1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Razno
  3. Kavana

Prodaja preko internet oglasnika

• maratonac
  • August 29, 2020 at 3:07 PM
  • maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 3:07 PM

Kolege, trebam pomoć.

Naime, prodajem neke sitnice preko Oglasnika. Javio mi se netko izvan RH, ne znam odakle i zainteresiran je za kupnju jednog artikla. Ja bih mu na mail trebao poslati svoje ime, prezime i adresu. Svoj IBAN deviznog računa i Swift adresu banke u kojoj mi je otvoren taj račun. Ako pošaljem te podatke, može li to itko na bilo koji način zloupotrijebiti. Dakle, nikakve druge podatke osim navedenih ne bih slao. Kupac sam organizira i plaća preuzimanje pošiljke na mojoj adresi, ali sam napisao, tek nakon što vidim da su uplaćena sredstva sjela na moj račun. Postoji li tu bilo kakav rizik?

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 29, 2020 at 3:26 PM
    Quote from maratonac

Kolege, trebam pomoć.

Naime, prodajem neke sitnice preko Oglasnika. Javio mi se netko izvan RH, ne znam odakle i zainteresiran je za kupnju jednog artikla. Ja bih mu na mail trebao poslati svoje ime, prezime i adresu. Svoj IBAN deviznog računa i Swift adresu banke u kojoj mi je otvoren taj račun. Ako pošaljem te podatke, može li to itko na bilo koji način zloupotrijebiti. Dakle, nikakve druge podatke osim navedenih ne bih slao. Kupac sam organizira i plaća preuzimanje pošiljke na mojoj adresi, ali sam napisao, tek nakon što vidim da su uplaćena sredstva sjela na moj račun. Postoji li tu bilo kakav rizik?

ako je preko LetGo, mislim da se radi o prevari.

meni su se takvi bili javljali za neki rabljeni namještaj, pa nisam odregairao, jer mi je bilo previše sumnjivo.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 3:36 PM

Ne. Prodaja je oglašena na Oglasnik.hr

Poslan je upit o interesu za neki artikl, ali je nastavak komunikacije na mailu.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • August 29, 2020 at 3:45 PM

To je prevara, i meni je bilo tako, zaboravio gdje konkretno kreću problemi, ali kreću. Gledaj na pravopisne greške i sintaksu.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 3:47 PM

Nije veliki novac u pitanju, ali me muči može li me netko preveslati... 🙂

Dakle, oni uplate sredstva na račun. Ja vidim uplatu. Pošalju nekog da preuzme artikl. E kaj sad? Može li se naknadno nešto zakomplicirali? Može li banka stornirati uplatu na neki način iz nekog razloga.

Zanima me kako me mogu prevariti. Što moram učiniti (osim da odustanem od prodaje), a da ne naletim na, minu?!

Edited once, last by maratonac: Merged a post created by maratonac into this post. (August 29, 2020 at 3:49 PM).

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 3:57 PM

Dobio sam mail ovakvog sadržaja:

Ok. What is the condition? let me know which bank account or Paypal I will pay to, because I can only pay through online transfer for now. Get back to me with your bank details stated below;

Account name:

Iban number:

Amount in EUR:

Home address:

You can also send me your PayPal name and your PayPal email for payment as soon as possible.

PayPal Name;

PayPal Email:

Amount in EUR:

Paypal will arrange a shipping company and the shipping agent will be coming for the pick up at your home address after I have paid to your account and you confirm my payment. Let me know if you have any other items for sale, i will let you know if i am interested or not. waiting for your response…

zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,312
    • August 29, 2020 at 4:05 PM

Mogu. Žalili su se ljudi na to.

Preko paypalla mogu povući novac nazad i zadtžati artikal

• Sinner99
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    327
    • August 29, 2020 at 4:11 PM

Meni su se javljalji na isti način za različite oglase, preko njuškala. Mislim da je prevara.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 4:21 PM
    Quote from zlocesti

Mogu. Žalili su se ljudi na to.

Preko paypalla mogu povući novac nazad i zadtžati artikal

Ovu informaciju moram provjeriti onda s bankom.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • August 29, 2020 at 4:22 PM

Pa reci im da je sve okej i da uplate, pa javi odgovor zašto nisu. Ne budu ti oni ništa uplatili.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 4:24 PM

Ja sam njemu poslao ovo:

Dear,

does the stated price suit you?

Would you take all three items?

The total price would be 86 euros.

You can deposit me in my foreign currency account in euros. Only when I see that the funds have been paid into my account, you can send a courier service to pick up the goods. I do not accept any receipts and the like as proof of payment. I have to see that the funds really sat in the account. Are the conditions acceptable to you?

You pay 21 euros into my account.

Delivery is not included in this price. You pay the delivery costs yourself and organize the delivery yourself.

If the above conditions are acceptable to you, I will send you the payment details.

Please send me your details:

- name and surname

- an account from which you will pay to contact the parent bank and inform them that I expect payment from you in the amount of 21 euros

- your address and country

I thank you for your understanding.

Quote from lebowski

Pa reci im da je sve okej i da uplate, pa javi odgovor zašto nisu. Ne budu ti oni ništa uplatili.

Nije problem ako ne uplate jer onda ne budu dobili artikl.

Problem je ako uplate, preuzmu artikl, a onda naknadno nekako povrate uplaćena sredstva.

Edited once, last by maratonac: Merged a post created by maratonac into this post. (August 29, 2020 at 4:28 PM).

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • August 29, 2020 at 4:57 PM

kada mi napiše uvjet da može platiti samo na jedan način odmah sam siguran da je prijevara. stavite se u situaciju kupca. ako hoćete nešto kupiti onda ćete biti donekle fleksibilni, pa se oko svega dogovoriti s onim koji prodaje

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 5:02 PM
    Quote from nascar

kada mi napiše uvjet da može platiti samo na jedan način odmah sam siguran da je prijevara. stavite se u situaciju kupca. ako hoćete nešto kupiti onda ćete biti donekle fleksibilni, pa se oko svega dogovoriti s onim koji prodaje

Ok. Čovjek je navodno iz NJemačke, Berlin. Kakav je drugi način plaćanja osim internetom realno i moguć?

Mene samo zanima kako netko uplaćena sredstva na moj račun može vratiti natrag bez mojeg odobrenja.

Da li je tako nešto uopće moguće?

Ako ne uplati...nemam problem.

Ako uplati manje ili više, ne izdajem artikl dok ne plati točno onoliko koliko je dogovoreno.

Kad ispravna uplata sjedne na račun, ja izdam artikl....kako je nakon toga moguće da netko, pa i banka, može skinuti ta sredstva bez mojeg odobrenja. Ja mislim da to nije moguće, ali ću zvati u ponedjeljak PBZ, svog osobnog bankara.

Edited once, last by maratonac: Merged a post created by maratonac into this post. (August 29, 2020 at 5:04 PM).

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • August 29, 2020 at 6:02 PM

Sigurno prevara.

Moja zena je prodavala djecja kolica pa joj se javila neka strankinja s istom forom: posaljes joj podatke, a ona tebi da neku shipping adresu u Njemackoj, ali ona zapravo tamo ne zivi jer je iz Amerike, tj. to nije njena adresa itd.

Kad sam ju pitao da mi posalje scan pasosa da vidim o kome se radi i da li se mozemo vidjeti na Skype video call odmah se prestala javljati. Probaj ovo. Ako to odbiju sigurno je prevara.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 6:11 PM
    Quote from kupoprodajnik

Sigurno prevara.

Moja zena je prodavala djecja kolica pa joj se javila neka strankinja s istom forom: posaljes joj podatke, a ona tebi da neku shipping adresu u Njemackoj, ali ona zapravo tamo ne zivi jer je iz Amerike, tj. to nije njena adresa itd.

Kad sam ju pitao da mi posalje scan pasosa da vidim o kome se radi i da li se mozemo vidjeti na Skype video call odmah se prestala javljati. Probaj ovo. Ako to odbiju sigurno je prevara.

OK. Pretpostavimo da je pokušaj prevare. Al kako će me prevari? :)

Dam im podatke. Ako ne uplate, nikom ništa. Ako uplate, a ja im predam artikl, kako me mogu nasanjkat? Kolegica kaže da uplate preko PayPal-a mogu povuć natrag? Kako mogu išta povuć s mog računa bez mog odobrenja? U pon. zovem osobnog bankara u PBZ gdje imam devizni račun pa da čujem kaj on kaže...

Dakle, moj uvjet je: najprije plati. Kad vidim sredstva na računu, pošalji nekog da preuzme kupljeno. Dakle, organizacija i troškovi dostave su na kupcu.

Edited once, last by maratonac: Merged a post created by maratonac into this post. (August 29, 2020 at 6:13 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 29, 2020 at 6:14 PM
    Quote from maratonac

OK. Pretpostavimo da je pokušaj prevare. Al kako će me prevari? :)

Dam im podatke. Ako ne uplate, nikom ništa. Ako uplate, a ja im predam artikl, kako me mogu nasanjkat? Kolegica kaže da uplate preko PayPal-a mogu povuć natrag? Kako mogu išta povuć s mog računa bez mog odobrenja? U pon. zovem osobnog bankara u PBZ gdje imam devizni račun pa da čujem kaj on kaže...

pa prevara i je usmjerena da Vam dođu do Vaših podataka.

kao priče s afričkim pričevima, neki što u RH imaju nasljedstvo i slično.

onda oni počinju s time nešto mutiti.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 6:19 PM

Ok. Moje ime bez prezimena i adresa su već na oglasniku. I moj broj mobitela.

Dakle, dajem im još prezime i IBAN, ne broj kartice. S IBAN-om ionako ne mogu ništa. To im služi samo za uplatu. Kako će ti itko išta uplatiti ako ne daš IBAN?!

Mislim da uopće nije kvaka u tim podacima. To je irelevantno. Pitanje je mogu li uplatit, preuzeti od mene artikl i nakon toga nešto izvest da si povrate uplaćena sredstva.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 29, 2020 at 7:00 PM
    Quote from maratonac

Dakle, dajem im još prezime i IBAN, ne broj kartice. S IBAN-om ionako ne mogu ništa. To im služi samo za uplatu. Kako će ti itko išta uplatiti ako ne daš IBAN?!

Mislim da uopće nije kvaka u tim podacima. To je irelevantno. Pitanje je mogu li uplatit, preuzeti od mene artikl i nakon toga nešto izvest da si povrate uplaćena sredstva.

Kolega maratonac , bas je poanta u tim podacima , a na koji način vam prevaranti mogu maznuti lovu s računa ja ne znam , ali imam slično loše iskustvo .

Dakle , prije dosta godina na crni petak kad se još nisu dešavale masovne prevare kupila sam dizajnersku torbicu preko interneta od naizgled sigurne firme , platila sa svog računa i dala ime , prezime i adresu .

Nakon nekoliko dana primjetila da su mi s računa skinuta dva manja iznosa u eurima pa nakon provjere supruga i sinova koji su tvrdili da nisu ništa kupovali nazvala sam banku i blokirala račun . U banci su mi rekli da mi je račun hakiran i da su te dvije transakcije isprobavanje da li funkcionira prije nego mi isprazne račun .

Ne moram ni reci da torbica nije nikad stigla .

Dakle , bio je dovoljan broj bankovnog računa i osnovni osobni podaci da se dečki počaste , zato oprezno , nemojte im slati svoje podatke .

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 29, 2020 at 7:23 PM
    Quote from Ledica
    Quote from maratonac

Kolega maratonac , bas je poanta u tim podacima , a na koji način vam prevaranti mogu maznuti lovu s računa ja ne znam , ali imam slično loše iskustvo .

Dakle , prije dosta godina na crni petak kad se još nisu dešavale masovne prevare kupila sam dizajnersku torbicu preko interneta od naizgled sigurne firme , platila sa svog računa i dala ime , prezime i adresu .

Nakon nekoliko dana primjetila da su mi s računa skinuta dva manja iznosa u eurima pa nakon provjere supruga i sinova koji su tvrdili da nisu ništa kupovali nazvala sam banku i blokirala račun . U banci su mi rekli da mi je račun hakiran i da su te dvije transakcije isprobavanje da li funkcionira prije nego mi isprazne račun .

Ne moram ni reci da torbica nije nikad stigla .

Dakle , bio je dovoljan broj bankovnog računa i osnovni osobni podaci da se dečki počaste , zato oprezno , nemojte im slati svoje podatke .

Display More

U ovom tvom slučaju ti si plaćala svojom karticom i kod uplate si morala navest i broj kartice i nekakav pin. Ako je ta stranica kreirana zbog prevare, ti si svoje podatke unijela prilikom kupnje i tu nastaje problem. Kod mene je situacija drugačija. Dakle, ne plaćam ja. Nigdje ne unosim broj kartice kojom plaćam niti bih to ikad činio na neprovjerenim stranicama. Da prostite, ja mislim da si s mojim IBAN-om mogu riticu obrisati. A bez datuma mog rođenja i OIB-a mislim da moje ine i prezime nikom ništa ne znači. Pa imena i prezimena ljudi i njihove adrese nađeš na webu po tel. imenicima.

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • August 29, 2020 at 8:00 PM

Mislim da ne postoji tu neki poseban način prevare. U slučaju bilo kakvog pokušaja povlačenja ja bi zadržao neko vrijeme email komunikaciju za svaki slučaj dokazivanja. Sa druge strane ja osobno ako nije hitno za novac rađe bi te stvari prodao našem čovjeku to mi ponešto olakšava stvari (Pojede ga mrak ako ne plati). :)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 7:22 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      822k
      1.9k
    3. All

May 9, 2025 at 7:22 PM
    1. MDKA (Medika d.d.) 822

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 4:35 PM
    2. Odgovora
      822
      Pregleda
      301k
      822
    3. bjane

May 9, 2025 at 4:35 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 278

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 9, 2025 at 8:04 AM
    2. Odgovora
      278
      Pregleda
      106k
      278
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:04 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

All May 9, 2025 at 7:22 PM
  • MDKA (Medika d.d.)

bjane May 9, 2025 at 4:35 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:04 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme

• Birtija

5,858 Replies, 5 years ago
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

4,254 Replies, 5 years ago
  • Aktualno (vijesti)

1,148 Replies, 4 years ago
  • Prognoza cijena

231 Replies, 5 years ago
  • Prijedlozi za forum

212 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt