Posts by Ray Dalio

  To kao neki vic!

  Ok,nije ni da ja imam nešto protiv JD,a što nas čeka u budućnosti tek ćemo vidjeti.


  Ako koga zanima kvalitetan članak na SA: BABA ili AMZN?


  https://seekingalpha.com/article/4413411-alibaba-vs-amazon-stock-which-is-better-buy-

  Jasno da je model različit,ali to je po meni prednost,zato BABA i ima bolje marže, pa i od AMZN,za P/E da i ne pišem.Može izbaciti i više proizvoda na tržište.Ima prostora za rast kod Cloud i DE.Jeftina je i nepopularna trenutno samo zbog problema sa ANT grupom.

  Svejedno,da ne ispadne da te nagovaram,jer to nikako nije slučaj,sretno sa JD,možda i ja uzmem malo ako još padne.

  Mislim da ne shvacas. BABA se ne moze uspoređivati s AMZN-om niti JD-om jer ima drukciji poslovni model. Ti na Alibabi kupis nesto i alibaba nazove proizvodaca da si kupio to i to i tebi to proizvodac pošalje. Oni s robom nemaju veze. Amazon i JD kupe proizvod od proizvodaca, donesu ga u svoje skladište, i onda kad ti narucis tebi JD to donese sa svojom dostavom i naplati. Zato na JD-u nema lažne robe, što je u Kini veliki problem. Nema veze tko ima veće marže ili niže, nego koliko su one održive i sta ce s njima biti u buducnosti. JD da uspije srediti logistiku, a tu spada dostava robe, koju oni, a to sam već pisao, dostavljaju u Kini u roku jednog ili dva dana i to za oko 90% robe (mozes li to zamisliti), imali bi marzu recimo 4%. To je već dupla zarada i P/E od 18. (govorim napamet i otprilike jer dugo nisam radio tocnu analizu). Zamisli za kompaniju koja raste 32% da ima P/E 18. I to raste 32% na prihod od 120 milijardi $, a ne prihod od 3 mil $, pa se to lako onda poveća. To su zastrašujuće brojke. Izbacivanje više proizvoda isto nema veze jer oni ne proizvode sta se traži. Naravno da je meni potpuno svejedno dal će itko kupiti JD. Necemo mi pomaknuti cijenu :) Samo govorim činjenice. Jedino na ATPL-u misle da dionicu pomicu pisanja s foruma, ali tamo je posebna ekipa.


  Evo ti marže na primjeru solaraca. DQ prodaje silikon i ima ga 80.000 MT. Ne moze proizvesti više ove godine. Njegov ukupan prihod je oko 800 mil$ na cijeni silikona 10$, a ukupni Mcap je oko 22B. Cijene silikonu rastu jer je velika potražnja i marže će rasti jer su fiksni troškovi uvijek gotovo jednaki, pa samo zarada može rasti s rastom cijene. JKS prodaje solarne panele koji se sastoje od stakla, kojemu se cijena udvostrucila, srebra kojemu je cijena skocila, silikona kojemu se cijena utrostrucila, i sve to moraju slati kontenjerima, kojemu se cijena učetverostrucila. Zbog zelje da se očuva tržišni udio i zbog ogromnog broja kompanija koji se time bave, oni sav taj trošak ne mogu prebaciti dalje. Cijena ukupnog solarnog sustava je jos i pala. Marže su sad vjerovatno tanke kao zilet, ako nisu i negativne. I zato kompanija kojoj raste prihod, a koji je oko 5B dolara, ima Mcap od samo 1,8B, znaci 12x manji nego DQ, iako imaju prihod 6x veci. Iako su u istom sektoru i ovise jedan o drugome, ne mogu se uspoređivati

  BABA je mnogo više od obične E commerce stock,da ne ulazim previše u detalje,FCF im je odličan i margini iako padaju kako već rečeno i dalje su mnogo bolji od JD,sa kojima,kako i sam pišeš tržište nije zadovoljno...BABA velike novce ulaže u Cloud,segment koji raste 66% godišnje,drže 47% tržišta u Kini(Tencent 18%),u razdoblju 2020-2023 ulažu 28 milijardi$ a već su lagano krenuli biti profitabilni.


  Kako sami kažu: In terms of the growth potential, Alibaba CEO Daniel Zhang believe that “cloud computing will likely be the “main business”for Alibaba in the future.” This is an indication of the growth the company is expecting.


  Tu je još i digital entertainment koji je posebna priča i tu najviše "gube" na maržama i novcu,opet kupuje se budućnost,iako mi se čini manje ružičasta nego kad je Cloud u pitanju.


  Btw,naručio prije godinu i pol Xiaomi robot usisavač preko Aliexpress,imaju valjda neko skladište u EU,jer mi je stigao za dva,tri dana.Besplatna poštarina ili sitno nešto,tax free.


  Edit,zaboravio na ovo:" Izbacivanje više proizvoda isto nema veze jer oni ne proizvode sta se traži." Ima veze je JD svaki proizvod mora uskladištiti,dok BABA nema problema sa tim uglavnom,to je posao proizvođača,tako da imaju u ponudi više proizvoda.

  Jasno da je model različit,ali to je po meni prednost,zato BABA i ima bolje marže, pa i od AMZN,za P/E da i ne pišem.Može izbaciti i više proizvoda na tržište.Ima prostora za rast kod Cloud i DE.Jeftina je i nepopularna trenutno samo zbog problema sa ANT grupom.

  Svejedno,da ne ispadne da te nagovaram,jer to nikako nije slučaj,sretno sa JD,možda i ja uzmem malo ako još padne.

  JD danas imao odlicne rezultate i dionica prvo +12% i sad na kraju se vrti oko nule. Po meni odlican Buy. Mislim da ljudi nisu zadovoljni logistikom, jer nikako da taj dio poslovanja izade iz minusa, ali bude i to. Mislim oni imaju p/e oko 35, i p/cf jos bolji, a amazon nije u povijesti imao toliko nizak, i dionica ne raste. nemam pojma. ja kupio 40 komada pa nek se nađe.

  BABA?Trenutno povijesno gledano i fundamentalno povoljna.Earnings im je bio odličan.I "nesporazum" sa partijom izgleda da ide na bolje.