1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Ideje za ulaganje

Ulaganje u solarne elektrane

• ivan0003
  • May 14, 2020 at 10:52 PM
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 15, 2022 at 8:43 AM

E neznam kako je kad radis na nekom terenu, to vjerovatno traze jer energetska mreza nije dovoljna da podnese tvoju snagu i proizvodnju. I onda te gledaju kao proizvođača. HEP je najslabija karika u prici i docekati njihov odgovor je klasika u HR Apurdistanu, mozes otici vani raditi pa se vratit dok ti odgovore 😒.

U biti je dobra priča, ako optimalno slozis snagu u odnosu na svoju potrosnju imas 14-15% godisnji povrat sljedecih 20-25% na moru gdje ima puno suncanih dana.. Ako struja poskupi povrat je veći, a to ce vjerovatno biti od travnja.

Naravno ako se nesto pokvari da onda je nesto manji povrat ovisno koliki je kvar i da ti ne pokriva osiguranje…

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • January 15, 2022 at 11:30 AM

Hep je jedna tajna organizacija, i ako morate imati s njima posla zasigurno će te izgubiti mnogo živaca i smanjiti svoj životni vijek. To je poduzeće koje podriva energetsku stabilnost RH i ugrožava buduću političku i ekonomsku sigurnost naše zemlje. Direktno su odgovorni za bijeg na tisuće mladih električara kojima otimaju kruh, kao i našim građanima da koriste čistu i jeftinu energiju sunca. Ako gledate našu obrambenu snagu, neprijatelj jednom terorističkom akcijom ne može ugroziti opskrbu strujom jer je svaka kuća mali proizvođač struje.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 15, 2022 at 3:09 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Marin83

Imaš doslovno dva formulara ispunit i poslat.https://www.hep.hr/ods/pristup-mr…vodjaci-185/185

to imas elektranu pa pricas iz vlastitog iskustva ili vjerujes svemu sta procitas na netu, pogotovo ovima iz HEPa 🤣🤣🤣

Meni se cini da svaki HEP iz svake zupanije vodi neku svoju spiku i svoja pravila, prikljucka, snage, snage po fazi….

Misli da je danas definitivno isplativije uložit u dobru toplinsku izloaciju vanjskih zidova, krovišta, dobru vanjsku bravariju(pogotovo u područjima gdje dere bura), te da su tu uštede na toplinskoj energiji za grijanje i hlađenje nemjerljivo veće, potom da ne govorim o estetskom momentu, te drastičnom porastu ugode života u takvoj kući...

Nadalje ako su vam računi za struju veliki i dalje se više isplati uložiti u kvalitetne inverterske klime max energetskog razreda, te sljedeći veliki potrošač,a to je el. bojler, gdje stavite bojler sa toplinskom pumpom i smanjite si potrošnju drastično, pogotovo ako vas im dosta doma.

Po meni još nije vrijeme za solare, tek možda kada si nabavite E-automobil, sadašnji solari su nekvalitetni, kineska hiperprodukcija, sa puno grešaka u proizvodnji, uz to današnji solari su energetski neefikasni, treba to ići barem do 30%.

Također nemojte zaboraviti redoviti prati solarne panele, pogotovo nakon što nas zapljusne pijesak iz Afrike. Recimo Kinezi u solarnim parkovima u Ujugristanu, iste peru svaka 3 mjeseca.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 15, 2022 at 3:26 PM

Uostalom ne morate imati posla sa HEP-om, niti ikakve ekstra troškove, ako nemate isporuke viška proizvedene električne energije u mrežu. Sa viškom struje grijete bazen recimo ili je spremate u baterije.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 15, 2022 at 7:56 PM

Slazem se sa fasadom i toplinskom izolacijom kuce, a inverterske klime se podrazumjevaju za grijanje. Prije treba to na kuci napraviti, solari su secer na kraju 😎.

Za solare jbga, informiraj se malo bolje sa ekipom koja ih ima i koristi. Pogotovo o kvaliteti, trajnosti i efikasnosi tih kineza, a i ostalih. Naravno da vjerujem da ce se i to jos dalje usavrsiti.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • January 15, 2022 at 8:13 PM

Solarni sa mikroinverterima su sjajno tehnološko dostignuće, sa današnjim troškovima ugradnje i davanjima za projektu dokumentaciju i na današnju cijenu struje povrat investicije je 8 godina, a osiguranje na rad elektrane 20 godina, a na cijene struje od travnja povrat će biti još i brži. Zašto ovo nije popularna investicija?

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 20, 2022 at 8:49 PM
    Quote from tollway
    Quote from Marin83

Kao i svakom ovisniku, tako je i Europi dobro da se skine sa ovisnosti od ruskog plina.

između ostaloga i to je jedna od interesnih sfera! ameri jedva čekaju da europi utrpaju svoj ukapljeni plin! samo postoji jedan problem. više od polovice europskih terminala nije sposobno isti prihvatiti.

Solarna energija je rješenje, vjetrolektrane, geotermalna energija, reverzibilne hidroelektrane, nuklearna energija itd...dilema ako nećemo ruski plin, onda ćemo skupi američki je logički kriva.

Baš čitam u novinama Nizozemci kod Otočca planiraju uložiti 500 milijuna eura za izgradnju najvećeg vjetroparka u RH, zadovoljavat će 6% naših potreba.

Na kontinentu imamo preko 400 INA-a bušotina gdje je otkrivena geotermalna voda, da je kod samo 30% bušotina ekonomski isplativa eksplatacija, riješili smo pitanje električne energije i toplinske energije...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 20, 2022 at 9:16 PM

Upravo tako, maknuti ovisnost od plina i nafte sa između ostalih i solarnim panemlima na krovovima..

Zanimljiva rjesenja ekipa smislja 😀

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 20, 2022 at 9:36 PM
    Quote from D_artagnan

Upravo tako, maknuti ovisnost od plina i nafte sa između ostalih i solarnim panemlima na krovovima..

Zanimljiva rjesenja ekipa smislja 😀

Ma svi krovovi( ama baš svih objekata) se trebaju prekriti solarnim panelima, to je maksimalno neinvanzivna metoda za okoliš, a postižu se trenutni efekti. Uz to trebaju se ama baš sve višestambene zgrade podvrgnuti procesu energetske obnove, jer tu uz najmanju investiciju maksimalna uštedna toplinske energije. A što se tiče elektrifikacije voznog parka tu se treba isključivo forsirati elektrifikaciju autobusa JGP, te taxi-a, jer je i tu uz minimalnu investiciju max ušteda na nafti.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • February 20, 2022 at 9:38 PM

elektrosolari i dizalice topline su jedan solidan kompromis, sada već ima i visokotemperaturnih dizalica topline 90* ali im učinkovitost jako pada ispod -5... svi ovi "ekološki" parkovi su dobrodošli međutim, jedna nuklearka proizvede x puta više i jeftinije struje od svih tih solara i turbina u više država zajedno a pametni njemci odustali od nuklearki sa planom da pređu na plin i to ruski...e pa sad ?(

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • February 20, 2022 at 9:39 PM

sve je to divno i krasno ali jako skupo . Nuklearke najnovije generacije su za sad jedina akternativa plinu i nafti ,dok ne bude gotov projekt iter , tj fuzijska nuklearka ,one će stubokom promijeniti energetsku priču u svijetu

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • February 21, 2022 at 12:06 AM

Zar se pogašene nuklearke nemogu ponovo pokrenuti

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 21, 2022 at 9:00 AM
    Quote from zm1

sve je to divno i krasno ali jako skupo . Nuklearke najnovije generacije su za sad jedina akternativa plinu i nafti ,dok ne bude gotov projekt iter , tj fuzijska nuklearka ,one će stubokom promijeniti energetsku priču u svijetu

Šta je to jako skupo? Solari?

Povrat 13-16% godisnje i sad prije poskupljenja struje.

Da mozes sad orociti da imas takve kamate sljedecih 20-25 godina mislim da bi svi ovdje potpisali za dio kapitala tako orociti. Steta je da je to samo iznos cca 10k eura.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • February 21, 2022 at 9:24 AM
    Quote from D_artagnan
    Quote from zm1

Da mozes sad orociti da imas takve kamate sljedecih 20-25 godina mislim da bi svi ovdje potpisali za dio kapitala tako orociti. Steta je da je to samo iznos cca 10k eura.

računaj da je potrošnja struje po kućanstvu od 200 do 400kwh prosjek. 10 000 € koliko vremena treba da se isplati.?

• Manguc
    Student
    Reakcija primljeno
    101
    • February 21, 2022 at 10:19 AM
    Quote from verdi
    Quote from D_artagnan

računaj da je potrošnja struje po kućanstvu od 200 do 400kwh prosjek. 10 000 € koliko vremena treba da se isplati.?

Zaboravili ste najvažniju stvar: HEP . Oni su tu koji vedre i oblače.

Meni tražili "samo" 200 000 € da mi elektranu prikopčaju na mrežu. Pod ovakvim uvijetima ni za 100 godina ne stigneš na zelenu granu.

Svaka škola se plaća. Nastoj da ne platiš previsoku cijenu. (F.B.D.)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 21, 2022 at 11:06 AM
    Quote from verdi
    Quote from D_artagnan

Ako toliko malo trošiš onda manju stavljaš, ne od 10k. Manji je povrat ali opet nije loše, bolje od obveznica ili oročenja u najboljim danima za gro ljudi koji nisu na TK.

Ali prebaciš grijanje na klime, dizalice topline, danas/sutra električni ili hibridni auto. Iako da nije sve crno bijelo, treba dobro izkalkulirati ovisno o osobnoj potrošnji i preferencijama.

Iako ako tako malo trošiš onda račun za struju nije nikakav problem bila struja skuplja ili jeftinija.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • February 21, 2022 at 11:35 AM

ja više od 10 godina razmatram tu opciju jer imam idealne uvjete, posebno od kad je tesla izmislio onaj solarni crijep. mislim da je bilo 24$ m/2 u americi. kod nas ga i nema. sve u svemu računao sam troškove cca 5000€ ali nemam tu nikakvu računicu. moraš znati da je slanje u mrežu po jednoj cijeni a povrat po drugoj i td. i td. to je budućnost ali daleka.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 21, 2022 at 2:58 PM
    Quote from verdi

ja više od 10 godina razmatram tu opciju jer imam idealne uvjete, posebno od kad je tesla izmislio onaj solarni crijep. mislim da je bilo 24$ m/2 u americi. kod nas ga i nema. sve u svemu računao sam troškove cca 5000€ ali nemam tu nikakvu računicu. moraš znati da je slanje u mrežu po jednoj cijeni a povrat po drugoj i td. i td. to je budućnost ali daleka.

Znam sve, imam ih pa govorim iz vlastitog iskustva i primjera. Zato se i čudim da to ekipa uz more i na otocima masovno ne koristi, ali ok svatko ima svoju računicu. Meni osobno je 14-15% godišnji povrat sasvim dovoljno za sljedećih 20-25 godina..

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • February 22, 2022 at 9:24 AM
    Quote from Marin83

Solarna energija je rješenje, vjetrolektrane, geotermalna energija, reverzibilne hidroelektrane, nuklearna energija itd...dilema ako nećemo ruski plin, onda ćemo skupi američki je logički kriva.

sve je to divno i kraseno, samo koliko vremena je potrebno za izvođenje takvih projekata? i malo tko ih želi u vlastitom okolišu. a kad sat-dva negdje nema struje nastane sveopća panika.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • April 18, 2022 at 10:01 PM

Da malo osvježimo temu. Razmišljam o tome već duže, ali me sada na to navela i ona Čačićeva ideja da vlada odobri povrat PDV-a na instalaciju vlastite solarne elektrane - imam osjećaj da postoji šansa da se to ostvari. Bumo vidli.

Razmišljam (do zime) investirati u mini solarnu elektranu 3,6 kw (za početak) i koliko vidim trošak je prema Solarno.net trenutno ( LINK ) oko 32.000 kn ključ u ruke. No to nije sve jer još treba postaviti i odgovarajuće toplinske pumpe/klime kao izvore topline. Cilj je postupna zamjena grijanja na drva koje će ostati kao backup zlu ne trebalo.

Ako se pokaže pozitivno iskustvo onda se može ići ka tome da se s vremenom sve prebaci na el.energiju do uključivo i e-vozila kad se steknu uvjeti za to. Ima tu još i drugih stvari u igri kao što je poboljšanje izolacije prostora i štošta drugo. Ali korak po korak...uz stjecanje iskustva na tom planu. Nije mi strana tehnologija jer sam te struke, ali mislim to dati profićima da naprave jer trenutno ne znam koliko bi me da to sam radim manje ili više koštalo. Nije problem postaviti ni povezati - problem je papirologija i to može ispasti skuplje ako sam radiš dok ne znaš što radiš.

I naletio u tom istraživanju na do sada najbolji i najdetaljniji tekst o tome. Pa da ga podjelim s vama.

Uputa za ulaganje u kućnu solarnu elektranu: prikaz jednog iskustva

Uvjeti za panele idealni, laganini za montažu jer je na nadstrešnici visine 2,5 m s idealnim smještajem za invertor u prostoru ispod. Jedino je pitanje što navodno još inzistiraju da bude na istoj katastarskoj čestici kao i brojilo što nije, pa ću očito morati ići na spajanje čestica - zna li netko cijenu tog posla - geodeti ?

Mišljenja, savjeti, ideje, preporuke ? Hvala unaprijed.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 932

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 11:10 PM
    2. Odgovora
      932
      Pregleda
      492k
      932
    3. borsa

May 28, 2025 at 11:10 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 28, 2025 at 7:16 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 28, 2025 at 7:16 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 28, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. vitoo

May 28, 2025 at 7:08 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 28, 2025 at 3:41 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 28, 2025 at 3:41 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 2:00 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 28, 2025 at 2:00 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

borsa May 28, 2025 at 11:10 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 28, 2025 at 7:16 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 28, 2025 at 3:41 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Što smo danas tržili

tento May 28, 2025 at 1:14 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 27, 2025 at 1:02 PM
  • Best buy

All May 27, 2025 at 12:54 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 27, 2025 at 12:45 PM

Popularne Teme

• Ulaganje u solarne elektrane

406 Replies, 5 years ago
  • Električni automobili - prilika za investiciju?

55 Replies, 4 years ago
  • Funderbeam

26 Replies, 4 years ago
  • Mobilne kućice

8 Replies, 2 years ago
  • Hedge fondovi

5 Replies, A year ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt