Nema druge, nego sačekati da se nakon FI odradi što se ima odraditi, pa u dokup.
e pa da, samo gdje će to biti
Od kud smo i krenuli, neđe oko 120 kn.
Nema druge, nego sačekati da se nakon FI odradi što se ima odraditi, pa u dokup.
e pa da, samo gdje će to biti
Od kud smo i krenuli, neđe oko 120 kn.
Mislim da je na 150 kn otpor. Ispod neće. Vidjet ćemo što će biti kada svi akteri pročitaju Izvješće. Ali će biti i onih kojima će se ova cijena učiniti primamljivom. Danas i sutra će se sve iskristalizirati, a potom sa svakom novom objavom kakvog posla, cijena će up.
Najgora kriza u povijesti, rezultat uopce nije katastrofa, neznam sta ste očekivali?
Najgora kriza u povijesti, rezultat uopce nije katastrofa, neznam sta ste očekivali?
pa 10-ak -12 mil. bi bilo zadovoljavajuće, barem sam ja tako očekivao
Je, lošije je, al nije dramatično, uzimajući u obzir sve okolnosti.
Dobro je da se povremeno drvo protrese, da otpadne sve drhtavo. Tek tada možemo naprijed.
Ne tako davno, sva izvješća zaredom su bila ozbiljno crvena. Sada smo u prelaznom razdoblju prema sve zelenijima. Ne može se iz silnih milijuna crvenila preko noći preći u silne milijune dobiti. Ovih 1,8 milijuna dobiti, ako se pogleda ne tako daleko u prošlost, je zapravo prilično dobro, jer ukazuju na smjer.
Također se ne smije zanemariti niti činjenica da će se financijski efekti svih trenutno ugovorenih poslova tek naknadno vidjeti. Budućnost.
Kratkoročne i dugoročne obveze su poprilicno smanjene.
Ma poslovi ko poslovi. Bolje da ih je vise nego manje, ali.... Problem je dug koji je dospio i nije refinanciran. Sutra bilo koji senior ili neki drugi PS vjerovnik može pokrenuti ovrhu.
Ne bi bio problem da je to zanemariva količina duga, ali nije. I tada dionicari ovise ne o poslovima, nego o defacto stvarnim vlasnicima kompanije - vjerovnicima. Nije ni njima u interesu da otpile samo tako granu na kojoj će možda “niknuti voće”, al svega smo se do sada nagledali u Lijepoj našoj pa treba razumijeti rizike i adekvatno ih kalkulirati u cijenu dionice.
Trenutni book je -40 mil.Kn.
Da bi se opravdala trenutna cijena na tržištu (155 kn po dionici), book bi trebao biti +95 mil.Kn
Ovih cca 1.5 mil. Kn dobiti je 2.44 Kn po dionici.
Prema tome da bi ovim tempom opravdali trenutnu cijenu na tržištu, trebat će nam u prosjeku 90 ovakvih kvartala (22.5 godina).
Naravno ako se dogodi kako optimisti ovdje predviđaju pa se trend poslovanja preokrene, možda i kraće, ali sigurno ne u sljedećih 10 godina, JAKO POZITIVNOG poslovanja. Znači bar 10 mil.Kn dobiti godišnje, što nije malo.
Plus mora to poslovanje biti transparentno da bi mali dioničari imali išta od toga.
Nije baš malo za očekivati od kroničnog gubitaša sa katastrofalnom povjesti odnosa prema vanjskima da postane pozitivac u svakom pogledu i to ODMAH...
Mislim da ste se malo prenaglili sa ovim vlakićem i svojim očekivanjima...
Ne tako davno, sva izvješća zaredom su bila ozbiljno crvena. Sada smo u prelaznom razdoblju prema sve zelenijima. Ne može se iz silnih milijuna crvenila preko noći preći u silne milijune dobiti. Ovih 1,8 milijuna dobiti, ako se pogleda ne tako daleko u prošlost, je zapravo prilično dobro, jer ukazuju na smjer.
Također se ne smije zanemariti niti činjenica da će se financijski efekti svih trenutno ugovorenih poslova tek naknadno vidjeti. Budućnost.
To me baš i muči. Prihod je ako se na varam 30 - tak mil kuna veči nego prošle god. ali neke ljepe dobiti nema......
@ rambo
Baci pogled malo na Đuru i Ingru, pa ajd malo o cijeni dionice i dugovima. I vezi između to dvoje. Burza je to. Tu se ne trguje sa kalkulatorom u ruci. Ti sa kalkulatorom su zadnji u redu za neku zaradu.
Ti i takvi su zapravo smiješni, ali nek im je sa srećom.
U šest mjeseci dva i pol se nije radilo, ali dobit je tu... Po meni odlično, a biti će sve bolje i bolje... I drago mi je biti u dionici kada vidim imena kolega koji su vani
To me baš i muči. Prihod je ako se na varam 30 - tak mil kuna veči nego prošle god. ali neke ljepe dobiti nema......
Poslovni prihodi su manji za 6 mil sta znaci da su manje odradili nego prosle godine, ukupni prihodi su veci zbog ostalih prihoda koje nisu objasnili kako su nastali osim da se vidi da je smanjena vrijednost zemljista u bilanci, transparentnost im je nula.
rambo_5 - Nekako mi ova procjena 10 mil dobiti za IGH izgleda malčice premalo. To bi bilo 16.700 kn neto zarade godišnje po zaposlenom (oko 600) što mi izgleda premalo.
Naime prema Zarada po zaposlenom u građevini u SAD jedan zaposleni u 2020 donese oko 500,000 $ od čega je neto oko 26.000 $. Ako uzmemo jako konzervativni pristup i kažemo da je to kod nas u kunama opet je to za 10.000 kn po zaposlenom više odnosno bar 15- 16 mil neto dobiti za firmu. Prave odnose ne znam, ali mislim da bi se to dalo istražiti ako koga zanima. I onda se na taj način može dobiti neka približno točnija krivulja vrijednosti firme/dionice u sljedećem razdoblju. Naravno logika burze je nešto sasvim drugo.
Što vele stručnjaci za ovu problematiku - ima li ovo razmišljanje imalo smisla na IGH? Da nešto korisno naučimo. Zrno po zrno...
Poslovni prihodi su manji za 6 mil sta znaci da su manje odradili nego prosle godine, ukupni prihodi su veci zbog ostalih prihoda koje nisu objasnili kako su nastali osim da se vidi da je smanjena vrijednost zemljista u bilanci, transparentnost im je nula.
Ako su prodali negdje nekakvo zemljište, zašto bi to trebali posebno navoditi u Izvješću. Koliko bi takvo izvješće trebalo imati stranica da navedu baš sve doslovno što su odradili? I zbog toga im je transparentnost ni manje ni više nego - nula? Mislim da je ipak dovoljno da su napisali da je smanjena vrijednost zemljišta koja imaju.
16 700 po zaposlenom ? a kako je sada samo 3500 kn po zaposlenom ili ja krivo racunam ? ocekujete povecanje od 4.5 puta ?!
U šest mjeseci dva i pol se nije radilo, ali dobit je tu... Po meni odlično, a biti će sve bolje i bolje... I drago mi je biti u dionici kada vidim imena kolega koji su vani
nije baš da se u građevinarstvu nije radilo 2 i pol mjeseca. na gradilištima se radilo stalno uz primjenu epidemioloških mjera, a ekipa koja sjedi po uredima je vjerojatno radila kod kuće
Sa preko dva milijuna kuna prometa (donedavno nezamislivo) očito je da je IGH užao u žižu interesa nešto šireg kruga zainteresiranih što nikako ne može biti loše. Interes sve šireg kruga ljudi nikada nije potaknut sve lošijom situacijom na nekoj dionici. Nego naprotiv.
dionicar - možda se nismo razumjeli. IGH-u su ljudi resurs na kojem najviše zarađuje. Po onoj logici uspoređujući dostupne podatke iz SAD-a svaki zaposleni teoretski firmi donosi bruto 500 t. kn. Kad plate sve troškove, plaće itd ostane im oko 16.000 neto zarade po zaposlenom odnosno onaj prihod.
Naravno ako je on sada puno manji (taj podatak nemam, nego aproksimiram s onim što ima) onda je i neto firme logično znatno manji. Ali mislim da cijene radova za klijente nisu previše niže od sličnih unutar branše jer kada se pogledaju troškovi građevinskih radova u onome što oni rade mislim da prate svjetske standarde minus diskont na točnu lokaciju jer je u RH vjerojatno niža cijena nego u EU, SAD i slično.
Ali ta kalkulacija ako bi se dobili točniji podaci može biti jedan od pokazatelja koliko je firma uspješna i što ne štima, ako nije tako. Vjerujem da ovdje ima ljudi koji to dobro razumiju, pitanje je žele li o tome štogod mudrog reći.
Zašto uopće uspoređivati nas i SAD? Zašto baš SAD, a ne recimo Švicarsku? Ili bilo koju drugu zemlju? Možda i koju iz Afrike?
Koji je smisao?
U konačnici je bitna jedino neto zarada firme i dugovi koje ima. I perspektiva za budućnost.
Prosječnog ulagača u dionice jedino to i zanima.