1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 10, 2021 at 12:11 AM
    • #2,061
    Quote from emil

Nitko ne kuka - nitko se ne hvali.

znaci svima nam je isto bilo.

Neke super skocile neke dobro potonule.a neke stoje cijeli dan i ne micu se...

Na kraju imam za par bureka al ova nova taktika mi nije bila neka.

vracam se na staru prokusanu metodu. Kupujem samo one koje trebaju rast i nikako ne one koje trebaju past ...

to mi se pokazalo kao dobra taktika:)

Display More

ti ne smiješ ništa dirati.

toliko si ih nakrcao da ćeš, kad budeš balansirao portfelj, srušiti cijelu burzu :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • February 10, 2021 at 7:02 AM
    • #2,062

emil

ima više metoda, svaka je dobra ako je dobra priprema i izvedba

npr. Chartmill.com dosta koristim zadnje vrijeme... Na skeneru dionica imaš kolonu 'setup' i kolonu 'TA', sortiraš prvo po 'TA' da su na vrhu 5 zelenih zvjezdica i onda gledaš koje dionice imaju trenutni 'setup' bar žuto, po mogućnosti isto zeleno. To znači da je na njima uočen rastući trend i da se dionica konsolidirala. Uđeš, držiš koliko treba, svaka mi je odradila rast. Je li to do tržišta u kompletu, ne znam. Ili sam jednostavno pogodio? Al meni funkcionira.

Onda možeš trgovati dionice kojima je blizu earnings, kao recimo Uber, Twitter. Ili još bolje kupiš gdje je earnings dobar, a tržište reagiralo padom: tako sam ja odigrao na MU a ovih dana i na AMD.

Ili sektor: tko god je držao dionice med. konoplje, dobro je prošao.

Može se! Dok indexi rastu, više pogodaka nego misseva, kad okrene vjetar brojat ćemo krvna zrnca

Btw CNDT lijepo narastao... funkcionira i hold taktika

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • February 10, 2021 at 7:28 AM
    • #2,063

Ja sam zadnjih godinu dana primjenjivao Greenblatovu formulu i stockscreener za SAD i radi kao švicarski sat. Apsolutno sve dionice koje sam odabrao na taj način su odradili rast u iznosu 30-40%.

Iako Greenblat preporuča držanje do godine dana, zbog poreznih pitanja, nisam ulagao prevelike novce da bih se sekirao oko toga, drage volje ću platit.

U svakom slučaju, formula je sasvim logična, jedini "problem" je vrijeme kada će tržište prepoznati dionicu. Nekad odreagira u mjesec dana, nekad u par mjeseci, nekad nikada...

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • February 10, 2021 at 7:53 AM
    • #2,064
    Quote from accountant

emil

ima više metoda, svaka je dobra ako je dobra priprema i izvedba

npr. Chartmill.com dosta koristim zadnje vrijeme... Na skeneru dionica imaš kolonu 'setup' i kolonu 'TA', sortiraš prvo po 'TA' da su na vrhu 5 zelenih zvjezdica i onda gledaš koje dionice imaju trenutni 'setup' bar žuto, po mogućnosti isto zeleno. To znači da je na njima uočen rastući trend i da se dionica konsolidirala. Uđeš, držiš koliko treba, svaka mi je odradila rast. Je li to do tržišta u kompletu, ne znam. Ili sam jednostavno pogodio? Al meni funkcionira.

Onda možeš trgovati dionice kojima je blizu earnings, kao recimo Uber, Twitter. Ili još bolje kupiš gdje je earnings dobar, a tržište reagiralo padom: tako sam ja odigrao na MU a ovih dana i na AMD.

Ili sektor: tko god je držao dionice med. konoplje, dobro je prošao.

Može se! Dok indexi rastu, više pogodaka nego misseva, kad okrene vjetar brojat ćemo krvna zrnca

Btw CNDT lijepo narastao... funkcionira i hold taktika

Display More

Htio si reći "hodl taktika". :)

Svi naši papiri o kojima smo ovdje pisali, nekada prije 3 mjeseca, su odradili jako dobar rast. Ili izvanredan.

Mislim da kolega accountant prednjači u postocima zarade sa svojim pickovima (APWC, CNDT, VERU i još njih par).

No, i moje miljenice s početka našeg druženja su jako dobro odradile (SPWR posebice, to mi je bio prvi graf koji sam ovdje stavio na cijeni od 10/11 dolara, nakon toga PLTR, to smo trgovali po 9/10 dolara). Definitivno, najbolji prinos od svih dionica koje sam imao, ali prodao rano, ili nisam kupio dovoljnu količinu je imala SAVA. U par dana od 12 do 150$. Naravno, obična špekulacija, manija, nakon čega je uslijedila i depresija s padom na oko 50$.

Sve u svemu, tržište nam je išlo na ruku, dosta smo naučili, te smo imali i sreće. Sad se samo postavlja pitanje, koliko ćemo biti uspješni kada vjetar okrene na drugu stranu, i medvjedi zavladaju (ako zavladaju).

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • February 10, 2021 at 8:30 AM
    • #2,065

Jučer odradio nešto NIO i BLNK, ostalo mi nije dalo baš nekih rezultata. Sve je nešto raslo ovih dana moje baš i ne do jučer. Još je lagani pritisak oko moguće korekcije tako da nisam baš nešto napravio ovih dana.

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • February 10, 2021 at 8:40 AM
    • #2,066

U zadnjih godinu dana rast burze u redovnom radnom vremenu je nula, sav rast burze se dogodio izvan redovnog radnog vremena, praktički po noći. Znači jučer se burza cijeli dan vrtila na mjestu i sada preko noći je solidno porasla. Ima i graf o tome, ali ne znam koje je objašnjenje tog fenomena.

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • February 10, 2021 at 8:43 AM
    • #2,067
    Quote from plavac

U zadnjih godinu dana rast burze u redovnom radnom vremenu je nula, sav rast burze se dogodio izvan redovnog radnog vremena, praktički po noći. Znači jučer se burza cijeli dan vrtila na mjestu i sada preko noći je solidno porasla. Ima i graf o tome, ali ne znam koje je objašnjenje tog fenomena.

Fenomen je objašnjiv time da van radnog vremena igru vode retali investitori, pa se igraju na sitnim volumenima i napucavaju cijene.

Vidimo to na level II platformi iza 22h, kada nestane 90% izloženih naloga i onda kreće igranka.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 10, 2021 at 8:49 AM
    • #2,068

Think Big !

Kažu da nije svrha trejdati često, nego dobro

Al' ovo su vanredne okolnosti. Još uvijek bavuljimo. Trejdali bi bez naknade, al ' preskačemo premarket, aftermarket, ni stop ne funkcionira pa smo na vjetrometini. Obzirom da je trgovanje cjeloživotni posao, ovo su nam tek prvi koraci

Altimmune je ostvario 50% prinosa u manje od deset dana.

Čini se da papir ima veliki potencijal.

Files

Altimmune.png 39.47 kB – 0 Downloads
  • Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • February 10, 2021 at 8:55 AM
    • #2,069

Zastrašujuće mi izgledaju commoditiesi.

Vid bakar najskuplji u 7 godina, svi ostali metali skupi. Nafta koja se troši manje nego prije godinu je iznad 60$.

Žito, kukuruz, soja, šećer..svi dosta skuplji nego ljetos.

Pretjeralo se s stimulusima.

Kao da su neke geopolitičke igre kojima se želi skupim commoditiesima naštetiti industriji u Kini onako usput.

I onda još da mali počnu dolijevati ulje na vatru i šiziti za pločicama investicijskog bakra ili nikla...jer keš se štampa, zlato je skupo i nema neku industrijsku primjenu, BTC je magla, a ovo bi moglo krenuti.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 10, 2021 at 9:10 AM
    • #2,070
    Quote from Hrx84

Zastrašujuće mi izgledaju commoditiesi.

Vid bakar najskuplji u 7 godina, svi ostali metali skupi. Nafta koja se troši manje nego prije godinu je iznad 60$.

Žito, kukuruz, soja, šećer..svi dosta skuplji nego ljetos.

Pretjeralo se s stimulusima.

Kao da su neke geopolitičke igre kojima se želi skupim commoditiesima naštetiti industriji u Kini onako usput.

I onda još da mali počnu dolijevati ulje na vatru i šiziti za pločicama investicijskog bakra ili nikla...jer keš se štampa, zlato je skupo i nema neku industrijsku primjenu, BTC je magla, a ovo bi moglo krenuti.

Display More

pretjeralo se sa stimulansima, misliš sa bankarskim rezervama?

prije će bit da se ekipa koja upravlja s hedge fondovima malo previše zaigrala računajući da, pošto su kod njih američke penzije, će ih FED bail-ati out, kad i ako tržište rokne.

i što je najluđe, nije da idu samo long commodities, nego idu long i Euro (ako su američke financije problem, šta je tek sa europskim!?), a shortaju dolar, obveznice na dugom kraju, VIX, itd.

btw., jedva čekam isplatu stimmy-a da ekipa sa WSB počne opet udarati po hedge fondovima i onda didama izbrišu penzije :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 10, 2021 at 9:23 AM
    • #2,071

Može li prijevod za neuke ?

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 10, 2021 at 9:39 AM
    • #2,072
    Quote from zlocesti

Može li prijevod za neuke ?

prijevod je taj da na svjetskim tržištima postoji nestašica dolara, a market makeri taj problem iskrivljuju i prave se da to ne postoji, a u biti ga samo dodatno potenciraju računajući valjda, nešto kao i naš Pernar, da se dugovi ne moraju plaćati, jer trenutno ide moratorij.

uostalom, ni kod nas se trenutno ovrhe ne provode, jer se čekaju neka "bolja vremena".

da li to znači da su svi dugovi odjednom "isparili" ili će prije bit da se ekipa, sad kad dugove ne mora plaćati, malo ide zabavljati/zaebavati na burzi?

šta svi stvarno mislite da će banke sutra svima dugove "posušiti", jer su im centralne banke naprintale rezerve ili će im, u jednom trenutku, ovo sve skupa dojaditi i reći, aj dosta je bilo, sad plati, majstore?

ako ima netko neki insajd info, nek i mene prosvijetli, jer ako na kraju neću morati platiti dug da kupim nešto na "kredu" (neki stan, ili dignem neki bolesni margin, itd.) :S

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • February 10, 2021 at 10:06 AM
    • #2,073
    Quote from BSOD
    Quote from plavac

Fenomen je objašnjiv time da van radnog vremena igru vode retali investitori, pa se igraju na sitnim volumenima i napucavaju cijene.

Vidimo to na level II platformi iza 22h, kada nestane 90% izloženih naloga i onda kreće igranka.

ma ima toga na svim dionicama i u red. vrijeme samo ne kužite

recimo ova plinarska o kojoj sam pisao (CNX), u danu mijenja smijer da nije normalno, čas gore, pa dolje ovisi tko je dohvati taj čas, jel bulls ili bears

onda pogledajte jučer 5-min graf za INTC; ja sam ga upravo gledao u tom trenutku kad je netko počeo prosipati velike količine i postavio nalog na $58 nekoliko desetaka kom za probu, i poklopilo me točno na $58, lijepo se vidi najveća količina i pad na grafu u toj svijećici, nemreš fulat

zatim POLA sam kupovao na razinama &18.5-$19 već dva dana i čekam, nije dugo trebalo: oko 20h jučer veća količina i ne pita za cijenu, nagurao ju je preko $20 u deset minuta (prodao sam prerano, naravno ;( )

i kaj sad? rekli smo da je pregrijano tržište i sad se ne usudim ostajati preko noći u nekim dionicama, pola je barem cash koji onda trejdam

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • February 10, 2021 at 10:21 AM
    • #2,074

spominjao sam Chartmill.com pa evo jutrošnje friško stanje, za MCap 10B-200B & Vol(50 SMA) > 20M:

Ticker TA ocjena - Setup

GM 8 - 9

AMD 6 - 8

VALE 8 - 8

PLUG 10 - 7

NIO 10 - 6

F 9 - 6

a od onih koji nisu u milosti:

PFE 0 - 5

NOK 5 - 5

LI 3 - 6

CCL 5 - 6

ET 5 - 6

to naravno ne znači da u dan-dva koja od ovih u nemilosti neće potegnuti ili da se neka od perjanica neće ispuhati

javite mi ako netko drži štogod od gore navedenog kako ste prošli u narednih 10-ak dana

baš da vidim ima li to smisla ili da se ostavim toga

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • February 10, 2021 at 10:27 AM
    • #2,075

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Dakle, u redovno vrijeme omjer bid/ask je na ovom papiru 1:4, odnosno na bidu je izloženo oko 10 mil. kom, a na asku oko 40 mil. kom.

Papir će danas otvoriti sa npr. 5% plusa, i onda će šetati cijeli dan od 2-5%, ali inicijalni plus je napravio jučer uvečer i danas ujutro.

Tokom dana slabo. Hoću reći da 90% brzorastućih papira otvara sa gap-om, i istina je što kolega plavac kaže, 90% rasta je u doba kada nije redovno radno vrijeme burze.

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • February 10, 2021 at 10:33 AM
    • #2,076

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

evo kakve su projekcije za zlato

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • February 10, 2021 at 11:22 AM
    • #2,077
    Quote from accountant

Ticker TA ocjena - Setup

GM 8 - 9

Neki dan vidjela da je MS podigao PT na 80$

Jučer baš pričala s jednim "tehničarom" o jednoj tamo nekoj "lijevoj" dionici...i on meni ovo kaže:

"Buy GM after earning this week. They are getting into the EV market in a big way & are aiming for Tesla. They have over 20 EV's coming out in 2023 & the big money Wall St players love them. This company has been on a run & will continue soon. Target is $80 by year end."

Sam Alias ju je preporučio prije tjedan dana. <3

P.S. $CNDT great pick ;)

• overgame
    Student
    Reakcija primljeno
    102
    • February 10, 2021 at 1:53 PM
    • #2,078

Pozdrav, imam pitanje za iskusne korisnike koji trguju na platformi Interactive Brokers, može li se trgovati u Pre marketu. Hvala

• hrcika
    Početnik
    Reakcija primljeno
    15
    • February 10, 2021 at 1:56 PM
    • #2,079

Trenutno ne koristim IKBR, ali sam koristio njihov demo account i postoji mogućnost trgovanja u premarketu i after hours.

A i google kaže isto :)

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • February 10, 2021 at 2:26 PM
    • #2,080

Vidim lijepo je krenuo premarket:)

Bit ce danas kosnje zelenila :)

Moram skratit popis jer sto je puno puno je...

dobro je st-brajo primjetio. ko da drzim ETF egzotike :)

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 765

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 2:41 PM
    2. Odgovora
      765
      Pregleda
      419k
      765
    3. loto

June 6, 2025 at 2:41 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 2:41 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,618 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 član
  • adrial1971