Evo da izvijestim, ispravljeni račun od eona još nije stigao. U međuvremenu je hepi poslao račun i opet krivo. I eon i elektra i sad hepi ne znaju izračunat. I svaki ima drugačiju grešku. Eon me je stavio u kategoriju kupca s vlastitom proizvodnjom, elektra nije uopće obračunala proizvodnju, a hepi mi je računao kao da sam model plavi iako lijepo piše da sam bijeli i trebao sam više puta intervenirati zbog toga. Poslao sam im mail prije par dana da isprave i čekam. Taman ćemo preć u euro kad odgovore i evo ti novih komplikacija.
Ulaganje u solarne elektrane
-
ivan0003 -
May 14, 2020 at 10:52 PM
-
-
-
[FOTO] Želite struju iz energije sunca, ali ne i glomazne panele na krovu? Talijanska obiteljska tvrtka napravila je genijalno rješenjeS porastom cijena električne energije sve je veći interes za solarnim panelima kao održivijim i dugoročno jeftinijim rješenjem. No dosad ih je na jednu…www.tportal.hr
Zamislite krov od glinenih crijepova koji generiraju struju.....
-
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…e-foto-20230104
Zamislite krov od glinenih crijepova koji generiraju struju.....
Nexe već radi na razvoju takvoga crijepa.
-
tesla napravio prije 15 g. metar kvadratni bio 22$, lakši i čvršći od glinenog.
-
tesla napravio prije 15 g. metar kvadratni bio 22$, lakši i čvršći od glinenog.
ovako bi Ergović ali glina nije beton, trebati će vremena i strpljenja
Solarni crjepovi Terran Generon: Solarna energija nikad nije izgledala boljeTerran Generon je inovativni solarni crijep iz tvrtke Terran koji sadrži solarne ćelije integrirane na površinu crijepawww.jutarnji.hr -
evo još nešto od tesle.
Solar roof shingles | One US company is taking on Tesla’s Solar Roof with its new nail-on solar shingles. 🏠☀️ | By DW Business | Facebook45K views, 1.8K likes, 37 loves, 17 comments, 649 shares, Facebook Watch Videos from DW Business: One US company is taking on Tesla’s Solar Roof with its new…www.facebook.com -
Samo da još malo popljujem EON. Još mi nisu isplatili sredstva koja su mi krivo obračunali u kolovozu i rujnu 2022. Sada sam im se zaprijetio s odvjetnikom.
Izbjegavati EON u širokom luku.
-
Evo, konačno su mi isplatili tih 60 eura. Završila je i ta saga.
-
Nakon 9 mjeseci čekanja i ja sam dobio potvrdu o trajnom pogonu za sunčanu elektranu.
Elektrana je snage 20 kW i instalirana je na krov od poslovnog prostora.
Cijena je bila 20 k€ i trebala bi se isplatiti za malo više od 4 godine.
Trebala bi pokriti 60% potrošnje na godišnjoj razini.
-
Ima li itko od vas iskustva sa elektranama u svojstvu proizvođača?
Razmišljam o gradnji veće elektrane 50-100 kW na istom krovu.
Povukao bih novi priključak i to bi služilo isključivo za proizvodnju.
Koja su vaša mišljenja da li se tako nešto isplati raditi?
-
-
Ja samo znam da je za kućanstva ta formula izuzetno neisplativa u mjesecima kada imate višak. Što je omjer veći u korist proizvodnje, to je cijena manja. Plus što se ostali troškovi, mrežarina i ostale naknade naplaćuju jednako kao i da nema proizvodnje.
-
Ako ste obični čovjek cijena otkupa struje je 0.12 lp imam točno takav obračun u računu E. ON ali sam ga reklamirao pa je storniran jer sam ušao u sustav samoopskrbe. Ukoliko ste Pavao Vujnovac i slični njemu onda su druga pravila
-
Meni je proslo ljeto visak za prebacivanje u druge mjesece obracunat po 0,45 kn , model samoopskrba, HEP
-
Ako ste obični čovjek cijena otkupa struje je 0.12 lp imam točno takav obračun u računu E. ON ali sam ga reklamirao pa je storniran jer sam ušao u sustav samoopskrbe. Ukoliko ste Pavao Vujnovac i slični njemu onda su druga pravila
Isto se i meni desilo, samo je trajalo 5 mjeseci dok mi nisu novce vratili. Kao greškom su me stavili u taj model iako sam tek počeo s proizvodnjom. Valja naglasiti jednu stvar koju mnogi ne znaju. Za kućanstva, a pretpostavljam da je tako i za firme postoje dva modela. Model kupca u samoopskrbi i model kupca s vlastitom proizvodnjom. Ovaj prvi model je OK i isplativ kroz cca 10 godina ili oko 6 ako uhvatiš poticaje samo ukupna proizvodnja ne smije biti veća od godišnje potrošnje. Ovaj drugi model je potpuno neisplativ jer prije rikne sva oprema nego se vrati uloženo. Tako je to nažalost, zato treba dobro paziti kako se dimenzionira elektrana
-
Ja bi uvijek stavio vise panela, max. sto mogu prema hepu, da mogu po jeseni i na proljece max. koristiti za grijanje na klime dok ide, i preko zime dok nije previse hladno da klima to ne pokriva.
Pa onda ugasio na koji dan inverter preko ljeta ako previse proizvodi da se nece stici potrositi preko zime. jer par panela vise ne kosta nesto puno vise pogotovo sada kad nema PDVa na njih. Veci je trosak i zahebancija sa svime nego sto bi ustedio da stavim 4-5 panela manje. A ima i opcija kod nekih invertera da podesis koliko max moze slati nazad u HEP.
-
To je ok isto, ko ima inverter klime, uključi njih i manje potroši plina. Samo za panele nije baš zdravo da po najvećem suncu rade s na prazno. S ugašenim inverterom.
-
Iz kojih izvora si to nasao da nije ok da rade u prazno? Ne vidim sto bi im to stetilo da nema protoka struje.
-
Planiranje solarne elektrane na krovu - lekcija 8 - solarno netPlaniranje solarne elektrane na krovu savjeti stručnjaka kako pravilno planirati i montirati solarnu elektranu na krovu.solarno.net
Ovdje sam to pročitao. Možda sam u krivu. Svašta se može pročitati.
-
U Hrvatskoj lani više nego udvostručen broj kućnih fotonaponskih elektranaPrema službenim podacima HEP-a, krajem veljače ove godine u našoj zemlji postoji više od 8 tisuća solarnih elektrana, a najviše je u godinu dana porastao broj…www.bug.hr
Pomalo je ekipa koja ima privatne kuće skužila da se može fino zaraditi kroz sljedeće godine
-
Kako je Hrvatskoj s neba palo gotovo milijardu kuna: "Proizvodnja je više nego duplo veća od planirane u prva tri mjeseca"Hrvatska je već godinama veliki uvoznik energije, no sada se dogodio preokret! Od početka godine izvezli smo više struje nego što smo uvezli.dnevnik.hr
E da je pameti u nasih politicara, posteno bi HEP stisli i jos prilagodili netiranje struje da građani masovno barem na obali i otocima postave solare, pa nebi bilo potrebe ni za uvozom struje, a ovako iz hidroventrala koriste kad je frka ili prodaju vani viask kad ima vode da prelazi preko brane 🙃
Prakticno besplatnu struju nakon isplate investicije od 6-7 g. imas godinama poslje ….
Nego jel to znaci sad da nece trebati dokapitalizacija od milijardu kuna… ili da ce smanjit cijenu gospodarstvu 🤔🙃
Hvala bogu ovdje imamo, kise, sunca ili vjetra prakticno stalno… to bi trebao biti prioritet u razvoju i implementaciji… uz NE Krsko💪
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADRS (Adris grupa d.d.) 1.2k
- harpun