1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Parica
  • May 12, 2021 at 2:48 PM
  • harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • January 6, 2023 at 3:44 PM
    Quote from Ledica

Na primjer. imaš u portfelju vise dionica, prodajom dionica tokom 2022. kupljenih unutar dvije godine ostvario si 100 000 kn dobitka te si obveznik PKD-a 10% tj. 10 000 kn.

Izabereš dionicu na kojoj imaš najveći ( nerealizirani )gubitak jer joj je nabavna cijena ( unutar 2 g.) recimo bila 300 kn, a trenutna tržišna je sada 200 kn. Prodaš 1 000 kom • 200kn i imaš gubitak od 100 000 kn te si eliminirao u potpunosti dobitak. Brokerska naknada, barem kod mene je 0,30 % što iznosi za 200 000kn prometa 600 kn.

Sada možeš ponovno kupiti istu dionicu po 200 kn, ako imaš sreće i niže, ako si nesretnik onda po 201, 203 ..kn Ponovno moraš platiti i brokersku naknadu cca 600 kn.

I na kraju izbjegneš 10 000 kn PKD , platiš 1200 kn brokeru i imaš ponovno istu dionicu, a ako si izgubio vjeru u tu dionicu možeš uzeti i neku drugu koja ti se čini perspektivnijom.

Ušteda je 10000- 1200= 8800

Ameri navodno ne smiju 2 mjeseca kupiti istu dionicu čijom prodajom su ostvarili gubitak za izbjegavanje PKD, ali kod nas još nema tog pravila.

Display More

i ako zadovoljiš fifo i ako je dionica likvidna

bez ocjena molim

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • January 6, 2023 at 5:38 PM
    Quote from harpun

Zato je najbolje kupovati one nelikvidne. Nikad nemas dovoljno kupaca za prodaju, pa nikad ne mozes ni u minus s njima.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 23, 2023 at 1:51 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from harpun

Zato je najbolje kupovati one nelikvidne. Nikad nemas dovoljno kupaca za prodaju, pa nikad ne mozes ni u minus s njima.

promijeni se to brzo, Bakić se nekada brinuo za izlaznu strategiju u Kutjevu, evo su vrata širom otvorena, malo je čak i propuh,

ovdje najviše ima strategija svrake, svi grakću i nitko ništa ne poduzima, da je nekako isposlovati da nam ZSE svaki mjesec uplati prosječnu plaću RH, to bi bilo super i burek gratis svaki dan

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • February 17, 2023 at 8:08 PM

Evo što kaže Bingov OpenAI kako poboljšati učinak na burzi

Earning in the stock market can be challenging, but with careful planning and a disciplined approach, you can improve your chances of success. Here are some tips to help you improve your earnings in the stock market:

1. Educate yourself: Before investing in the stock market, it's essential to have a solid understanding of how it works. Take the time to read books, attend seminars or webinars, or take online courses to improve your knowledge and skills.
    2. Develop a strategy: It's important to have a clear investment strategy that aligns with your financial goals, risk tolerance, and investment horizon. You can choose to be a long-term investor, a swing trader, or a day trader, depending on your preference.
    3. Diversify your portfolio: Diversification is a crucial component of any investment strategy. Spread your investments across different sectors, industries, and asset classes to minimize risk.
    4. Monitor your portfolio regularly: Keep a close eye on your portfolio and make adjustments as needed. Be mindful of your investments and stay on top of the latest news and trends in the stock market.
    5. Control your emotions: Fear and greed are common emotions that can impact your investment decisions. Stay disciplined, and avoid making impulsive decisions based on emotions.
    6. Be patient: The stock market is known for its volatility, and it can take time to see a return on your investment. Be patient and don't panic during downturns, as the market tends to recover in the long run.

Remember that the stock market involves risk, and there are no guarantees of earnings. However, with a disciplined approach and a solid investment strategy, you can increase your chances of success.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 10, 2023 at 11:22 AM

evo i jednog domaćeg koji se uopće ne osvrće na vanjske utjecaje (neprijatelje) rekao bih da ima dovoljno godina da je mogao biti pionir, valjda nije slušao

Roman Rinkovec: Deset razloga koji utječu na rast i pad cijene dionica
    U godinu dana najviše je narasla vrijednost dionica Luke Rijeka, Viktora Lenca i Granolija, a najveći gubitnici na burzi bile su dionice Tehnike, Varteksa i…
    lidermedia.hr
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 10, 2023 at 8:54 PM

ako netko još nije, nek pročita koju knjigu Roberta Kiyosakia.

tamo je fino objašnjeno kako porezni sustav funkcionira i tko uvijek, al baš uvijek plaća najmanje poreza.

spoiler alert: to su uvijek, ali baš uvijek investitori.

i to investitori u nekretnine, jer na njih možeš "navući" najviše poreznih olakšica.

iza njih dolaze vlasnici dionica.

ali, dionice kao takve su risk asset i treba ih koristiti kad možeš kupiti nešto što vrijedi cca 1 za puno manje.

ili ih možeš pustiti na dugi rok kad su makroekonomski uvjeti takvi da se može očekivati rast dionica i pad kamatnih stopa ili njihovu stagnaciju (kao što je bio period od 1980-ih naovamo, te period od 1940-ih do 1960-ih).

ako gledamo neku širu makro sliku, za očekivati je stagnaciju kamatnih stopa, prije koje će se dogoditi veliko "ispiranje" i preraspodjela imovine (slično se već događa u komunističkoj Kini s nekretninama i u Rusiji sa imovinom oligarha uslijed sankcija i rata, dok je to, na zapadnom svijetu, gotovo uvijek nusprodukt neke financijske krize).

to bi bilo dobro vrijeme za kupnju dionica.

inače, Green New Deal možemo gledati kao obnovu nakon WWII, a vidimo da i ova inflacija nije produkt fiskalne politike već razbijenih dobavnih lanaca, dok je "prava" inflacija uvijek monetarni fenomen, kad banke dijele kredite šakom i kapom, a svi znamo da to ovo vrijeme nije, jer izostaje pravi ekonomski rast.

dapače, trenutno se nalazimo u vremenu staganacije, kako ekonomske, tako i demografske i za očekivati je deflacijsko "ispiranje".

kad je takvo vrijeme, najbolji asset koji možete imati je cash, spreman za "upogoniti" nakon "ispiranja".

ali, obzirom da se crypto ponaša kao dionice "na sterodima", možda baš on bude bolja opcija za kupnju od dionica, nakon šta se sve smiri.

povijest se nikad ne ponavlja, ali se često rimuje, a čini mi se da ju većina nikad ne nauči interpretirati kako treba :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • March 24, 2023 at 7:10 PM
    RE: HT (Hrvatski Telekom d.d.)

[…]

Ne znam kakve veze imaju Amerikanci ili Irci sa HR porezom, mora da su to neki naturalizirani rvati pa ih zato spominjes. Pa pitam opet - kako da mali ulagatelj u grobex izbegne ili prebaci placanje konacnog poreza?

Da prebacim u bilancu rashoda, pa onda zovem HT da mi ga ne oduzme prije placanja dividende? Pokupim ga u kesu sa Hiluxom? Kako?
    LodeRunner
    March 24, 2023 at 6:37 PM

Pa otvori firmu i postani profesionalni ulagatelj:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 12, 2023 at 9:17 AM

pitajte, upirite, ne budite kmetovi.

kamo sreće kad bi na svim dionicama bilo toliko angažmana kao kod ATPL, a i to nešto govori 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Vule
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    377
    • July 12, 2023 at 9:55 AM

mozes drzati ako imas s cim ili ako se radi o 10 dionica😘

Quote from Lynx

Slažem se, ali to nam ne govori ovaj graf. Prošle cijene nisu bitne. Buduće su bitne! 🙂

Meni je vidjeti graf prošlih cijena (ili još bolje “total return” graf, koji uračunava dividende) lijepo prije svega kao prikaz koliko je neka kompanija/dionica stvorila vrijednosti svojim dioničarima do sada (tržišno prepoznato).

U tom kontekstu ovo i nije lijep graf. Cijena nekad bila veća nego danas. Ne volim to. Kvalitetne dionice su većinu vremena na ATH. Nadam se da će ovo jednog dana uhvatiti takav trend. Ali ljepota je u oku promatrača. Neki baš vole vidjeti ovakve grafove jer gledaju kroz “revert to the mean” prizmu i prizmu traženja ekstremnih neefikasnosti tržišta.

Štoviše, tadašnje cijene tada su prema mom mišljenu bile i nešto pretjerane. Ja sam u 2017. prodao sav RIVP (držan još iz KORF vremena, 2011.) jer sam mislio da su u najmanju ruku dostigli fer vrijednost. Sad sam nešto pametniji nego onda da ne bih tek tako prodavao (kvalitetnu kompaniju) čim je na otprilike fer vrijednosti, ali eto ono je ispalo profitabilno gledajući retrospektivno. To je bilo više sreća nego pamet.

Ponovno sam ovdje od koronskog vremena kad su meni cijene opet postale atraktivne. Da nisam imao taj prekid u držanju ovo bi mi bila druga najstarija dionica u portfelju odmah iza KODT2. Ovako je najmlađa (domaća) s tih svega par godina.

Nadam se da ću ovaj put uspjeti neprekinuto držati koliko već do sada držim KODT2 (skoro 15 godina).

Display More
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 12, 2023 at 10:25 AM

Nemoj se Vule rugati malim investitorima i njihovim malim portfeljima. Postoji više teorija kako bi se mali investitor koji tek počinje trebao ponašati sa svojim malim portfeljom, na koji način učiti, kakve investicijske strategije primjenjivati, mijenjati ih kroz vrijeme… No, to bih ostavio svakom da za sebe odluči, uči iz teorije i kroz iskustvo.

I onaj koji ima samo 10 dionica može s njima raspolagati pametno. Ali predložio bih ipak malo veće minimalne količine čisto da se ne udara u one neke minimalne brokerske provizije. To je meni bio problem kad sam tek počinjao, morao paziti (mada nije bitno dugoročno, ali nije ugodno).

Danas mi je portfelj nekih 532 puta veći od mojih prvih investitorskih dana kad sam investirao svoje skromne ušteđevine od skromnih studentskih poslova ali nikad ne bih podcijenio stotine i tisuće puta manje kolege investitore!

• Vule
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    377
    • July 12, 2023 at 11:10 AM
    Quote from Lynx

Nemoj se Vule rugati malim investitorima i njihovim malim portfeljima. Postoji više teorija kako bi se mali investitor koji tek počinje trebao ponašati sa svojim malim portfeljom, na koji način učiti, kakve investicijske strategije primjenjivati, mijenjati ih kroz vrijeme… No, to bih ostavio svakom da za sebe odluči, uči iz teorije i kroz iskustvo.

I onaj koji ima samo 10 dionica može s njima raspolagati pametno. Ali predložio bih ipak malo veće minimalne količine čisto da se ne udara u one neke minimalne brokerske provizije. To je meni bio problem kad sam tek počinjao, morao paziti (mada nije bitno dugoročno, ali nije ugodno).

Danas mi je portfelj nekih 532 puta veći od mojih prvih investitorskih dana kad sam investirao svoje skromne ušteđevine od skromnih studentskih poslova ali nikad ne bih podcijenio stotine i tisuće puta manje kolege investitore!

Ma slazem se, ne podcjenjujem samo kazem da je receno da drzi 15 god a nista o vrijednosti. Ja sam isto mali i poceo prije par godina sa 30 k kuna sad imam vise na kontu ali 90% je ulozeni vlastiti novac, a da bi zaradio moram prodavati za burek pa da kupim drugo, a ne vjerujem u dugorocne jer na ovoj burzi nista nije dugorocno dobro. Inace prvotni mi je plan bio osigurati starost kroz dugorocno ulaganje nakon sto sam ispusio 50% love u pbz invest fondovima 2008 ali vidim da to nije ni vamo moguce ili moras imati srece ko da dobijes jackpot.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 12, 2023 at 1:14 PM
    Quote from Vule
    Quote from Lynx

Ma slazem se, ne podcjenjujem samo kazem da je receno da drzi 15 god a nista o vrijednosti. Ja sam isto mali i poceo prije par godina sa 30 k kuna sad imam vise na kontu ali 90% je ulozeni vlastiti novac, a da bi zaradio moram prodavati za burek pa da kupim drugo, a ne vjerujem u dugorocne jer na ovoj burzi nista nije dugorocno dobro. Inace prvotni mi je plan bio osigurati starost kroz dugorocno ulaganje nakon sto sam ispusio 50% love u pbz invest fondovima 2008 ali vidim da to nije ni vamo moguce ili moras imati srece ko da dobijes jackpot.

Problem kod malih iznosa je što ti 5% zarade nije dovoljno, nije ni za burek. Kad uletiš sa bubam 200k kuna i uzmeš 5%, sljedećih mjesec dana možeš objesit kopačke o klin i iz prikrajka čekat drugu priliku...sada mi je portfel toliki da mi već 10% zarade omogućava za hrvatske pojmove lagodna život sljedeće dvije godine.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • July 12, 2023 at 1:47 PM

s obzirom na kuglicu sladoleda, portfelj ti sigurno nije ispod 10 miliona eura ^^

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 12, 2023 at 1:52 PM
    Quote from zdenkic

s obzirom na kuglicu sladoleda, portfelj ti sigurno nije ispod 10 miliona eura ^^

Uhhh ni blizu, jeste ga sad zapucali ^^

• chomli
    Početnik
    Reakcija primljeno
    66
    • August 4, 2023 at 10:48 AM
    Quote from Vule
    Quote from Lynx

Ne bi se složio s tobom da ne valja ulagati dugoročno. I ja sam počeo prije par godina sa sličnim početnim ulogom te stalno dodatno ulažem. Meni je trenutno portfelj veći za cca 40% od vrijednosti uloga. Znam da je to ozbiljnim igračima smješno, ali meni malom investitoru (nekom kome je ovo zamjena za držanje love na banci) je sasvim dobro.

• krop2
    Početnik
    • August 13, 2023 at 9:21 PM

pozdrav,

Kako biste vi odvojili ulaganja a da pritom se ne pogubite oko obracuna poreza na kapitalnu dobit.

Htio bih ili imati vise investicijskih racuna (kod razlicitih brokera) ili na neki nacin "zamrznuti" odredene dionice.

Ideja je da investiram kratkorocnije za tekuce potrebe i dugorocnije za mirovinu.

E sad do problema dolazi ako kupujem istu dionicu i za kratkorocno i za dugorocno ulaganje, kako onda pratiti i voditi sto sam kada kupio prodao, cijeli FIFO i sl.

Nadam se da razumijete sto zelim pitati.

Zanima kako istali to rade.

Pozdrav svima

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • November 10, 2023 at 7:15 AM
    20 najčešćih pogrešaka prilikom ulaganja
    Nitko nije imun na pogreške, pa tako ni najbolji investitori. Srećom, pogreške u ulaganju mogu pružiti vrijedne lekcije tijekom vremena pružajući ulagačima…
    lidermedia.hr

Ak nekog zanima.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 29, 2024 at 10:03 AM

kak se zove ova caka kada pred dividendu bacaš dionice od sebe, jošbi ili cerpbi,

izgleda se nezadovoljnici prebacuju opet kod Primorca, malo im je 4,6% na dva mjeseca pa će dati za godišnje 3,75%,

a neš ti cakera

• Vule
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    377
    • March 26, 2024 at 3:51 PM
    Quote from krop2

pozdrav,

Kako biste vi odvojili ulaganja a da pritom se ne pogubite oko obracuna poreza na kapitalnu dobit.

Htio bih ili imati vise investicijskih racuna (kod razlicitih brokera) ili na neki nacin "zamrznuti" odredene dionice.

Ideja je da investiram kratkorocnije za tekuce potrebe i dugorocnije za mirovinu.

E sad do problema dolazi ako kupujem istu dionicu i za kratkorocno i za dugorocno ulaganje, kako onda pratiti i voditi sto sam kada kupio prodao, cijeli FIFO i sl.

Nadam se da razumijete sto zelim pitati.

Zanima kako istali to rade.

Pozdrav svima

Display More

Pa pise ti na godisnjem obracunu koji dobijes prije kraja roka za predaju od svakoga brokera koliko trebas platit i ne moras ni misliti na to ak ne dobijes zatrazis i posalju ti

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 2, 2024 at 3:18 PM

sada me već zabrinjava neobjava Plagune o dividendi

Pet zlatnih pravila za ulagače u dionice
    Ulaganje u dionice: 5 zlatnih pravila Edgara Walka za dugoročni uspjeh. Otkrijte kako smanjiti rizik, iskoristiti dividende i postići financijske ciljeve uz…
    www.fondovi.hr

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 17, 2025 at 10:40 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 17, 2025 at 10:40 AM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      907k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 17, 2025 at 10:40 AM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago