1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Ideje za ulaganje

Ulaganje u solarne elektrane

• ivan0003
  • May 14, 2020 at 10:52 PM
  • nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • December 4, 2023 at 5:37 PM
    Quote from KAMA3

Hvala na pojašnjenju.

Sad me još jedna stvar zanima ako je itko upučen.

Na koji način se grade veće solarne elektrane na zemljištima cca 300-500 kW?

Kakva mora biti namjena zemljišta (građevno ili poljoprivredno)?

Ili je to samo za odabrane?

ne baš tako jednostavno.

Pravilnik o kriterijima za izdavanje energetskog odobrenja za proizvodna postrojenja

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 16, 2023 at 7:20 PM

Na stranicama EcoFlow HR pojavila se zanimljiva ponuda EcoFlow sustav za terase 400W. Solarna elektrana za uštedu struje koju možete sami instalirati na ogradu terase. Neznam da li je zakonski omogućeno korištenje ovog sustava u RH s obzirom da struja ulazi u elektro energetski sustav kućanstva koje je prikopčano na javnu EE mrežu HEPa. Zbunjuje me što se ovakav sustav slobodno nudi za kupovinu. Pitam kolege znaju li o ovome nešto više jer svaka ušteda struje je dobrodošla, naročito u sunčanoj Dalmaciji

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • December 16, 2023 at 9:38 PM
    Quote from plavi05

Na stranicama EcoFlow HR pojavila se zanimljiva ponuda EcoFlow sustav za terase 400W. Solarna elektrana za uštedu struje koju možete sami instalirati na ogradu terase. Neznam da li je zakonski omogućeno korištenje ovog sustava u RH s obzirom da struja ulazi u elektro energetski sustav kućanstva koje je prikopčano na javnu EE mrežu HEPa. Zbunjuje me što se ovakav sustav slobodno nudi za kupovinu. Pitam kolege znaju li o ovome nešto više jer svaka ušteda struje je dobrodošla, naročito u sunčanoj Dalmaciji

2.848,00 €

Kapacitet2048Wh
    Snaga2400W, X-Boost 3100W
    Utičnice4x AC utičnice
    Maksimalni solarni ulaz:1000W
    DC5521 Izlaz2x, 12.6V, 3A, 38W Max
    AC PunjenjeX-stream Fast Charge 2300W, 10A
    Solarno Punjenje11-60V, 15A, jedan konektor 500W; dva konektora 1000W

200ah litijka u 12,6v

mikroinverter

400-800w pv

nominalna ac izlazna snaga pretvarača nigdje nije navedena ali predpostavimo da je najviše 1kw max

kontrola distribucije u kućnu mrežu preko smart utičnica 4 kom.

dakle kolega, ajmo matematiku:

u idealnim uvjetima, 800w x 10 sati x 30 dana x 6 mj = 1440kw, u dalmaciji neka bude i 20% više, dakle oko 1800kw god. proizvodnje...to ti je po trenutnim cijenama el. energije sveukupno protuvrijednost 240eur. godišnje i po tome ti ROE ispada 12 godina...a konstrukciju i repromaterijal nismo niti uračunali...

...i to sam ti izračunao u idealnim uvjetima kao da je sustav on-grid a pošto se ovdje ipak radi o of-grid sustavu kontroliranoim sa 4 smart utičnice slobodno ti ROE prolongiram na nekih 15-17godina a toliko ti baterija neće izdržati, dobro je ako izdrži 10god.

stoga, kada uračunaš matematiku, predmetni sustav ne da uopće nije ušteda nego je još dodatni trošak cca 70etak eur. godišnje

stoga dragi kolega, balkonski sustavi u smislu ušteda u današnjim hr. prilikama su samo prodavanje priće... nula koristi a ako hočeš postići uštede i/ili energetsku neovisnost onda sam on-grid FNE 7+kw...ROE, zavisno od instalirane snage 6-8 god a uz drž. potporu i u pola ranije.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 16, 2023 at 9:53 PM

kad na vašu ponudu recimo izbacimo baterijski sustav akumulacije struje i struja direktno ulazi u električnu kućnu instalaciju cijena je znatno manja. Baterija je najskuplja u ovoj priči

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • December 16, 2023 at 10:06 PM
    Quote from plavi05

kad na vašu ponudu recimo izbacimo baterijski sustav akumulacije struje i struja direktno ulazi u električnu kućnu instalaciju cijena je znatno manja. Baterija je najskuplja u ovoj priči

pa nije ti ovo "moja" ponuda...to je ponuda ststava sa EcoFlow HR stranice koju si ti naveo

kod mene bi ti takav sustav koštao cca 1200eur sa cfe litijkom 200ah, dakle skoro 3 x manje, ti sustavi idu za vikendice ali to je onda isklučivo of-grid, nema tih smart đinđi utičnica...

a ti možeš ugraditi mikroinverter koji košta nekih 200tinjak eur i dva panela 400w što je još toliko i prikopčati se u kučnu mrežu međutim, ako imaš el.ener. suglasnost i dvosmjerno brojilo onda super ali ako ne, po zakonu to ne bi smio raditi ali ako ipak ugradiš i spojiš predmetni sustav direktno u kučnu mrežu bez smart kontroler utičnica, ako je elektromehaničko brojilo onda će se vrtiti unatrag, ako je elektronsko, onda će ti sve brojati u istu tarifu, dakle onda plačaš HEP-u i preuzetu i svoju proizvedenu el. energiju...a ako ti HEP skuži, e onda si ga...

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 16, 2023 at 10:19 PM

kolega Barbarosa vidim da ste u ovom poslu profesionalac pa bih vas zamolio račun npr.najjednostavniji za cijenu VW up do koliko postotaka električni up smije biti skuplji od benzinskog 1.0 da bi bio isplativa kupnja ako su godina proizvodnje i kilometraža jednake

UP bi punio noću jeftina struja

Edited once, last by plavi05: Merged a post created by plavi05 into this post. (December 16, 2023 at 10:22 PM).

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • December 16, 2023 at 10:34 PM

od kud da ti ja to izkalkuliram?(, moje vozilo troši 11l dizela /100km i uopće još ne gledam električne

ali ipak...

....nađi si potrošnju u kw/100km, odnosno gorivo/100km, uračunaj servise, troškove i sve te trošarine i namete, pa ćeš vidjeti

inaće taj up troši oko 18kw/100km, to ti je oko 2,5eur 100km ako ga puniš kod kuće, na punionici će to biti i 5 eur/100km pa ti vidi kolika ti je razlika ako benzinac troši oko 4l/100km

noću je naravno u bitno povoljnije pujenje ali ipak moraš to sam izkalkulirati...

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • December 27, 2023 at 7:52 PM

samo da prenesem info za kolege koje interesira proizvodnja i prodaja el. energije, dakle samo prodaja a ne model samoopskrbe, odnosno kupac sa proizvodnjom za vlastite potrebe

trenutna otkupna cijena el energije FNE po god. ugovoru za proizvođačka postrojenja, dakle samo prodaja, trenutno iznosi 7centi +pdv, za komparaciju, prošlogodišnja ugovorna otkupna cijena HEP-a je iznosila 13-17 centi + pdv zavisno od ugovora...pa sad izkalkulirajte ROE odnosno, da li vam se uopće isplati...

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 28, 2023 at 5:19 PM

Otkupna cijena iz OIE je 7 centi, a svakodnevno gledamo krizu u Crvenom moru i strahujemo za cijenu nafte a HEP kao monopolist nije spreman platiti struju po realnoj cijeni da bi se moglo dalje ulagati u ovaj biznis, ovo graniči sa veleizdajom države i naroda

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 28, 2023 at 8:09 PM

Hm, ali cijena struje se sastoji od cijene elektricne energije.. to je tih 7 centi, koristenje i odrzavanje distribucije, i koristenje prijenosne mreze

Nekako idealno je ako se ima veca suncana elektrana, da se implementira odmah sa punjacima elektricnih auto, pa da se ono kad netko napuni auto, to naplati koliko je cijena punjenja, po 30-40 centi, ili koliko je cijena ako su i brži punjači… a visak da se proda HEPu kako ide… jedino sto mislim da to ne ide sto se tice HEPa 🫣🤣🤣 nazalost

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • January 16, 2024 at 10:47 AM

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća 2024. godine, za koju je planirani budžet 120 milijuna eura, a poziv se planira objaviti najkasnije do konca veljače 2024.

Aktivnosti koje se sufinanciraju su:

• A1 - cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju tehničkih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije
    • A2 - povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće
    • A3 - ugradnja tehničkih sustava grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije
    • A4 - ugradnja tehničkih sustava za proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju
    • * Pomoć tijekom prijave na Javni poziv Fonda - najviši iznos opravdanog troška je 250 eura, a sufinancira se s 60 ili 80%, ovisno o tome je li kuća oštećena u potresu.

Energetska obnova obiteljskih kuća | Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 18, 2024 at 5:10 PM

polako napredujemo :)

U prosincu 2023. Hrvatska se čak 4 dana u potpunosti napajala električnom energijom iz obnovljivih izvora
    U prosincu 2023. Hrvatska se čak 4 dana u potpunosti napajala električnom energijom iz obnovljivih izvora koji su (bez hidroelektrana) ostvarili udio u ukupno…
    slobodnadalmacija.hr

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 25, 2024 at 10:37 PM
    Premijerno u Hrvatskoj: Sljedeće godine imat ćemo prvu takvu autocestu, radovi nakon lipnja!
    Kako doznajemo sva dokumentacija za pokretanje ovog projekta je ishođena
    www.jutarnji.hr

Bome da samo na bukobrane postave panele imaju bi struje samo tako, nije dobro kao po kutem na jug, ali hej, nakupi se i na okolitima

A da na potezu kod maslenice i sv. Roka…. Ili kikovica ostrovica stavi mini turbine, napravili bi zastitu od vjetra i usput struje bez troska sirovina…

Jos kad bi to koncar razvijo i napravio, instalirao i naplacivao vjetar 🫣🤣🤣🤣

• dbuzdon
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    Bookmarks
    1
    • March 9, 2024 at 2:39 PM

Pozdrav

Ma vidim da se razumijete. Imam jednofazno brojilo zakupne snage 7.7 kw. Orijentacija krova jug, pokrov istarska kanalica. Dobio sam ponude od:

EONa za 3.6 kw elektranu za 4770€. Inverter 1PH Solis s6 3.6kw sa 9 panela.

Petrol 4.94kw inverter Huawei sun 2000 6ktl1 sa 13 panela Luxor hc za 6300€

Svalar doo 5.46 Huawei sun2000-5ktl1 i 13 panela Trima Vertex-S w black frame tsm 420w za 5750€

Uglavnom imam ponude od Enna energije, oni su najskuplji i Tomido iz Pule, isto skupi, i Hvaljen budi doo (solar hr) oni su jeftini ali zbog recenzija nisam siguran.

Sada ipak razmatram prijeći na trofazno brojilo za elektranu od nekih 6 kw. Planiram se javiti za subvencije fzoeu. Vidim da se neki time bave a cijene su dosta različite.

Na što pripaziti, koju opremu i kojeg izvođača izabrati? Preporuke

Hvala

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 11, 2024 at 9:01 AM

Sad za ove poticaje u srijedu neces stici. Mozes za sljedecu godinu pripremati papire

• dbuzdon
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    Bookmarks
    1
    • March 11, 2024 at 9:26 AM

Koliko sam skužio natječaj traje dok se ne potroše sredstva. Ali da, u pravu si, Prema dosadašnjoj praksi sve je bilo razgrabljeno u kratkom roku.

Moram provjeriti jeli nužno da projekat napravi ista firma koja i montira FNE.

Čitao sam na drugom forumu da se ne isplati prijeći na trofazno brojilo ako opterećenje po fazama nije ujednačeno. Nisam električar ali npr. moguće je da ako u jednom trenutku trošiš 5 kw a elektrana proizvodi isto 5 kw da ti tih 5 kw nije na raspolaganju baš zbog rasporeda opterećenja po fazama.

jbg, što više informacija skupljaš to neznanje raste.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 11, 2024 at 12:50 PM

Pa svejedno ti je jer se višak po fazi vrati u mrežu i netira na mjesečnoj razini.

Za jednofazno brojilo ima opcija da se stavi jača elektrana od 3.6 kW koliko je ograničenje po fazi, pa se na inverteru ograniči da ne šalje više od toga u mrežu.

Zapravo sve ovisi o tome koliko trošiš mjesečno i godišnje..... ili koliko ćeš ubuduće trošiti, jer po tome planiraš i projektiraš šta ti treba. To će ti objasniti ovi koji rade i projektiraju. Najbolje popričati i zatražiti ponudu sa njih par pa ćeš vidjeti šta ti je najbolje.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 11, 2024 at 10:08 PM
    Quote from dbuzdon

Pozdrav

Ma vidim da se razumijete. Imam jednofazno brojilo zakupne snage 7.7 kw. Orijentacija krova jug, pokrov istarska kanalica. Dobio sam ponude od:

EONa za 3.6 kw elektranu za 4770€. Inverter 1PH Solis s6 3.6kw sa 9 panela.

Petrol 4.94kw inverter Huawei sun 2000 6ktl1 sa 13 panela Luxor hc za 6300€

Svalar doo 5.46 Huawei sun2000-5ktl1 i 13 panela Trima Vertex-S w black frame tsm 420w za 5750€

Uglavnom imam ponude od Enna energije, oni su najskuplji i Tomido iz Pule, isto skupi, i Hvaljen budi doo (solar hr) oni su jeftini ali zbog recenzija nisam siguran.

Sada ipak razmatram prijeći na trofazno brojilo za elektranu od nekih 6 kw. Planiram se javiti za subvencije fzoeu. Vidim da se neki time bave a cijene su dosta različite.

Na što pripaziti, koju opremu i kojeg izvođača izabrati? Preporuke

Hvala

Display More

1 FUJI SOLAR SUN-3,6K-G-3,6kW,monofazni mrežni pretvarač Kom 1 488,42   
    2 Solarni modul LONGI LR4-72HPH-460M 460W, mono half cell,2094x1038x35-sivi okvir(30#)||Stupanj korisnog djelovanja fotonaponskog modula: 21,16% Kom 8 103,50 828.00
    3 Nosač HS TRH1 30-45mm, Kom 24 8,704 0 8,704 208,89
    4 Nosač HS SSC 2560, šina Kom 8 25,48 0 25,48 203,84
    5 Nosač HS AEC 30mm - 40mm, rubni prihvat panela Kom 8 1,912 15,296
    6 Nosač HS AIC 30mm - 40mm srednji prihvat panela Kom 12 1,912 22,944  
    7 Monofazna razvodna kutija IP40 EATON Kom 1 291,992
    8 Konektor MC4 (m+f) Kom 2 2,92 5,84
    9 Kabel solarni 6mm MC4,CRNI M 50 1,592 79,6
    10 Usluga izrade elektrotehničkog projekta Usl 1 219
    11 Dobava,razmjeravanje,montaža nosača,pretvarača i FN modula,kabliranje i spajanje u nizove spojnom kutijom,sustav praćenja mreže,upravljanje i daljin. nadzor,izrada kabelskog spoja DC struje između FN modula i pretvarača,dobava i ugradnja sklopki,osigurača,sabirnica,kanalica, zaštitnih ormara sa DC i AC zašt. opremom te sitnog mont. materij.,kabliranje i izrada ožićenja AC krugova prema shemi,kontr. montaže,spajanja i napona DC krugova do pretvarača, i puštanje u pogon Usl 1 1200

Netto: 3.563,83

jamstvo na pretvarač 12 god, na panele 25 god

možeš ići i na mikroinvertere, koštaju cca 230eur po kom 2kW za 4 panela tako da te ispadne skoro isto kao centralni pretvarač...sad da ideš dokupljivati snagu i prebacivati se na 3f nema smisla ako ti je ova snaga dostatna...pogotovo ako si u istri, primorju, dalmaciji...

Inaće, fond otvara natječaj 13.og i otvoren je do kraja godine, za prijavu je potrebno uz Uporabnu dozvolu ili rješenje o izvedenom stanju priložiti Projekt kao i el.en.suglasnost od strane HEP-a što sve skupa traje cca 3mj a kod monofaznih elektrana najviša poticajna snaga je ograničena upravo na 3,6kV

također, ovo ti je oprema od hvaljen budi koji su najveći distributer solarne opreme u našim prostorima a sve ove navodne negativne recenzije koje navodiš su obične bezvezarje, ja s njima sa zadovoljstvom poslujem već jedno dobro vrijeme i nkada niti jednog problema ali da zbog niže cijene marže smetaju tim nekim prodavačima priće koji bi malo pecali u mutnom, kao npr. iz te fake zelene energ. zadruge koji su običan broker i koji oko sebe okupljaju i iskorištavaju gro malih montera koji danas jesu-sutra-nisu(monteri daju jamstvo) to svakako smetaju, pa nije niti ćudno da se naiđe na kakav lošji komentar.

• dbuzdon
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    Bookmarks
    1
    • March 13, 2024 at 10:36 AM

Koliko bi bilo kad bi stavio Huawei inverter od 5 kW, dobro možda neka druga marka a da je hibridni da se mogu u budućnosti staviti baterije, i nekih 12 panela. Jel to može proć na hepu, natječaju fonda? Jer sam već dobio neke slične ponude. Trenutno trošim 6000 kwh godišnje ali će biti nešto više. Možda da ti pošaljem ponudu na privat koja mi se čini ok pa da usporediš. Ja sam u Puli. Ti si monter koliko sam skužio? Ova tvoja ponuda savjet je dobra ali uzeo bih od 5 kW jer i kad nitko nije doma uvijek radi veliki zamrzivač i hladnjak. Oprosti što malo gnjavim.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 13, 2024 at 4:01 PM

hibridi koštaju kao i baterije...stvar je u tome da u kategoriji "kupac za vlastite potrebe" ti u stvari mrežu koristiš kao bateriju unutar obračunskog razdoblja 1 mj 1/1kw dok se viškovi koji nisu potrošeni u tom razdoblju bilježe financijski po 0,9 cijene el. energije što ti ispadne nekih 6 centi i onda sa time umanjuješ potrošnju budućeg razdoblja kada je potrošnja veća od proizvodnje a kod monofaznog priključka max isporuke u mrežu može biti 3,6kw pa ukoliko ti dnevna potrošna prelazi tih 3,6 kw/sat onda ok FNE 5+kw ali ako ne, nemaš računicu...

slobodno me kontaktiraš na privat pa ćemo složiti nešto

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 17, 2025 at 10:40 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 17, 2025 at 10:40 AM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      907k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 17, 2025 at 10:40 AM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Ulaganje u solarne elektrane

406 Replies, 5 years ago
  • Električni automobili - prilika za investiciju?

55 Replies, 4 years ago
  • Funderbeam

26 Replies, 4 years ago
  • Mobilne kućice

8 Replies, 2 years ago
  • Hedge fondovi

5 Replies, A year ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt