1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

IGH (Institut IGH d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:07 PM
  • naim
    Guest
    • August 28, 2020 at 4:24 PM

Sto se vidjelo?

Da će im dospjeti još 180 milijuna kuna duga?

To se istina moglo vidjeti, al za očekivati je da su ga ili da će ga refinancirati jer ga ne mogu iz tekućeg poslovanja vratiti. To je uglavnom dug iz nagodbe..... i na njemu će se vidjeti povjerenje financijskih institucija ili kreditora u daljnju održivost poslovanja komapnije.

Edited 2 times, last by naim (August 28, 2020 at 4:33 PM).

• Vule
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    377
    • August 28, 2020 at 4:30 PM

ma super je to ugovaranje poslova imaju ih brdo -tako i moj majstor za plocice

a onda kad treba raditi dođe dnevno po sat vremena i ode dalje jer ima previse posla a nema radnika a i one sto ima lose su kvalitete,

..i tako oteze mjesec dva dok mu ja ne nategnem jaja pa onda dodje i zavrsi u 3 dana

E ja mislim da ce se to i vamo dogoditi samo nece niko nikom jaja nego ce otkazivati ugovore ili ce majstor raditi za đabe sam da napravi jer po ugovoru za kasnjenje jos mora raditi s minusom. to je prva stvar koje se bojim a druga je kad cijena dodje do toga da dugogodisnji ili veci igrac burze bude zadovoljan sa brojkama pa pocme istresati hoce li imati to ko pojesti? treba uvjek stanicu prije vrha brda izaci jer nizbrdo ode brzo..

iskren sam, zakasnio sam na ulaz na 100kn kad je neo savjetovao dvoumio sam se i nisam vjerovao jer sam se opekao na dlkv, ali eto lopta se okrece i da sam usao vec bi 100% bio vani..

• baggio89
    Student
    Reakcija primljeno
    170
    • August 28, 2020 at 4:41 PM

malo je glupo usporedivati vaseg majstora za plocice i tvrtku koja participira na medunarodnom trzistu.

Sigurno su svjesni penala koje bi morali placati i sigurno im banke ne izdaju garancije na temelju lijepe rijeci. Ne osporavam obveze koje imaju ali vjerujem da ce ih uspjeti izgurati.

P.s. ako slusate baniranog kolegu...........

• naim
    Guest
    • August 28, 2020 at 4:45 PM

Ja mislim da IGH ima perspektivu, ali i još dosta problema koje će trebati rješiti. Iskreno se nadam da su nekadašnje politiziranje i vezanje uz jednu politicku stranku uspješno zamijenili trima intereseima koji bi dioničare i sve ostale stake-holdere trebali interesirati - poslovanje, uspješno poslovanje i profitabilno poslovanje.

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • August 28, 2020 at 4:50 PM
    Quote from Vule

ma super je to ugovaranje poslova imaju ih brdo -tako i moj majstor za plocice

a onda kad treba raditi dođe dnevno po sat vremena i ode dalje jer ima previse posla a nema radnika a i one sto ima lose su kvalitete,

..i tako oteze mjesec dva dok mu ja ne nategnem jaja pa onda dodje i zavrsi u 3 dana

E ja mislim da ce se to i vamo dogoditi samo nece niko nikom jaja nego ce otkazivati ugovore ili ce majstor raditi za đabe sam da napravi jer po ugovoru za kasnjenje jos mora raditi s minusom. to je prva stvar koje se bojim a druga je kad cijena dodje do toga da dugogodisnji ili veci igrac burze bude zadovoljan sa brojkama pa pocme istresati hoce li imati to ko pojesti? treba uvjek stanicu prije vrha brda izaci jer nizbrdo ode brzo..

iskren sam, zakasnio sam na ulaz na 100kn kad je neo savjetovao dvoumio sam se i nisam vjerovao jer sam se opekao na dlkv, ali eto lopta se okrece i da sam usao vec bi 100% bio vani..

Pa mogli ste ući i na 110, 120 ko piljevine bilo... a može se i sada ući...

Kolega naim... Da IGH nije tu gdje je cijena dionice bi bila 1xxx, ali bude se i to očistilo i to vrlo brzo.

Edited once, last by titulus (August 28, 2020 at 4:58 PM).

• naim
    Guest
    • August 28, 2020 at 5:06 PM

Znaš titulus.... ima investitora koji se najprije upoznaju sa činjenicama i poslovanjem pa onda kupuju dionicu. A ne prije.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 28, 2020 at 5:11 PM

Kupovati na burzi stecajuse koje imaju realnu sansu postati prave firme je cesto najprofitabilnije na burzi. Naravno i rizik.

Mogu se kupovati i zdave firme i živjeti od dividendi. Razlicite perspektive.

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • August 28, 2020 at 5:13 PM
    Quote from naim

Znaš titulus.... ima investitora koji se najprije upoznaju sa činjenicama i poslovanjem pa onda kupuju dionicu. A ne prije.

Naravno... Ali kupuje se budućnost a ne prošlost

• naim
    Guest
    • August 28, 2020 at 5:25 PM
    Quote from titulus
    Quote from naim

Da, ali se kupuje na temelju revidiranih i svih ostalih podataka, a ne “na slijepo”. Koji bi institucionalac recimo kupio kompaniju koja 6 skoro 6 mjeseci kasni sa izvješćem?

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • August 28, 2020 at 7:09 PM

Je pa to stoji, međutim najveca je zarada (a i rizik) za kompanije koje idu iz g->d.

One koje posluju tradicionalno OK i vec su isprofilirane, stabilne kompanije i prinos je adekvatno manji. HT/ERNT/ADRS...itd se nebudu samo tako uduplale.

Dlkv, igh...su na takvom putu i dioničari rado grade kule u zraku na njima.

Ptkm je odličan primjer iz g->d i cijena je adekvatna kao i premija na one kada su ušli na vrijeme. Zar nije dosta 3-4 takve prilike za mirnu starost?

Mislim da komanije sa svojim mgmt-om uvijek imaju neku tendenciju, ili idu ka propasti ili idu ka dobroj ekspanziji. Između toga mi plivamo više ili manje uspješno.

• baggio89
    Student
    Reakcija primljeno
    170
    • August 28, 2020 at 7:33 PM
    Quote from naim
    Quote from titulus

Da, ali se kupuje na temelju revidiranih i svih ostalih podataka, a ne “na slijepo”. Koji bi institucionalac recimo kupio kompaniju koja 6 skoro 6 mjeseci kasni sa izvješćem?

nijedan... ali zato vjerojatno nece ni biti u mogucnosti ostvariti prinos kao netko ko kupi udio firme tzv. stecajuse koja prezivi i uspije se izvuci. U pravom trenutku naravno.

Quote from Sheriff

Je pa to stoji, međutim najveca je zarada (a i rizik) za kompanije koje idu iz g->d.

One koje posluju tradicionalno OK i vec su isprofilirane, stabilne kompanije i prinos je adekvatno manji. HT/ERNT/ADRS...itd se nebudu samo tako uduplale.

Dlkv, igh...su na takvom putu i dioničari rado grade kule u zraku na njima.

Ptkm je odličan primjer iz g->d i cijena je adekvatna kao i premija na one kada su ušli na vrijeme. Zar nije dosta 3-4 takve prilike za mirnu starost?

Mislim da komanije sa svojim mgmt-om uvijek imaju neku tendenciju, ili idu ka propasti ili idu ka dobroj ekspanziji. Između toga mi plivamo više ili manje uspješno.

Upravo tako. Vjerujem da ce igh i jos neke firme na zse slijedi primjer ptkm.

Edited once, last by baggio89: Merged a post created by baggio89 into this post. (August 28, 2020 at 7:34 PM).

• naim
    Guest
    • August 28, 2020 at 7:39 PM

Pa ja mislim da to nije bas tako. Jer kupnja na temelju “osjećaja” i impulzivne zanesenosti (euforije) je nerijetko kocka. Svakodnevno svjedočimo na temi tko je sto kupio... da se kupuje i prodaje u potpuno pogresnom trenutku i da se nerijetko špekulanti nadju na potpuno pogrešnoj nozi jer ne mogu adekvatno popratiti iznenadne skokove i propade, ponekad bez ikakvih vijesti. Ja mislim da transparentnost i izvješća kao i jasno komuniciranje uprave sa dioničarima i javnoscu može značajno smanjiti rizike i povećati izglede za dugorocno ostvarenje zadovoljavajućeg prinosa. Ako postoji potencijal za natprosječan rast onda par postotaka i/ili incijalni impuls, neće pokvariti značajno ukupan prinos, a moze značajno smanjiti rizike.

• baggio89
    Student
    Reakcija primljeno
    170
    • August 28, 2020 at 8:24 PM

Istina u pravu ste. Zato nisam imao sastavnice Agrokora u svom portfelju.

Isto tako s jedne strane spektra je ta impulzivna kupnja ili kupnja na osjećaj a s druge strane je onaj dio gdje se krećete, među kakvim ljudima, u kakvim kafićima i restoranima, po kakvim sastancima idete. Tu onaj mali dio ulagača uzima svoj dio kolača. Većini je takav pristup informacija nedostupan. I te informacije su za ograničen broj ljudi. U sredini su fundamenti. Ali činjenica je da su se zadnjih godina uz navedene faktore najveći prinosi mogli ostvariti na dionicama s kojim se ljudi najviše sprdaju na forumu. To je ono sprdamo se, pa niječemo, i kad je kasno odlučimo se. (Ptkm, opte).

I smatram da je ovo bio novi momentum za bivše zvijezde zse: igh a naročito dlkv gledajući na neki srednji ili duži rok. Da je ovu godinu možda i prošlu bila ta prekretnica u poslovanju i potvrda pozitivnog trenda. Naravno uvijek je moguća nekakva nova corona koja poremeti sve.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • August 28, 2020 at 10:28 PM
    Quote from naim

Pa ja mislim da to nije bas tako. Jer kupnja na temelju “osjećaja” i impulzivne zanesenosti (euforije) je nerijetko kocka. Svakodnevno svjedočimo na temi tko je sto kupio... da se kupuje i prodaje u potpuno pogresnom trenutku i da se nerijetko špekulanti nadju na potpuno pogrešnoj nozi jer ne mogu adekvatno popratiti iznenadne skokove i propade, ponekad bez ikakvih vijesti. Ja mislim da transparentnost i izvješća kao i jasno komuniciranje uprave sa dioničarima i javnoscu može značajno smanjiti rizike i povećati izglede za dugorocno ostvarenje zadovoljavajućeg prinosa. Ako postoji potencijal za natprosječan rast onda par postotaka i/ili incijalni impuls, neće pokvariti značajno ukupan prinos, a moze značajno smanjiti rizike.

Kolega Naim, sve to stoji. Neko ce trgovati i donositi investicijske odluke na bazi fundamenata 70% i 30% po feelingu. Neko obrnuto i to je ok.

Kakako bi okarakerizirali prosječnog ulagatelja u hr dionice? Zašto je to bitno? Zato jer ćete sutra ili nagodinu upravo njemu prodati papire.

Ako neko ima vještinu i znanja snalaziti se u financijskim izvješčima, taj će tražiti upravo transparentnost, regulaciju, dobre državne zakone i uređenost. Fundamentalnom profilu inveatitora je kleveta da ga se naziva kockarom.

Sa druge strane ide obrnuta priča, tako je kako je, tržište je nelikvidno, netransparentno, ponekad predvidivo po feelingu i u toj neefikasnosti mnogi vide priliku i dolaze do istog cilja.

Mislim sa su oba aspekta bitna jer u konacnici prodajemo dionicu kupcu koji misli da je napravio dobar posao.

Osim onih, koji vječno čuće u dividendnim dionicama i ostvaruju rentu a nikada ne prodaju.

Nevalja stršiti ni na koju krajnost ali opet, onaj tko dokazano pobjeđuje crobex i ostvaruje sebi odlične prinose, briga ga koju metodu koristi.

Ne kalibriramo tržište prema sebi, nego se kalibriramo prema tržištu, takvo je kakvo je.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • August 28, 2020 at 11:52 PM
    Quote from naim

Samo im je dospjelo odnsono dospjet će 350 milijuna kuna kratkoročnog duga ove godine, ako ga u međuvremenu nisu uspjeli refinancirati.

Opet su objavili godišnje, a polugodišnje ostavili za kasnije. Nadam se da neće biti pila naopako.

Da, taj veliki kratkoročni dug "malo" bode u oči i bit će zanimljivo vidjeti kako to budu riješili. Isto tako i ovo što navodite u drugom dijelu posta bit će zanimljivo vidjeti jel ne bi iznenadilo da polugodišnje izvješće malo "zakašlje".

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • August 29, 2020 at 11:47 AM

Odlaskom Jure Radića i dolaskom Sergeja Gljadelkina u IGH, prestala je bilo kakva veza IGH sa ADZ-om. ADZ-ovci su nakon toga čak i tražili da se IGH više ne zove Institut građevinarstva Hrvatske, nego samo Institut građevinarstva. Danas se zovu Institut građevinarstva, ali su skračenicu IGH zadržali kao njihov trademark. I to im nitko ne može oduzeti.

To nekima ovdje, koji IGH još uvijek povezuju sa ADZ-om još uvijek nije jasno. Nakon toliko godina. Zapravo smiješno.

Usto, nije im niti jasno da se dionice kupuju unaprijed, a ne kad s kupnjom krenu svi ostali. Kupnja na pozitivna FI i riješene dugove je debelo zakašnjela kupnja. Tada je zapravo već vrijeme za prodaju. Neki nikada neće naučiti.

• naim
    Guest
    • August 29, 2020 at 11:53 AM

Je, samo to ne znaci da Gljadlkin neće i ne lovi u mutnom ili ekipa ispod njega. Pa koliko se samo upravitelja unazad nekoliko godina promijenilo?Već je godinama vecinski unutra pa se nisu vidjeli značajniji rezultati. Na kraju krajeva, Jurini su ga i doveli u IGH i pripustili “oltaru”. Treba biti oprezan i pažljivo se izlagati. Još tu vjerojatno ima dosta kostura za poispadati iz ormara. Nisam čitao revizorsko, al svakako bih pogledao misljenje revizora i istaknuta pitanja.... za početak.

Svakako pogledati i procitati Str 42; Znacajna neizvjesnost u svezi vremenske neograničenosti poslovanja: https://zse.hr/userdocsimages…1Y-REV-K-HR.pdf

Edited once, last by naim (August 29, 2020 at 12:05 PM).

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • August 29, 2020 at 12:24 PM

Ne vide se značajniji rezultati? Ha-ha!!! Sva ova eksplozija novih poslova nisu nikakvi rezultati ??? Sve je to muljavela i lov u mutnom? Ma bravo !!!

Dugovi se stalno smanjuju, doduše ne priželjkivanom dinamikom, ali se smanjuju. Dovoljno je samo pročitati Izvješća PSN.

Toliko o tome.

U iščekivanju FI za 2Q20 i prvo polugodište treba se osvrnuti na 1Q20. Imali su ukupne prihode od 50,9 milijuna kuna, rashode od 35,9 milijuna kuna, s EBITDA-om od 15 milijuna kuna.

Nakon amortizacije i negativniog efekta troškova kamata i tečajnih razlika 1Q20 je završio sa minusom od 3,4 milijuna kuna. A on će biti uračunat u FI za prvo polugodište, pa se tih crvenih 3,4 milijuna kuna ne smije zanemariti.

Zbog efekta korone koji je bio u 1Q20, poslovne aktivnosti i u 2Q20 i ukupno prvom polugodištu su sigurno također bile smanjene.

Zbog toga ne očekujem neko blistavo FI za 2Q20 i prvo polugodište. Nažalost je tako. Bude li drugi tjedan, kad se objave ta FI, korekcije cijene dionice, nekima će to biti prilika za jeftiniji ulazak. I ATPL je nakon lošeg FI prvo pala, ali je nakon nekoliko dana narasla na prijašnju poziciju. Vidjet ćemo da li će se to i ovdje dogoditi po istom obrascu.

Edited once, last by trial (August 29, 2020 at 12:31 PM).

• PILAPILA
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,024
    • August 29, 2020 at 12:34 PM

https://www.seebiz.eu/kolumne/dionic…to-rastu/239825

I poslovni rezultati na razini ove godine trebali bi, to se već sada vidi, biti bolji nego lanjski. Sve su to signali zbog kojih je realno očekivati dalnji rast cijena ovih dionica....

Eto ja mirno čekam razvoj situacije...čekanje mi se već isplatilo...a tek na razinama 500-600 kuna ....

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 29, 2020 at 1:04 PM
    Quote from PILAPILA

https://www.seebiz.eu/kolumne/dionic…to-rastu/239825

I poslovni rezultati na razini ove godine trebali bi, to se već sada vidi, biti bolji nego lanjski. Sve su to signali zbog kojih je realno očekivati dalnji rast cijena ovih dionica....

Eto ja mirno čekam razvoj situacije...čekanje mi se već isplatilo...a tek na razinama 500-600 kuna ....

Pila Vama svaka dala...ovaj novinar je druker teske kategorije...ne sijecam se kad je koji novinar napisao da "realno ocekuje rast cijene dionice"...

Pa bio bi baniran da je to napisao na ovom forumu...😛🤪😜

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago