništa protiv ruskog naroda i tako - bussines as usual. No do toga treba izdržati.
-
Mislim da Xi dobro shvaća na najnovijem primjeru Putina koliko je vojna opcija kontraproduktivna bez obzira na moć koju imaš. Zato će vjerojatno biti puno oprezniji i sa svojim pokušajima da na taj način kroji nove karte. Xi je puno mudriji od Putina (barem za sada) i očito zna učiti na tuđim greškama.
Inače Kinezi vrlo detaljno proučavaju sve svjetske situacije u kojima je došlo do raspada sustava, naročito je raspad SSSR odličan primjer gdje se pogrešilo i kako to eventualno izbjeći.
-
kad ste već kod kine onda jedna friška vijest od tamo. kinezi su pokupovali sve moguće knjige o rusiji koje su tamo postojale. neka o putinu je planula odma , a dostojevski je svima pismenima postao pod obavezno da se pročita. tiskare rade punom parom na novim izdanjima.
-
Bilo bi interesantno vidjeti kombinaciju Zelensky - Navaljni. Siguran sam da bi se brzo rješili brojni prijepori. Još da se poklopi da i SAD na izborima dobije nekog normalnijeg predsjednika tada ni Kina ne bi bila takav problem.
I zapad i istok igraju prljavo i doveli su ne samo do ovoga s Ukrajinom nego svih kriza kojima svjedočimo. Ali kada se gleda zapad generalno - ljudi ipak imaju brojne slobode i identitete koje se još uvijek ne pokušavaju oduzeti brutalnom represijom kao na istoku koji time održava vječni status quo. No razne muljaže (Wikileaks, Snowden, Panama papers itd, Covid 19) - su pokazatelji da te slobode zapada mogu lako biti izgubljene, ako se dozvoli razvoj diktature i represije kao model vladanja.
Istok je pred smjenom generacija jer stasaju novi ljudi modernih svjetonazora i tu ima puno prostora napredovati - ako bude sreće, ali moraju paziti da u tranziciji očuvaju identitet i ne postanu samo kotačić u procesu globalizacije.
(Eh - A onda je svizac zamotao čokoladu... ) Jasno vam je da sam nepopravljivi optimist - zato što znam da je bolji svijet moguć, a to ovisi o nama koliko ćemo biti svjesni što se stvarno događa. Zasad nismo, ali trudimo se.
-
Svijet je svakako bolji, ali ne za sve.
-
vjesnici proljeća stigli u BiH,
stiglo je 500 vojnika, koji su iz sigurnosnih razloga stigli svatko svojim vozilom ( tenkom, transporterom, kamionom)
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun