1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

• BSOD
  • October 31, 2020 at 11:26 AM
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • November 27, 2020 at 10:59 PM
    Quote from BSOD
    Quote from emil

Trade212.

Dal se na Trade212 moze nekako snimit defaultni pocetak charta (TA). Da mi se pali odma sa candle(a ne sa line) i ema20 ema50 itd...da ne moram svaki put na svakoj dionici to sve nanovo ukucavat?

Može, imaš tamo sa desne strane kada otvoriš neki chart "chart explorer".

Pa prouči.

:thumbup:

Spasio si me. Vec me prst boli od stalnog namjestanja parametara ....

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Ivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • January 30, 2021 at 11:39 PM

Pozdrav svima nova sam na forumu i ispričavam se ako postavim glupo pitanje ili u krivom dijelu foruma.

Ovdje sam prvenstveno zbog buke koja se je digla zbog wallstreetbets i GME (čitala sam o tome na nekoliko mjesta). Znam da je ovaj voz prošao, ali želim se pripremiti, ako bude još sličnih situacija.

Molim Vas za upute gdje se je najlakše registrirati za trgovanje uz razumnu cijenu trgovanja i ukoliko je moguće uplatiti novce sa skrilla.

Gledala sam robinhood, ali mislim da ne prihvaćaju nas iz Hrvatske i da nije moguće napraviti uplate putem skrilla.

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,037
    • January 31, 2021 at 8:40 AM

Revolut

Trading212

Detaljne upute zašto najbolje oba, nalaze se na forumu :)

• ZoD
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    485
    • June 25, 2021 at 10:49 AM

Koji je američki ekvivalent SKDD?

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,185
    • June 25, 2021 at 11:41 AM
    Quote from ZoD

dobro pitanje.. i mene zanima..

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • June 25, 2021 at 5:12 PM
    Quote from ZoD

Mislim da ne postoji nešto slično...kao i za FINA...guglao i guglao ali nisam našao ništa slično...

pecunia non olet

• alfa
    Student
    Reakcija primljeno
    225
    • June 25, 2021 at 5:39 PM

Securities and Exchange Commission (SEC)

https://www.investopedia.com/terms/s/sec.asp

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 27, 2022 at 9:37 AM

Je li netko probao trgovati preko capital.com? Probao sam demo racune kod nekoliko brokera i manje-vise svi su imali lose alate za chartiranje. Spreman sam platiti i vece provizije, samo da imam sve potrebne alate za trejdanje.

Isao sam na Tradingview, imaju najbolji engine za chartiranje i naviknut sam ga koristiti. Gledao sam sa kojim brokerima su u dealu. To mi se cini super stvar, povezes brokerski racun i trgujes preko Tradingviewa. Izmedju ostalih vidio i taj Capital.com.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 27, 2022 at 9:38 AM

Da li bi se to moglo riješiti sa dva monitora ? Na jednom crtaš, na drugom imaš platformu ?

Moram priznati i mene to muči

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 27, 2022 at 9:46 AM
    Quote from zlocesti

Da li bi se to moglo riješiti sa dva monitora ? Na jednom crtaš, na drugom imaš platformu ?

Moram priznati i mene to muči

To mi je komplicirano, volim pojednostaviti stvari, radim inače na malom laptopu kojeg svuda nosim sa sobom pa mogu trejdati i iz kafića ako je prilika. Ova shema sa Trandingviewom je odlična i skroz jednostavna. Ima dosta velika lista brokera sa kojima rade, ali nema IKBR i drugi koje ovdje najčešće koristimo.

Evo i lista brokera:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • January 27, 2022 at 9:52 AM

IKBR koristi tradingveiw engine, ali samo u verziji u pretraživaču. Inače, koristi ekipa IKBR pa kombinira grafove ostalih provajdera.

Webull ima najljepše sučelje, sve integrirano, ali to kod nas nije dostupno.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,157
    • January 30, 2022 at 11:06 PM

koristim TradingView za chartiranje, prelijep, s hrpom opcija za crtkarije, odlične custom liste si možeš složiti, pa unutar njih dodavati sekcije.. pa sort ovaj, sort onaj

međutim, na nekim dionicama sam primjetio lagani lag koji zna tu i tamo potrajati, kasne podaci za realnim vremenom; baš zato, da bi bio siguran, jedino pouzdano rješenje su broker platforma + program za grafove

jer ne znam kako IBKR koristi TView-ov engine kad kužim razlike u cijenama?! ne uvijek, tu i tamo

zatim tko garantira na TView-u brzinu i cijenu izvršavanja naloga da će biti ista kao na IBKR s njihovim TWS?

nekako nisam pobornik integriranih rješenja

jeste li ikad plaćali dvije firme, da jedna održava SW a druga HW? jedni krive druge, to je tako jasno...

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,157
    • January 30, 2022 at 11:26 PM

Zloćka, dva monitora (ili barem laptop + monitor) su must have

Mislim znam i ja zatrejdat preko moba ali to je neozbiljno

Što više toga paralelno, to bolje. Inače si slijep, kao da ti netko prekrije oči a moraš zaključiti dal se ubaciti ili ne.

U petak sam recimo pratio kako DKNG udara u dnevni vrh. Kad su indexi okrenuli, ušao sam šort. I onda onako siguro, gledajući kako sve pada, odlutao od velikog monitora u boravak, s mobom u ruci. I nisam vidio kad je Nasdaq za redom okrenuo tri-četiri zelene sviječice. I đabe mi dobar ulaz kad sam na kraju jedva izvukao taj trejd pozitivan.

Znači kontrola leta ;)

ValueInvestor
    Početnik
    Reakcija primljeno
    30
    • March 10, 2022 at 9:31 AM

Ekipa, zanima me jedna stvar. Moguće da je ovo pitanje već postavljeno... Htio bih investirati u strane ETF-ove, osobito one koji prate S&P500. Kako bih to mogao najjednostavnije i najjeftinije izvesti?

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • March 10, 2022 at 2:14 PM
    Quote from ValueInvestor

Ekipa, zanima me jedna stvar. Moguće da je ovo pitanje već postavljeno... Htio bih investirati u strane ETF-ove, osobito one koji prate S&P500. Kako bih to mogao najjednostavnije i najjeftinije izvesti?

Ja to također istražujem.

Prvo treba otvoriti račun na revolut i na njeg uplaćuješ lovu u HRK te ju pretvaraš u EUR, potom to uplaćuješ na brokerski račun Interactive Brokers. Pošto je europljanima zabranjeno kupovati američke ETFove došlo je do toga da su u europi velike kuće napravile tj. ako se ne varam u potpunosti rekreirale američke ETFove. Za S&P500 imaš dva ETFa, prvi ti isplaćuje dividende a drugi ih reinvestira tj. dokupljuje sastavnice indexa čime izbjegavaju trošak poreza na dividendu što je moj favorit. Evo ti link za oba, najbolje ih razlikuj po tom nekom njihovom ISIN broju koji ti je vidljiv na linku.

Vanguard S&P 500 UCITS ETF | A1JX53 | IE00B3XXRP09
    Key facts and comparisons for Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSD | IE00B3XXRP09) ➤ justETF – The ETF Screener
    www.justetf.com
    Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating | A2PFN2 | IE00BFMXXD54
    Key facts and comparisons for Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating (VUAA | IE00BFMXXD54) ➤ justETF – The ETF Screener
    www.justetf.com

Provizije su super male a nema nekog minimalnog depozita kod prve kupnje kao kod nekih drugih brokerskih kuća. Uz to nedavno su ukinuli i naknadu za vođenje računa pa je i to sada besplatno. Kod kupnje dobivaš prave udjele u fondu a ne neke fiktivne kao kod nekih. Dionice i depoziti su ti osigurani u vrlo visokim iznosima (ako dođeš do tih granica, vjeruj mi, tad ćeš znat dovoljno o svemu i nećeš se morati informirati na forumu XD ).

Dosta sam to istraživao i došao do ovih saznanja koja sam ti napisao gore ali još nisam ništa probao u praksi. Čekam neku lovu pa ću se onda aktivirati.

!!!Iz razloga što ništa od ovoga nisam probao molio bih da me netko od kolega ispravi ako u nečem griješim!!!

Ovdje ti je link za video, a imaš još 2. i 3. dio. Dosta detaljno opisan ovaj postupak što sam ti opisivao. jedino što on ne kupuje ETFove već američke dionice.

Edited once, last by Roki: Merged a post created by Roki into this post. (March 10, 2022 at 2:17 PM).

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,157
    • May 2, 2022 at 2:09 PM

što je danas s Trading212?

radi li vama?

nit osvježava cijene nit mi prolaze nalozi

---

lažna uzbuna, našao sam: Trading212

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • May 29, 2022 at 11:57 AM

Jedan info o Trading 212

Odlucio sam zatvorit racun na trade212 jer mi je bio u eurima i otvorit novi u dolarima.

Krenem vadit lovu. Depozite na trading212 sam radio s 3 racuna- revolut-curve-binance.

I sve je krenulo normalno . npr napravim povlacenje na revolut u iznosu 1000E za probu.

Odmah mi je bilo sumnjivo nesto jer mi nije sjelo 1000 nego 500 pa 150 pa 350 eura.

posle citam oni u biti rade refund kako si uplacivao pa eto problema, jer sad moram zbrajat sve sto refundiraju da vidim dal mi je sve sjelo.

Al ok. i tako ja krenem povlacit i opet problem. na slijedecih 2000 eura on kaze da ne mogu tolko povuc jer kao mozes povuc samo kolko si posalo s revoluta i da izaberem drugu karticu . MOLIM???? pa nisam slao novac na burzu da bi izvadio manje ili isto kolko sam posalo nego da bi zaradio i izvadio vise. al eto trade212 neda tu mogucnost ni na revolut ni na binance . znaci ako posaljete 1000 eura s revoluta mozete povuc 1000 eura- REFUND ako ste zaradili 5000 eura onih 4000 morate poslat ne neku drugu karticu jer eto neda povuc na revolut a bogami ni na binance. Na curve je dala jer je bila povezana nasa banka na njoj mada i na nju je slao jedno vrijeme i na kraju mi ostalo na CURVE koje ne mozete slat nigdje nego samo trosit po ducanima(mozete revolutom naknadno zatrazit novce s curve kartice).

Eto jedva sam izvukao novce s trade212. Ne znam kak ste vi vadili novce odande(ocito ste u minusu zavrsili) al eto ako mislite zaradjivat na burzi (kao ja :D ) onda cete upast u probleme.

Odustao sam od otvaranja novog acounta na trade212 i prebacujem sve na IB.

Dobra stvar u svemu tome je sto sam i na tom povlacenju zaradio i to ne malo jer skoro sav novac koji sam uplatio na trade212 je uplacen negdje 2021 kad je euro bio oko 7.7-7.8kn i sad kad sam to povlacio (refund) koristili su te tecajeve od 1€=7,7kn.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • May 30, 2022 at 10:05 AM

Pitanjce

Interactiv Brokers i godisnja prijava poreza.

Dal vam IB salje na kraju godine nekakav izvjestaj kliko ste tergovali pa da ne morma svaku transakciju rucno voditi?

Erste Broker na kraju godine posalje izvjestaj trgovanja i to je sve sto trebam samo prepisat u JOPPD obrazac. Nisam morao nista racunat.

Trade 212 npr nije slao nista na kraju godine. Slao je mjesecne izvjestaje koje ako si slucajno obrisao nisi mogao nigdje nac isti takv na stranici pa si bio u problemu oko izracuna. Sve moras rucno zbrojit i oduzet

Hvala

i podpitanje vezano za IB.

Kako uplacujete novce na IB.

Kako isplacujete novce s IB

Posto sam imao problem s Revolutom i trade 212 .

dirket s nekeg tekuceg racuna sepa nalogom?

revolut bi izbjegao ako mogu.

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,185
    • May 30, 2022 at 2:27 PM

Kakvih problema.je bilo sa REVOLUT om?

Imam prijedlog kako ja radim.. kupim dionice na revolut. I onda zadam nalog da se prebace na IBKR dionice. Dakle prebacuje te sa brokera driwe wealth na IBKR i to zadajete na IBKR u...

Na REVOLUT sa uplaćivao sa tekućeg i na obje sa tekućeg

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • May 30, 2022 at 7:00 PM

post iznad objasnjava probem revoluta i trade212.

Ovo mi je posve novo da mozes prebacivat dionice s revoluta dalje nekom brokeru. Od kad je to? Zadnji info koji sam imao je da uopce nisi vlasnik dionica kao ni na trade212 pa samim time ne mozes ni prebacivat nesto cega nisi vlasnik. Na revolutu si mogao kupit dio dionice pa mi je logicno da je ne mozes prebacit kad je ni nemas cijelu u vlasnistvu .

Nebitno.

Mene zanima pozdan nacin uplate ali i isplate. jer kao sto san napisao u prethodnom postu s trade 212 na revolut u biti ne mozes isplatit nista osim sto si uplatio.

zato i prelazim na IB.

Zvao sam banku i kazu da obicnim internet bankarstvom s tekuceg racuna mogu prebacit sepa nalogom eure bilo gdje u europi(bez imanja deviznog racuna). naravno tecaj je koji je. npr u petak je to bilo 7.58kn sto mi odgovara al eto zelio bi da mi netko kaze da je i vadio novac s IB (barem 5-10 000 eura) i ako je, kako je to radio. Revolut ili direkt na tekuci. direkt na devizni ?

Ktome revolut mi ima samo 7500kn mjesecno fre konverziju. nakon toga ide fee 0.5% pa sam skoro na tecaju iz banke i prebacivanju s tekuceg.

Razlika je 100kn na 10 000 eura. Ovo s tekucim je meni jos samo "prica" i nisam prebacio nista a poznavajuc nase TETE u bankama i poreznoj nebi se zacudio da mi je nesto zaboravila rec.

dajte malo iskustva.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 15, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      789k
      1.4k
    3. darac11

May 15, 2025 at 7:08 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      904k
      2.1k
    3. sokol74

May 15, 2025 at 4:46 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 3:55 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Wolfshar

May 15, 2025 at 3:55 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 451

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      451
      Pregleda
      199k
      451
    3. All

May 15, 2025 at 11:17 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 15, 2025 at 10:38 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 15, 2025 at 10:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 15, 2025 at 4:46 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Wolfshar May 15, 2025 at 3:55 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 15, 2025 at 11:17 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 15, 2025 at 10:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 15, 2025 at 10:37 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,610 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt