1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • stefek
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • October 2, 2021 at 9:23 PM
    • #4,161

Coca-Cola is going to great lengths to transport materials by using bulk shipping vessels amid the ongoing shipping crisis.

The carriers, which are normally used for loose goods such as grain, coal, and other raw materials, were chosen because the beverage company could not get the shipping containers and cargo space needed for transportation, Alan Smith, the procurement director of global logistics at Coca-Cola wrote in a post on LinkedIn. The company is currently using three of these ships to transport manufacturing materials.

Coca-Cola is attempting to avoid major ports to further prevent delays, according to comments on Smith's post.

"For these we are heading to some non-congested ports so we are hoping for a smooth discharge," Smith wrote. "Good coordination is vital on both the planning and the operations side for loading and discharge."

• stefek
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • October 2, 2021 at 10:04 PM
    • #4,162

CHINA: THE NOT SO GOLDEN WEEK

Despite the weakening Chinese iron ore and coal imports, global export volumes have kept up rather well. Both iron ore and coal export shipments during the third quarter are broadly in line with the same quarter in 2019 before the pandemic hit. However, iron ore shipments are two per cent below last year's blockbuster third quarter when the Chinese recovery was in full swing. Coal exports during the third quarter, on the other hand, rose by seventeen per cent compared to the previous year.

New economic stimulus programmes and a newfound ambition to rebuild dwindling energy inventories look set to fuel Chinese imports of coal and commodities. However, as global seaborne volumes for many raw materials have remained stable despite the slowdown in Chinese imports, any increase in Chinese activities will add to the already tight tonnage supply situation in the dry bulk sector and support current freight rates.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 2, 2021 at 11:24 PM
    • #4,163
    Quote from mitkko
    Quote from brajakica

U zadnjih 12 mj.

Ne smijes stvari gledati izvan konteksta. Taj rast koji ovdje prikazujes je nista drugo nego vracanje cijene na predpandemijske razine. Pogledaj graf i prethodne godine.

U zadnjih 12 mjeseci rastom utilizacije su se stvorili uvjeti da ovakav rast cijena bunkera moze omoguciti ono sto nije mogao na 85% utilizacije jer se sada i najmanji pozitivan pomak exponencijalno reflektira na vozarine,makar to bilo i usporavanje rasta brzine brodova na nize razine od onih koje bi omogucile cijene bunkera od prije 12mj.

Ako oko niceg drugog vjerujem da mozemo barem oko jedne stvari postici konsenzus a to je da smo sa capeovima i na 100 k usli u fazu exponencijalnog rasta

Gdje svaki pa i najmanji pomak na bolje u konacnici ima vidljiv pomak na bolje u vozarinama? 🤔

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • October 3, 2021 at 12:52 AM
    • #4,164
    Quote from looserst
    Quote from Parica

Vec duze ne pisem nista jer preferiram komentirat samo fundamente, a oni su sada jasni i tu se nema vise nista pametnog za napisat...jedina je nepoznanica hoce li u q3 dobit biti 50mil kn ili 60mil kn...slatke brige

Svejedno, skratio sam 50% bulka jer me ovi poremecaji u opskrbnom lancu sirovina i energenata cine poprilicno nervoznim.

Navedeni poremecaji su glavni boost za shipping, ali u umjerenom intezitetu (IMHO). Ako navedeni problemi pojacaju inzezitet (a svakodnevno svjedocimo da sve ide prema tome) postoji izvjestan rizik da svjetska proizvodnja zbog nadostatka sirovina i energenata bude znacajno smanjena sto ce usporit globalni rast, ali s druge strane i pojacat vec zabrinjavajucu inflaciju koju ce CB pokusat gasit stezanjem monetarne politike sto ce dovesti do rasta kamata pa ce se mnogi proizvodjaci naci u velikim problemima usljed rasta troska kamata i paralelno smanjene proizvodnje...ako dodje do toga to je pocetak kraja...sve ce otic u 3pm

Naravno da ce navedeni scenarij u kratkom roku odgovarat dry bulku i da ce vozarine mozda ici na ATH, ali ce se zbog usporavanja svjetske ekonomije brzo i ispuhati...

Pad BDP uz rast inflacije je nuklearna bomba za gospodarstvo...IMHO

Da mogu birat (a ne mogu) radje bi izabrao da se situacija polu normalizira uz sitne poremecaju u opskrbnom lancu (situaciju koju smo imali do prije 3 mjeseca)...nijedan ekstrem na duzi rok nije dobar (za nikog pa ni za shipping)...fundamenti shippinga su trenutno fantasticni, predvidjanja do 2024. su bogovska, omjer suplay/demand za pozelit...ne trebaju nam nikakvi dodatni šokovi, cak ni pozitivni jer i bez njih dry bulk je u savrsenoj situaciji...

Ne bih ni Evergrande tek tako "zaboravio"...mozda su problemi u Kini puno dublji...

P.s. ovaj osvrt rezultat je mog osobnog razmisljanja i pokusaja shvacanja trenutnog i buduceg kretanja shippinga i svjetske ekonomije...svi komentari su dobrodosli

Display More

Za moj ukus ste malo prerano pa i previse kratili. Treba iskoristiti q4 pa cak i ako se odvije igra tako kako ste napisali nece se to dogoditi preko noci, mislim da cemo imati vremena reagirati.

Ali svakako bolje nego ostati zadnji i ugasiti svijecu, probleme ste lijepo popisali, svaka cast :thumbup:

Display More

Da zakljucim pricu...ovo su razlozi zasto sam kratio:

1. Skratio sam pola bulka...znaci i dalje vjerujem u njega

2. U zadnjih mjesec/dva dojma sam da BDI raste znatno brze od cijena bulk dionica i da to nije zbog trzisne iracionalnosti vec zbog ogromnih poremecaja u ekonomskim tokovima i povecanih rizika...sto su ti poremecaji veci to je bolje za shipping, ali s druge strane povecavaju vjerojatnost nekog "black swana"

3. Potencijal fundamentalnog rasta cijene ATPL opada...npr. ako bi u 2022.g ATPL imala dobit 240 mil kn, na cijeni od 1k kn per share bi P/E bio 6...to uopce nije jeftino kad je shipping u konjukturi i sto je najgore to je rast od "samo 100%", nema vise brutalnih relativnih/postotnih prinosa, prosla baba sa kolacima...a da bi zaradili 240 mil kn sa 7 brodova na spotu potrebna im je prosjecna godisnja vozarina od oko 26k USD/d po brodu (uz iskoristenost flote 95% i BE 11k USD/d)...da skratim pricu, smatram da PNMX

na 5yTC drze kljuc buduceg potencijalnog jaceg rasta cijene. Bez njih ne vjerujem u +300mil kn godisnje dobiti...do ovih cjenovnih razina oni (PNMX) mi nisu imali znacajniji ponder, ali daljni, jaci rast ovisit ce o PNMX-ima pa mi je njihov poder jako narastao...a o njima nemam nikakvih informacija

Osim navedenih fundamentalnih ogranicenja postoje i tehnicka ogranicenja jer su "tone" dionica prosle po razinama 200kn- 300kn i uvijek ima prodavaca.

Obzirom na ove ekstremno visoke vozarine, trenutno mi je bitnija vremenska dinamika uposlenosti flote (SPOT vs. TC) nego dnevna vrijednost spot/futures vozarina...zato sam pojacao poziciju u JDPL

4. Zbog strelovitog rasta tokom godine cijene bulker dionica se na svaki šum poprilicno korigiraju...pa na Evergrande su cijene potopljene 15%, a "kriza" je trajala 1 dan...gdje bi cijene otisle da se produzilo na 7 dana...kako kaze kolega 5.Element veca je zelja za padom nego za rastom

5. Nije burza samo ATPL...mozda niste obracali pozornost, ali q2 izvjestaji na marketu su bili najbolji u zadnjih 10 godina...milina, svi su RASTURILI...ne vidim razlog zasto ne bi nastavili i u q3...dusa bi me bolila da q3 ne docekam u ATGR, ERNT, ADRS, KODT, HPB, LKPC i vrući SPAN...ili da ne uzmem 9% sigurnog prinosa na OPTE...ATPL nema potencijal za rasturit q3 jer su ocekivanja visoka, dobit ispod 60 mil kn ce se smatrat ocekivanom, a osobno ne vjerujem da ce bit visa od 50mil kn...

6. Osobni razlozi...u zadnja 2 mjeseca jako sam se "razvukao"...hendlao sam brodare, sudjelovao u dokapu JDPL sa 20% portfelja i u IPO SPAN-a sa 10% portfelja...puno energije i vremena sam potrosio na to uz veliku neizvjesnost i rizik...posteno se zaradilo ove godine i ne smeta mi da do kraja godine zaradim malo manje ako cu odmorit i dobit malo mira...to mi je trenutno vaznije od novca...

• Burza2021
    Student
    Reakcija primljeno
    72
    • October 3, 2021 at 1:52 AM
    • #4,165

Parica

Nije strašno što si skratio pola bulka.

Biti će prilike ponovo kad bude na četri znamenke, možda će se tada i fondovi uključiti.

Jedino je problem u većoj cijeni, ali to je tako u superciklusu.

Lp

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • October 3, 2021 at 9:13 AM
    • #4,166
    Quote from Parica
    Quote from looserst

Za moj ukus ste malo prerano pa i previse kratili. Treba iskoristiti q4 pa cak i ako se odvije igra tako kako ste napisali nece se to dogoditi preko noci, mislim da cemo imati vremena reagirati.

Ali svakako bolje nego ostati zadnji i ugasiti svijecu, probleme ste lijepo popisali, svaka cast :thumbup:

2. U zadnjih mjesec/dva dojma sam da BDI raste znatno brze od cijena bulk dionica i da to nije zbog trzisne iracionalnosti vec zbog ogromnih poremecaja u ekonomskim tokovima i povecanih rizika...sto su ti poremecaji veci to je bolje za shipping, ali s druge strane povecavaju vjerojatnost nekog "black swana"

3. Potencijal fundamentalnog rasta cijene ATPL opada...npr. ako bi u 2022.g ATPL imala dobit 240 mil kn, na cijeni od 1k kn per share bi P/E bio 6...to uopce nije jeftino kad je shipping u konjukturi i sto je najgore to je rast od "samo 100%", nema vise brutalnih relativnih/postotnih prinosa, prosla baba sa kolacima...a da bi zaradili 240 mil kn sa 7 brodova na spotu potrebna im je prosjecna godisnja vozarina od oko 26k USD/d po brodu (uz iskoristenost flote 95% i BE 11k USD/d)...da skratim pricu, smatram da PNMX

na 5yTC drze kljuc buduceg potencijalnog jaceg rasta cijene. Bez njih ne vjerujem u +300mil kn godisnje dobiti...do ovih cjenovnih razina oni (PNMX) mi nisu imali znacajniji ponder, ali daljni, jaci rast ovisit ce o PNMX-ima pa mi je njihov poder jako narastao...a o njima nemam nikakvih informacija

Osim navedenih fundamentalnih ogranicenja postoje i tehnicka ogranicenja jer su "tone" dionica prosle po razinama 200kn- 300kn i uvijek ima prodavaca.

Obzirom na ove ekstremno visoke vozarine, trenutno mi je bitnija vremenska dinamika uposlenosti flote (SPOT vs. TC) nego dnevna vrijednost spot/futures vozarina...zato sam pojacao poziciju u JDPL

4. Zbog strelovitog rasta tokom godine cijene bulker dionica se na svaki šum poprilicno korigiraju...pa na Evergrande su cijene potopljene 15%, a "kriza" je trajala 1 dan...gdje bi cijene otisle da se produzilo na 7 dana...kako kaze kolega 5.Element veca je zelja za padom nego za rastom

5. Nije burza samo ATPL...mozda niste obracali pozornost, ali q2 izvjestaji na marketu su bili najbolji u zadnjih 10 godina...milina, svi su RASTURILI...ne vidim razlog zasto ne bi nastavili i u q3...dusa bi me bolila da q3 ne docekam u ATGR, ERNT, ADRS, KODT, HPB, LKPC i vrući SPAN...ili da ne uzmem 9% sigurnog prinosa na OPTE...ATPL nema potencijal za rasturit q3 jer su ocekivanja visoka, dobit ispod 60 mil kn ce se smatrat ocekivanom, a osobno ne vjerujem da ce bit visa od 50mil kn...

6. Osobni razlozi...u zadnja 2 mjeseca jako sam se "razvukao"...hendlao sam brodare, sudjelovao u dokapu JDPL sa 20% portfelja i u IPO SPAN-a sa 10% portfelja...puno energije i vremena sam potrosio na to uz veliku neizvjesnost i rizik...posteno se zaradilo ove godine i ne smeta mi da do kraja godine zaradim malo manje ako cu odmorit i dobit malo mira...to mi je trenutno vaznije od novca...

Display More

Pa kad si javno razlozio svoju retoriku bit cu slobodan prokomentirati je.

Tocka 2) vec duze vrijeme postoji nesrazmjer visokog bdi-a i cijena bulkera. Dosta je otici u pre covid stanje i vidjeti drugačiju situaciju, narocito za atpl. Postoji iznimna korelacija bdi-a i vrijednosti papira koja nije ni priblizno izliverilana. Naravno, sezonalnost i mikro događaji puno više utjecu na bdi nego na kompanije.

Kad smo kod black swana, zasto ne bi cijeli dry bulk staviobkao centar black swana i tek pocetak superciklusa? Nakon 10 god mrcvarenja mrtve industrije dolazi nesto ovako? Treba pišat uz vjetar...a vjetar sve jace puse. Treba pustiti dobitke da teču, prerana ejakulacija dolazi od straha :P

Tocka 3) poceo si analitiku od cijene atpl 1000 kn. Ok, koliko ima firmi koja kao bazu racunice moze uzeti q1.2022 kao uduplanu cijenu? Bojim se nijedna iz navedenih u tocki 5). Kako vrijeme ide a vozarine su visoke sve je veca šansa da se dugorocni panamaxi ponovo ugovore za 5y za puno bolju cijenu.

Tocka 4) sam si pisao za nesrazmjer bdi-a i cijena papira pa dnevni pad od 15% i nije nešto. Narocito ako je cijelo trziste generalno percipiralo strah od novog Leman brothersa u tom trenutku i test KP Kine i moguci kolaps. Naravno, to je bila prilika za buy the dip. Evergrande ima nepokriveno 68 milijardi a ne 300. Lemanu su plasmani bili nulovani a Evergrande ipak ima milione neuseljenih stanova koji ipak nesto vrijede. Oni ne mogu biti nulovani.

Također covid congestioni koji su napucali bdi, je sezonalno ali ne vidim da ce prestati uskoro.

Tocka 5) sve stoji, individualna averzija prema riziku i slaganje i preslagivanje portfelja je sasvim u redu.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 3, 2021 at 9:56 AM
    • #4,167
    Quote from Parica
    Quote from looserst

Display More

1.zvucite pesimisticno kao da ste prodali sve a cijena je pred novim uzletom.

Isprike na javno iznesenom subjektivnom dojmu

2.

Exponencijalan rast nije mogucnost nego pravilo u shippingu kada dode to vrijeme.

Ne treba ga se bojati vec mu se veseliti.

3.prosjecna godisnja vozarina 26k u 2022?

Jako ste skromni i konzervativni u toj procjeni.

Upravo se aktivirao mehanizam preljevanja vozarina sa cape na manje brodove.

Neki capeovi se ugovaraju vec i preko 100k

4.dionice se na bulkerima korigiraju snazno ali ne samo u padu vec i u rastu, neke su opet na vrhu

5.vidjeli ste druge bolje prilike i zadovoljni ste zaradom u ovoj godini.

Cestitam, vidjet cemo sto je bio bolji izbor.

6.kada se referirate na evergrand i svoju prodaju za koju niste napisali na koliko ste prodali? cinjenica da su neki zadrhtali i prodavali u rasponu 500-460.

U petak 520 pri snaznoj potraznji to dovoljno govori koliku su uslugu ucinili oni koji vole potencirati crnjake, "stres testove", siriti paniku pa i petak su najavljivali "crvenilo".

7.stoje ti neki vasi neg rizici radi kojih ste prodali.hoce li se oni materijalizirati?

Ima barem duplo vise pozitivnih rizika koje ste zanemarili pri prodaji.

I za njih vrijedi vidjet cemo dali ce se materijalizirati

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • October 3, 2021 at 10:00 AM
    • #4,168

Parica

Kolega, ja i dalje ne razumijem čemu kratite bulk pozicije usprkos podužem postu? Sve ovdje napisano, silni linkovi i grafovi kol. Jaska i ekipe (hvala im!) upućuju na superciklus. Potražnja kontejnera uvelike nadmašuje ponudu, malo-malo naletim na netu na robu 'trenutno nije dostupno'.

Rujan je bio katastrofalan (inače je tako sezonski) na US tržištu dionica, a ja sam ostvario super povrate trgujući CNX, TELL, NM, PANL, SB. Dakle plin i brodare, čim bih probao nešto drugo pipnuti, zaheb.

Dakle provjerena strategija: držati se sektora koji rasturaju i dionica koje su vezane na taj commodity ili indeks.

Diversification is for ignorant ali po napisanom vidim da to nisi. SPAN ili ADPL ne može ni u istu rečenicu s recimo NM koji je po multiplama na stečajnoj cijeni, a krati dugove plus ima 'majku' NMM grupu koja ga nadgleda. Realno, SPAN je ekipa direktora/vlasnika odvela na burzu da se unovči, a ne radi friškog kapitala za društvo. Eh da je on tako lukrativan, dizali bi dobit i dalje, a dionice držali mimo burze.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • October 3, 2021 at 11:41 AM
    • #4,169
    Quote from accountant

Parica

Kolega, ja i dalje ne razumijem čemu kratite bulk pozicije usprkos podužem postu? Sve ovdje napisano, silni linkovi i grafovi kol. Jaska i ekipe (hvala im!) upućuju na superciklus. Potražnja kontejnera uvelike nadmašuje ponudu, malo-malo naletim na netu na robu 'trenutno nije dostupno'.

Rujan je bio katastrofalan (inače je tako sezonski) na US tržištu dionica, a ja sam ostvario super povrate trgujući CNX, TELL, NM, PANL, SB. Dakle plin i brodare, čim bih probao nešto drugo pipnuti, zaheb.

Dakle provjerena strategija: držati se sektora koji rasturaju i dionica koje su vezane na taj commodity ili indeks.

Diversification is for ignorant ali po napisanom vidim da to nisi. SPAN ili ADPL ne može ni u istu rečenicu s recimo NM koji je po multiplama na stečajnoj cijeni, a krati dugove plus ima 'majku' NMM grupu koja ga nadgleda. Realno, SPAN je ekipa direktora/vlasnika odvela na burzu da se unovči, a ne radi friškog kapitala za društvo. Eh da je on tako lukrativan, dizali bi dobit i dalje, a dionice držali mimo burze.

Tocno. Span je sisanje ovaca. Firma nikad nije isplatila divku, a uzeli bi lovicu kao da su Tesla, na pricu. Neka. Evo, uspjeli su.

Svaka cast.

Ali da se vratimo na DRY BULK:

Vani se pocinje uocavati trend plaforniranja precijenjenih tech dionica, poglavito Tesle i ostalog ekdrea, a repozicioniranja prema onome sto stvarno donosi novac. Jedan jaki tech investor koji jako dobro predvidja stvari sugerira pad nekih techova i preko 90%, a znacajan rast cashovitih dionica.

A onda ce te vanjske brodare popratiti i ovi ovdje.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Burza2021
    Student
    Reakcija primljeno
    72
    • October 3, 2021 at 11:50 AM
    • #4,170

Brodari su keš mašina koja je tek priradila nakon 13 godina čekanja.

Lp

S obzirom da je velika potražnja za raznom robom, a brodova nedostaje, keš mašina mogla bi raditi malo duže.

Lp

Edited once, last by Burza2021: Merged a post created by Burza2021 into this post. (October 3, 2021 at 11:54 AM).

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • October 3, 2021 at 11:55 AM
    • #4,171
    Quote from 5. Element
    Quote from accountant

Parica

Tocno. Span je sisanje ovaca. Firma nikad nije isplatila divku, a uzeli bi lovicu kao da su Tesla, na pricu. Neka. Evo, uspjeli su.

Svaka cast.

Vani se pocinje uocavati trend plaforniranja precijenjenih tech dionica, poglavito Tesle i ostalog ekdrea, a repozicioniranja prema onome sto stvarno donosi novac. Jedan jaki tech investor koji jako dobro predvidja stvari sugerira pad nekih techova i preko 90%, a znacajan rast cashovitih dionica.

Display More

6-7 najvecih tehnoloskih kompanija drži 20% Sp500. Ako one padnu 90% to ce biti atomska bomba za opce trziste kapitala. Posljenji pad je zbog bond yielda, trenutno neznacajno.

Ath predvodi tech sektor i u toj eri bull marketa koja draje vani skoro desteljece blizi se kraj, no za to treba neki gadan event a ne zato sto tech analiza nekoga tako kaze.

Ima tech firmi koje imaju iznimno velike evaluacije, prenapuhane no također i rastu nenormalno.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 3, 2021 at 11:59 AM
    • #4,172

Uskoro ce sva top mjesta svih burzi po dividendnom prinosu zauzeti dry bulk i kontejnerasi pa da vidimo kako ce to ocijeniti ovi kojima je 2-5 p/e "EUFORIJA" ili ce biti deep undervalued i STRONG BUY.

to ce ovisiti koliko je tko unutra ili vani🤔🤭

Sa njima ili bez njih idemo dalje... 😁

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • October 3, 2021 at 12:14 PM
    • #4,173
    Quote from Sheriff
    Quote from 5. Element

Svaka cast.

6-7 najvecih tehnoloskih kompanija drži 20% Sp500. Ako one padnu 90% to ce biti atomska bomba za opce trziste kapitala. Posljenji pad je zbog bond yielda, trenutno neznacajno.

Ath predvodi tech sektor i u toj eri bull marketa koja draje vani skoro desteljece blizi se kraj, no za to treba neki gadan event a ne zato sto tech analiza nekoga tako kaze.

Ima tech firmi koje imaju iznimno velike evaluacije, prenapuhane no također i rastu nenormalno.

Display More

Ne treba nikakav gadan event za opci pad tech stockova. Dovoljno je da odjednom pocne biti manje novih suckera nego prodavaca i kad kola krenu nizbrdo neke ce dolje preko 90%, neke 60%, a neke poput Microsfota svega 10-20%. U prosjeku trzista tech dolje 40%, ostatak nesto sitno, a ukupno trziste korekcija 25%. Otprilike. I to sad ide. Odvija se pred nasim ocima. Get out of American tech. Plain and simple.

A brodari ce profitirati i to brutalno jer taj novac ipak mora negdje, a brodari su peanuts u odnosu na tech, tako da je dovoljno svega 1 do 2% Tesle da brodari odu up 500%.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • October 3, 2021 at 12:55 PM
    • #4,174
    Quote from brajakica
    Quote from Parica

Display More

1.zvucite pesimisticno kao da ste prodali sve a cijena je pred novim uzletom.

Isprike na javno iznesenom subjektivnom dojmu

2.

Exponencijalan rast nije mogucnost nego pravilo u shippingu kada dode to vrijeme.

Ne treba ga se bojati vec mu se veseliti.

3.prosjecna godisnja vozarina 26k u 2022?

Jako ste skromni i konzervativni u toj procjeni.

Upravo se aktivirao mehanizam preljevanja vozarina sa cape na manje brodove.

Neki capeovi se ugovaraju vec i preko 100k

4.dionice se na bulkerima korigiraju snazno ali ne samo u padu vec i u rastu, neke su opet na vrhu

5.vidjeli ste druge bolje prilike i zadovoljni ste zaradom u ovoj godini.

Cestitam, vidjet cemo sto je bio bolji izbor.

6.kada se referirate na evergrand i svoju prodaju za koju niste napisali na koliko ste prodali? cinjenica da su neki zadrhtali i prodavali u rasponu 500-460.

U petak 520 pri snaznoj potraznji to dovoljno govori koliku su uslugu ucinili oni koji vole potencirati crnjake, "stres testove", siriti paniku pa i petak su najavljivali "crvenilo".

7.stoje ti neki vasi neg rizici radi kojih ste prodali.hoce li se oni materijalizirati?

Ima barem duplo vise pozitivnih rizika koje ste zanemarili pri prodaji.

I za njih vrijedi vidjet cemo dali ce se materijalizirati

Display More

Ja bi odgovorio na tocku 6, bit cu slobodan pretpostaviti da ste na mene mislili kao zazivaca crnjaka (icokej ;) )

6a) Evergrande... ovo je uzdrmalo kompletan svjetski market, firma za koju u petak gotovo nitko nije znao u ponedjeljak je buzzword nr 1. E sad da li je (ili bolje receno da li ce biti) toliko jak udarac ja osobno mislim da jos nije poznato. Isto misli i kolega Parica recimo, vidite u postu da ga cini nervoznim. Evergrande je meni sinonim za cijelu kinesku stanogradnju i ima tu jos barem 5 mrcina od firmi koje su u slicnim problemima. Budite sigurni da bi se poremecaj kineske gradnje stanova vidio na bdi ma koliko vas neki uvjeravali drugacije. Drugo, pisete atpl i sve gledate kroz atpl ali taj dan su relevantnije brodarske kompanije a npr gogl svakako to je otklizale 20%. Ponavljam 20%!! U jedan dan! Toliko o nebitnosti tog bezveznog Evergrandea. Ako se ne varam prvi sam pitao za taj prokleti evergrande tu na forumu, prati li ga neko, misljenja itd...to je vama pretpostavljam crnjacenje i druk a ja ga vidim kao korisnu informaciju i temu za raspravu.

6b) "stress test" u petak. Pretpostavit cu da opet gledate samo kroz prizmu atpl pa ne pratite te stvari ali ima jedna zanimljiva pojava na nasdaqu. Naime cesto su se ove godine sve brodarske komapnije ponasale isto, kontejner,bulk, tankeri, lng...svaka sa svojim indeksom (bulk je tada bio u sjeni kontejnera). Zajednicki nazivnik im je small caps indeks i u pravilu se pratilo njega(to vam je russell2k). E ono sta je mene zanimalo u petak je da li ce se u situaciji rasta ffa i pada small capsa bulk dionice pratiti jedno ili drugo sa trenutno jakim bdi indeksom. Ovo bi mi dalo indikaciju da li mozemo imati rast brodara u sirem bear marketu. Pad burzovnih indeksa nisam ocekivao samo ja nego i veci znalci (bacite oko na temu o inozemnim trzistima tu na forumu). Kako to obicno biva market je imao svoj dan i okrenuo na zeleno.

Suma sumarum: pisanje o evergrandeu i moj famozni "stress test" nisu crnjacenje niti drukanje. Dijeljenje informacija, razmisljanja i kriticki pogled je vama druk jer ste kao noj zabili glavu u pijesak i gledate ugljen i atpl i saljete rakete. Uostalom sve vam je lijepo opisao kolega mitkko, samo puno pristojnije nego ja (ipak je on fini gospodin sa sjevera a ja splitski mandril)

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • October 3, 2021 at 1:00 PM
    • #4,175

https://www.mining.com/web/india-snag…-chinese-ports/ ode ugljen, nema lege

• Burza2021
    Student
    Reakcija primljeno
    72
    • October 3, 2021 at 2:04 PM
    • #4,176

Neki su zabiravili geslo

Trend je moj frend

To se na bylku odrađiva i traje i traje....

Pa budimo realni dugo smo i čekali 13 godina, ali zato će hrabri i strpljivi naplati ovima što još sumljaju ali kada oribije četri znamenke.

Lp

Ispravak riječi

zaboravili umjesto zabiravili

probije umjesto oribije

Nije bitno ovi što će kupovati na četri znamenke su shvatili i bez ispravka.

Lp

Edited once, last by Burza2021: Merged a post created by Burza2021 into this post. (October 3, 2021 at 2:08 PM).

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • October 3, 2021 at 2:50 PM
    • #4,177
    Quote from Burza2021

Neki su zabiravili geslo

Trend je moj frend

To se na bylku odrađiva i traje i traje....

Pa budimo realni dugo smo i čekali 13 godina, ali zato će hrabri i strpljivi naplati ovima što još sumljaju ali kada oribije četri znamenke.

Lp

Ispravak riječi

zaboravili umjesto zabiravili

probije umjesto oribije

Nije bitno ovi što će kupovati na četri znamenke su shvatili i bez ispravka.

Lp

Display More

Za jezicne puritance (a ima ih dosta na forumu) i sumljati-sumnjati 8o

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • October 3, 2021 at 4:57 PM
    • #4,178

kolega parica

cijenim vas i poštujem, ali nekako mi kontradiktorne dvije stvari

1. skratio sam pola bulka, dakle vjerujem u njega.... ako vam pozicija atpl bila tako velika i/ili tako enormo narasla pa ugrožava portfelj, onda ok. pošto imate kvalitetan portfelj i pretpostavljam poprilično velik, pa vam rast atpl predstavlja nekakav disbalans i izaziva nesigurnost, mudro je kratiti.

osobno nikad ne prodajem dionicu u koju vjerujem.

a zatim velite... 2. podebljao poziciju u jadroplovu.... nije đavo nego je vrag... meni tako zvuči, i zato ne razumijem!!! znam da ste znalac i iskusan igrač.. jedino što mi pada na pamet je da jadroplov ima puno veći potencijal rasta!!?? dakle, 2022. atpl npr na 1000, a jdpl.... koliko? 200? 250? 300?

osobno imam obadva papira koja sam kupio u omjeru 70:30 i na sadašnjim cijenama čine točno 33% dioničkog portfelja. atpl porasla 127%, jdpl (kupljen mj i pol kasnije) 105%. s time što mi brojke, kao i starost flote, govori puno više u prilog atpl. zato sam i izabrao takav omjer.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • October 3, 2021 at 6:08 PM
    • #4,179
    Quote from tollway

kolega parica

1. skratio sam pola bulka, dakle vjerujem u njega.... ako vam pozicija atpl bila tako velika i/ili tako enormo narasla pa ugrožava portfelj, onda ok. pošto imate kvalitetan portfelj i pretpostavljam poprilično velik, pa vam rast atpl predstavlja nekakav disbalans i izaziva nesigurnost, mudro je kratiti.

a zatim velite... 2. podebljao poziciju u jadroplovu.... nije đavo nego je vrag... meni tako zvuči, i zato ne razumijem!!! znam da ste znalac i iskusan igrač.. jedino što mi pada na pamet je da jadroplov ima puno veći potencijal rasta!!?? dakle, 2022. atpl npr na 1000, a jdpl.... koliko? 200? 250? 300?

osobno imam obadva papira koja sam kupio u omjeru 70:30 i na sadašnjim cijenama čine točno 33% dioničkog portfelja. atpl porasla 127%, jdpl (kupljen mj i pol kasnije) 105%. s time što mi brojke, kao i starost flote, govori puno više u prilog atpl. zato sam i izabrao takav omjer.

Display More

Često kada netko uspoređuje ATPL i JDPL čujem argument kako je ATPL bolja jer ima mlađu flotu, ili kako će ATPL ove godine brutalno zaraditi.

Jel mi može netko te argumente pojasniti?

Naime, ako vjerujemo da će dry bulk općenito kao gospodarska grana rasti - a pretpostavljam da vjerujemo jer zbog toga i kupujemo dionice bulkera - zašto netko misli da će ATPL brutalno zarađivati a JDPL neće?

Druga stvar je starost flote. Zašto je to otegotna okolnost? 10 i 15 godina stari brodovi voze po istim vozarinama. Čak ovim starijim brodovima trenutno više raste cijena jer su jeftiniji a imaju jednaki potencijal ostvarivanja prihoda pa im je P/E povoljniji.

Brodar koji ima stariju flotu ima niži NAV u apsolutnom iznosu te nešto veće operativne troškove zbog većih troškova dokovanja. Sa druge strane, brodar koji posluje na spotu (odnosno kratkoročnom time charteru) trenutno ubire vrhnje pa su mu i prihodi u relativno veći. Sve ove karakteristike se jasno vide i vrednuju kroz financijske i druge pokazatelje - recimo P/NAV, P/E, EV/EBITDA i ostale.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • October 3, 2021 at 6:15 PM
    • #4,180
    Quote from mitkko
    Quote from tollway

kolega parica

Display More

Često kada netko uspoređuje ATPL i JDPL čujem argument kako je ATPL bolja jer ima mlađu flotu, ili kako će ATPL ove godine brutalno zaraditi.

Jel mi može netko te argumente pojasniti?

Naime, ako vjerujemo da će dry bulk općenito kao gospodarska grana rasti - a pretpostavljam da vjerujemo jer zbog toga i kupujemo dionice bulkera - zašto netko misli da će ATPL brutalno zarađivati a JDPL neće?

Druga stvar je starost flote. Zašto je to otegotna okolnost? 10 i 15 godina stari brodovi vode po istim vozarinama. Čak ovim starijim brodovima trenutno više raste cijena jer su jeftiniji a imaju jednaki potencijal ostvarivanja prihoda pa im je P/E povoljniji.

Brodar koji ima stariju flotu ima niži NAV u apsolutnom iznosu te nešto veće operativne troškove zbog većih troškova dokovanja. Sa druge strane, brodar koji posluje na spotu (odnosno kratkoročnom time charteru) trenutno ubire vrhnje pa su mu i prihodi u relativno veći. Sve ove karakteristike se jasno vide i vrednuju kroz financijske i druge pokazatelje - recimo P/NAV, P/E, EV/EBITDA i ostale.

Display More

Dobre su obje zato imam obje, superciklus je krenuo htjeli mi to priznati ili ne on je tu. Ako mislimo jos nadokupit onda bolje ne pisati o tome. Kupujem stalno i rušim si prosjek ali ne mogu da ne kupim po diskontu... Kad izađu izvješća izaći će i pusti članci po novinama kupovati ce i drugi a to nastojim preduhitriti...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 2:10 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 2:10 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 11:57 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      889k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:57 AM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 11:55 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:55 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 22, 2025 at 2:10 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 6 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt