1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Kriptovalute

Bitcoin rudarenje

• Flight
  • December 20, 2020 at 8:23 PM
  • Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 20, 2020 at 8:23 PM
    Quote from komot

Kad smo kad amerikanaca, evo tesla skoro na 700, ludo. I bitcoin 24000. Sve je to van pameti, pogotovo te kriptovalute. I sad još mirovincima dozvoljavaju da ulažu u te gutače struje i zagađivače planeta. Ne kužim i kako države dozvoljavaju da se plaća s time s obzirom da ne ovise o bankarskom sustavu i savršeni su za kriminalce i švercere. Valjda političarima paše jer ih ne moraju unijet imovinske kartice.

Al ljudi su ti počeli prihvaćati kao sredstvo plaćanja i još više kao sredstvo štednje i tezuracije bogatstva, a i neke kompanije i institucionalni ulagači u nj. ulagati. Morate shvatiti da iz perspektive velikog ulagača, da vi imate recimo primjerice portfelj od 100, 200 ili 500 milijuna dolara, da vam je tada uputno staviti 5 ili 10% i u takvu investiciju. Morate diverzificirati, iako u tom trenutku to ulaganje nema intrinzičnu vrijednost. Neki ljudi to doživljavaju kao moderno zlato. Meni jedino nije jasno, ako možeš naštancati na Blockchainu x-kriptovaluta, te na taj način razvodnjavati potencijal te vrste ulaganja, zašto Bitcoin onda najviše vrijedi? Zato što je očito postignut prešutni ili "logični" konsenzus da je on "majka", "core" svih takvih i sličnih ulaganja. Sidro. Po nekakvom ekosustavu na kojem se temelje kriptoinovacije i njihov potencijal, BTC sigurno ne bi bio prvi izbor ulagača, koliko ja shvaćam to okruženje.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • December 20, 2020 at 9:39 PM

Da trgovalo se i s lukovicama tulipana nekad pa znamo kak je završilo. Btw za mene i danas ta lukovica vrijedi više nego sve te kriptovalute zajedno. Kakva je to valuta kojoj cijena skače i pada 10 posto na dnevnoj razini, pogodiš se s nekim za kuću, dok pripremiš papire cijena padne 50 posto. Nije pogodan za pozajmljivanje, transakcije su nemjerljivo sporije i troše ogromne količine resursa u ondosu na klasične bankovne transakcije, da krenemo plačat u supermarketima s bitcoinom cijeli svijet bi ostao bez struje.

Dakle, nema tehničke preduvjete da postane sredstvo plačanja, iza njega ne stoji nitko, ni države i banke. Koliko će ovo ludilo trajat ja se ne usudim prognozirat, ali ja neću kunu uložit u to sigurno.

https://www.google.com/amp/s/amp.inde…a-kupe-tulipane

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 21, 2020 at 7:54 AM
    Quote from komot

Da trgovalo se i s lukovicama tulipana nekad pa znamo kak je završilo. Btw za mene i danas ta lukovica vrijedi više nego sve te kriptovalute zajedno. Kakva je to valuta kojoj cijena skače i pada 10 posto na dnevnoj razini, pogodiš se s nekim za kuću, dok pripremiš papire cijena padne 50 posto. Nije pogodan za pozajmljivanje, transakcije su nemjerljivo sporije i troše ogromne količine resursa u ondosu na klasične bankovne transakcije, da krenemo plačat u supermarketima s bitcoinom cijeli svijet bi ostao bez struje.

Dakle, nema tehničke preduvjete da postane sredstvo plačanja, iza njega ne stoji nitko, ni države i banke. Koliko će ovo ludilo trajat ja se ne usudim prognozirat, ali ja neću kunu uložit u to sigurno.

Ovo je jako los clanak, potpuno promasen i ne govori bas nista o Bitcoinu. Toplo preporucam svima da se malo educiraju oko Bitcoina, ima puno clanaka i videa na tu temu. Bitcoin je tu vec 12 godina, iako mnogi tek danas prvi put za njega cuju - mediji obicno o njemu pisu tek kada mu cijena probije ATH, sto se ovih dana ponovo dogadja.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • December 21, 2020 at 8:02 AM
    Quote from komot

Prvo u što moraš uložit je vrlo ozbiljan komp sa močnim procesorom i puno RAM-a, kao i svime ostalim što u kompu mora pratiti taj dvojac, jer rudariti kripto se ne može sa nekakvim-bilo kakvim kompom. Zbog toga kripto nikad neće postati i zaživiti kao sredstvo širokog plaćanja. Ostat će u domeni egzote. Usto, široke narodne mase nikada neće shvatiti što je to uopće.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,511
    • December 21, 2020 at 9:02 AM
    Quote from komot

Bez ikakve namjere na branim ili napadam BTC, mi smo imali takve valute prije 35 pa opet prije 27 godina pa se nekako i to prevladalo

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • December 21, 2020 at 9:18 AM
    Quote from trial

Prvo u što moraš uložit je vrlo ozbiljan komp sa močnim procesorom i puno RAM-a, kao i svime ostalim što u kompu mora pratiti taj dvojac, jer rudariti kripto se ne može sa nekakvim-bilo kakvim kompom. Zbog toga kripto nikad neće postati i zaživiti kao sredstvo širokog plaćanja. Ostat će u domeni egzote. Usto, široke narodne mase nikada neće shvatiti što je to uopće.

Tu je nazalost sve krivo. Osim jedne recenice, a i nju je potrebno mrvu izmjeniti - "Zbog toga BITCOIN nikad neće postati i zaživiti kao sredstvo širokog plaćanja."

Nitko vise ne rudari na "kompu". Da budem malo precizniji, nitko ne rudari na procesoru ili RAMu. Da budem jos precizniji, nitko ne rudari tko placa struju po maloprodajnim cijenama. No, da budem dodatno precizniji, kakve veze ima rudarenje sa transakcijom individualnog korisnika?

Sto se tice egzote, to vec nije odavno. Kumice sa placa ne kupuju egzotu. A siroke narodne mase ne razumiju ni sto je to struja. Pa je svi, od novorodjencadi do duboke starosti, koriste 24h dnevno.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • December 21, 2020 at 9:30 AM
    Quote from LodeRunner
    Quote from trial

Tu je nazalost sve krivo. Osim jedne recenice, a i nju je potrebno mrvu izmjeniti - "Zbog toga BITCOIN nikad neće postati i zaživiti kao sredstvo širokog plaćanja."

Nitko vise ne rudari na "kompu". Da budem malo precizniji, nitko ne rudari na procesoru ili RAMu. Da budem jos precizniji, nitko ne rudari tko placa struju po maloprodajnim cijenama. No, da budem dodatno precizniji, kakve veze ima rudarenje sa transakcijom individualnog korisnika?

Sto se tice egzote, to vec nije odavno. Kumice sa placa ne kupuju egzotu. A siroke narodne mase ne razumiju ni sto je to struja. Pa je svi, od novorodjencadi do duboke starosti, koriste 24h dnevno.

Istina je da se više uspješno ne rudari na običnim kompovima. Ali doma ne možeš imati nešto bitno jače. Da ne ulazinmo u dublje razglabanje.

"U principu, svatko može rudariti kriptovalute. Trebat ćete pokrenuti određeni rudarski softver na vašem računalu, no vjerojatno nećete imati neki vrijedan spomena profit, bez određenog istraživanja.

U prvih nekoliko godina postojanja Bitcoina, bilo je dovoljno koristiti obična kućna računala i koristiti klasične procesore, no posljednjih godina to je postalo neučinkovito. Čimbenik koji je tome jako doprinio je pojava takozvanih ASIC (Application-specific integrated circuit) uređaja koji su mnogo efikasniji i konkurentniji Bitcoin rudari. Oni izvode samo specifične vrste računalnih operacija koje su potrebne za kripto rudarstvo. No ne zaboravite da govorimo o izuzetno glasnim i vrućim uređajima koji su teško uklopivi u kućno okruženje".

• bumbar
    Student
    Reakcija primljeno
    68
    • December 21, 2020 at 9:58 AM

Bitcoin ko raketa, a ovdje ništa o tome zašto, kako, dokle će...

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 21, 2020 at 11:14 AM
    Quote from trial

???

ovo moze napisat samo netko tko u zivotu nije rudario nista. Sorry al tako je.

Btc sigurno ne rudari nitko doma godinama niti ce u buducnosti.

Eth-i sve ostale algoritme rudari doma milijuni ljudi i za to im treba najslabiji procesor i 4 mb rama sto danas ima svaka najjeftinija kanta.

_jedino sto trebas za rudarenej je dobra graficka kartica a pod dobra cak ne msilim da neku 5700 nego stara par godina npr rx580 8mb..

Tvoja pojasnjene eventualno mozemo uzet za CN jer je sa zadnjim forkom CPU dosao u prvi plan pa cpu ima znacajniju ulogu u tom algoritmu. Al kad netko spomene rudarenje sigurno ne misli na rudarenje s cpu nego s gpu(Dager hashimoto i ehtclasic) i asic masinama.

Glasnoca i vrucina jako zavisi od kartica.

primjer: nitro+ kartice su izuzetno tihe i izuzetno hladne pa prakticki rig od 6 kartica koji rudare CN haven mozes imat u spavacoj sobi.

ok isti taj rig nemres imat u spavacoj ak rudari eTH al mozes u dnevnoj ili kuhinji. dok npr vegu 56 ili 64 s stock haldnjakom cujes i ak ti je rig u garazi.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • December 21, 2020 at 2:02 PM

Šta jest, jest, tako je. Niti budem. :)

Jedino je pitanje zašto si toliko orijentiran na AMD kartice, kad se NVidia manje grije i manje struje troši. Ako ćemo baš u detalje.

Bitcoin mining

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 21, 2020 at 2:48 PM

Pa ni oko toga se bas nemremo slozit.

Mozda je tako bilo prije 3 godina al cak ni tada jer je amd uvjek mogao vise toga rudarit od nvidie.

Vrijeme CN algoa(monero) je daleko vise davalo nego sto je davao eth a nvidia nikad nije mogla kopat CN a CN je daleko jednostavniji algo pa je i potrosnja bila 30% manja ak si kopal CN a ne eth.

Slazemse da trose manje struje al zato i daju deleko manji HR.

Danasnje 5700 trosi manje struje od vege a daje ogroman HR. ima problem s grijanjem i to joj je mana.

trenutne kartice stvarno nisam gledao al u vrijem prije 2-3 godine

gdje je vega bila vrh amd-a a 1080ti vrh nvidie- amd je davao slicne rezultate al si bio ogranicem s time sto mozes kopat ak kupis 180ti i jos si je vise platio od vege64

Al da skratim. samo sam se osvrnuo na konstataciju da ti treba cpu i memorija a eto rig s 6 vega64 vrti jedan celeron G3930 od 200kuna i 4gb rama.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 21, 2020 at 6:09 PM

Evo mojih rigova. Puno ljepse izgledaju po mraku, svijetli cijela soba :)

32 kom rx580 nitro+, 8 kom 1080ti, 4 kom vega 56

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 21, 2020 at 6:48 PM
    Quote from mitkko

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Heh, i koliko si do sada ako nije tajna izrudario? :)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 21, 2020 at 6:50 PM

Tajna je :) Rudarim dvije godine. Oprema me kostala oko 150.000 kn, mjesecni racun za struju mi je 5.000 kn :)

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 21, 2020 at 6:57 PM

Ok, a jel se bar isplatilo u smislu povrata inicijalnog ulaganja?

Mislim, oprema se rauba i amortizira, pa je u nekom trenutku treba i zanoviti.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 21, 2020 at 7:23 PM
    Quote from mitkko

Dobar si. Nadam se da su ti ove 580 s 8mb rama pa da te ne kaci ovaj pad HR nakon 382 daga

Ja imam 9 veg56 i 1 vega64 LE. cirka 500MH (nisu nafrljene)

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 21, 2020 at 7:31 PM

Dečki, da se sad prebacite na "maricu", vjerojatno ne bi bili sumnjivi jer bi vam potrošnja električne energije ostala manje-više konstantna! :)

• Lurker458
    Student
    Reakcija primljeno
    64
    • December 22, 2020 at 11:19 AM

Dok ce se netko rjesavat grafi (neovisno o stanju profitabilnosti majnanja), slobodno se javite - kupujem bulk grafe i ostale komponente

• bumbar
    Student
    Reakcija primljeno
    68
    • December 22, 2020 at 3:26 PM
    Quote from mitkko

Tajna je :) Rudarim dvije godine. Oprema me kostala oko 150.000 kn, mjesecni racun za struju mi je 5.000 kn :)

kupi kuću blizu nuklearke...manje je gubitaka na vodičima :)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • June 10, 2021 at 9:41 PM

Da podijelim sa vama jedan novi moment.

Pričam danas sa jednim kolegom, radi u trgovini elektro opreme, kaže mi kako su cijene grafičkih kartica strašno porasle, nestašica je čipova, cijene su se nekoliko puta povećale, a istovremeno potražnja je jako velika - što za gaming, poslovne korisnike, ali i puno ljudi ponovo kupuje i kartice za rudarenje.

I ajde, priča me zainteresira, sjednem pored njega u trgovini i zamolim ga da mi složi ponudu za cijelu ovu moju opremu za rudarenje, kao da ju danas kupujem. I šokiram se. Kartice koje sam ja prije 3 godine plaćao recimo 2.500 kn sada nove koštaju 5.500 kn?!? Ove druge skuplje još i više. Matične ploče, napajanje i ostalo, kada sve zbrojim, kaže mi ima kupce i da mi može preprodati cijelu moju opremu za rudarenje po cijeni za koju sam ju ja kupio prije 3 godine?!?! I još će i on zaraditi, ugradit će svoju proviziju.

I tako je moja priča sa rudarenjem došla kraju. Oprema mi se kroz ove godine višestruko isplatila kroz rudarenje, još način na koji sam si iskoristio PDV, amortizirao opremu i kako sam cijelo vrijeme povoljno plaćao struju neću ni spominjati :), a sada ću još sve na kraju prodati po cijeni po kojoj sam to sve platio. Fenomenalno. Nekada stvarno treba imati i malo sreće :)

Povoljan je moment na tržištu, mislim da bi bilo glupo sada to sve ne prodati i ne uzeti 150.000 kn. Kada se ponovo pokrene i ustabili proizvodnja čipova, uvijek ću ponovo moći ako budem želio sve to kupiti novo u pola cijene. Ali iskreno mi je i dosta tog rudarenja, nije to samo plug&play, ima tu puno čačkanja oko održavanja, hlađenja ljeti, zahebancije sa windowsima, padanjem osigurača i ostaloga. Postaneš rob tih igračaka. Na kraju sam plaćao jednog kolegu da to održava umjesto mene. Ne stigneš se sa svime više baviti.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 12:20 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 16, 2025 at 12:20 AM
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 15, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      790k
      1.4k
    3. darac11

May 15, 2025 at 7:08 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      905k
      2.1k
    3. sokol74

May 15, 2025 at 4:46 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 451

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      451
      Pregleda
      199k
      451
    3. All

May 15, 2025 at 11:17 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 15, 2025 at 10:38 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 15, 2025 at 10:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 16, 2025 at 12:20 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 15, 2025 at 4:46 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 15, 2025 at 11:17 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 15, 2025 at 10:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 15, 2025 at 10:37 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM

Popularne Teme

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

1,846 Replies, 5 years ago
  • Bitcoin rudarenje

19 Replies, 4 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovine s kriptovalutama

13 Replies, 3 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost