1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • September 30, 2022 at 11:34 AM
    • #8,101
    Quote from st-brajo
    ...

i tako smo, u biti, došli do jednog sektora (tech security) koji će vjerojatno biti odlična prilika za kupnju, pa ne bi bilo loše da kolege malo bace oko na fundamente i grahove, ili možda ima neki ETF koji to prati? :/

brajo, evo članak (čak je i rel. frižak kako ti kažeš, iz 08/2022 ^^ )

tu imaš cijelu listu tzv. cyber security diona

što je najbolje, dobar dio ovih sam ja ima na listi za šort

ali nekako ih je zadnje vrijeme sve teže šortat, izgleda da smo stvarno blizu dna za neke softver kuće, recimo CRWD nije ponovio dno iz srpnja, kao još neke s ove liste (ne govorim za S&P500, on još ima odraditi do dna o-ho-ho)

evo potrudio sam se i napraviti listu na Finviz, valuacije i grafovi (klik na tab daje drugačiji pregled) pa gledajte

valuacije su još visoke al' valjda to tako mora biti u softver dionama?

nema na čemu!

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 30, 2022 at 11:46 AM
    • #8,102
    Quote from accountant

ali nekako ih je zadnje vrijeme sve teže šortat, izgleda da smo stvarno blizu dna za neke softver kuće, recimo CRWD nije ponovio dno iz srpnja, kao još neke s ove liste (ne govorim za S&P500, on još ima odraditi do dna o-ho-ho)

evo potrudio sam se i napraviti listu na Finviz, valuacije i grafovi (klik na tab daje drugačiji pregled) pa gledajte

nema na čemu!

Display More

svaka čast!

stavio sam ovo sebi kao podsjetnik.

šta se valuacija tiče, treba malo podrobnije iščitati čime se točno koja bavi, malo razumit biznis, ima tu posla koliko hoćeš, pa onda možemo komentirati je li nešto precijenjeno ili podcijenjeno.

to šta su analitičari nekoga označili kao takvoga, pa ga stavili u neku skupinu i dali neku svoju procjenu vrijednosti, meni ne znači baš ništa, jer, kao i svugdje, i ovdi će biti hrpa scammer-skih kompanija.

ali, obzirom na pretjerano guranje svega prema tokenizaciji, definitvno sektor budućnosti koji treba držati na oku:thumbup:

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • September 30, 2022 at 11:52 AM
    • #8,103
    Quote from st-brajo
    Quote from accountant

nema na čemu!

Display More

svaka čast!

stavio sam ovo sebi kao podsjetnik.

šta se valuacija tiče, treba malo podrobnije iščitati čime se točno koja bavi, malo razumit biznis, ima tu posla koliko hoćeš, pa onda možemo komentirati je li nešto precijenjeno ili podcijenjeno.

to šta su analitičari nekoga označili kao takvoga, pa ga stavili u neku skupinu i dali neku svoju procjenu vrijednosti, meni ne znači baš ništa, jer, kao i svugdje, i ovdi će biti hrpa scammer-skih kompanija.

ali, obzirom na pretjerano guranje svega prema tokenizaciji, definitvno sektor budućnosti koji treba držati na oku:thumbup:

Display More

evo i ETF-ova:

cyber ETFs

zanimljivo... ovaj CIBR ETF kad staviš weekly graf i povučeš Fibbo od vremena kovida, taman je drugi put 'sjelo' na 50 retracement line

evo

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • September 30, 2022 at 12:59 PM
    • #8,104
    Quote from accountant
    Quote from st-brajo
    ...

i tako smo, u biti, došli do jednog sektora (tech security) koji će vjerojatno biti odlična prilika za kupnju, pa ne bi bilo loše da kolege malo bace oko na fundamente i grahove, ili možda ima neki ETF koji to prati? :/

nema na čemu!

Display More

Kažu u Šibeniku - Friški predmet (to je neka dotepenka).

Kuda danas?

Vidim ima neki novi sleng. AI dan. Dakle mašine rade.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • September 30, 2022 at 2:43 PM
    • #8,105
    Quote from BSOD

...

Kuda danas?

ne znam ekipa al' ovo izgleda ne bude išlo više dolje: opet viši PCE print, osobito core PCE

indexi za sada flat

ako ode ispod 3.625, osobito 3.600 ... onda short

ako ostanemo iznad u prvih 30 min otvaranja onda se ide gore i long

možda je za sada ljudima dosta pada, pa nek danas (i prvi dani listopada) budu blagi prema bulčinama :)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 30, 2022 at 2:49 PM
    • #8,106
    Quote from accountant
    Quote from BSOD

...

Kuda danas?

ne znam ekipa al' ovo izgleda ne bude išlo više dolje: opet viši PCE print, osobito core PCE

indexi za sada flat

ako ode ispod 3.625, osobito 3.600 ... onda short

ako ostanemo iznad u prvih 30 min otvaranja onda se ide gore i long

možda je za sada ljudima dosta pada, pa nek danas (i prvi dani listopada) budu blagi prema bulčinama :)

Display More

ne znam.

meni ovo izgleda ko da burze danas slave aneksiju.

Putin ko Powell, kad se pojavi na televiziji, burze odma krenu gore :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • September 30, 2022 at 2:51 PM
    • #8,107

ako se danas i odlučite za longanje... oprez:

David Rosenberg on Twitter

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • September 30, 2022 at 3:40 PM
    • #8,108
    Quote from st-brajo
    Quote from Sheriff

Crypto, narocito btc ima vec duze vrijeme veliku korelaciju sa nasdaqom. Wallstreet ga percipira ga kao tech volatile asset. No zadnjih mjesec i pol otkinuo se od korelacije i stabilan je u odnosu na fiat currency. Razlog moze biti sto je vec znacajno krahirao i nalazi se na jakom tech supportu. Dosta je tu bilo capitulation događaja, od kraha terra lune, eminentnih igraca a i 5 CEO-ova je odstupilo kod znacajnih igraca/mjenjacnica. Znaci krv je vec tekla, leverage je wiped out. Max fear traje vec 6 mjeseci.

A meni znacajnija stvar je da, ironicno btc zovu velikim ponzijem a zapravo fiat currency je veliki centralizirani ponzi. Sve ovisi jel ce fed printati ili ne, funta je prdnula, yen je u banani, eur koma, yuan koma. Od 5 najvecih gospodarstva kod njih 4 valute su krahirale. Altrnativni store of value je zlato (nepraktivno) ili decentralizirani btc koji nema vladu, ceo-a, niti rate hickes. Adoption je sve veci, tehonologija iza digital currency sigurno ima vrijednost. Ocekuje se eventualno jos 1 leg down i nagodinu a vjerovatno 2025 ce crypto na ath (halving).

Naravno, ceka se i regulacija a onda masa institucionalnih ce unutra.

BTC je store of value samo zato šta ako s njime ne trguješ ili nemaš kod pohranjen na nekom uređaju koji nema vezu s internetom, nitko ti ne može hakirat račun i opelješit te.

a najgore šta se može dogodit je da zbog biologije (demencija, alzheimer, i slično) zaboraviš koji ti je kod ili ti pas pojede papir na koji si ga zapisao, itd.

onda se tvoji coin-ovi zamrznu, pa netko drugi dobije tvoju value, al bar ti ih nitko nije ukra :S

mislim, s ovim crypto glupostima, toliko je nabujala industrija ovih tech security-a (a di su još NFT-evi, itd.), jer će sad ogromni novci trošiti da se tvoje virtualno (sic?!) bogatsvo zaštiti :rolleyes:

Display More

Pa isti imaš problem i sa zlatom. Imaš fizičko zlato i zakopaš iza kuće. Opet ti pas može iskopat ili moš od demencije zaporavit di je.

Crypto gluposti, jel. Što je bolje, obogatit se na pametnoj stvari ili na glupoj stvari?? Ti si tu isto ko i ja i ostali, da prodamo nekom drugom i zaradimo na tome. Teorija veće budale je sveprisutna, uvaljaš jeftino kupljene papire sljedećem u redu. Eventualno možemo isključiti ekipu koja drži papire 40 god i živi od dividende.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 30, 2022 at 3:55 PM
    • #8,109
    Quote from Sheriff

Pa isti imaš problem i sa zlatom. Imaš fizičko zlato i zakopaš iza kuće. Opet ti pas može iskopat ili moš od demencije zaporavit di je.

Crypto gluposti, jel. Što je bolje, obogatit se na pametnoj stvari ili na glupoj stvari?? Ti si tu isto ko i ja i ostali, da prodamo nekom drugom i zaradimo na tome. Teorija veće budale je sveprisutna, uvaljaš jeftino kupljene papire sljedećem u redu. Eventualno možemo isključiti ekipu koja drži papire 40 god i živi od dividende.

pa slažem se.

čak mi je cijela ta fama oko zlata fascinantna.

žuti metal, koji nema uporabu skoro u ničemu, a svi percipiramo da nešto vrijedi.

ne znam ni odakle je iskonski uopće počela ta percepcija i zašto se toliko dugo zadržavala.

ili je to nešto, kako bi rekli ovi Na rubu znanosti, šta je usađeno u naš genetski kod?

zlato, nakit, umjetnine, meni je to ono na razini sviđa li mi se ili ne sviđa, a cijela industrija prodavača magle se stvorila oko toga.

isto kao i oko BTC-a.

od svih ovih cirkusa, meni je nekako najdraže srebro, jer je i plemeniti metal i ima neku industrijsku primjenu.

eto, kad smo već kod crypta, mene zanima šta bi to bilo crypto srebro?

kad izađe nešto u tom stilu i baš zaživi, e onda bi možda stavio i svoj novac na to.

jer stalno izlaze neki novi projekti koji su ko fol primjenjivi, pa ispadnu prevare, a nemam baš toliko novca da mogu alocirati baš u svaki novi projekt koji se pojavi :/

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,039
    • September 30, 2022 at 5:08 PM
    • #8,110

Prodao sam ANNX sa 5% dobiti i idem odmoriti.

Čekat ću korekciju u 18.00. imam i , ICFI i KRP.

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,039
    • September 30, 2022 at 6:20 PM
    • #8,111

I tako, panulate i lovite sabljarku a ulovite morskog psa volonju.

no on ima upotrbljivih djelova. Jetru za riblje ulje, kožu za šmirglanje...

U korekciji u 18.00 uletio mi abbv.

Mislim da ću ga pustit nazad...

edit !!! u sekundi skočio 3% !!! huraaa svima rakije !!!

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • September 30, 2022 at 7:42 PM
    • #8,112
    Quote from st-brajo
    Quote from Sheriff

pa slažem se.

čak mi je cijela ta fama oko zlata fascinantna.

žuti metal, koji nema uporabu skoro u ničemu, a svi percipiramo da nešto vrijedi.

ne znam ni odakle je iskonski uopće počela ta percepcija i zašto se toliko dugo zadržavala.

ili je to nešto, kako bi rekli ovi Na rubu znanosti, šta je usađeno u naš genetski kod?

zlato, nakit, umjetnine, meni je to ono na razini sviđa li mi se ili ne sviđa, a cijela industrija prodavača magle se stvorila oko toga.

isto kao i oko BTC-a.

od svih ovih cirkusa, meni je nekako najdraže srebro, jer je i plemeniti metal i ima neku industrijsku primjenu.

eto, kad smo već kod crypta, mene zanima šta bi to bilo crypto srebro?

kad izađe nešto u tom stilu i baš zaživi, e onda bi možda stavio i svoj novac na to.

jer stalno izlaze neki novi projekti koji su ko fol primjenjivi, pa ispadnu prevare, a nemam baš toliko novca da mogu alocirati baš u svaki novi projekt koji se pojavi :/

Display More

Pa to i je upravo problem. Cijela grana je skroz nova i mlada. Imas ETH i bar 5 projekta koje zovu ETH killerima. Al ne znas koji ce opstati.

Analogno tome, dot. bubble sve je letilo u nebo, firma za preradu ribe jer je imala .com u nazivu.

Amazon je npr prezivio i obogatio one koji su se tada nakrcali kada je bilo neizvjesno i mutno. Tako da je tesko rec sto je srebrno a sto zlato u cryptu. Kada se to bude znalo, onda je vec kasno za ulaz.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,014
    • September 30, 2022 at 10:39 PM
    • #8,113
    Quote from hugh
    Quote from accountant

a mora im se odati priznanje... ne daju se bulls

S&P500

"navik on živi ki zgine pošteno"......

kažu da je market oversold od pada sa 4100 i da bi mogao odbijanac do 3900/4000.........e sad, bumo vidjeli.......Fed je ponovno na rasporedu jako brzo pa bi im bilo bolje da požure :D ........

uz to, burza tek sada ide "in line sa Fedom" a tek će morat krenuti "in line" sa ekonomijom i fin. rezultatima firmi.......

ne bi me iznenadilo da ovaj put preskoče jaći odbijanac i nastave zabijanac.........samo fali još neka vijest da dodatno šokira market i doživljaj bude potpun......

Display More

ipak nastavak zabijanca.......izgleda da medo ove jeseni i zime neće oka sklopiti......

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,014
    • September 30, 2022 at 11:53 PM
    • #8,114

Fed nastavlja hajkirari a martet već sad cvili za pomoć ali ovi samo kažu , oh no, no.......Fed ovaj put ne može isprintati put za bolje zbog inflacije a hajkiranje sigurno vodi k tome da će nešto slomiti......prava market katastrofa nakon printanja tek treba doći a tek onda dugoročni bear market proći?......kamate tek počinju udarat u ekonomiju a ova će povećanja udarati sve više i više i bit će nasty......

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 1, 2022 at 8:36 AM
    • #8,115
    Quote from accountant

BudFox  StatusQuo

ja pratim na Twitteru i YouTubeu par likova koji znaju širu sliku (FED, kamatnjaci, obveznice...) ukomponirati u tehničku analizu

i po njima se ravnam (npr. @MichaelMOTTCM ima i kanal na YT, piše često na investing.com)

cnbc.com zaobilazim u širokom luku (likove drukere poput Dan Ives s Wedbush-a, da ne spominjem Cramera), oni su baš drukerski kanal

dok je investing.com fina škvadra, učenjaci koji znaju reći kud tržište ide i ne obaziru se na botove i gama-squeeze

ovo je bilo očekivano, smart money je kupovao svu silu put opcija na QQQ i SPY

sljedeća stepenica FED

onda uskoro i sezona razočaravajućih FI-jeva

neveselo!

preporuka: ako ćemo padati narednih dana (po prilici jest tako), uzmite si neki skener dionica i izvadite što je overbought (RSI14 > 60)

average volume >750k dionica

malo jači weekly volatility (bar preko 4%), evo na finviz.com mi je filtriralo cca 80-ak dionica

i udri šort

Display More

gore moj post od 13.9. (i prijedlog za short, što i kako da napravite na Finviz.com), za dionice s RSI(14)>60

pa evo rezultata, s time da sam orig. listu od preko 80 dionica sveo na 'samo' 11 po meni najboljih prilika:

tablica rezultata short dionica od 13.9. do 30.9.

pojašnjenje: samo 1 kom dionice od svake, P&L u dolarima i u postotku (naravno, mogli ste uzeti i deset od svake pa bi i iznosi bili veći)

no pogledajte postotke zarade u samo dva tjedna: kruzeri; 22-33%, skoro sve dionice preko 10%

tajming je sve i trend je sve, može se u padajućem marketu isto zaraditi

u tom periodu (i malo prije) imali smo vrlo oštrog Powella i dva loša CPI/PCE reporta

no kažem, sve je teže šortati i čini mi se da bi baš iz tog razloga mogao slijediti jedan kratki i jači odbijanac

target za S&P500 men's čini i dalje je puno, puno niži od ovog 3.600

• Ray Dalio
    Student
    Reakcija primljeno
    46
    • October 1, 2022 at 11:11 AM
    • #8,116

U potpunosti se slažem,nije objavio osobno listu ali ima na Twt.

Fd7tfi-UoAAMsLC?format=jpg&name=small

“I’m always fully invested. It’s a great feeling to be caught with your pants up.” – Peter Lynch

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 1, 2022 at 11:40 AM
    • #8,117
    Quote from Ray Dalio

U potpunosti se slažem,nije objavio osobno listu ali ima na Twt.

Fd7tfi-UoAAMsLC?format=jpg&name=small

evo liste, malo sam počeprkao po Finviz.com

dobio sam 112 kompanija jer u filteru mogu uzeti samo +$2B MCap i OperMargin <10%

fali npr. Boeing, Sea Ltd, Rivian, Coupang... ako proširite filter, dobit ćete i njih!

EDIT: nije uzelo u obzir one dionice kod kojih je OperMargin = '-', dakle nema upisanog podatka

mnoge dionice/kompanije s moje liste za šortanje gore su i ovdje na listi tipa kruzeri, WOLF, ZS, UBER :P

• Ray Dalio
    Student
    Reakcija primljeno
    46
    • October 1, 2022 at 2:15 PM
    • #8,118

Da,te su dionice na listi,a evo i još neke sa popisa,nadam se vas neću udaviti,neka moderator briše ako je previše.Dok se ne "rasčisti" ova lista nema ni pravog dna.Fd7xGhyUoAAMEM7?format=jpg&name=large

I ovo,nakupilo se toga,srećom nemam ništa sa liste,ni blizu.

Fd7xHnBVEAAeE9K?format=jpg&name=large

“I’m always fully invested. It’s a great feeling to be caught with your pants up.” – Peter Lynch

Edited once, last by Ray Dalio: Merged a post created by Ray Dalio into this post. (October 1, 2022 at 2:16 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 1, 2022 at 8:59 PM
    • #8,119

evo malo beside i od šjor Stanka :S

Sorošev investitor iznio mračnu prognozu: ‘U velikoj smo nevolji. Sljedeća generacija će biti toliko zadužena da neće moći ništa. Srećom, ja ću tada biti mrtav‘
    Milijarder ulagač Stanley Druckenmiller vjeruje da pokušaj američke centralne banke (FED) da se jednostavnom monetarnom politikom dizanja kamatnih stopa zbog…
    slobodnadalmacija.hr

• Ivan1902
    Student
    Reakcija primljeno
    110
    • October 2, 2022 at 10:11 PM
    • #8,120

Mislite da bi moglo biti gužve oko Credit Suissa? To bi mogao biti okidač tipa Lehman Brothersa...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 10:38 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 10:38 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      17k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 10:38 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,618 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 2 članova i 1 gost
  • Bankar