1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Inflacija

• zlocesti
  • August 24, 2021 at 8:35 AM
  • barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • December 5, 2022 at 5:03 PM
    Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom prometa u maloprodaji
    HRVATSKA je listopadu bila među zemljama EU s najvećim padom prometa u maloprodaji, znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće…
    www.index.hr

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je pao promet od trgovine na malo u Austriji, za 4,6 posto. Slijedi Hrvatska s padom prometa od trgovine na malo od četiri posto u odnosu na rujan kada je bio pao za 1,1 posto.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • December 5, 2022 at 5:45 PM
    Quote from barbosa 2.0

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ndex_tid=289964

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je pao promet od trgovine na malo u Austriji, za 4,6 posto. Slijedi Hrvatska s padom prometa od trgovine na malo od četiri posto u odnosu na rujan kada je bio pao za 1,1 posto.

Najbolja antiinflacijska mjera, pad potrošnje, pa vi dižite cijene i pravite nas mulcima. Mislim meso su digli u prosjeku 20%, a ono prošlogodišnje smanjenje PDV sa 25% na 5%,a cijene ostale iste, to misle da smo zaboravili...

Kad maknemo PDV sa strane, u 24 mjeseca digli su cijene mesa 50%. ^^

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 5, 2022 at 6:53 PM

Upravo tako, smanjiti sve na najminimalnije pa nek racunaju zaradu svi redom 😒

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • December 6, 2022 at 10:05 AM

Živim u mjestu koje trgovački centri procjenjuju kao turističko iako kod nas turisti počnu dolaziti tek kad je uz more već sve prebukirano i prvi se počnemo prazniti. Znači zbog možda mjesec dana turizma i to kod eventualno 5% populacije općine, majstori dignu u 6 mj cijene od 30-50% (i to na one već prenapuhane) i drže ih tako do kraja rujna/listopada. Za to vrijeme kupujem, sve u Sloveniji a vidim i mnogi po stanju na parkingu u Ilirkoj Bistrici. Oteli im zlovenci do sada barem mojih 1.500-2.000 € pa neka si misle. Nastavili smo i dalje odlaziti u slo iako me duša boli ali ne dam lopovima niti kune/€ više. Osmjeh mi se uvijek izmigolji kada prolazim pored novootvorenih Plodina sa praznim parkingom.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 6, 2022 at 11:34 AM

A to je rješenje, bojkot kupnje i kupovati ono minimalno što ti treba... pa nek deru majstori.

Šta oni misle da i ovi iz vana koji dođu ovdje u apartman sve kupe ovdje ili i ponesu sa sobom gdje jeftinije nabave usput ^^

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • December 19, 2022 at 7:43 PM

I glavni generator inflacije je ograničen...

Ministri energetike država članica EU dogovorili su u ponedjeljak ograničenje cijena plina.

Oni su odlučili da se mehanizam za ograničenje aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavat satu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno, rekli su diplomatski izvori.

Protiv toga plafona bila je jedino Mađarska, Austrija i Nizozemska su bile suzdržane, a Njemačka je podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničenju cijena.

Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače sljedeće godine.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • December 20, 2022 at 7:27 AM
    Quote from Junius

I glavni generator inflacije je ograničen...

Ministri energetike država članica EU dogovorili su u ponedjeljak ograničenje cijena plina.

Oni su odlučili da se mehanizam za ograničenje aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavat satu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno, rekli su diplomatski izvori.

Protiv toga plafona bila je jedino Mađarska, Austrija i Nizozemska su bile suzdržane, a Njemačka je podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničenju cijena.

Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače sljedeće godine.

Display More

samo 7x u odnosu na cijene prije "eskalacije" :S

jedini "lijek" za ubiti inflaciju je jaka i duboka kriza, jer već neko vrijeme na forumu razmatramo tko će biti iduća "meta" za oporezivanje, tj. od koga će država dalje uzeti da može braniti cijene.

najvjerojatnije će to biti nekretnine, a kad ni to više ne bude dovoljno, možda uvedu i porez na ekstraprofit na zaradu od dionica? :S

molim Boga da negdi nešto šta prije "pukne", jer ćemo, u protivnom, otklizati u žešći komunizam, hiperinflaciju i totalnu neproduktivnost 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 9, 2023 at 9:45 AM
    Profesor s Ekonomije: Idemo u spiralni odnos plaća i cijena. To nije dobro
    PROFESOR Boris Cota s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, bivši savjetnik predsjednika, u Novom je danu N1 televizije komentirao prednosti i mane uvođenja eura,…
    www.index.hr

A što bi trebali zaposlenici, smjerno pristati skapavati ?

Bila sam jučer u marketu, prvi put u ovoj godini / lako se tako bogatiti :S/

i zagrcnula sam se. Paketić maslaca 4 eura.

Mislim da je prosječna mirovina u Hrvatskoj 400 eura, mada će prije biti oko 350. Krajem godine išli su paketi pomoći, " za najpotrebitije ", i bilo ih je cca milijun, ako me pamćenje ne vara ?????

Nije nešto čime se trebalo hvaliti, veći bi uspjeh bio da živimo u društvu u kojem nema milijun potrebitih.

Sve skupa, bloodshed

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 9, 2023 at 9:52 AM
    Quote from zlocesti

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d

A što bi trebali zaposlenici, smjerno pristati skapavati ?

Bila sam jučer u marketu, prvi put u ovoj godini / lako se tako bogatiti :S/

i zagrcnula sam se. Paketić maslaca 4 eura.

Mislim da je prosječna mirovina u Hrvatskoj 400 eura, mada će prije biti oko 350. Krajem godine išli su paketi pomoći, " za najpotrebitije ", i bilo ih je cca milijun, ako me pamćenje ne vara ?????

Nije nešto čime se trebalo hvaliti, veći bi uspjeh bio da živimo u društvu u kojem nema milijun potrebitih.

Sve skupa, bloodshed

Display More

to je simbioza vladajućih i potrebitih, potrebiti glasaju za vladajuće, a onda oni uzvraćaju paketima pomoći potrebitima,

da se razumijemo, ne bi to drugačije bilo ni da je neka druga stranka vladajuća, u principu, dok je ovaca, biti će i čobana na vlasti,

gledam ovih dana malo reportaže o korištenju eura, 95% anketiranih ne može uopće izračunati što ima u rukama i koliko, njima bi i već zaokružen listić bio dobar za glasanje

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 12, 2023 at 10:01 PM

Cijena masla:Butter (EUR/T) 5075.00 pala na razinu iz listopada 2021, a gledam u trgovinama Dukatovo maslo 30kn, odnosno 120kn/kg.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Maloprodajna cijena Dukatovog masla u trgovinama je 14.094 eura/T(bez PDV-a)...razlika između tržišne cijene i maloprodajne cijene je 9020 eura.

Ukratko marža poslije proizvođača pa do kupca je 178%....baš smo ovce... ^^

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 12, 2023 at 10:03 PM

Na takve stvari treba oplesti extraporez, jer ekipa ocito korsti priliku i pomutnju sa svim cijenama… 🤔

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 12, 2023 at 10:07 PM
    Quote from D_artagnan

Na takve stvari treba oplesti extraporez, jer ekipa ocito korsti priliku i pomutnju sa svim cijenama… 🤔

plin prodaju iz zaliha koje su platili po cijenama na vrhu, sada mi plaćamo njihov za.eb

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 12, 2023 at 10:15 PM

Cijene plina u Europi pale na razine prije rata u Ukrajini Natural Gas EU Dutch TTF (EUR/MWh) 66.81

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Problem naše države je što nam je 90% populacije funkcionalno nepismeno i nema blage veze o ničemu, osim kuća-poso-kuća. Nije mi namjerna nikog uvrijedit.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 12, 2023 at 10:21 PM

Trenutne SPOT cijene el. energije u Germany Electricity Spot Prices (EUR/MWh) 66.64...cijene el. energije pale 10 i pol puta od ovoga ljeta... ^^

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 12, 2023 at 10:25 PM
    Quote from Junius

Cijene plina u Europi pale na razine prije rata u Ukrajini Natural Gas EU Dutch TTF (EUR/MWh) 66.81

Problem naše države je što nam je 90% populacije funkcionalno nepismeno i nema blage veze o ničemu, osim kuća-poso-kuća. Nije mi namjerna nikog uvrijedit.

zato ostalih 10% i rade suprotno, kuća-krađa-kuća-krađa-apartman-krađa-vikendica-krađa -auto...............................

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • January 12, 2023 at 10:27 PM
    Quote from Junius

Znam da nije topic ali za hazardere koji misle da ce natty g okrenuti i zima pokazati zube...ticker je BOIL. Opasna igra svakako

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 12, 2023 at 10:32 PM
    Quote from looserst
    Quote from Junius

Znam da nije topic ali za hazardere koji misle da ce natty g okrenuti i zima pokazati zube...ticker je BOIL. Opasna igra svakako

Gotova je priča sa skakanjem cijene: Sada bi trebala biti ograničena na 180 eura po megavatsatu – ali samo ako se ta cijena na TTF-u drži tri dana uzastopce. Osim toga, da bi se primijenio mehanizam za ograničavanje, cijena na TTF-u mora biti 35 eura veća nego na sličnim burzama za ukapljeni zemni plin širom svijeta.

Dakle kad cijena skoči na 180 eura po megavatsatu, štopaju cijene. od 15.2.23 https://www.dw.com/hr/eu-ograni%C…lina/a-64160314

Zbog ovoga je cijena i prestala divljat, jer više špekulanti nemaju interesa.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • January 12, 2023 at 10:56 PM
    Quote from Junius
    Quote from looserst

Gotova je priča sa skakanjem cijene: Sada bi trebala biti ograničena na 180 eura po megavatsatu – ali samo ako se ta cijena na TTF-u drži tri dana uzastopce. Osim toga, da bi se primijenio mehanizam za ograničavanje, cijena na TTF-u mora biti 35 eura veća nego na sličnim burzama za ukapljeni zemni plin širom svijeta.

Dakle kad cijena skoči na 180 eura po megavatsatu, štopaju cijene. od 15.2.23 https://www.dw.com/hr/eu-ograni%C…lina/a-64160314

Zbog ovoga je cijena i prestala divljat, jer više špekulanti nemaju interesa.

Koliko ja znam uveli su osigurac da to sve vrijedi dok...ne vrijedi. A cijena nije pala radi spekulanata nego jer je gas storage pun a zimi ni traga zasada. Bas bi se drzali price capa da recimo kina udari kupovat plin a ursula se smrzne u briselu na -20 stupnjeva

Several conditions were inserted to allay the concerns of members such as Germany, which had argued that the scheme could result in gas shortages next year. These clauses prompt an automatic suspension of the cap and include the dynamic bidding rate dropping below 180 euros per megawatt hour for three consecutive working days, or the European Commission declaring an emergency.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 12, 2023 at 11:08 PM

Njemačka plinska skladišta su na današnji dan na 91% popunjnosti, lani u isto doba su bila na cca 40%. popunjenosti...https://www.bundesnetzagentur.de/EN/Areas/Energ…icationFile&v=2

Ova priča je po meni završena...

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • January 13, 2023 at 12:29 AM

kad ste već kod maslaca gledam lik uslikao u londonu ono pakovanje 200g 8 funti i na njemu onaj alarm protiv krađe.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      422
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt