Ja imam ponudu za 4.8 za 53 000 kuna, sa mogućnošću proširenja na 8 kwh, u fazi sam skupljanja papira za poticaj i ako uspijem to bi bila dobra priča po meni. Obiteljska kuća sa 3 stana u zg. Moram još puno toga učit o tome.
Ulaganje u solarne elektrane
-
ivan0003 -
May 14, 2020 at 10:52 PM
-
-
-
Malo kasnite sa skupljanjem papira, bit ćete među zadnjima koji su predali papire, nisam siguran da će biti novaca za sve.
-
Vrijedi pokušati. Možda netko zna, ako uspijem poslat papire i ne dobijem poticaj, mogu li se sa tim istim papirima prijavit na sljedeći natječaj?
-
Ja imam ponudu za 4.8 za 53 000 kuna, sa mogućnošću proširenja na 8 kwh, u fazi sam skupljanja papira za poticaj i ako uspijem to bi bila dobra priča po meni. Obiteljska kuća sa 3 stana u zg. Moram još puno toga učit o tome.
Samo 4.8 kW za 3 stana? Nemozete vise zbog krova ili zakupljene snage? Jednofazno brojilo?
Vece elektrane su jeftinije po kW.
Ja imam 10 kW sistem par godina, kuca sa 3 stana na trofaznom brojilu, interno kontrolna brojila. YTD do danas 13.400 kWh proizvedeno… kroz netiranje YTD do danas 11.800 kn ustede, 14% ytd povrat na investiciju bez poticaja… jos do kraja godine racunam cca 600-700 kWh ako ne bude oblacno do kraja godine i to ide sve u netiranje jer se vise trosi, znaci jos cca 800 kn ustede
-
Super je na moru situacija u odnosu na kontinent, ja sam u 11. mjesecu do danas 200 kwh proizveo, isto 10 kwp elektrana. Tmurno vrijeme smanji proizvodnju na 10 posto. Inaće ove godine država daje poticaje samo na 50 posto snage panela od priključne snage objekta.
-
Samo 4.8 kW za 3 stana? Nemozete vise zbog krova ili zakupljene snage? Jednofazno brojilo?
Vece elektrane su jeftinije po kW.
Ja imam 10 kW sistem par godina, kuca sa 3 stana na trofaznom brojilu, interno kontrolna brojila. YTD do danas 13.400 kWh proizvedeno… kroz netiranje YTD do danas 11.800 kn ustede, 14% ytd povrat na investiciju bez poticaja… jos do kraja godine racunam cca 600-700 kWh ako ne bude oblacno do kraja godine i to ide sve u netiranje jer se vise trosi, znaci jos cca 800 kn ustede
Jedan stan je prazan u ostala dva ima nas 5. Ići će se u proširenje elektrane. Ovo je neki početak, ajmo reć.
-
Ako radite proširenje elektrane morate ponovo raditi projektnu dokumentaciju, zato je jeftinije raditi sve odjednom
-
Jedino ako stavi inverter od recimo 10 kw i recimo 5 kwp panela na jedan string, a kad mu se pokaže da treba još, doda na drugi string još panela. Za to ga neće niko ništa pitat jer inverter određuje nazivnu snagu elektrane. Može imat projekt sa svim panelima, a stavi samo pola i inverter po projektu. Nije u nikakvom prekršaju zbog toga. Kad treba, doda još panela i ne treba nikakve papire dodatne zbog toga jer ne mijenja maksimalnu snagu iz projekta.
-
Tako će bit, inverter će biti za 10 kW, a paneli za 4,8 i na poticaj se ide s projektom od 10kw.
-
Vrijedi pokušati. Možda netko zna, ako uspijem poslat papire i ne dobijem poticaj, mogu li se sa tim istim papirima prijavit na sljedeći natječaj?
Mislim da može ako se nešto ne promijeni iduće godine. Bitno je da dokumentacija od hepa vrijedi 2 godine, sve ostalo se brže rješava. Ima nekih razlika ove godine od prošle, npr. ove godine nije trebalo izvješće od energetskog certifikatora već samo certifikat, drugačiji je sistem podnošenja zahtjeva bio, nije se moglo dobit poticaje za više od 50 posto snage panela od priključne snage objekta i još par sitnica tako da ne možemo bit sigurni da će sve biti isto i iduće godine. Ali ponavljam, bitno je da od hepa papiri vrijede 2 godine.
Tako će bit, inverter će biti za 10 kW, a paneli za 4,8 i na poticaj se ide s projektom od 10kw.
Jedino je nezgodno što kod traženja poticaja treba poslikat situaciju i tu ovaj referent može skužit da nije po projektu, tu bi trebalo malo s fotoshopom se poigrat.
-
-
Mislim da može ako se nešto ne promijeni iduće godine. Bitno je da dokumentacija od hepa vrijedi 2 godine, sve ostalo se brže rješava. Ima nekih razlika ove godine od prošle, npr. ove godine nije trebalo izvješće od energetskog certifikatora već samo certifikat, drugačiji je sistem podnošenja zahtjeva bio, nije se moglo dobit poticaje za više od 50 posto snage panela od priključne snage objekta i još par sitnica tako da ne možemo bit sigurni da će sve biti isto i iduće godine. Ali ponavljam, bitno je da od hepa papiri vrijede 2 godine.
Jedino je nezgodno što kod traženja poticaja treba poslikat situaciju i tu ovaj referent može skužit da nije po projektu, tu bi trebalo malo s fotoshopom se poigrat.
I za dobit poticaj za 10 kw panela treba imat priključnu snagu objekta 20 kw, odnosno 19,3 kw. Iako je samo brojilo limitator, što je super jer ne treba po fazama dijelit snagu već je bitan zbroj, ne razumijem zašto hep ods određuje priključne snage kao da se radi o kombinaciji klasičnih limitatora. U brojilo se može ukucat bilo koja snaga budući da je digitalno, rade još po starom sustavu očito.
-
I za dobit poticaj za 10 kw panela treba imat priključnu snagu objekta 20 kw, odnosno 19,3 kw. Iako je samo brojilo limitator, što je super jer ne treba po fazama dijelit snagu već je bitan zbroj, ne razumijem zašto hep ods određuje priključne snage kao da se radi o kombinaciji klasičnih limitatora. U brojilo se može ukucat bilo koja snaga budući da je digitalno, rade još po starom sustavu očito.
Hvala, učim još, a materija opsežna poprilično.
-
Od kud ti to da za 10 kW trebas prikljucnu snagu 20 kW? Logicno je da bude isto jer je to snaga za presjek kabela i okolne mreze da sustav funkcionira uredno. Meni je 15 kW zakupljena snaga i to mi je bilo receno da moze bit max elektrana od HEP ODSa
Iako se nebi cudio da svatko drugacije kaze u HEPu 🤣
-
Krivo si me shvatio, treba bolje čitat. Može elektrana biti kako ti kažeš, ali poticaje za panele ne daju za više od 50 posto priključne snage. To je novo, prošle godine nije bilo tako.
-
Solarne elektrane i Solarna energija - solarno netSolarne elektrane i solarna energija. Prvi specijalizirani Portal o solarnoj energiji i Solarnim elektranama.solarno.net
Evo upravo sam našao jednu dobru stranicu gdje je puno toga objašnjeno.
-
-
Ne razumijem poantu. Biti će o tom po tom. Za kategoriju kućanstvo, vjerujem da će država prisilit hep da bude prihvatljiv s cijenom. Njima to nije prevelik problem, s obzirom da većina proizvodnje dolazi iz hidroelekrana i nuklearke krško. Te investicije su davno amortizirane.
-
stavio sam link za stavke za poduzetnistvo
poanta je koliko ce firmi staviti kljuc u bravu s takvim cijenama?
Ja sam osobno otkazao hep na 3.6kn po kwh, a 5.7kn ?! U šoku sam
-
Ja sam osobno otkazao hep na 3.6kn po kwh, a 5.7kn ?! U šoku sam
a koja je alternativa? geni ? po jos vecoj cijeni?
ja sam kucanstvo prebacio na hepi s gen-ia .
-
alternativa je solarna elektranica
Kakva točno na svakome je da procijeni
Ja sam napravio malecku i otisao off grid, trenutno mi se smiju, za pola godine tko zna
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
CKML (Čakovečki mlinovi) 531
- Kvark