TRMD raste [tankeraš] pa bi i ovdje mogao zažuboriti optimizam ako krenu tankeri.
Rweoy, Veoey, engiy, lunmf idu prema dnu ciklusa i počinju rasti mjesec dva pred dividendu pa treba postaviti čeku.
Engiy lijepo osplati jednokratno 10%
TRMD raste [tankeraš] pa bi i ovdje mogao zažuboriti optimizam ako krenu tankeri.
Rweoy, Veoey, engiy, lunmf idu prema dnu ciklusa i počinju rasti mjesec dva pred dividendu pa treba postaviti čeku.
Opet je postalo dinamično na tržištu tankera, ovog puta krivac su kineske luke.
https://www.reuters.com/business/energy/chinas-shandong-port-group-blacklists-us-sanctioned-oil-vessels-say-traders-2025-01-07/
Kina izbjegava sankcije tako što iransku naftu uvoze takozvane teapot rafinerije i onda takvu naftu prodaju kineskim državnim firmama. Te rafinerije su imune na američke sankcije i zato se očekivalo da će Iran nastaviti bez obzira na Trumpove prijetnje.
Biden je sinoć na crnu listu stavio Cosco, najvećeg ili jednog od najvećih brodara kineskih, što ne znači automatski i sankcije, ali svakako nije dobro za Cosco.
Nije se očekivalo ni da će Bidenova administracija povući taj potez, a pogotovo se nije očekivala ovakva reakcija Kineza.
Ovo je najbolja vijest za VLCC, ali i svi ostali posredno dobivaju.
Zbog dugog perioda visokih vozarina i zbog visokih zarada tih shadow fleets, nije uopće bilo rezanja tankera, a u međuvremenu su jako ostarili.
Mislim da je jedno 20% tankerske flote shadow fleet. Kada bi toga nestalo i kada bi Rusi smjeli koristiti samo "legalne" tankere i s price cap-om na djelu, posljedice za vozarine bile bi nezamislive.
Što se tiče sankcija prema Coscu, zadnji puta su bile 2019. godine, a vozarina za VLCC je tada skočila u nekoliko mjeseci (tjedana?) sa 30 na 200 tisuća dolara.
Zato danas američki tankeri leti. Europski su bili slabašni.
A Cosco ima i kontejneraše, zar ne?
TRMD raste par dana, nakon sto je pao 50% kroz nekoliko mjeseci...
Pod OFAC sankcijama 183 broda iz dark fleeta. Ovo je bolje od Hutija i Crvenog mora, a P/NAV nikad niži u cijelom tankerskom sektoru.
Evo što kaže guru:
J Mintzmyer
$STNG 52w high $84 (+53%)
$INSW 52w high $62 (+51%)
Both achievable if #tanker #sanctions pan out… Massive #shipping catalyst!
Da li netko ulaže par godina na USA marketu.... početnik sam ali ide dobro zasada... ali me zanima inače da li ima smisla na nekih uloženih 60k se igrati preko IBKR svako malo tipa prodavati npr. META pa kupiti za te novce TSLA i sl. Pitam radi poreza itd. Koliko shvaćam, ako prodam unutar 2g - imam porez za platiti...nisam jedino ziher za dividende. Imam nešto vremena ali ne previše....a vidim da ima dosta pomaka gore-dolje što ima smisla iskoristiti ako se ima vremena. S druge strane, neke dionice bih i držao par godina pa prodao tek onda... pa možda tipa 30k držati a s 30k se igrati? Ne znam kolika je gnjavaža taj porez i praćenje svega itd.
Hvala iskusnima na pomoći
Na forumu postoje detaljne upute o plaćanju poreza , koji se plaća na svaku zaradu do dvije godine do prodaje dionice, zarada od dividendi se kod nas uglavnom ne oporezuje.
Short je alfa i omega bogaćenja , informacije i način su dostupne elitama pa je svaki vid swinga i trejda natezanje s njima, elitama.
može se, ali... ( bitcoin, dugotrajno držanje, trganje živaca; samo su neki od razloga zašto swing i trejd nije uputan) .
Vratimo se nazad na našu dragu Zemlju.
Kako stojite sa ne USA tržištima?
Ničim izazvan Interactive mi je odobrio Pink trržište a sada i kanadsko. Tako da mi otpada potreba za 212 brokerima, tj za sadavmi služi za trgovanje OXLC i NLCP dionicama (ostaje tajna zašto IBKR ne trguje s njima).
Osim Kanade volim se zaletit u Kinu Koreju Japan Francusku Italiju njemačku Južnu Ameriku ali uglavnom preko PINK tržišta.
Kako stojite sa ne USA tržištima?
Ničim izazvan Interactive mi je odobrio Pink trržište a sada i kanadsko. Tako da mi otpada potreba za 212 brokerima, tj za sadavmi služi za trgovanje OXLC i NLCP dionicama (ostaje tajna zašto IBKR ne trguje s njima).
to si posebno trazio ili ti je zahtjev stajao od prije ili nisi ni trzio pa su ti sami od sebe dali?
u biti sto sam duze opet na 212 sve manje idem na IB . previse mi opcija i sveg aima na IB - nis nemrem nac. sve st otrazim moram iszgubit minimum pol sata. tog anema na 212 imas kaj imas i kaj imas vidis i ne moras trazit
ktome 212 ima i svoju karticu. ima cashback. daje kamatu na lovu koja stoji na toj kartici (neulozena sredstva) tak da mi je to win win. umjesto da peglam po ducanima neku HR karticu peglat cu 212 karticu . umjesto da stoji lova na hr racunu za po ducanu stajat ce na 212 i na to ide kamata malo veca nego da ulozim u trezorce
kolega kako se naruči kartica i koliko se plaća kartica i dostava
kolega kako se naruči kartica i koliko se plaća kartica i dostava
kliknes gore na karticu i tamo je bilo naruci. ne sjecam se dal je bila free ili je bila 5 eura
nisam znao za karticu....
Za Pink tržište su mi spontano postepeno odobravali, dionicu po dionicu , jučer nije išla a danas je....
Kanadu sam morao stisnuti jedno dugme kada sam zadao prvi nalog.
Malo mi je puno. Bitkojin će propast jer sam ga ovaj tjedan počeo kupovati na Revolut, 212 služi za dvije dionice a na Ibkr puno zujim s trejdom ali malo meda ima.
ibkr je za trejd brz precizan stvaran pogotovo za dijonice s malim prometom tipa PKOH ( Koju svi obožav@te, znam)