1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Razno
  3. Kavana

Aktualno (vijesti)

• zlocesti
  • April 2, 2021 at 2:45 PM
  • barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 27, 2023 at 9:32 AM
    Quote from accountant

st-brajo

ti kao da nisi s mora :P

pouzdano znam, iz prve ruke, da je zapošljavanje 'domaće' radne snage mission impossible

je kada se odnosi na sezonu i dodatne radnike i poslovima niske dodane vrijednosti ali za cijelogodišnje, ja ti iz prve ruke mogu reći da zapošljvanje naših ljudi nije mission impossible ALI, ipak, veliki problem je ta tzv. generacija Z od oko 2000te, oni bi pare ali ne bi radili niti ne znaju ništa raditi a imaju visoko mišljenje o sebi... :|

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 27, 2023 at 9:49 AM

baš i ja pratim koliko korporacije "titraju jajca" Gen Z da je to gadljivo, pa sad i oglase za posao rade na način kao da smo svi maloumni 🤡

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 27, 2023 at 9:57 AM

problem je sto su nepalci voljni zivjeti u stanu sa ostalih 9 nepalaca u 50 kvadrata

a hrvat mora platiti najam stana, koj kosta kao cijela nepalska placa

a takav nepalac u takvim uvjetima nikad se nece prilagoditi drzavi gdje zivi, jer nema novaca niti potrebe

u stancicu je sa ostalim nepalcima, hrvatski mu ne treba, jedu nepalsku hranu koji im kuhaju naveliko nepalci, i to je cijeli zivot

takvim postupkom cemo dobiti geta i socijalne slucajeve kao i drugdje u europi

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • September 27, 2023 at 10:01 AM
    Quote from zdenkic

problem je sto su nepalci voljni zivjeti u stanu sa ostalih 9 nepalaca u 50 kvadrata

a hrvat mora platiti najam stana, koj kosta kao cijela nepalska placa

a takav nepalac u takvim uvjetima nikad se nece prilagoditi drzavi gdje zivi, jer nema novaca niti potrebe

u stancicu je sa ostalim nepalcima, hrvatski mu ne treba, jedu nepalsku hranu koji im kuhaju naveliko nepalci, i to je cijeli zivot

takvim postupkom cemo dobiti geta i socijalne slucajeve kao i drugdje u europi

Onda ćemo kavicu popiti doma? Kuće 3d printati?

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 27, 2023 at 10:06 AM
    Quote from accountant

kako je krenulo necu kavicu popit ni u kaficu jer necu moci narucit kad ne pricam nepalski

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 27, 2023 at 10:13 AM
    Quote from accountant

polako, dragi.

ja očekujem jačanje sindikata, jer će se Gen Z pahuljice definitvno sindikalno udruživati.

nakon toga će, definitivno, zahtijevati od vlade da zabrani uvoz radne snage, a što će vlada i učiniti, jer su to, većinom, njihova djeca, a politička kasta sve reforme radi kad njihova "nejač" počne ulaziti u "sustav" (od reforme školstva, pa zdravstva, itd.).

ovu ekonomiju još uvijek vuku boomer-i kojima se ne da s nekim sjediti i znanje prenositi, već traže gotova rješenja.

to će neko vrijeme ići, al ne zadugo, jer i vladi neće odgovarati Nepalci i slični, koji ne pune PDV, a što je glavni proračunski prihod.

definitivno prvo ide kompresija marži (tko neće moći pratiti, taj ide u stečaj), a onda prilagodba na nove ekonomske uvjete, skupa sa AI.

ja samo čekam kad će poslodavci Gen Z početi uvaljivati "miki maus od*ebaus", ali ne vidim da je to još uvijek opcija, jer se trenutno svim silama trude da ih "prilagode" 🤡

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • September 27, 2023 at 12:34 PM
    Quote from zdenkic
    Quote from accountant

kako je krenulo necu kavicu popit ni u kaficu jer necu moci narucit kad ne pricam nepalski

ja sam faket kavopija i to isključivo kratki espresso... po 5-7 x u danu s nekim na kavu ali od kada sam otvorio trgovinu nabavio sam si espreso aparat (s-cafe, vrhunska kava) na one čepove/žetone cca 0,4eur po žetonu ...sad klijente i kombinacije odradim kod mene, ćak sam si i prostor za kavu uredio jer imam te rashodovane opreme koju mi je sve mi bilo žao baciti... uglavnom, u bitnome reducirao odlazak u kafić, i jednom prilikom u lokalnoj pizzeriji sa klijentom, nepalka uzima narudžbu i daje meni da joj prstom pokažem što naručujem jer ne zna guknuti hrvatski, odma, ispred nje i klijenta nazovem gazdu(poznanik) i kažem mu da sa nkv osobljem koje još niti ne zna jezik da bar preuzme narudžbu što se mene tiće njegova gostiona više ne postoji i jer je to toliko ispod minimuma dostojanstva i mene kao gosta i kao dostojanstva ugostiteljske struke te ukoliko će nastaviti takav odnos prema svojim gostima da će propasti za 6mj-god.dana bez obzira koliko ima dobru pizzu...naravno, ustao se i otišao u drugi restaurant...a baš sam se bio nabrijao na pizzu...ježeš ga :rolleyes:

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 27, 2023 at 2:22 PM

meni se takodjer to desilo jednom kad sam dosao u zagreb

sjednem i dolazi indijac i suti, ja narucim, on suti i dalje,

suti on suti ja, i tako sutimo jedno 2 minute dok nije dosla kolegica koja se ispricava da covjek ne zna pricat hrvatski ni engleski, i usput psujuci gazdu da sta joj to radi...

narucim njoj, indijca posalje na sank, gledam ga sa stola kako uzima rukom led te mi ubacuje u vodu, al mu upala kockica vise, i onda rukama vadi tu jednu kockicu iz vode s time da je skoro do lakta gurnuo tu ruku, i jos si nakraju polize prste

reko hvala lijepo dovidjenja zagrebe

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 27, 2023 at 3:01 PM

evo da i pohvalim Tomicu, kad zaslužuje

FOTO I VIDEO Ruši se ruglo u Paromlinskoj ulici u Zagrebu
    U PAROMLINSKOJ ulici u centru Zagreba uklanja se zgrada koja je u vlasništvu grada i privatne osobe, koja godinama stoji zapuštena.
    www.index.hr

još samo zgradu Zabe.

nadam se da će tu "niknit" nešto pametno 🤷

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 27, 2023 at 3:07 PM

evo nam nove radne snage :S

Splićani stariji od 60 godina rado bi bili - studenti: ‘Interes je velik, odaziv odličan! No, postoji jedan ‘problemčić‘
    Da učenje nikad ne prestaje i da želja za obrazovanjem postoji tijekom cijelog života, potvrđuje nedavno održana aktivnost promicanja obrazovanja za stariju…
    slobodnadalmacija.hr

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • September 27, 2023 at 3:12 PM
    Quote from zdenkic
    Quote from accountant

etiopija zabranila izvoz kave, čak i putnicima u avionima. srči dok ima.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 28, 2023 at 1:50 PM

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura? (danas.hr)

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • September 28, 2023 at 1:58 PM

Ako ste propustili, nezaboravno

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • September 28, 2023 at 3:14 PM
    Quote from KultLicnosti

Ako ste propustili, nezaboravno

sada više nema problema,

neće se više moći prebacivati više od 70mil. €

kao što se do sada događalo sa 500mil.kn na račun penzionerima

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • October 1, 2023 at 11:20 PM
    KRAJ APARTMANIZACIJE? Franković: Dubrovnik će prvi u Hrvatskoj zabraniti nove apartmane! - DuList
    KRAJ APARTMANIZACIJE? Franković: Dubrovnik će prvi u Hrvatskoj zabraniti nove apartmane! - Grad Dubrovnik prvi je u Hrvatskoj odlučio ograničiti daljnje…
    dulist.hr

zamisli ti nekome tko je investirao u apartmane, zabranit da iznajmljujes

i onda kad pocnu iznajmljivati na crno, biti ce surprised pikachu face

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • October 2, 2023 at 12:13 AM

To ce bit zanimljiv eksperimentirat u DU i bas me zanima ishod, vise nego repka na iducem Euru. Svi ti silni apartmani su nepoštena konkurencija hotelima koliko god neki ovdje branili neobranjivo.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • October 2, 2023 at 12:24 AM
    Quote from KultLicnosti

To ce bit zanimljiv eksperimentirat u DU i bas me zanima ishod, vise nego repka na iducem Euru. Svi ti silni apartmani su nepoštena konkurencija hotelima koliko god neki ovdje branili neobranjivo.

mozes gledat i da su hoteli nepostena konkurencija apartmanima

zavisi s koje strane gledas

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 2, 2023 at 1:02 AM
    Quote from zdenkic

https://dulist.hr/kraj-apartmani…hB1pRV_VJF1d-CE

ovo će ti bit 100%, kad već spominjemo Dubrovnik.

dobre lokacije će kupiti stranci (neki su ih već odavno i kupili) i iznajmljivati svojim pajadašima raznim posredničkim kanalima mimo Booking-a, AirBnB-a, plaćanja PDV-a, nameta HTZ, kategorizacija, zvjezdica, poreza na dohodak od iznajmljivanja, itd., tj. bilo čega šta naša porezna može kontrolirati.

kad ih domaći prijave, skuža će biti, pa to su moji prijatelji, i tako svaki tjedan, jer čovik ima puno prijatelja, zna ga cili (navedi neki strani grad po izboru) :S

naravno, lišo će proći i domaći sa dobrim vezama, kao i uvik, od komunizma pa do danas.

evo, ovo je najbolji primjer di se vidi kako država pusti da se slobodno tržište razmaše, pa ovi pretjeraju, jer u startu nisu bili postavljeni jasni uvjeti i sad ide čizma.

sad samo treba pratiti šta će biti iduće šta će država porezno stimulirati i na vrijeme se pozicionirati.

tko bude imao kakvu korisnu informaciju, neka podijeli, da možemo otvoriti posebnu temu :)

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • October 2, 2023 at 8:48 AM

– Zone stanovanja nikad nisu trebale postati zone za iznajmljivanje. U svakoj novoj zgradi koja se gradi kroz neko vrijeme stanovi budu pretvoreni u apartmane jer kapital pobjeđuje rad. Prve procjene kažu da treba smanjiti broj kreveta u privatnom smještaju za 30 posto, a u stambenim zonama ćemo zabraniti turističko iznajmljivanje. Dosegnuli smo maksimum i trebamo smanjenja broja kreveta u apartmanima – obrazlaže Franković.

eto, već godinama ovo govorim, poštivati zone i namjenu te regulirati tur.ug. djelatnost odnosno uvijete poslovanja u tome smislu i ne mislim pri tome na "paušal" nego na smještajne i higijenske standarde.

Quote from st-brajo

tko bude imao kakvu korisnu informaciju, neka podijeli, da možemo otvoriti posebnu temu :)

pa pred očima ti je a i tema je već otvorena...energetska obnova, solari...filipović je najavio 50% potpore a u područjima posebne drž. skrbi ide i do 80% ;)

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • October 2, 2023 at 9:19 AM
    Quote from zdenkic

https://dulist.hr/kraj-apartmani…hB1pRV_VJF1d-CE

Članak je skroz ok. I jasna je namjera gradonačelnika. Sve vam piše. Čak i DU, kao turistički biser, mora imati miješane zone za poslove, ljudi gdje stanovati. Inače možeš cijeli grad pretvoriti u muzej i uvesti samoposlužne aparate. Zamisli što bi bio grad bez gospara?

(sad možda bude jasnije onoj dvojici forumaša koji su se svađali sa mnom oko New Yorka i njihove borbe s AirBNBom koji je smisao svega).

zdenkic kolega,piše da neće zabraniti, samo će pooštriti kriterije :)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. MDKA (Medika d.d.) 823

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 9:18 PM
    2. Odgovora
      823
      Pregleda
      301k
      823
    3. Skribi

May 9, 2025 at 9:18 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 7:22 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      822k
      1.9k
    3. All

May 9, 2025 at 7:22 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 278

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 9, 2025 at 8:04 AM
    2. Odgovora
      278
      Pregleda
      106k
      278
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:04 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 9, 2025 at 7:22 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:04 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme

• Birtija

5,858 Replies, 5 years ago
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

4,254 Replies, 5 years ago
  • Aktualno (vijesti)

1,148 Replies, 4 years ago
  • Prognoza cijena

231 Replies, 5 years ago
  • Prijedlozi za forum

212 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt