1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Investicijski fondovi

Hrvatski ETF fondovi

• LodeRunner
  • October 12, 2020 at 2:54 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 17, 2020 at 7:22 PM
    Quote from Manu

Nisi u pravu jer je oni već imaju u portfelju. S obzirom da je već imaju u portfelju rast težine u indeksu usklađen je s rastom udjela u portfelju tako da dokup u slučaju rasta nije nužan. Ne znam kolika im je početna imovina ali udio Optime nije veći od njenog današnjeg prometa na burzi. Inače diversifikacija po dionicama, odstupanja i rokovi za usklađivanje s indeksom opisani su u prospektu str. 53-54

https://eho.zse.hr/prospekt/HRICAMFCR102

DODATAK B - DETALJAN OPIS POD-FONDOVA

poanta priče je da u dionicama di su oni ne izlazite (ako već morate izaći) po bidu nego po asku, jer će vas oni pokupiti ovisno o tome kako im lova kapa.

ako ikad budem imao toliko novaca da se mogu igrati budem to sam testirao.

u protivnom, jedino ih možemo zeznuti ako osnujemo sindikat :D

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • November 17, 2020 at 7:27 PM

st-brajo - i meni sad postaje jasnije što se to u SAD-u zapravo događa sa tim suludim rastom. ETF-ovo su u pitanju i to pojašnjava ovu priču o njihovom naglom rastu i razvoju s kojim se i ovi naši sada hvale. Eto sad je to stiglo i do nas. Nije loše, ali ima kvaku 22 koja nas može gadno zeznuti ako zbilja uhvati jako veliki zamah bez temelja.

U SAD-u je očit taj bubble efekt (sličan 2008) ali nitko ne zna što će se dogoditi dok se ne dogodi. Fintech je izuzetno kreativan u nalaženju rupa u regulaciji koja bi trebala spriječiti bubble efekt pa onda to u početku izgleda ispada bezopasno kao što se prije 2008 vjerovalo da tržište nekretnina nikada ne može pasti dok nije sve otišlo kvragu jer su jednostavno pretjerali s kreditiranjem bez ikakvih osnova. Nitko nije imao ništa protiv rasta dok je trajao i dok se moglo, ali kad je puklo...=O;(

Osobno me to više ne može iznanaditi, a i zašto ne iskoristiti dobru priliku na ZSE dok se može.

Jedna od stvari koja me stalno brine je što npr kad imamo na računu brokera veću količinu novca koju tamo držimo da se može reagirati kupnjom, a to baš nije najsigurnije mjesto u slučaju da rikne banka koja te depozite osigurava (što se već dogodilo). I onda ostaneš s novcem (kojeg kao garantira država) blokiranim na xx mjeseci dok se to ne raziješi. Ovako to parkiraš u ovaj fond i prst u uvo. Je ima troškova, ali barem se ne mora razmišljati o likvidnosti i sigurnosti novca osim u razini rizičnosti koja je za okorjele tradere i investitore sasvim prihvatljiva.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • November 17, 2020 at 7:27 PM

ništa ovo drugačije nije od onoga otp indexnog osim što se u sekundi kupi ili proda.

puno dreke ni zašta.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • November 17, 2020 at 7:31 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Manu

Nisi u pravu jer je oni već imaju u portfelju. S obzirom da je već imaju u portfelju rast težine u indeksu usklađen je s rastom udjela u portfelju tako da dokup u slučaju rasta nije nužan. Ne znam kolika im je početna imovina ali udio Optime nije veći od njenog današnjeg prometa na burzi. Inače diversifikacija po dionicama, odstupanja i rokovi za usklađivanje s indeksom opisani su u prospektu str. 53-54

https://eho.zse.hr/prospekt/HRICAMFCR102

DODATAK B - DETALJAN OPIS POD-FONDOVA

poanta priče je da u dionicama di su oni ne izlazite (ako već morate izaći) po bidu nego po asku, jer će vas oni pokupiti ovisno o tome kako im lova kapa.

ako ikad budem imao toliko novaca da se mogu igrati budem to sam testirao.

u protivnom, jedino ih možemo zeznuti ako osnujemo sindikat :D

Display More

Ok, to je točno kad tržište raste. A što kad tržišta padaju i kapital se povlači i to puno brže? Ali još važnije je pravovremeno predviđati revizije indeksa i reagirati prije njih, pogotovo ako im imovina bude rasla brže od indeksnih fondova što bi bilo za očekivati.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 17, 2020 at 7:43 PM
    Quote from Manu

Ok, to je točno. Ali još važnije je pravovremeno predviđati revizije indeksa i reagirati prije njih, pogotovo ako im imovina bude rasla brže od indeksnih fondova što je za očekivati.

upravo to.

pa nije onaj propad u ožujku bio slučajan (radilo se baš o tome, o reviziji indeksa i usklađenja imovine mješovitih fondova koji su izloženi i obveznicama i dionicama, a kod nas imaju fine količine, ali nisu u top 10 ;))

ali ako pitate HANFA-u, neće vam ona to ovako fino objasniti kao ja :D

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 17, 2020 at 8:18 PM

pojednostavljeno, pasivni ETF (što ovaj i je), u pravilu, samo kupuje na način da balansira udio u portfelju.

on ne radi price discovery (to radimo mi mali i aktivni fondovi).

baš zato su bitne evaluacije i ostale "gluposti" koje mi mali gledamo ovisno o tome je li neka dionica precijenjena ili ne, dok ovi samo kupuju po asku, ako su pravi pasivni fond, ovisno o tome kako im lova kapa i ne pitaju za cijenu niti vode brigu o evaluacijama, jer je pretpostavka da smo mi (ostali sudionici na tržištu kapitala) to već odradili.

zato im i možeš poremetiti koncepciju, pogotovo na nekim manje likvidnim dionicama u indeksu (tipa Optime) di cijenu možeš napucati.

zato i kažem da bi ovu priču trebalo na taj način testirati, pa da vidimo što će biti (da npr. na Optimi svi nestanemo s bida i samo počnemo skidati s aska).

ako su pravi pasivni fond, onda će oni nastaviti skidati s aska ovisno o tome kako primary dealers njima uplate novac ;)

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • November 17, 2020 at 10:18 PM

”Upravo stoga, mi smo jako pozitivni oko budućeg rasta imovine, pogotovo ETF-a na Crobex gdje vjerujemo kako bi fond u narednih mjesec - dva mogao dostići i razinu od 50 milijuna kuna imovine”, kaže Kurtović.

https://novac.jutarnji.hr/novac/novcanik…namiku-15005018

• karlo
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    Bookmarks
    4
    • November 17, 2020 at 10:24 PM

je li može netko poslat link di jednostavno objašnjava neke stvari...

tipa kako se formira ta cijena (na račun potražnje ili) i je li ograničeno koliko se toga može kupiti? jesu li oni već kupili te dionice koje su u indexu? tko je prodao prve udjele danas kad je otvorena trgovina? je li ih netko već posjedovao i koliko ima tih udjela fonda?

xdado
    Student
    Reakcija primljeno
    122
    • November 17, 2020 at 11:22 PM
    Quote from karlo

tipa kako se formira ta cijena (na račun potražnje ili) i je li ograničeno koliko se toga može kupiti? jesu li oni već kupili te dionice koje su u indexu? tko je prodao prve udjele danas kad je otvorena trgovina? je li ih netko već posjedovao i koliko ima tih udjela fonda?

Nisam našao gdje ima prejednostavno objašnjeno. Ali jučer je bio IPO samo za institucionalne gdje su ubacili 10 milijuna sastavnica crobex10 u jedan i 5 milijuna kn sastavnica sbi top u drugi i sa tim udjelima se danas trgovalo. S tim da vjerojatno na početku je glavni prodavač bio market maker (isto interkapital). Cijena je ponuda/potražnja ali ako odstupa puno od indexa nastupa arbitraža - institucionalci mogu kada hoće skupiti dionice i zamijeniti ih za nove udjele ili utopiti udjele u fond koji im daje dionice.

To je vjerojatno poguralo arnt (puno jer je na ovoj razini nelikvidan) i rivp danas kroz dan jer od 3 milje prometa vjerojatno je 90% prodaja institucionalnih koji će sutra htjeti nove udjele. Dnevno se informativno objavljuje NAV, a svaku minutu iNAV koji otprilike govore koliko je neto vrijednost po udjelu.

Ali nije mi jasno zašto bolje ide crobex nego sbi. Nije da je baš toliki problem pratiti crobex10

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 18, 2020 at 7:29 AM

Ni kope ni špade ne kužim, osim da se radi o indeksnom fondu kojim se trguje na burzi, pa udjel prodaš na burzi, a ne moraš ići u banku to obaviti.

A što će biti, konkretno sa opte, ako ispadne iz crobexa 10 i po prospektu, ako sam to ipak dobro shvatila, po prospektu je se moraju riješiti ?

A ?

Da li je to dvosjekli mač za taj penny stock ?

Mada po podacima o najvećim prihodima / zametnula sam članak / nije baš kategorija penny stocka

I koji je uopće kriterij za uvrštenje u crobex 10, i kada se revidira ?

Ajmo, netko sigurno zna. Pomozimo si.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • November 18, 2020 at 7:51 AM
    Quote from xdado
    Quote from karlo

Nisam našao gdje ima prejednostavno objašnjeno. Ali jučer je bio IPO samo za institucionalne gdje su ubacili 10 milijuna sastavnica crobex10 u jedan i 5 milijuna kn sastavnica sbi top u drugi i sa tim udjelima se danas trgovalo. S tim da vjerojatno na početku je glavni prodavač bio market maker (isto interkapital). Cijena je ponuda/potražnja ali ako odstupa puno od indexa nastupa arbitraža - institucionalci mogu kada hoće skupiti dionice i zamijeniti ih za nove udjele ili utopiti udjele u fond koji im daje dionice.

To je vjerojatno poguralo arnt (puno jer je na ovoj razini nelikvidan) i rivp danas kroz dan jer od 3 milje prometa vjerojatno je 90% prodaja institucionalnih koji će sutra htjeti nove udjele. Dnevno se informativno objavljuje NAV, a svaku minutu iNAV koji otprilike govore koliko je neto vrijednost po udjelu.

Ali nije mi jasno zašto bolje ide crobex nego sbi. Nije da je baš toliki problem pratiti crobex10

Institucionalni nemaju udjele u fondu ali mogu trgovati njihovim jedinicama na burzi. Etf-ovi su namijenjeni samostalnim investitorima. Prve ponude dao je održavatelj tržišta koji je ujedno i izdavatelj a to je InterCapital.

Indikativni NAV je njegova vrijednost određena prema trenutačnim vrijednostima njegovih sastavnica, kao što piše u tekstu iz jutarnjeg, a može se vidjeti ovdje i obnavlja se svaku minutu čini mi se

https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRICAMFCR102

Održavatelj postavlja bid i ask koji ponešto odstupaju na jednu ili drugu stranu od infikativnog NAV-a. I ta promjena vrijednosti u postotcima približno trebala bi se kretati kao promjena na Crobex10tr.

Inače instrument je sam po sebi poprilično jednostavan i oni koji su već neko vrijeme na burzi trebali bi sve upiti iz prve čak i ako nisu imali posla s burzama vani.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • November 18, 2020 at 8:10 AM

Jedna od glavnih prednosti ulaganja u etf je to što je dividenda koja se posredno dobije neoporeziva za razliku od one koju dobiješ kao vlasnik dionice. Samo što se ne isplaćuje nego se reinvestira pa bi se trebala pretočiti u novu vrijednost NAV-a.

• alias
    Guest
    • November 18, 2020 at 8:35 AM
    Quote from BudFox
    Quote from naim

A da skineš prospekt na mrežnoj stranici ZSE pa se uputiš?

Baš sam se nadao da će netko dobronamjeran objasniti, a onda si se ti nažalost opet javio.

ETF-ovi moraju drzati dionice one imovine koju prikazuju. Dakle, ako kažu da prikazuju Crobex, odes na ZSE i pogledas u kojim je omjerima on stvoren od 25 (ili koliko već) dionica i onda oni slože portfelj od tih dionica u tom omjeru. Recimo Crobex ima u sebi 9% HTa i onda oni kupe toliko dionica da im HT cini 9% portfelja. Pogodak manje vise nikad nece biti tocan 100%, ali ce biti dovoljno dobar. Taj etf je kupio dionice prije, jer inace ne bi mogao postojati. Kad se dionice u crobexu budu mjenjale, on ce morati one koje izlaze prodavati, sto ce dodatno spuštati cijenu tim dionicama, a one koje ulaze ce morati kupovati, sto ce im dodatno povisiti cijenu.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 18, 2020 at 8:43 AM

Kapital 10 milijuna kn

Da li se još prikuplja od Ovlaštenih sudionika, direktno ulaganje svježeg novca u fond ?

Po tom računu, a spram kružića o postotcima, 0,9% od deset milijuna je cca stotinu tisuća kn, koliko bi iznosio udjel u papirima OOptime.

Količina od 20 tisuća komada

A kupili su 200 tisuća komada ?

Ili sam se opet posvađala sa kalkulatorom ?

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • November 18, 2020 at 8:52 AM
    Quote from zlocesti

Kapital 10 milijuna kn

Da li se još prikuplja od Ovlaštenih sudionika, direktno ulaganje svježeg novca u fond ?

Po tom računu, a spram kružića o postotcima, 0,9% od deset milijuna je cca stotinu tisuća kn, koliko bi iznosio udjel u papirima OOptime.

Količina od 20 tisuća komada

A kupili su 200 tisuća komada ?

Ili sam se opet posvađala sa kalkulatorom ?

Display More

Izgleda da je sekundarno tržište tj. prodaja udjela na burzi jedini način prikupljanja kapitala. I onda 90% toga u dionice po indeksnom ključu. Oko 10% trebali bi imati pokriveno u kešu zbog suočavanja s eventualnim isplatama.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • November 18, 2020 at 9:07 AM
    Quote from alias
    Quote from BudFox

Baš sam se nadao da će netko dobronamjeran objasniti, a onda si se ti nažalost opet javio.

ETF-ovi moraju drzati dionice one imovine koju prikazuju. Dakle, ako kažu da prikazuju Crobex, odes na ZSE i pogledas u kojim je omjerima on stvoren od 25 (ili koliko već) dionica i onda oni slože portfelj od tih dionica u tom omjeru. Recimo Crobex ima u sebi 9% HTa i onda oni kupe toliko dionica da im HT cini 9% portfelja. Pogodak manje vise nikad nece biti tocan 100%, ali ce biti dovoljno dobar. Taj etf je kupio dionice prije, jer inace ne bi mogao postojati. Kad se dionice u crobexu budu mjenjale, on ce morati one koje izlaze prodavati, sto ce dodatno spuštati cijenu tim dionicama, a one koje ulaze ce morati kupovati, sto ce im dodatno povisiti cijenu.

Moze li mi netko reci ima li ovaj nas prvi ETF polugu ili replicira kretanje CROBEX10 u omjeru 1:1...hvala

Mislim uplatit neku kintu...

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • November 18, 2020 at 9:14 AM
    Quote from Parica
    Quote from alias

Moze li mi netko reci ima li ovaj nas prvi ETF polugu ili replicira kretanje CROBEX10 u omjeru 1:1...hvala

Mislim uplatit neku kintu...

Ovaj nema polugu. Ali budi bez brige jer ako ovima krene, a po svemu sudeći hoće, uskoro bi mogli doći i etf-ovi s polugom.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 18, 2020 at 9:26 AM

Na sekundarnom tržištu se ne prikuplja kapital.

On se prikuplja od " ovlaštenih sudionika" čije jedino udjele i direktno otkupljuju

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • November 18, 2020 at 9:31 AM
    Quote from zlocesti

Na sekundarnom tržištu se ne prikuplja kapital.

On se prikuplja od " ovlaštenih sudionika" čije jedino udjele i direktno otkupljuju

Za razliku od ostalih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom, udjeli u podfondu se ne kupuju i ne otkupljuju izravno između društva za upravljanje i ulagatelja te ulagatelji mogu tražiti otkup svojih udjela izravno od Društvo samo u iznimnim situacijama poremećaja na tržištu, koje su prospektom definirane kao situacije kada burzovna vrijednost udjela odstupa za 10 posto ili više od iNAV-a. Osnovni kanal trgovanja udjelima za male ulagatelje je sekundarno tržište.

https://lider.media/poslovna-scena…etf-fond-133517

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 18, 2020 at 9:53 AM

Da bi mali ulagatelj kupio na sekundarnom tržištu, burzi, udjel, taj udjel valjda mora biti potkrijepljen papirima koji su iza tog udjela.

A papire kupuju novcem " ovlaštenih sudionika" koji ulažu cash, direktno izdavatelju. U zamjenu dobiju udjel kojim mogu trgovati ili ga pod određenim uvjetima prodati izdavatelju, što mali ulagači ne mogu

Da li je to, to ?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Hrvatski ETF fondovi

176 Replies, 4 years ago
  • Obvezni mirovinski fondovi i kategorije

161 Replies, 5 years ago
  • 7BET

14 Replies, A year ago
  • 7SLO

18 Replies, 2 years ago
  • Otvoreni mirovinski fondovi

12 Replies, 2 years ago