1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Ideje za ulaganje

Ulaganje u solarne elektrane

• ivan0003
  • May 14, 2020 at 10:52 PM
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 15, 2022 at 10:31 PM
    Quote from komot
    Quote from StatusQuo

Da li onda kad je peak i na ulazu dolazi vise nego za sta je snaga pretvaraca predvidjena moze utjecat negativno na vijek pretvaraca, vjerovatno ovisi o kvaliteti pretvaraca valjda je testiran za koja ulazna vrsna opterecenja je dimenzioniran ?

Ja mislim da ne može znatno jer i sami proizvođači pretvarača navode da bi trebali paneli biti cca 50 posto jači u odnosu na inverter. U 9 mjesecu moja elektrana koja je 10 kw tek u malom vremensko razdoblju prebaci 8 kw, a ostatak je znatno slabiji. A tek ostali jesenski, zimski i rano proljetni mjeseci. Po projektu mi prosinac nije niti 400 kwh. Doduše, s obziriom da se pretvarač dosta grije, sigurno je da je za njegovu trajnost bolje da radi na 50 posto ili manje nominale. Samo mislim da je s financijske strane isplativije dodat još 50 posto panela, pretvarač neće isporučivat više od nazivne snage i time se ne ulazi u prekršaj prema hepu, a proizvodnja je značajno veća, treba uzet u obzir da i efikasnost panela pada s godinama.

Komot, ovo sto pises da ti prebaci 8 kW, to je ono sto prebaci max u HEP po ovoj slici. Napravi ti po ljeti sigurno 10kWh jer ostatak od 2kWh odmah potrosis vjerovatno u kuci

Ja imam 10kW sistem i do danas ove godine je napravio 11.520 kWh, u kunama mi je ustedio mjesecno netiranje+prebacivanje malo preko 10k kn.. ili oko 12% investicije do danas 15.9. Jos ovih 3.5 mjeseca dogurat ce do 14-15.000 kWh ako ne bude previse naoblake.. racunam oko 14-16% godisnji povrat, racunao sam i do sad mi je tocno da ce povrat biti cca 6-7 godina

Za manju mjesecnu/godisnju potrosnju dođe skuplji sistem po KW vjerovatno, pa je malo manje povrat sigurno. Jbga svatko za sebe treba izkalkulirat, plus ovisi koliko se kWh trosi po ljeti, zimi… nije za svakog isto. Za mene je super, samo neka potraje sve u radu kako su i garancije na panele i inverter, ja zadovoljan.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 16, 2022 at 8:34 AM

Ma kužim ja to, zato sam i napisao 9. mjesec, u srpnju će sigurno dogurat do 10 kw, a kuća je malo specifična s obzirom da se skoro ništa ne troši poslije 6:30 pa sve do 17:30 tako da su ove krivulje od hepa dosta relevantne. Svejedno, projektant je trebao staviti vipe panela, a ne točno koliko je jak pretvarač, bilo je mjesta.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • September 26, 2022 at 8:30 PM

ovi obilni pljuskovi kiše dobro dođu za solare da se s vremena na vrijeme operu paneli od prašine i govanaca različitih ptica

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 9, 2022 at 3:43 PM

Sve nase hotelske kuce da nemaju ovako natkrivena parkirna mjesta recimo pri kraju ovog videa… jbga, jednostavno ne kuzim, ono, hebenu isplativost investicije imaju, brze ce to povratiti nego investiciju u sam hotel 😅

A i sve kompanije, firme koje placaju industrijsku struju koju koriste uglavno kad rade preko dana 8-17 kad uglavnom imas sunca..

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 9, 2022 at 5:32 PM
    Quote from D_artagnan

A i sve kompanije koje plaćaju industrijsku struju koju koriste uglavnom kad rade preko dana 8-17 sati kad uglavnom imaš sunca.

(...) Tako su sredinom prosinca 2021. u Končar – Distributivnim i specijalnim transformatorima (D&ST) počela gradnja sunčane elektrane vlastitim sredstvima.

Prema očekivanjima, ta sunčana elektrana priključne snage 1,1 MW bit će puštena u rad u drugom tromjesečju ove (2022.) godine, a proizvodit će oko 1.456,16 MW h godišnje. Realizacijom ovog projekta, D&ST će pokriti više od 30 posto vlastite potrošnje električne energije, što će dovesti i do znatnih financijskih ušteda u režijskim troškovima.

Projekt je ispunio uvjete i kriterije natječaja Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, ali se zbog nedovoljne količine raspoloživih sredstava za financiranje Natječaja, D&ST trenutačno nalazi na rezervnoj listi za financiranje, objavljeno je na stranicama tvrtke Končar.

http://www.energetika-net.com/vijesti/obnovl…vornicama-34310

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • October 11, 2022 at 12:46 PM

To što priča kolega d_artagnan vezano za hotele, zašto ne ulažu u solare, stvarno je misterij. Povrat im je brutalan s obzirom da koriste industrijsku struju i koriste ju u ljetnim mjesecima. A i njima je sigurno jeftinija investicija po kw jer su to veliki sustavi. Pretpostavljam da im se kroz 2 godine vrati investicija. Međutim za nas koji imamo kuće na kontinentu, ako uhvatimo poticaje povrat je cca deset godina plus minus. Bez poticaja mislim da nije uopće isplativo. Naravno po sadašnjim cijenama struje.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 11, 2022 at 3:42 PM
    Quote from komot

To što priča kolega d_artagnan vezano za hotele, zašto ne ulažu u solare, stvarno je misterij. Povrat im je brutalan s obzirom da koriste industrijsku struju i koriste ju u ljetnim mjesecima. A i njima je sigurno jeftinija investicija po kw jer su to veliki sustavi. Pretpostavljam da im se kroz 2 godine vrati investicija. Međutim za nas koji imamo kuće na kontinentu, ako uhvatimo poticaje povrat je cca deset godina plus minus. Bez poticaja mislim da nije uopće isplativo. Naravno po sadašnjim cijenama struje.

Ovisi koliko trošiš struje za povrat.

Meni uz more sa cca 15.000 kWh godišnje potrošnje povrat je cca 6 godina sa sadašnjom cijenom struje bez ikakvih poticaja.

Grijanje uglavnom na klime, veliki dnevni gdje provodimo većinu vremena, plus ako zatreba centralno ili drva u kritičnim danima zime.

Itekako isplativo, cca 14-16% godišnje sljedećih 20-25 godina.

Ekipa bez beda iskešira ili uzme na kredit novi auto za 20-30k eura gdje godišnje gubi 10-15%, a onda pričamo da su solati neisplativi ???

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 11, 2022 at 4:48 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from komot

Ovisi koliko trošiš struje za povrat.

Meni uz more sa cca 15.000 kWh godišnje potrošnje povrat je cca 6 godina sa sadašnjom cijenom struje bez ikakvih poticaja.

Grijanje uglavnom na klime, veliki dnevni gdje provodimo većinu vremena, plus ako zatreba centralno ili drva u kritičnim danima zime.

Itekako isplativo, cca 14-16% godišnje sljedećih 20-25 godina.

Ekipa bez beda iskešira ili uzme na kredit novi auto za 20-30k eura gdje godišnje gubi 10-15%, a onda pričamo da su solati neisplativi ???

Display More

Novi auto vide susjedi , ekipa na poslu itd, a solare samo susjedi i to vecina ne kuzi.

Ipak se vecina naroda voli hvalit, pa nebi bilo u redu da tam neki Pero vozi bolji auto od nekog Marka .

Pa makar na kredit od 10 godina , ali auto ce bit .

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 11, 2022 at 6:18 PM
    Quote from havi

Novi auto vide susjedi , ekipa na poslu itd.

Ne samo ekipa na poslu i susjedi. Mislim da je također važno da vide i cure, supruge, ljubavnice. Pogotovo ako je velik. Žene navodno vole kada muškarci imaju velike. Aute. :S Dakle, auto je iz narodne perspektive ipak dobra investicija u marketing. :P

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 11, 2022 at 9:01 PM
    Quote from Normani
    Quote from havi

Novi auto vide susjedi , ekipa na poslu itd.

Ne samo ekipa na poslu i susjedi. Mislim da je također važno vidjeti i izliječiti, supruge, ljubavnice. Gotovo ako je velik. Žene navodno vole kada muškarci imaju velike. Aute. :S Dakle, auto je iz narodne perspektive ipak dobra investicija u marketing. :P

totalno pogrešan pristup, osobno pri kupnji uvijek vodim računa o prvenstveno sigurnosti, zatim udobnosti i rentabilnosti, sve u stvari ovisi kakve su osobne potrebe korisnika, ako prelazi puno km onda ulaganje u kvalitetan automobil nije razmetanje, ako sjedi doma onda je sigurno ulaganje u solare isplativo,

osim toga, ne želim imati nikakve izdatke za mehaničare osim redovnih servisa, u najboljem slučaju ne želim se uopće s njima upoznavati, jer kod njih nema istaknutog cjenika, nego poviri van da vidi s čim si došao, to mu je glavni element za kalkulaciju pri formiranju cijene usluge,

sada i mali osvrt i na kočoperenje pred drugima, pa naravno kada te vide s velikim, da se podrazumjeva da solare već imaš

a ti kad dođeš kući s tri popluna se pokrivaš i dršćeš, samo da benzina moš natočiti za sutrašnji krug :)

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 14, 2022 at 1:20 AM

Nije solarna elektrana, ali je isto ekološka.

ZAGREB (Croatia), October 13 (SeeNews) - German wind turbine manufacturers Nordex said on Thursday it has won an order to supply and install 10 N149/4.X turbines for a wind farm with an installed nominal capacity of 50 MW in Croatia.

The names of the customer and the project are undisclosed, Nordex said in a press release.

The wind farm is being built in the municipality of Gracac, Zadar county.

https://seenews.com/news/nordex-to…-croatia-801034

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 17, 2022 at 12:59 PM
    Grad Cres se priključio ugradnji solarnih elektrana - Novi list
    CRES – Projektu »Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju«, koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne…
    www.novilist.hr

Evo zanimljiva ideja kako je riješila ekipa na Cresu.

Da je pameti u državi onda bi dozvolili projekte da se recimo građani okupe ako žele u neke energetske zadruge, instaliraju elektrane na nekom krovu, hali, neiskorištenom zemljištu i da ovisno o postotku koji imaju u ulaganju u takvu elektranu zauzvrat dobiju toliko % kWh mjesečno što se proizvede. A te kWh mjesećno bi mogli onda prebiti sa svojom potrošnjom u stanu, kući zgradi... Da vidiš kako bi masovno nikle takve elektranice...

Ali budući da pameti u ovih što vode državu nema, onda imamo što imamo, frka, panika da su energenti i struja skupa....

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 17, 2022 at 2:31 PM
    Quote from D_artagnan

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/…rnih-elektrana/

Evo zanimljiva ideja kako je riješila momčad na Cresu.

Da je pameti u državi onda bi dozvolili projekte da se recimo građani okupe ako žele u neke energetske zadruge, instaliraju elektrane na nekom krovu, hali, neiskorištenom zemljištu i da ovisno o postotku koji imaju u ulaganju u takvu elektranu zauzvrat dobiju toliko % kWh mjesečno što se proizvede. A te kWh mjesečno bi mogli onda prebiti sa svojom potrošnjom u stanu, kući zgrade... Da vidiš kako bi masovno nikle takve elektranice...

Ali budući da pameti u ovih što vode državu nema, onda imamo što imamo, frka, panika da su energenti i struja skupa....

da nije HrvatskeEP sve bi tako i bilo, neki dan sam bio u nekom poslovnom odnosu s njima, poželio sam da ih mutna voda odnese što prije, njih pet šest samo su me našetavali od jednoga do drugoga, valjda im to služi kao neki oblik rekreacije za korisnike, sada sam zaglavio s HrvatskimT, oni tek ne je.u živu silu, već dva tjedna čekam da izvrše uklanjanje njihovih kablova, mi smo u stvari zreli za konverziju države, a ne samo Eura

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 17, 2022 at 3:46 PM

A tako ti je to, njih bar 6 radi posao što bi jedan odradio u nekoj privatnoj firmi i to za plaću kao 6 radnika u privatnoj firmu :S

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • October 18, 2022 at 11:38 PM

Kriminal i krađa novca iz proračuna nam je postala svakodnevnica na koju se više ne osvrćemo, primjer: županija koja ima 100.000 stambenih jedinica raspiše natječaj vrijednosti 500.000 kn za solare, za učestvovati vam je potrebno potrošiti 2.000 kn, a sretnika ima ukupno 20 obitelji kojima su porezni obveznici financirali solarnu elektranu koja je u stvari potrošačka roba. Praktički slično kao da vam država kupi klima uređaj, laptop, mobitel ili automobil

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 21, 2022 at 10:27 PM

Ništa skoro ovih tmurnih dana nema proizvodnje. Inaće 10. mjesec je bio odličan. Natežem se s EON-om koji je inaće katastrofa. Na mailove odgovaraju 15. dan, na telefon čekaš odgovor ko godoa da čekaš i na kraju ti veli da pošalješ mail jer da nisu educirani. Uglavnom, iako sam s njima potpisao ispravan ugovor, s hep ods-om isto tako, obračunali su mi da za 650 kwh viška da moram 280 kn platit. I to zato jer su mi računali po formuli kao da sam prekoračio godišnji limit u proizvodnji iako sam tek upalio elektranu. U međuvremenu sam prešao na hepi i sad tvrde da mi ne mogu ispostavit ispravan račun jer im hep ods ne želi ispostavit mjerne podatke budući da nisam više njihov korisnik, valjda zbog gdpr-a. U hep ods-u, muke ježeve da objasniš situaciju jer ni oni ne kuže niš, hebe lud zbunjenog da napravi munjenog. Na kraju su mi potvrdili da su poslali prema eon-u ono kaj sam tražil, samo me zanima, s obzirom da više nisam njihov korisnik, kak će mi refundirat te kune koje sam u plusu.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 22, 2022 at 7:26 PM
    Quote from komot

Ništa skoro ovih tmurnih dana nema proizvodnje. Inače 10. mjesec je bio odličan. Natežem se s EON-om koji je inače katastrofa. Na mailove odgovaraju 15. dan, na telefon čekaš odgovor tko god da čekaš i na kraju ti veli da pošalješ mail jer da nisu educirani. Uglavnom, iako sam s njima potpisao ispravan ugovor, s hep ods-om isto tako, obračunali su mi da za 650 kwh viška da moram 280 kn platit. I to zato jer su mi računali po formuli kao da sam prekoračio godišnji limit u proizvodnji iako sam tek upalio elektranu. U međuvremenu sam prešao na hepi i sad tvrdim da mi ne mogu ispostaviti ispravan račun jer im hep ods ne želi ispostaviti mjerne podatke budući da nisam više njihov korisnik, valjda zbog gdpr-a. U hep ods-u, muke ježeve da objasniš situaciju jer ni oni ne kuže niš, hebe lud zbunjenog da napravi munjenog.

Klijent sam EONa i prošao sam isto ili slično kao i Vi, igre gluhog telefona, prebacili me bez i kakve obavijesti u status proizvođača sa suludim uvjetima gdje su mi moj KWh računali po 0,13 kuna, nakoh puno izgubljenih živaca uspijo sam se prebaciti u status samoopskrbe i sad imam višak kod EONa od 3.900 kn kojeg prebijam sa ovim zimskim mjesecima kad se grije na struju. Sretna priča sa golemom žrtvom vlastitih živaca, pa me neki pitaju zašto ne preporučuješ solarne elektrane

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 22, 2022 at 9:43 PM

Kako su ti racunali po 0,13 sta su rekli.. jer je 0,9 x cijena samo elektricne energije (cca 0,5 kn) ako si proizvođač i nema mjesecnog netiranja pa je nepovoljnije…

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 22, 2022 at 10:14 PM

Meni su po 12 lipa računali, a teoretski može i po lipu jer je takva formula. To ne može biti slučajno što rade, hrpa ljudi ne kuži ništa pa idu probat. Formula je: 0,9 x potrošena struja/proizvedena struja x otkupna cijena i tako za svaku tarifu posebno. S time da ti sve troškove koji se obračunavaju po potrošnji, tipa mrežarina obračunavaju normalno kao da ništa ne proizvodiš. Ja sam u rujnu za skoro megavatsat predanih u mrežu ostvario 120 kn uštede. Gamad. Poslije se vade da je bilo slučajno ili da je hep ods kriv jer oni šalju mjerne podatke. Veli mi ova na telefonu kad sam rekao kako je to moguće kad je sve ispravno ispotpisano i kod njih i kod hep ods-a da je to itekako moguće i da se to dešava. Nemam ja pojma, ona se narješavala takvih slučajeva, to je u biti normalno.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 22, 2022 at 10:46 PM

Najgora mi je spoznaja kad vidiš u medijima političarima su puna usta OIE a u stvarnosti velika figa, i svi se prave blesavi a mi koji smo uložili novce dobijemo račun u kojem ti računaju kWh po 12 lipa, pa u kakvo društvo razvijamo i što ćemo ostaviti svojoj djeci izgleda jedino zastavu i nogometnu reprezentaciju

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 2, 2025 at 9:53 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

June 2, 2025 at 9:53 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 31

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 2, 2025 at 3:43 PM
    2. Odgovora
      31
      Pregleda
      17k
      31
    3. joe

June 2, 2025 at 3:43 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 2, 2025 at 2:49 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      920k
      2.1k
    3. slovojed12

June 2, 2025 at 2:49 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 2, 2025 at 9:53 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

slovojed12 June 2, 2025 at 2:49 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM

Popularne Teme

• Ulaganje u solarne elektrane

406 Replies, 5 years ago
  • Električni automobili - prilika za investiciju?

55 Replies, 4 years ago
  • Funderbeam

26 Replies, 4 years ago
  • Mobilne kućice

8 Replies, 2 years ago
  • Hedge fondovi

5 Replies, A year ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt