1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Ideje za ulaganje

Ulaganje u solarne elektrane

• ivan0003
  • May 14, 2020 at 10:52 PM
  • komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • December 3, 2022 at 7:37 PM
    Quote from D_artagnan

A vjerovatno ovo poskupljenje ne samo struje nego svega je sa razlogom, reseta gospodarstva pa da se krene opet naprijed

Racunaj da ti recimo solari, 10 kW, naprave cca 14-15.000 kWh struje po sadasnjoj kucnoj cijeni ako sve uspijes odmah potrositi da ne netiras i prebijas sa drugim mjesecima to bi ti bilo cca 17-18k kn ustede, a po cijena struje od 4 kn i do 30k kn,, cca 1/3 investicije

Zaista je fascinantno da sve firme koje imaju pogone i krovove se rukama i nogama ne izbore za postavljanje solara na kroz i smanje dnevnu potrosnju struje koliko god bila njena cijena, prebace dio grijanja na klime, dizalice topline koliko mogu, povrati su brutalni u svakom slucaju

Ne štima mi računica. Ako 10 kw elektrana napravi 15 000 kwh na moru, onda je to ako se pomnoži s 4 kn 60 000 kn. Megawatna elektrana košta cca 4 milijuna kuna. I ona bi po istoj analogiji trebala proizvest 6 milijuna kuna. Ako odbijemo poreze, zemljište i održavanje neka ugrubo ostane 4 milijuna. To je 1 godina povrata, a ne 3. Ako ja dobro računam. Naravno, krvav je posao doći do kraja s realizacijom i ne zna se koje će cijene biti u budućnosti.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • December 3, 2022 at 7:57 PM

*komot, ima tu još dosta skrivenih regula i uvjeta i troškova ali prije svega, gdje ćeš montirati mgw elektranu pošto još ne dozvoljavaju instalaciju na zemljište nego samo na krovove a za mgw treba o-ho krova a tu treba uračunati i trafo koji je tvoj trošak...također, ovo ludilo od 4kn kwh ne može dugo trajati, možda još koji mjesec a što onda, a hep i hrote baš i nisu nešto dinamični što se dozvola i priljučaka tiće...ja sam eto samo preknjiženje svoga brojila sa bivšeg zakupca natrag na sebe čekao puna 4 mj. X/

*etoimene, pa naravno ali kako smo došli u tu situaciju da je otkupna cijena kwh oie čak u duplo skuplja od hwh struje iz (ne)učinkovitog generatora

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • December 3, 2022 at 11:33 PM
    Quote from barbosa 2.0

*komot, ima tu još dosta skrivenih regula i uvjeta i troškova ali prije svega, gdje ćeš montirati mgw elektranu pošto još ne dozvoljavaju instalaciju na zemljište nego samo na krovove a za mgw treba o-ho krova a tu treba uračunati i trafo koji je tvoj trošak...također, ovo ludilo od 4kn kwh ne može dugo trajati, možda još koji mjesec a što onda, a hep i hrote baš i nisu nešto dinamični što se dozvola i priljučaka tiće...ja sam eto samo preknjiženje svoga brojila sa bivšeg zakupca natrag na sebe čekao puna 4 mj. X/

*etoimene, pa naravno ali kako smo došli u tu situaciju da je otkupna cijena kwh oie čak u duplo skuplja od hwh struje iz (ne)učinkovitog generatora

Kako ne dozvoljavaju na zemljište? Pa kako je hep izgradio na visu čini mi se? Ingra je dobila dozvolu na 3 hektara u Ivanić-Gradu.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • December 4, 2022 at 11:15 AM

Ukoliko nositelj projekta namjerava izgraditi sunčanu elektranu kao jednostavnu građevinu, sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima (NN broj:21/2009, 57/2010, 126/2010, 48/2011,  81/2012, 68/2013) treba sklopiti Ugovor ili predugovor o priključenju na elektroenergetsku mrežu s HEP-Operatorom distribucijskog sustava d.o.o. kako bi stekao status povlaštenog proizvođača i pravo na otkup električne energije po poticajnoj cijeni.

Za sva ostala postrojenja (sunčane elektrane koje nisu jednostavne građevine i ostale projekte OIE i kogeneracije) nositelj projekta treba ishoditi sljedeću dokumentaciju kako bi stekao status povlaštenog proizvođača i pravo na otkup električne energije po poticajnoj cijeni: 

Energetsko odobrenje za izgradnju postrojenja (izdaje ga Ministarstvo gospodarstva);

Ugovor ili predugovor o priključenju na elektroenergetsku mrežu (sklopljen s HEP-Operatorom distribucijskog sustava d.o.o. ili Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava d.o.o.);

Prethodno rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača (izdaje ga Hrvatska energetska regulatorna agencija); 

Rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača (izdaje ga Hrvatska energetska regulatorna agencija nakon što je postrojenje izgrađeno); dokumentacijom.

evo kol komot, probaj ishoditi to sve pa javi kako si prošao...samo da podsjetim i kninska kraljica je probala...

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • December 4, 2022 at 11:36 AM

Pa napisao sam da je to krvav posao i da masno zarađuju ovi koji trenutno prodaju struju po 4 kn i da im se u godinu dana vrati ulaganje. Ne kužim o čemu raspravljamo, evo moji citata.

• , 10:39 pm

Da se vratimo na solare. Čini se da brutalno zarađuju ovi koji trenutno prodaju na tržištu po 4 kn kwh. To je povrat skoro u jednoj godini na ulaganje. Nije maminjo blesav kaj po hercegovini elektrane gradi.

To je 1 godina povrata, a ne 3. Ako ja dobro računam. Naravno, krvav je posao doći do kraja s realizacijom i ne zna se koje će cijene biti u budućnosti.

Eto to ja napišem, a onda mi vi napišete da je komplicirano riješit papire i da je cijena nabrijana. I plus još netočno navodite da nije dozvoljeno postavljanje mimo krovova.

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • December 4, 2022 at 3:43 PM
    Quote from komot

Pa napisao sam da je to krvav posao i da masno zarađuju ovi koji trenutno prodaju struju po 4 kn i da im se u godinu dana vrati ulaganje. Ne kužim o čemu raspravljamo, evo moji citata.

• , 10:39 pm

Da se vratimo na solare. Čini se da brutalno zarađuju ovi koji trenutno prodaju na tržištu po 4 kn kwh. To je povrat skoro u jednoj godini na ulaganje. Nije maminjo blesav kaj po hercegovini elektrane gradi.

To je 1 godina povrata, a ne 3. Ako ja dobro računam. Naravno, krvav je posao doći do kraja s realizacijom i ne zna se koje će cijene biti u budućnosti.

Eto to ja napišem, a onda mi vi napišete da je komplicirano riješit papire i da je cijena nabrijana. I plus još netočno navodite da nije dozvoljeno postavljanje mimo krovova.

malo ljudi prodaje ili je prodavalo 1 kWh po 4 kn, a mislim da baš nitko neće prodavati godinu dana po toj cijeni i da mu se investicija u tako kratkom vrememu isplati zato što je takva cijena bila samo neko kratko vrijeme

postavljanje mimo krovova je trenutno skoro pa neizvedivo

Fijasko razvoja obnovljivih izvora energije: U 10 mjeseci samo četiri energetska odobrenja
    --- 216 projekata iskazalo je interes za energetsko odobrenje, a zbog sporosti Ministarstva gospodarstva dosada je raspisan tek 21 natječaj 15 milijardi…
    lidermedia.hr
  • komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • December 4, 2022 at 8:12 PM

2 od 6 nije uplatilo 50 kn po kw. Super, palac gore i za investitore. Kod nas je situacija ovakva: Investira 10 milijuna evra, a gdi sam tu ja. Imal tu mene. Ko će davat mito ako sve ide glatko. Plus, i naši investitori nisu naučeni da sve naprave po pravilima jer je predugo bilo drugačije. I nije ni normalno da kwh bude 4 kn. I s 50 lipa je zarada brutalna za tako velike projekte. To bi bilo super za naše mirovinske fondove, da otkupe od developera projekt pred realizacijom i imaju stabilan prinos od cca 10 posto.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 4, 2022 at 8:54 PM

Ma sta mirovicni znaju? Samo izgubiti na prinosima, cak i na obveznicama 🙃, i za to dobivanju naknadu, neovisno kako upravljaju…. 😒

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 7, 2022 at 10:39 PM

Ako ovo nije neka zajebancija, bit ce zanimljiva buducnost energije za nasu obalu i otoke…

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • December 9, 2022 at 2:01 PM

Vjerojatno ovaj link nije baš najbolji za tu temu ali je meni prvi puta povezalo ...

Jel' vi u tim kalkulacijama za solare vodite računa i o poreznoj obavezi? Ddatno čisto sumnjam da se amortizacija priznaje fizičkim osobama.

"Također, ne bi se oporezivo ni dohodak do 10 tisuća kuna ostvaren prodajom viška električne energije koju građani proizvedu u iz solarnih panela na kućama i koji kao više koji im nije potreban šalju u mrežu."

Plaće se više neće morati isplaćivati isključivo na tekući račun
    Vlada u konačnom prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun
    www.tportal.hr
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 9, 2022 at 3:16 PM

Pa nemaš poreza, jer gledaš da budeš u sustavu SAMOOPSKRBE da si više preuzeo nego predao kWh. Ako je kontra onda si proizvođač pa ti se ne isplati osim ako imaš puno veću elektranu od svojih poteab, ali onda ti je gnjavaža sa HEPom, suglasnosti... dozvolama...

Ali da, da je pameti u vladi onda bi poticali da ekipa stavi i veće elektrane ako imaju uvijeta pa da možeš pokloniti godišnji višak HEPu da ostaneš u sustavu SAMOOPSKRBE, ali nema te pameti još ^^

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 12, 2022 at 8:49 PM
    U Koprivnici je izgrađena najveća solarna elektrana na krovu, proizvodit će više od tri milijuna kWh struje
    Kod ovakvih ulaganja pogrešno je samo gledati ekonomske benefite i zanemariti one ekološke koji su, zapravo, puno bitniji
    www.jutarnji.hr

To je put kojim prakticno sve kompanije koje imaju pogone trebaju ici..

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 12, 2022 at 10:31 PM
    Quote from D_artagnan

https://www.jutarnji.hr/native/u-kopri…struje-15285418

To je put kojim prakticno sve kompanije koje imaju pogone trebaju ici..

Točno, ali koje koristi za malog ulagača-dioničara kad neki zaštićeni medvjed može kupiti dionice po 50% vrijednosti od tržišne cijene.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 13, 2022 at 4:44 PM

zanimljivo

Proizvodnja električne energije iz kućnih solara do 10.000 kuna neće se oporezivati

Ovom se promjenom otklanja manjkavost dosadašnje regulative. Podsjetimo, za prodaju i najmanje količine viška električne energije, makar to bilo i samo 1 kW, do sada su vlasnici kućnih solarnih elektrana bili "penalizirani". U tom su slučaju morali službeno postati proizvođači...

To je značilo i potpisivanje novih ugovora s opskrbljivačem, prijavu prihoda kao dohodak, plaćanje poreza ili pak otvaranje poduzeće za proizvodnju električne energije.

Oni s više kuća mogu rasporediti elektrane na više članova kućanstva, naime limit je 10.000 kn godišnje po OIB-u

Proizvodnja električne energije iz kućnih solara do 10.000 kuna neće se oporezivati
    Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koje bi trebale uskoro biti prihvaćene, omogućit će se građanima da svojim mikrosolarima na krovovima ostvare neoporezivi…
    www.bug.hr

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 13, 2022 at 7:42 PM

Ma nisu nista posebno sa tim postigli, kao nece oporezovati ono sto prodas HEPu, ali ako im vise das nego preuzmes onda vise nisi u sustavu samoopskrbe i ne radi se mjesecno netiranje..

ajmo se kladiti da ni do sada nisu nista tog poreza naplatili, 🤣, pa ce se kao odreci 🤣🤣🤣

Vjerujem da ekipa u vladi nema pojma o cemu se radi u ovim kombinacijama sa solarima, pa pricaju svasta…

Da imaju mozga u vladi, onda bi promjenili nesto sto stvarno ima i smisla, a to je nestood ovoga ...

- da obracunsko godisnje razdoblje nije 1.1-31.12…. Nego da mozes birati ili da to bude 1.4.

- da im godisnji visak mozes pokloniti da ostanes u sustavu samoopskrbe, a ne da moras automatski preci u ovaj drugi koji je nepovoljniji jer onda ti placas sve hepu sto potrosis, a oni tebi sve sto predas po toj manjoj cijeni i to samo elektricna energija, znaci cca 0,45kn /kWh

- da omoguce prikljucak elektrane do zakupljene snage, znaci presjek zice kojima si spojen na mrezu, ne vidim razlog nekog drugog ogranicenja po fazi,

- da mozes visak proizvedene struje prebiti sa recimo drugim stanom na istom OiBu…

I naravno da ubrzaju prikljucak u HEPu, da oni imaju neki forum ili chat servis da mozes brzo dobiti info.. al8 to je vec previse da njih,

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 13, 2022 at 11:23 PM

Neznam zašto je problem da građanin proizvede višak energije, naprotiv to bi trebalo poticati, svi kukaju da fali struje, plina, nafte, pa kad netko ima višak treba ga kazniti

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 14, 2022 at 9:14 AM
    Quote from plavi05

Neznam zašto je problem da građanin proizvede višak energije, naprotiv to bi trebalo poticati, svi kukaju da fali struje, plina, nafte, pa kad netko ima višak treba ga kazniti

da, meni je to fascinantno, znaci proizvedes i predas im godisnje 100…200 ili vise kWh i automatski ides u grupu proizvođaca, a nemozes reci evo poklanjam vam taj visak da ostanem u samoopskrbi, znaci poklanjam hepu, drzavi 100-200+ kn… al ne, jok, mi, drzava ne zelimo da nam poklonis visak 🫣😏

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 14, 2022 at 5:07 PM

Zašto bi se energija poklanjala, ja ne očekujem da mi netko poklanja euro dizel na pumpi, koliko socijalizma od ljudi koji su povlašteni u ovom društvu sa prihodima 20000 kn i više

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 14, 2022 at 5:43 PM

Zasto bi poklonio? Pa zato Plavi jer ako si HEPu vise isporucio godisnje nego preuzeo automatski nisi u sustavu samoopskrbe nego te vode kao proizvođaca.

Onda se ne radi netiranje na mjesecnoj razini nego ti placas svu potrosenu struju hepu, oni tebi plate sto si im predao po 0,8 *cijena elektricne energije. Što ispada nepovoljnije buduci da ti njima platis u VT cca 1,20kn jer placas energiju, prijenos, distribuciju, pausale… a oni tebi samo elektricnu energiju koja ispada 0,45kn .. kad si u samoopskrbi onda je to na mjesecnoj razini 1:1

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 14, 2022 at 5:59 PM

Znam sve, upoznat sam sa situacijom u HR i HEPu ali ovo napisano je bio moj sarkazam zbog toga što moramo živjeti po neprirodnim standardima izmišljeni u nečijim bolesnim glavama

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      449
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Ulaganje u solarne elektrane

406 Replies, 5 years ago
  • Električni automobili - prilika za investiciju?

55 Replies, 4 years ago
  • Funderbeam

26 Replies, 4 years ago
  • Mobilne kućice

8 Replies, 2 years ago
  • Hedge fondovi

5 Replies, A year ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt