Commodities super cycle - sirovine općenito

 • obzirom da je dosta forumaša izloženo dionicama koje imaju veze sa sirovinama i klade se na commodities super cycle, mislim da treba znati par ključnih informacija.

  sama Kina nema dollarski valutni swap sa Yuanom, nego cijela priča ide na način da Kina mijenja Yuan za Euro, pa Euro za dollar (isto vrijedi i za Rusiju i rublju).

  zato je Kina i pokrenula Pojas i put inicijativu (pa i naš Pelješki most), jer njima nasušno, kako bi nastavili sa svojom ekspanzijom, trebaju Euri koje onda mijenja za dollare kojima plaća commodities koje prerađuju i izvoze.

  Rusi istu stvar rade s naftom i sirovinama, pa i kod nas odjednom imamo neke nove svatove koji ruske sirovine kupuju po "popularnim" cijenama, a njima izvoze (našu) hranu i slično.

  trenutno Kina mulja sa svojim brojkama, jer oni samo proizvode, a nemaju kome izvesti (ili izvoze sa deflacijom), jer je cijela ekonomija koja od njih uvozi polu zatvorena radi situacije sa virusom.

  s druge strane, i samoj zapadnoj Europi u trenutnoj situaciji trebaju Euri kako bi mogla financirati svoje obveze i pitanje je koliko će biti spremni naprintati još Eura kako bi financirali i kineske potrebe, a s treće strane, Europa sa Yuanima ne može ništa drugo nego ih vratiti nazad u Kinu na način da tamo otvara pogone i seli industriju iz Europe tamo.

  to bi značilo da Euro postaje wc papir valuta (za nas to znači jačanje kune) i ponavljanje priče kakva je bila aktualna između Kine i Amerike do dolaska Trumpa.

  uz sve ovo, treba znati da je glavna valuta u kojoj se commodities trže dollar.

  i tu je ključno tko će u konačnici preuzeti vlast u USA.

  Demokrati već imaju plan da preko Janet Yellen, koja je izgledna nova ministrica financija i bivša predsjednica FED-a, krenu u nekritčko printanje i devalviranje dolara, jer znaju za kineski problem nasušne neštacice dolara koja je dovela do toga da prije vremena krenu u anksiju Hong Konga koji ima valutni swap sa dollarom i čija je valuta vezana za dollar.

  to će u konačnici značiti smanjivanje kupovne moći za same Amerikance, al kao da je ikad demokrate bilo puno briga za to, jer treba vratiti uslugu zemljama preko kojih njihovi veliki vođe peru novac (znači, kombinacija printanja dollara i lockdown-a radi virusa).

  problem u cijeloj ovoj priči je što Trump jako dobro zna za ovaj kineski problem i vuče poteze koji bi trebali još više ojačati dollar i ostaviti Ameriku kolijevkom kapitala i ekonomskih prilika (carine, izbacivanje kineskih firmi s burzi, itd., ali i otvaranje ekonomije i kreiranje potražnje).

  Kina sada vuče poteze i pokušava afričke zemlje prebaciti na Yuanski swap, tj. otkupiti njihove dollarske dugove i s tim zemljama u Yuanima raditi robnu razmjenu preko direktnih plaćanja kroz digitalni Yuan, a vjerojatno sličan scenarij čeka i Argentinu (izvoz kineske robe u Afriku i Argenitnu, a njihove sirovine za Yuan).

  problem je šta se cijela ta priča neće odvrtiti preko noći.

  isto tako, Trump je svjestan da je demografska slika USA jako dobra i da imaju svoje sirovine, odnosno kroz sporazum US-Mexico-Canada i sporazum sa Indijom i sporazume sa ostalim zemljama, mogu iskombinirati sve što im treba bez priče da od dollara pravi wc papir valutu, a plan mu je ubaciti u FED i Judy Shelton koja zaziva povratak dollara na zlatni standard ili nešto slično, a u svakom slučaju je protiv devalvacije dollara.

  s treće strane, uskoro se u Singapuru planira pokreniti i burza commodities-a bazirana na skladnišnicama na blockchain tehnologiji, što će dovesti do toga da se u svakom trenutku zna koliko točno ugovora u opticaju ima (trenutno su skladišnice u papiru, na donositelja, pa se i stvaraju potresi na tržištu, zadnje s naftom u negativno, di se plaćalo drugome samo da se skladišnica ne nađe u tvojim rukama, jer nitko ne zna koliko ih točno u kojem trenutku cirkulira) i do više reda kod ugovora na budućnost, što će dovesti do sprečavanja manipulacijama na tržištu (previđa se da će navedeno, zbog smanjenje potražnje, potonuti naftu, a lansirati npr. metale, kojima je lažnim ugovorima cijena zatučena).

  moje osobno mišljenje je da su commodities odlična prilika na dugi rok, ali još uvijek ne bi isključio scenarij da uskoro neće svega biti za kupnju po bagatelnim cijenama zbog globalne potražnje za dollarom, kojeg još nota bene i hedge fondovi shortaju na način da imaju naveću short poziciju na njemu u povijesti.

  u svakom slučaju, zanimljiva vremena su pred nama, ali tek ćemo kroz mjesec dana znati idemo li prema wc papir valutama koje će lansirati commodities (njih se ipak ne može naprintati :D) ili prvo prema jakom dolaru, koji će dovesti do potresa na tržištu i rasprodaje svega kako bi se namirili dospjeli dolarski dugovi.

  želim svima punoj uspjeha u novoj godini

  Pretpostavka je majka svih za*eba - Few understand this

 • Ukratko, commodities up, dolar up?

  I ja to tako vidim. Mislim da će priču dodatno pojačati i bijeg iz državnih obveznica.

  Hvala za swap priču. Nisam to znao.

  ako u USA bude podijeljena vlast, znači da nijedna stranka nema sve 3 grane vlasti (donji dom, senat i predsjednika), onda dolar ide snažno gore.

  što bi značilo prvo rasprodaju cijelog tržišta i svođenje svega na realne evaluacije, pa tek onda commodities super cycle, upogonjen u prvom redu globalnom obnovom infrastrukture.

  ako demokrati osvoje sve, onda se ide u devalvaciju dollara i commodities super cycle počinje odmah, jer će spriječiti da Yuan kolabira, ali cijelo ostalo tržište ostaje u balonu.

  problem je što su trenutno commodities u odnosu na dionice relativno jeftini, ali onda Kina nastavlja s rastom i dominacijom, a u slučaju jakog dolara koji tjera balone na ispuhivanje, postaju kratkotrajno još jeftiniji i onda se može očekivati još snažniji rast, ali će to kratkotrajno ipak usporiti Kinu (zbog globalne nestašice dolara) i dati ostatku svijeta malo vremena da se konsolidira.

  pitanje je samo hoće li cijelo tržište nastaviti ganjati balone, a u commodities ići ekipa koja kuži stvari ili će prvo doći do sloma tržišta, pa će znalci uletjeti u commodities po dirt cheap cijenama, a onda će ih slijediti pumpači balona.

  brzo će 06.01., pa ćemo vidit na čemu smo, a najkasnije u ožujku očekujem konačan rasplet tržišta :)

  Pretpostavka je majka svih za*eba - Few understand this

 • fun fact:

  ima bit da će ugljen i zemni plin biti hit, a šta je najjače, s krivuljama se prate :/

  Pretpostavka je majka svih za*eba - Few understand this

 • evo još malo novosti.


  jedino se Bosch buni protiv sveopće elektrifikacije


  https://www.index.hr/mobile/cl…?category=auto&id=2271782


  dok BMW i ostali tu guraju svim silama


  https://www.seebiz.eu/auto-mot…rima-u-solid-power/257114


  vjerojatno je jedan od razloga i ovo


  https://www.poslovni.hr/europs…ogromno-nalaziste-4285188


  dok je Tesla trenutno stavljena na halt (nije Švabo lud, prvo on štiti svoje ;))


  https://www.seebiz.eu/auto-mot…rnice-u-njemackoj/257027/


  pogledaje graf bilo koje sirovine, od sloma burze u lanjskom ožujku imamo konstantan rast koji je trenutno u fazi konsolidacije.

  posljedice su neizbježne.


  https://www.poslovni.hr/trzist…o-skupih-sirovina-4285226

  Pretpostavka je majka svih za*eba - Few understand this

 • Al i platina i zlato pa i paladij i srebro imaju relativno manju uporabnu vrijednost. Treba gledati i aluminij, bakar, kositar, cink, olovo, nikal i slične metale... i čelik (kao slitinu), kao mnogo više uporabne metale u gospodarstvu i industriji.


  MINING.COM
  No 1 source of global mining news and opinion
  www.mining.com

 • Kad čovjek pogleda koliko su metali otišli gore u odnosu na listopad prošle godine strašno je gledat.

  Još željezo izgleda sasvim pristojno jeftino u odnosu na ostale

  Zadnjih dana još cink, kositar...bakar je opet probio ath mislim

  Ajde opet nije hrana toliko, pšenica, kukuruz još ok.

 • Što to ovi pišu?


  "Cijena plina u Europi tijekom prijepodnevnog trgovanja na londonskoj burzi ICE u petak je pala ispod 1300 dolara za tisuću kubičnih metara."

  Burzovna cijena plina naglo pala ispod 1300 dolara za tisuću kubika
  Cijena plina u Europi tijekom prijepodnevnog trgovanja na londonskoj burzi ICE u petak je pala ispod 1300 dolara za tisuću kubičnih metara.
  www.tportal.hr


  Koliko ja vidim, burza je zatvorena.

  Da nisu pustili članak za ponedjeljak? :)