1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Best buy

• gta1
  • February 15, 2020 at 10:05 PM
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • July 14, 2020 at 10:49 AM

Koliko god da je tricky kupovati zlato na 1800 za uncu, nema dana da ne pomislim da treba kupiti zlato

Zasuti novcem iz helikoptera, a novac je besplatan dok ne postane bezvrijedan, sa burzama čije su se valuacije odvojile od stvarnosti, predviđanje za zlato je 2000 dolara za uncu

Za one koji mogu mirno sjediti, best buy je mirno sjediti na novcu i čekati rasplet. Kažu da je jedina prednost koju mali ulagač ima nad institucionalnim činjenica da naprosto ne mora uvijek trgovati. Kostolany kaže da je razumno trgovati samo u dva dijela tržišnog ciklusa. Pri dnu In, pri vrhu Out.

Tko zna što nam jesen donosi. Meni ne izgleda dobro.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 14, 2020 at 11:10 AM
    Quote from zlocesti

Koliko god da je tricky kupovati zlato na 1800 za uncu, nema dana da ne pomislim da treba kupiti zlato

Zasuti novcem iz helikoptera, a novac je besplatan dok ne postane bezvrijedan, sa burzama čije su se valuacije odvojile od stvarnosti, predviđanje za zlato je 2000 dolara za uncu

Za one koji mogu mirno sjediti, best buy je mirno sjediti na novcu i čekati rasplet. Kažu da je jedina prednost koju mali ulagač ima nad institucionalnim činjenica da naprosto ne mora uvijek trgovati. Kostolany kaže da je razumno trgovati samo u dva dijela tržišnog ciklusa. Pri dnu In, pri vrhu Out.

Tko zna što nam jesen donosi. Meni ne izgleda dobro.

glavni problem sa zlatom je što mu cijena počne padati kako se izravnava krivulja prinosa dugoročnih i kratkoročnih obveznica.

možete vi naštampati koliko hoćete, al ovo je jedina korelacija.

tako da bi ja sa zlatom bio jako oprezan, jer prinosi na dugoročne (gleda se 10-godišnja obveznica) sve više padaju, a prinosi na kratkoročne obveznice lagano rastu.

po meni puno veći potencijal imaju bakar i srebro, radi sve većeg okretanja ka "zelenim" (struja i vodik) energijama.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • July 14, 2020 at 11:24 AM

Ako gledate commodities, jedini pravi best buy je nafta i posebno zemni plin. Buffet je kupio distributera plina prije par dana, a nama malima ostaju dionice proizvođača. Gledao sam Royal Dutch Shell i izgleda privlačno. Jedino nisam pametan da li čekati još koji mjesec da korona napravi štetu do kraja pa da uđem još niže iako je ovo već smješno jeftino...

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • July 14, 2020 at 1:59 PM

Prije kratka na zlatu.😜😜

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • July 14, 2020 at 5:51 PM

Dugoročno turisti...već od 2021...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

pecunia non olet

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 14, 2020 at 6:18 PM
    Quote from Kayser Sose

lako moguće.

gledajući poreznu i monetarnu politiku, cilj nam je izložiti se turistima (strancima) još i više nego do sada (nešto kao Jamajka), a ostale ekonomske grane baciti u propast.

međutim, problem je što nezaposlenost eskalira tek godinu dana do dvije nakon što kriza zvekne, a ubrzano se ide prema robotizaciji i automatizaciji što znači da će uskoro još više ljudi ostati bez posla, odnosno nezaposlenost se neće tako brzo smanjivati.

bila je odlična analiza Velimira Šonje da ljudi koji su sada ostali bez posla, a imaju dobru štednju (stranci) da često uzmu godinu dvije dana malo za sebe da malo predahnu od vremena kad su zaposleni i dobro zarađuju.

međutim, ako se u međuvremenu ne izmisli nešto novo di se ti ljudi mogu vratiti raditi, nisam baš siguran da će im i treću godinu biti do cjelogodišnjeg odmora.

mislim da će prije biti da ćemo imati navalu stranih penzionera na naše nekretnine na obali, jer time opet ubijamo više muha jednim udarcem.

dobivamo devize kojima financiramo sve naše dugove, a naše ljude ne prilagođene na nove tehnologije zapošljavamo da brinemo o njima.

postat ćemo europska Florida.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • July 14, 2020 at 6:56 PM

Geografija determinira sto si.

Ako si Florida onda si Florida.

Nisi Njemacka, industrija itd.

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • July 14, 2020 at 8:23 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Kayser Sose

lako moguće.

gledajući poreznu i monetarnu politiku, cilj nam je izložiti se turistima (strancima) još i više nego do sada (nešto kao Jamajka), a ostale ekonomske grane baciti u propast.

međutim, problem je što nezaposlenost eskalira tek godinu dana do dvije nakon što kriza zvekne, a ubrzano se ide prema robotizaciji i automatizaciji što znači da će uskoro još više ljudi ostati bez posla, odnosno nezaposlenost se neće tako brzo smanjivati.

bila je odlična analiza Velimira Šonje da ljudi koji su sada ostali bez posla, a imaju dobru štednju (stranci) da često uzmu godinu dvije dana malo za sebe da malo predahnu od vremena kad su zaposleni i dobro zarađuju.

međutim, ako se u međuvremenu ne izmisli nešto novo di se ti ljudi mogu vratiti raditi, nisam baš siguran da će im i treću godinu biti do cjelogodišnjeg odmora.

mislim da će prije biti da ćemo imati navalu stranih penzionera na naše nekretnine na obali, jer time opet ubijamo više muha jednim udarcem.

dobivamo devize kojima financiramo sve naše dugove, a naše ljude ne prilagođene na nove tehnologije zapošljavamo da brinemo o njima.

postat ćemo europska Florida.

Display More

Ne mislim da će bit baš tako crn scenario. Istina, corona-kriza je sasvim nova stvar za cijeli svijet. Pa to je bio i 2.svjetski rat iako ne mogu baš uspoređivati te događaje al pari...ne kažem da će se sve vratit u normalu (ako ikad i bude), no moje mišljenje je da turizam (pa i hrvatski) i nije toliko osjetljiva grana ekonomije kako se misli (i piše). To mi je više kao neka urbana legenda. Ok, bit će skromno, bit će 30% prihoda neto na kraju godine (nabacujem sad, može i do 50%) ali i 30 je bolje nego 0%, zar ne? Već sad je bolje od katastrofičnih predviđanja a' la Nostradamus prije lock-down-a. :)

pecunia non olet

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 14, 2020 at 8:38 PM
    Quote from Kayser Sose

Ne mislim da će bit baš tako crn scenario. Istina, corona-kriza je sasvim nova stvar za cijeli svijet. Pa to je bio i 2.svjetski rat iako ne mogu baš uspoređivati te događaje al pari...ne kažem da će se sve vratit u normalu (ako ikad i bude), no moje mišljenje je da turizam (pa i hrvatski) i nije toliko osjetljiva grana ekonomije kako se misli (i piše). To mi je više kao neka urbana legenda. Ok, bit će skromno, bit će 30% prihoda neto na kraju godine (nabacujem sad, može i do 50%) ali i 30 je bolje nego 0%, zar ne? Već sad je bolje od katastrofičnih predviđanja a' la Nostradamus prije lock-down-a. :)

ma mi trebamo Erdoganu dignuti spomenik.

da nema njegovog cirkusiranja dolje, mi od turizma ne bi vidjeli ni t.

ovako on pravi cirkus po Turskoj (oni su postali turizam isključivo za muslimane), a sa sobom u tu nestabilnost povlači i Grčku (dobro, oni su i sami od sebe nestabilni).

istina, pomoglo je i snimanje Game Of Thrones (trebalo bi dovući još nekih sličnih projekata).

glavni problem našeg turizma je što moramo privući goste više klase koji si uvijek mogu priuštiti ljetovanje (hoteli 4+ zvjezdice, megajahtaši, vile s bazenom i slično), a okaniti se apartmanije di dolazi radnička klasa (koju će ova kriza masakrirati).

ova sezona još nekako, al problem će biti iduća jer ljudima neće biti jasno kako to da je virus nestao, a ja dobio otkaz, kad tamo robot slaže palete po skladištu.

takvima sigurno neće biti do ljetovanja.

Edited once, last by st-brajo (July 14, 2020 at 8:44 PM).

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • July 14, 2020 at 8:54 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Kayser Sose

ma mi trebamo Erdoganu dignuti spomenik.

da nema njegovog cirkusiranja dolje, mi od turizma ne bi vidjeli ni t.

ovako on pravi cirkus po Turskoj (oni su postali turizam isključivo za muslimane), a sa sobom u tu nestabilnost povlači i Grčku (dobro, oni su i sami od sebe nestabilni).

istina, pomoglo je i snimanje Game Of Thrones (trebalo bi dovući još nekih sličnih projekata).

glavni problem našeg turizma je što moramo privući goste više klase koji si uvijek mogu priuštiti ljetovanje (hoteli 4+ zvjezdice, megajahtaši, vile s bazenom i slično), a okaniti se apartmanije di dolazi radnička klasa (koju će ova kriza masakrirati).

ova sezona još nekako, al problem će biti iduća jer ljudima neće biti jasno kako to da je virus nestao, a ja dobio otkaz.

takvima sigurno neće biti do ljetovanja.

Display More

Slažem se, pobornik sam podizanja kvalitete i privlačenja gostiju više klase...nama nedostaje hotelskog kapaciteta 4+(a naši "stručnjaci" govore da ih imamo previše sagrađenih (sic!)). Radnička klasa koja dolazi kod nas osjetit će ovo, bit će gusto, ali ih kriza neće masakrirati. Za apartmaniju se slažem...u konačnici sirotinjski zimmer frei turizam..čast izuzecima. Ah, mi smo u konačnici nacija rentijera...GOT je fantastičan projekt koji nam se desio (ne znam kako, valjda na se Bog smilova kao za sunce, more i prirodu.) i takve stvari donose šušku na long long term. Erdogan je dobro plaćen od strane EU da cirkusira dolje, nije valjda da to radi besplatno...

pecunia non olet

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • July 16, 2020 at 8:35 AM

https://www.marketwatch.com/story/his-fund…5?mod=home-page

“What we’ve seen over the last decade is the transformation from risk-free interest to interest-free risk, and what this has created is a global series of parallel synchronous bubbles,” Parilla told Bloomberg News in an interview posted on Wednesday in which he said he believes gold GC00, -0.26% could hit $5,000 an ounce within five years

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • July 16, 2020 at 8:57 AM

Možda, tako targetiraju bitcoin na 50.000 dolara. Njihove analize su jednako vjerodostojne kao i od ovih epidemiologa.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • July 16, 2020 at 9:01 AM

Izjavu je dao CEO hedge fonda, oni su se osigurali i za slučaj pada

Istina je da ne znamo, i da je zlato već 1800 dolara za uncu....... ali ako kriza eskalira , a ni taj ishod ne znamo, sve je moguće

Tko zna što nas čeka nakon predsjedničkih izbora u USA

Ruku na srce, nesigurna vremena. Obično burze prethode stvarnosti, ovaj put kaskaju

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 16, 2020 at 9:07 AM
    Quote from Miron

Možda, tako targetiraju bitcoin na 50.000 dolara. Njihove analize su jednako vjerodostojne kao i od ovih epidemiologa.

upravo to.

sve će cijenom otići nebom pod oblake ovisno o tome u što je ovaj što govori umočen.

tako će odletjeti u nebo dionice rudara, pa dionice manjih rudara, pa fizičko zlato, pa zlato ETF, pa bitcoin, itd.

odgovor na to što će rasti može dati samo povratak u povijest u vrijeme kad smo imali iste ovakve okolnosti.

nešto o tome sam pisao na ovoj temi, pa koga zanima neka pogleda, da se ne ponavljam.

Procjena rezultata tvrtki i rizika ulaganja na tržištu kapitala nakon Corona virusa

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • July 18, 2020 at 11:44 AM

Informanka.

- u ovom tjednu, za ne vjerovati ostvarila sam mali plus od +0.1%, ali to se nije osjetilo na ovogodišnjem prinosu jer i dalje vadim novce iz portfelja a to negativno utječe na prinos (matematički), minus je -14.1%.

- idući tjedan planiram izvući još malo keša iz portfelja.

- malo i kupujem, nije puno ali veseli, jednu dionicu MDKA.

- nemam pojma što bi vam preporučila jer kada gledam trgovanje na ZSE onda vidim svu tugu, jad i bijedu ove burze.

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • July 18, 2020 at 11:57 AM

Zanimljivosti, MEGGLE.

- u Srbiji se isplati raditi, a u HR ???

- loši su uvjeti poslovanja u HR.

- Meggle pogone u HR gasi, a u Srbiji i BiH neće ugasiti.

- Meggle zbog održivog modela poslovanja gasi proizvodnju u HR, prodaju ne.

- u Megglu su se nadali da će se uvjeti poslovanja poboljšati ali ???

- radna snaga u HR 40% skuplja nego u Srbiji.

- HR, problem velika državna davanja, a na koncu ni to im nije dosta oporezuju i dividendu.

- Srbija obilno potiče investicije.

- koliko sam čula i BAT ima namjeru ugasiti proizvodnju u HR.

- i sada sami procijenite koliko ima smisla investirati u jedno takvo tržište kapitala (HR) ???

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • July 18, 2020 at 12:04 PM

Ivana7 " radna snaga u HR 40% skuplja nego u Srbiji." Dovoljan razloga za selidbu proizvodnje. Sto je obican radnik u SRB losiji nego hrvat?

Sto.je tu cudno? Zasto se svi auti me sklapaju u DE nego po turskoj, slovackoj itd.. ?

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • July 18, 2020 at 12:33 PM

Turizam.

- evo u ovom tjednu sam imala prve goste.

- cijene sam spustila 10%, za siću ne radim.

- nisam mislila raditi ove godine ali sam ugovorima vezana, a ljudi od toga žive.

- kada je krenula zaraza korone oko (100 zaraženih dnevno) rezervacije su se doslovno prepolovile.

- imam nešto rezervacija za 8. i 9. mj., ali sve je to jadno i žalosno, promet će mi biti u odnosu na prošlu godinu 5-10%.

- ove godine turizam nešto bolje ide na otocima, kampovima, kuće s bazenima.

- najgore ide ovaj gradski tip turizma kojim se ja bavim, Koreja mi je bila preko 30% gostiju, a sada njih nema.

- moje mišljenje je da će i iduća godina biti dosta loša.

- pa kad sve to zbrojim neće nam biti lijepo u nekoj bližoj budućnosti.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • July 18, 2020 at 12:51 PM
    Quote from Ivana7

Turizam.

- evo u ovom tjednu sam imala prve goste.

- cijene sam spustila 10%, za siću ne radim.

- nisam mislila raditi ove godine ali sam ugovorima vezana, a ljudi od toga žive.

- kada je krenula zaraza korone oko (100 zaraženih dnevno) rezervacije su se doslovno prepolovile.

- imam nešto rezervacija za 8. i 9. mj., ali sve je to jadno i žalosno, promet će mi biti u odnosu na prošlu godinu 5-10%.

- ove godine turizam nešto bolje ide na otocima, kampovima, kuće s bazenima.

- najgore ide ovaj gradski tip turizma kojim se ja bavim, Koreja mi je bila preko 30% gostiju, a sada njih nema.

- moje mišljenje je da će i iduća godina biti dosta loša.

- pa kad sve to zbrojim neće nam biti lijepo u nekoj bližoj budućnosti.

Display More

Bit ce bolje kolegice, radi se ubrzano na cjepivu, pa ce se, nadam se vec za godinu dvije sve vratiti na staro. A ako se ne vrati na staro, prilagodit cemo se i opet ce biti ok, jer smo poznati po tome da se uvijek nekako snadjemo ;)

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • July 18, 2020 at 1:18 PM

Ovaj vikend sam na moru. Turista nema nesto. Plaze su prazne doslovno. Istina puse bura, ali neusporedivo da proslim godinama u ovo doba.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,805 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago