1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • January 21, 2022 at 10:59 PM
    • #5,741
    Quote from st-brajo
    Quote from mitkko

Danas je SPX pao ispod 200MA, NDX jučer isto kao i DJI, RUT je u katastrofi već neko vrijeme. Sve u svemu, nije ugodno. Ako ubrzo ne vidimo nekakav značajan odbijanac na ovim razinama, moglo bi postati gadno.

definitivno gadan "proser" danas.

navodno ima veze i sa hrpom opcija šta su isticale i de-leverage-iranjem.

ne znam šta da mislim, jer i dalje prevladava mentalitet buy the dip, sell the rip.

ali, po svemu sudeći, ovo nije setup za onu gadnu korekciju, jer dolar je još uvijek relativno slab, šta znači da se ne bježi u cash, a yield-ovi visoki, šta bi značilo da se ekipa još uvik ne krca s obveznicama :/

ma nemora ni biti gadna korekcija makar nije isključeno......dovoljno je da indexi opale još "samo" 5-10% dolje i bolit će sve od glave do pete.........

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 21, 2022 at 11:06 PM
    • #5,742
    Quote from hugh
    Quote from st-brajo

definitivno gadan "proser" danas.

navodno ima veze i sa hrpom opcija šta su isticale i de-leverage-iranjem.

ne znam šta da mislim, jer i dalje prevladava mentalitet buy the dip, sell the rip.

ali, po svemu sudeći, ovo nije setup za onu gadnu korekciju, jer dolar je još uvijek relativno slab, šta znači da se ne bježi u cash, a yield-ovi visoki, šta bi značilo da se ekipa još uvik ne krca s obveznicama :/

ma nemora ni biti gadna korekcija makar nije isključeno......dovoljno je da indexi opale još "samo" 5-10% dolje i bolit će sve od glave do pete.........

Ma ovo je samo povratak u realnost od prenapuhanih valuacija, pogotovo na tech dionicama. Dok bude padao BTC, padat ce i Tesla, Netfliks i slicni. Realna ekonomija je, osim inflacije na zdravim nogama i recesije nema na vidiku, bar za sada, a FED ce morati poceti dizati kamatnu stopu, ali i oni su fleksibilni zadnjih godina, pa malo dignu, da bi poslije opet mogli spustiti.

Sto se tice Rusije i Ukrajine, mislim da se trenutno hvataju pregovaracke pozicije i nadam se da ce postici nekakav dogovor o tampon zoni ili slicno.

Vidim da je Netflix danas -22%, pa evo preporuke za zimske dane i noci

https://screenrant.com/best-netflix-original-series-imdb-poll/

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • January 21, 2022 at 11:16 PM
    • #5,743
    Quote from BudFox
    Quote from hugh

Ma ovo je samo povratak u realnost od prenapuhanih valuacija, pogotovo na tech dionicama. Dok bude padao BTC, padat ce i Tesla, Netfliks i slicni. Realna ekonomija je, osim inflacije na zdravim nogama i recesije nema na vidiku, bar za sada, a FED ce morati poceti dizati kamatnu stopu, ali i oni su fleksibilni zadnjih godina, pa malo dignu, da bi poslije opet mogli spustiti.

Sto se tice Rusije i Ukrajine, mislim da se trenutno hvataju pregovaracke pozicije i nadam se da ce postici nekakav dogovor o tampon zoni ili slicno.

zbog inflacije Fed ima puno manje ili nimalo prostora za podizanje kamata pa onda brzo spuštanje zbog eventualne reakcije tržišta.........svi se valjda slažu da je ekonomija jaka mada je meni totalno nejasno što to znači i koliko je ona stvarno jaka s obzirom na stimulanse........tržištima ni ne treba recesija da bi se dobrano korigirala s obzirom na vrijednosti........

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 21, 2022 at 11:20 PM
    • #5,744
    Quote from hugh
    Quote from BudFox

zbog inflacije Fed ima puno manje ili nimalo prostora za podizanje kamata pa onda brzo spuštanje zbog eventualne reakcije tržišta.........svi se valjda slažu da je ekonomija jaka mada je meni totalno nejasno što to znači i koliko je ona stvarno jaka s obzirom na stimulanse........tržištima ni ne treba recesija da bi se dobrano korigirala s obzirom na vrijednosti........

Dobro, ali svi se slazemo da su valuacije pojedinih tech dionica prenapuhane, pa je korekcija takvih napuhanaca cak i pozeljna. Ako pad trzista bude veci od 20% onda ulazimo u bear market i drzite gace, ali za sada se to jos ne vidi. U ponedjeljak ide vjerojatno odbijanac prema gore i nastavak igre, ali ovogodisnji trend prema dolje je vec jasan.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • January 22, 2022 at 7:37 AM
    • #5,745

Recap jučerašnjeg dana.

Prvo, znao sam da nije dan za trade, nisam bio baš "centriran" u glavi, flow misli nije bio dobar za trade (iz objektivnih razloga).

Uletio sam grlom u jagode, misleći da kasnije u danu neću imati vremena, da ću nešto propustiti.

To me koštalo minusa na početku, što sam na kraju nadoknadio, i otišao u plus $250 na zatvaranju. Nije puno, no da je bilo zeru više discipline prošao bi sa četiri znamenke plusa glatko. Rijetki su mi takvi dani, da moram nadoknađivati, prije ih je bilo puno više, dakle, učimo, napredujemo. Zato je i bilo toliko trejdova. Uspio sam izvući minus od $1300 (ona lista nije cijela, ne stane na ekran koliko sam ja to klikao).

No, od početka mjeseca sam u plusu 42,4% sa samo tri (ili dva) negativna dana.

Taj "kušin" ovogodišnje dobiti me jučer i u suštini stvari koštao minusa od $900 u jednom trejdu, jer, nadoknaditi će se, ima mjesta, malo revange trade, malo frustracija jer svi zarađuju ja gledam sa strane i sve te emocije koje svi preživljavamo kada trejdamo.

Sve u svemu, zadovoljno ulazimo u vikend.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • January 22, 2022 at 8:14 AM
    • #5,746

Podizanje kamata nije uplašilo burzu nego najava od FED-a da će početi smanjivati balance sheet, to je izazvalo ovaj stampedo bjega iz dionica. Nitko to nije očekivao tako brzo.

Explainer: Fed signals readiness to shrink balance sheet. Why that's a big deal
    The Federal Reserve is ready to cut back its holdings of more than $8 trillion of bonds, with a readout of the U.S. central bank's meeting last month…
    www.reuters.com

vidjeti čemo u srijedu idući tjedan

Edited once, last by plavac: Merged a post created by plavac into this post. (January 22, 2022 at 8:16 AM).

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • January 22, 2022 at 9:47 AM
    • #5,747

Bilo je i vrijeme da se neke dione ispušu. Valuacije su u nebu već odavno, konačno izgleda da se "bubble" na tim dionama ispuhuje. Hrpa je diona koje su otišle u nebo a ne zarađuju ništa ili nešto malo samo zbog "vjere" da budu u budućnosti. Ja navijam da se taj pad nastavi sve dok ne budemo više na zemlji sa valuacijama.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • January 22, 2022 at 10:15 AM
    • #5,748
    Quote from fajrvol

Bilo je i vrijeme da se neke dione ispušu. Valuacije su u nebu već odavno, konačno izgleda da se "bubble" na tim dionama ispuhuje. Hrpa je diona koje su otišle u nebo a ne zarađuju ništa ili nešto malo samo zbog "vjere" da budu u budućnosti. Ja navijam da se taj pad nastavi sve dok ne budemo više na zemlji sa valuacijama.

Sve 5 kolega ali ne ispuhuje se samo prenapuhano nego sve redom. Ja imam samo niske p/e i to value dionice a jucer me dobro nagazilo. Ne mogu biti dalje nego jesam od nekih netfliksa i pelotona pa opet krv.

U ratu bi ovo nazvali neselektivno granatiranje :rolleyes:

P.S. ovaj je to lijepo sazeo:

Nasdaq tumbles 2% Friday, notches worst week since 2020 and falls deeper into correction territory
    The Nasdaq Composite dropped on Friday as sharp losses in streaming giant Netflix dragged the technology-focused index deeper into correction territory.
    www.cnbc.com

“Until a level is reached in this collapse... fundamentals like bond yields, economic reports and even earnings releases will not likely have much impact. Fear now must be extinguished by some stock market stability before traders and investors again start to consider fundamental drivers,”

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • January 22, 2022 at 10:35 AM
    • #5,749

Ne znam koje dione kolega su u tvom portfelju ali meni to izgleda više kao prijateljska vatra nego neselektivno granatiranje. Recimo KO ili P&G se drže sasvim ok, pozitivna nula dok neke padaju i preko 50% u 3 mjeseca. Opet sa druge strane banke tipa JPM su pale i cca. 18% u relativno kratkom vremenu.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • January 22, 2022 at 10:50 AM
    • #5,750
    Quote from fajrvol

Ne znam koje dione kolega su u tvom portfelju ali meni to izgleda više kao prijateljska vatra nego neselektivno granatiranje. Recimo KO ili P&G se drže sasvim ok, pozitivna nula dok neke padaju i preko 50% u 3 mjeseca. Opet sa druge strane banke tipa JPM su pale i cca. 18% u relativno kratkom vremenu.

Ne mozemo na uzorku od 2 dionice zakljuciti nesto. Evo ja pratim te vase 2 i dizem za jednu. Pogledajmo jucer FCX, ZIM i X. Na kraju krajeva imamo i etfove i indekse pa sta nam kazu QQQ ili RUT...?

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 22, 2022 at 10:51 AM
    • #5,751

Bacala grah, i škiljila, i nikako ga za glavu uhvatiti............. pa ćemo pitati mitkka, je li ovo rising wedge ?

Da me pitate gdje će cijena idućih pola sata , to bih znala :/ , al' pogubila sam se u većem okviru

Rising wedge vam znači stop nalog postaviti

Files

ZIM_2022-01-22_10-47-06.png 45.58 kB – 0 Downloads
  • Ray Dalio
    Student
    Reakcija primljeno
    46
    • January 22, 2022 at 12:48 PM
    • #5,752
    Quote from looserst
    Quote from fajrvol

Sve 5 kolega ali ne ispuhuje se samo prenapuhano nego sve redom. Ja imam samo niske p/e i to value dionice a jucer me dobro nagazilo. Ne mogu biti dalje nego jesam od nekih netfliksa i pelotona pa opet krv.

https://www.cnbc.com/2022/01/20/sto…close-news.html

“Until a level is reached in this collapse... fundamentals like bond yields, economic reports and even earnings releases will not likely have much impact. Fear now must be extinguished by some stock market stability before traders and investors again start to consider fundamental drivers,”

Display More

Ne ispuhuje se baš sve redom,ima dionica koje se dobro drže unatoč svemu i čak su rasle ove godine.Jučer smo imali i paničnu rekciju,posebno pri kraju trgovanja kad je bilo jasno da se probija support.Ima puno margina na tržištu koji neizbježno dovodi do rasprodaje posebno growth dionica,potrebno je vrijeme da se iskristalizira što je balon a što ima perspektivu.

“I’m always fully invested. It’s a great feeling to be caught with your pants up.” – Peter Lynch

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • January 22, 2022 at 12:56 PM
    • #5,753
    Quote from looserst
    Quote from fajrvol

Display More

ZIM je nedavno imao ATH, možda i početkom tjedna. Bilo je i logično da se malo hladi, a kamoli neće u ovakvim petcima. Uostalom, imaš i jednostavno objašnjenje, hipotetski - Gle, Netflix je pao 25% u jednom danu, malo je to pretjerano, ZIM mi je odradio ne znam, 20% u tjedan dana, ajde da se malo prebacim u Netflix, ćopim neki odbijanac i to. Kao što rekoh, meni je nesigurno biti izvan ZIM-a pa to ne radim, ali ima ih koji rade.

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • January 22, 2022 at 12:56 PM
    • #5,754

Nemoguće je donosit zaključke na osnovu par dionica ali iskreno nemam vremena pisati plahte za bar 10-20 primjera da bi vidjeli svi skupa da su neke dione ostale na skoro ili približno sličnim vrijednostima dok druge padaju ko kruške. To već svi znamo. Realno sve ovisi šta planiraju i još važnije što rade veliki kao što su BlackRock, Vanguard ili Fidelity itd.

Npr. FCX vidimo da je 18.01. došla na kratko do cijene od 45$ što je bila najviša točka u 2021. godini isto tako zadnji put u 2012. godini. Prošle godine je u par dana pala sve do 35$ prije novog bull run-a pa se možda radi samo o hlađenju, a ne pravom padu dugoročno. Isto tako ovih dana je padala cijela grupa dionica u sektoru Basic materials pa je možda i u tome problem. Za detaljniju analizu bi trebalo pogledati hrpu drugih parametara. Pogotovo što za ovu godinu prognoziraju EPS rast od +344% a slijedeće godine samo +15,78%.

ZIM, vidim da je omiljena kod Hedge fondova. Treba provjeriti da li je došlo do kakvog preslagivanja ili paničnog prodavanja od strane velikih. Ovako na prvu diona stvarno izgleda fundamentalno dobro do sada ali ni to nije nekad dovoljno.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 22, 2022 at 1:06 PM
    • #5,755
    1 Growth Stock, Down 54%, to Buy for the Long Term | The Motley Fool
    The recent sell-off in technology stocks presents a great buying opportunity for patient investors.
    www.fool.com

Ha.

Staviti na watch listu, pa baciti povremeno pogled

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • January 22, 2022 at 2:29 PM
    • #5,756
    Quote from lebowski
    Quote from looserst

ZIM je nedavno imao ATH, možda i početkom tjedna. Bilo je i logično da se malo hladi, a kamoli neće u ovakvim petcima. Uostalom, imaš i jednostavno objašnjenje, hipotetski - Gle, Netflix je pao 25% u jednom danu, malo je to pretjerano, ZIM mi je odradio ne znam, 20% u tjedan dana, ajde da se malo prebacim u Netflix, ćopim neki odbijanac i to. Kao što rekoh, meni je nesigurno biti izvan ZIM-a pa to ne radim, ali ima ih koji rade.

Display More

Stvarno mislite da neko pretace iz zima u netfliks? :S

Neznam, meni je ova korekcija sve manje stealth, bas se dobro vidi na radaru :rolleyes:

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 22, 2022 at 2:34 PM
    • #5,757
    Quote from looserst
    Quote from lebowski

Neznam, meni je ova korekcija sve manje stealth, bas se dobro vidi na radaru :rolleyes:

Growth investors 2022 so far: :D :D :D

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • January 22, 2022 at 2:41 PM
    • #5,758
    Quote from looserst
    Quote from lebowski

Naravno da postoje. Uostalom, što biste vi radije radili, gledali uzbudljiv triler na Netflixu ili se smrzavali na kontejnerašu koji pritom nije ni vaš nego je u čarteru. Može ZIM padati dokle hoće, ali kad izađu q4 ili objave neku vijest, prisjete se ulagači za čas zašto ga vole.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 22, 2022 at 6:20 PM
    • #5,759
    Quote from plavac

Podizanje kamata nije uplašilo burzu nego najava od FED-a da će početi smanjivati balance sheet, to je izazvalo ovaj stampedo bjega iz dionica. Nitko to nije očekivao tako brzo.

https://www.reuters.com/markets/us/fed…eal-2022-01-06/

vidjeti čemo u srijedu idući tjedan

FED-ov BS se još uvijek povećava, ali manje nego do sada.

od ožujka će biti flat, a onda kreće dizanje kamata.

btw., Powell je rekao da će smanjenje BS-a ići kroz puštanje da otkupljene obveznice polako isteknu (nove se više neće kupovati).

https://cmv.imgix.net/posts/2021-07-14-Other-FedBS-vs-SP500.png

p.s. imate i situaciju iz 2017-2020 da je BS bio flat, čak i padao, a burze i dalje rasle kao da nema sutra, ali tu se radilo o Trump-ovim tax cuts koje su više para ostavljale bogatijima, a Demokrati sad planiraju dizanje osobnog odbitka ako imaš više djece (Plenki, kopiraju te :S) šta i neće imati bog zna kakav fiskalni efekt (kao ni kod nas, uostalom :S)

poanta priče je da me ne bi začudilo da se sad pokrene jedan epic rally kako bi dionice sustigle FED-ov BS, jer su, trenutno, više opale od trenda :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 23, 2022 at 9:33 AM
    • #5,760
    S&P 500: Here's What Happened The Last Time The Index Fell Nearly 6% In One Week | Investing.com
    Stocks Analysis by Jani Ziedins covering: S&P 500. Read Jani Ziedins's latest article on Investing.com
    www.investing.com

---------------Now for how I will trade this. I never, ever buy dips. That’s a fool’s game. But bounces? Yes please!

Maybe the market bounces Monday. Or maybe it happens Tuesday. Either way, nothing is going to keep me from jumping aboard that next big rebound.

And now for a quick rant: anyone selling on Friday is an idiot! There are only two ways to handle these situations. Either we sell early or we hold through it. Only fools wait until they get too scared and then impulsively dump everything near the bottom.------------

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,612 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 član i 4 gostiju
  • dionicar