TOcnonali tih 70% vjerojatno ima srednju spremu.. ne podcjenjujem ničiji posao ali logično je da si da manje škole i manje plaćene.. nama u firmi ljudi sa višom školom (3 godine veleučilišta ili sveučilišta ) što dođu na razgovor za posao indirektno kazu da se za manje od 5000 kn ne žele ni razgovarati.. ( ne takvim rijecnikom ali ono u stilu kad ih se pita koliku plaću očekujete svatko odgovori "pa ne bih ispod 5000".) A nikad.nisu u struci radili ..
A da ne govorim da nakon god ili 2 očekuju 8000.. ako mi ne možemo dati ima ko može...sve je to zakon ponude i potražnje.. doduše do pred 5 godina su ljudi molili da ih se uopće zaposli pami na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa koje je onda iznosilo 2400 kn samo da počnu raditi..
kod nas sustav obrazovanja je em loše postavljen, em je zastario, odnosno ne prati trendove gospodarstva...
naime, problem je upravo u tome što vlada percepcija da kao što sam kažeš"logično je da si da manje škole i manje plaćene"...to nije niti ne može biti prirodno, stvar je primjenjivog znanja i vještina, iskustva a ne "visoke škole" odnosno pečata, ne stvara "pečat" dodanu vrijednost nego djelatnik koji bi shodno istoj trebao biti i plaćen ali nama koji još uvjek imamo soc. gosp. model u kojemu drž. i javni sektor generira skoro polovicu radnih mjesta koji su posredstvom sindikata također i "socijalni" partner, isti svojom zaostalom percepcijom iz nekih prošlih vremena diktiraju standarde i realnom sektoru koji je raznim soc. politikama fiskalno i svakako drugo u bitnome opteretio, destimulirao i ograničio rast tržišnog gospodarstva a time i osobnih dohodaka djelatnika real. sektora.
stoga, stvar je društvenog targeta, što mi kao društvo želimo biti, kao do sada partokracija ili tržišna demokracija, očito jedno i drugo ne ide
pr. australija ima dobar model, sa srednjom imaš dostojanstvene prihode kojima možeš ostvariti standarde za mali miran život...kome to nije dosta, ili plača sam(obitelj, krediti), ili se zaposli i kada pokaže ambiciju tvrtka ga šalje na doškolovavanje kao npr. za status bakalarusa a opet iza 35-40, imaju programe još dodatnog školovanja za dipl. ing, dr, i sl. visoke specijalizacije što naravno prate i dohodci ali ti ljudi sa takvim ambicijama su maheri u svome poslu...ali tamo se u svijet rada mladi uključuju sa 19 a u našem sustavu sa 30...razlike je uopće nepotrebno komentirati...