Da, na dividende za obične dionice ide porez od 30% amerima.
Na dividende za preferrede nisam primijetio da ima ikakva poreza.
IB mi automatski odbije 30%, a kod preferreda za sad ništa.
Ovo je zanimljivo... Ima tko od kolega, koji posjeduje već te povlaštene dionice, da nam ukratko obrazloži kako to nema poreza na kapitalne dobitke? A da nije da se plaća u RH onda? Čisto da se ne nađete u nekoj sivoj zoni a da niste znali
Mogu i ja pogledati prospekt ako mi točno javite o kakvom se vrijed. papiru radi
ATCO-PD
GSL-PB
i imam još nešto INSW-PA od ranije
Nisam primijetio da su mi ameri odnijeli 30%, što uvijek automatski rade za sve common stocks.
Pozdrav,zanima me da li revolt na kraju godine šalje izvješće o dobit i gubitku kako bi to moglo biti predamo poreznoj?
Kaj porezna zna kaj je revolut
Pozdrav,zanima me da li revolt na kraju godine šalje izvješće o dobit i gubitku kako bi to moglo biti predamo poreznoj?
Revolut nije broker, vec platforma preko koje trgujes, koriste se usluge vanjskog brokera.
Pitanje je da li nasi brokeri salju te podatke poreznoj? Ako salju, zasto se onda ulagace gnjavi da prijavljuju porez na kapitalnu dobit svake godine?
Da odgovorim na tvoje pitanje - pitao sam Revolut support i oni nista ne salju. Od tebe se ocekuje da prijavljujes svoje poreze.
Znam da brokeri ni naši ni revolut ne šalju poreznoj, mene zanima da li šalju meni? Pa ja po tom izvješću sastavljam poreznu prijavu, jer na revoltu ima uvid u ukupno dobit samo se tu ne vidi iznos naknada a one se odbijaju od ukupne dobiti, zanima me samo da li se može to dobit od njih na mail ili kako već,?podršku ne mogu dobit nikako za upit😂
Zaba brokeri šalju detaljan godišnji izvještaj sa izračunom poreza i prireza na porez na kapitalnu dobit po FIFO metodi, a ulagatelj samo prepiše konačne iznose u JOPPD obrazac i proslijedi poreznoj, čas posla, za ostale ne znam.
Zaba brokeri šalju detaljan godišnji izvještaj sa izračunom poreza i prireza na porez na kapitalnu dobit po FIFO metodi, a ulagatelj samo prepiše konačne iznose u JOPPD obrazac i proslijedi poreznoj, čas posla, za ostale ne znam.
Poštovana kolegice, da li možda znate kako se prijavljuje porez za primitak dividende izvana, konkretno USA?
Odlično preko zb global tradera sam mislio ozbiljnije ulagati,preko revolta samo igra, da li onda šalju i za dividendu? i da li je u izvješću odbijena njihova naknada s obzirom da se za to umanjuje porezna osnovica ili to moram sam?
Poštovana kolegice, da li možda znate kako se prijavljuje porez za primitak dividende izvana, konkretno USA?
Nikako kolega.
Hrvatska je jedina država unutar EU koja nema sa USA sklopljene ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali posto vam na račun sjeda neto dividenda iz USA već oporezovana po stopi od 30 posto što je znatno vißa stopa nego u RH, za fizičke osobe porezna tolerira neprijavljivanje i neplaćanje poreza na dividendu u RH. Samo opušteno....😀
Odlično preko zb global tradera sam mislio ozbiljnije ulagati,preko revolta samo igra, da li onda šalju i za dividendu? i da li je u izvješću odbijena njihova naknada s obzirom da se za to umanjuje porezna osnovica ili to moram sam?
Sve je neto. Za dividendu vidi gore.😃
Koliko naplaćuju taj izvještaj? I vidio sam u uvjetima nekakve dosta velike iznose za skrbništvo odnosno za pohranu? Kakva su iskustva sa time?
Kakva je situacija da onima koji trguju na Forex tržištu, moramo li prijaviti išta na kraju godine...
pozdrav, da li netko zna kakva je situacija sa oporezivanjem dividende iz Švicarske?
Kakva je situacija da onima koji trguju na Forex tržištu, moramo li prijaviti išta na kraju godine...
Ne pronalazim bolju temu za ovo pitanje pa ću postati ovdje...
Mislim da je svima jasno da se porez plaća samo u slučaju kapitalne dobiti i to za financijske instrumente koji su bili u vašem vlasništvu manje od 2 godine.
Međutim, mora li se u svakom slučaju porezna obavijestiti o svim prihodima koji proizlaze iz bilo kakve aktivnosti s financijskim instrumentima čak i kad su oni bili u našem vlasništvu više od 2 godine?
Ne znam da li postoji obveza poreznoj dostavljati prijavu i podatke o kapitalnoj dobiti ostvarenoj protekom roka od 2 godine, ali ja to ne ne prijavljujem kad nema osnove za obračun i plaćanje poreza. Do sada me nitko nije pozvao na odgovornost ako nisam prijavila neoporezive kapitalne dobitke, neću ih prijavljivati ni nadalje.
Moja stvar je koliko sam zaradila ako ta zarada ne podliježe poreznoj obvezi.
Kad nemam kapitalni dobitak broker mi ni ne šalje izvještaj i obračun porezne obveze pa ni ne podnosim za tu godinu poreznu prijavu.
Ali logički razmišljam. Recimo da uspijete zaraditi nekoliko milijuna... Pretpostavljam da postoji neka regulativa prema kojoj morate obavijestiti nekoga i obrazložiti odakle ti milijuni.... ili??
Ali logički razmišljam. Recimo da uspijete zaraditi nekoliko milijuna... Pretpostavljam da postoji neka regulativa prema kojoj morate obavijestiti nekoga i obrazložiti odakle ti milijuni.... ili??
Novac od dividende i prodaje dionica ide preko SKDD i samim time se vidi trag novca i legalnost. Mene su prije nekog vremena zvali iz banke u koju sam na svoj račun prebacila novac koji mi je sjeo na račun druge banke koji imam prijavljen na SKDD da im dostavim dokaz o porijeklu novca.
Ništa lakše, kopija uplate SKDD na kojoj piše da je to dividenda društva XY.
Porezna je kod isplate dividende nebitna jer dobivate na račun neto iznos, dakle umanjeno za porez i prirez.
Zbog prireza većina društava kod isplate dividende traže podatke od vas osobno jer možda niste na SKDD ažurirali podatke o mjestu prebivališta sto je bitno za izračun prireza.
pozdrav svima ,ja sam novi.
Imam neka pitanja u vezi trgovanja sa CDF - ovima, zlato, plin, nafta ...
U planu imam trgovati preko ETORO -a, platforme.
Ja sam trenutno nezaposlen i pitanje glasi:
1.U kojim se situacijama placa 12% na kapitalnu dobit +prirez,- poreza.
A kad taj ostvareni prihod spada u drugi dohodak.
Koji su limiti zarade godišnje, da ne bi pali u skupinu da morate otvoriti obrt ili firmu?
Da li je tijekom trgovanja na tim platformama sa CDF-ovima, sa sjedištem u inozemstvu, bitno da sam zaposlen i radim neki drugi posao, radi statusa plaćanja poreza u hr. ?
Nije mi jasna regulativa, DRUGI DOHODAK, onda se placa porez drukčije.
Hvala na odgovoru.
Lijep pozdrav
Denis
Hm, pa kad prodas nesto onda meni broker napravi joppd obrazac gdje je u poreznoj vidljivo odmah da pise xxxx kn, neoporezivo. Ne vidim svrhu daljnje specifikacije kad i po koliko si kupio, dali je vise ili manje od prodajne cijene ako je proslo vise od 2 godine..
Ako pise da je oporezivo, onda podneses prijavu i platis porez