Vrijednost dionice

 • Kolege otvaram ovu temu da iznesete svoja misljenja vezana za sljedece pitanje:

  Kakva je korelacije izmedu cijene dionice neke kompanije i poslovanja iste? Dakle uzmimo primjer ATPL. Sto bi se dogodilo da nije bilo nikakve trgovine dionicama tijekom ove godine? Zar nebi profiti ostali isti? Dakle da li je jedino sto se desilo to da trgovinom dionice samo mijenjaju vlasnike i pri tome neki izgube a neki zarade ovisno o trenutku prodaje?


  Ako je tome tako zasto onda uopce kompanija izlazi na burzu? U trenutku IPO dolazi do prikupljanja kapitala a za uzvrat se dobivaju vlasnicki udjeli. To mi je jasno. Ali sto nakon toga kada je kompanija vec na burzi? Gdje se vidi ta korelacija u poslovnim knjigama na kraju godine ako se vidi? Ili jednostavno vrijednost kompanije proporcionalno (manje vise) prati profitabilnost i sukladno tome se mijenja cijena dionice. Ali ako nema vecinskog preuzimanja kakve to veze ima samoj kompaniji? Npr. da li je sada ATPLu svejedno da li je dionica 600 ili 300kn ? Molim pojasnite. Hvala

 • Rekao bih da su drukčiji razlozi kod nas i na razvijenim tržištima, te da ovise i o veličini firme i raspodjeli udjela među trenutnim dioničarima, kao i o tome jesu li većinski vlasnici direktno uključeni u upravljanje firmom ili su recimo članovi nadzornog odbora.


  Osim IPOa firma bi mogla namaknuti dodatna sredstva za investicije tako da ponudi nove dionice na tržište, ima tu opciju iako kod nas nisam vidio takav primjer. Na zse obično idu dokapitalizacije firmi koje su u ozbiljnim poteškoćama i traže izlaz kroz razvodnjavanje postojecih diničara dokapitalizacijama nepovoljnim za male dioničare.


  Nadalje, cijena dionice bi mogla utjecati na povoljnije zaduživanje kod banaka. Ne znam koliko se to gleda kod nas.


  Bonusi menadžmentu se možda dijele u dionicama ili opcijama. Tada je upravi jako u interesu da cijena dionice bude što veća. A vlasnicima je bitno sa strane da im imovina više vrijedi za slučaj da je možda žele prodati.  Ima sigurno jos dosta razloga, naći će se netko potkovaniji napisati.

 • Burza te obvezuje i na veci stupanj transparentnosti, a i bolje kotiras medju kupcima/dobavljacima...a imas i jaci zakonodavni okvir ZPDD, ZTK...uktartko, burza je Liga prvaka transparentnosti i upravljanja (bar bi trebsla biti)