Tko ima korist od uvoza struje ?
Ulaganje u solarne elektrane
-
ivan0003 -
May 14, 2020 at 10:52 PM
-
-
-
Tko ima korist od uvoza struje ?
vuk hamović
-
Priča se da će poticaji na solarne elektrane biti 50 posto na idućem natječaju. Evo vam prilike za investiciju ko ima mogućnosti.
-
A neznam sto imaju uopce i davati poticaje??? Na nesto sto se i ovako isplati za 6-7 godina????
Pa veci povrat imaju tu bez rizika nego u klasicnom incestiranju. Da u sljedecih 25 godina mogu na dionicama zaradit sigurnih 14-16% potpisao bi odmah i uzeo kredit sa hipotekom na sve sto imam 🤣🤣
-
Španjolci kod Knina grade najveću solarnu elektranu u regiji, veličine 600 nogometnih terenaGradnja će trajati godinu dana, a angažirano će biti 200 radnika dnevnonovac.jutarnji.hr
Bit ce struje, tko ce zaradit, vidjet cemo .
-
Najžalosnije je da to rade drugi, da nije neka naša ekipa u našoj zemlji iskoristila potencijal
-
Najžalosnije je da to rade drugi, da nije neka naša ekipa u našoj zemlji iskoristila potencijal
pa išao je onaj Krš Pađene iskoristiti potencijal, pa je završio kod Uskoka.
a dobro je i reka čovik, bez osiguranja i poguranca od strane diplomata stranih država, domaći čovik na kraju samo završi u problemu, a Uskok označi potrebnu kućicu da "radi svoj posao" (istina, ni obračun sa političkim neistomišljnicima ovome domaćemu nije išao u prilog).
ako naš čovik hoće kod nas nešto ozbiljno radit, najpametnije mu je da otvori firmu negdi vani, po mogućnosti na Zapadu i sklopi osiguranje koje pokriva strane investitore.
poduzetnik strani, a prezime domaće, a onda ga čak i mediji prokazuju kao Mesiju, a ne kao kriminalca
-
Evo meni danas panele na moju kuću stavili. S obzirom da je druga u pitanju, dosta sam pametniji. Moram reći da izvođači muljaju gdi stignu i bezočno lažu. Vjerujem da im 90 posto prolazi, mogu raditi što hoće jer ljudi nemaju pojma o tome, a malo tko plaća nadzor za kućnu elektranu. Treba dobro paziti jer je kaos na tržištu.
-
Evo meni danas panele na moju kuću stavili. S obzirom da je druga u pitanju, dosta sam pametniji. Moram reći da izvođači muljaju gdi stignu i bezočno lažu. Vjerujem da im 90 posto prolazi, mogu raditi što hoće jer ljudi nemaju pojma o tome, a malo tko plaća nadzor za kućnu elektranu. Treba dobro paziti jer je kaos na tržištu.
daj pojasni malo...koliko kw, koji tip, ako nije tajna koliko si platio(može na pp) i što to nije bilo ok
-
Vidim da su digli cijene svi iako nema poreza na panele 😒, koriste priliku …
-
-
daj pojasni malo...koliko kw, koji tip, ako nije tajna koliko si platio(može na pp) i što to nije bilo ok
6825 kwp panela i 6 kw inverter 7 400 evra. I to nije malo malo s obzirom da su PDV skinuli, ali drugi deru još i znatno više. Platio 2/3 unaprijed da rezervira materijal, na kraju, pred montažu mi veli da nema ovog iz ponude i nudi mi jeftinjaru i tvrdi da je taj još bolji. A prije nego kaj sam pristao na ponudu mi pokušao uvaliti škart panele. I još tvrdi da nema ničeg na tržištu osim tog Growata, da je sve iznazivao, a ja odmah našao u M Sanu Sungrow koji je Mercedes za Growat, imaju na lageru i 150 eura manje nego kaj mi on nudi Growat. Growat ima 12,5 kg, Sungrow 18. Na ormaru RO-SE niti jedan element nije kao iz projekta. Kad sam mu rekao da treba FID sklopka tip A biti, blijedo me gledao jer prvi put čuje da takva postoji. I još je rekao da ko mi je to radio projekt, da su oni na stotine napravili ovak, da prvi put vidi da odvodnici prenapona idu na DC stranu. Pretpostavljam da ima lika koji mu radi ormare, on to samo spoji. Radnici koje ima su nekakvi klinci koje plaća na crno, bez prijave. A slično i još gore je bilo i s prethodnom elektranom. Tamo je je bio poseban gad, taj mi je bez pitanja pokušao jeftiniji inverter stavit jer je mislio da ja neću skužit,. 3 puta je dolazio popravljat, sve dok mu se nisam zaprijetio s tužbom, onda je složio sve kak treba i još mi je vratio Knipexove krimpcange vrijedne 200 eura koje su kao slučajno završile kod njega u koferu, radnici stavili slučajno. S garancijama isto muke ježeve. Robu je nabavio od Hvaljen budi koji su posebna priča općenito, a posebno ako moraš garanciju realizirat, dva puta je išao potvrdit garanciju i namjerno mu ne ispune kak treba garantni list, na kraju mi je on osobno ispisao garanciju za opremu jer mu nisam htio platit. Navodno da Hvaljen budi imaju 12 odvjetnika na plaći. Meni je Zelene energetska zadruga bila velika pomoć i oni imaju neke montažere koje preporučuju, pretpostavljam da su bilji od ovih mojih, ali deru s cijenama nenormalno. Ne dam 30 ili 40 posto više, rađe ću se natezat malo s ovima. Nije to nekakva prevelika pamet montirati, puno ih sad uskaće u vlak jer se super zaradi, a nemaju pojma i krivo te savjetuju. I vuku vodu na svoj mlin kak im je lakše i jeftinije. Ako ima netko još ponude, baš me zanimaju cijene, ja imam 15 kom Longi panela 455 kwp i Sungrow inverter 6 kw.
-
I još jedan savjet, jako teško se borit s izvođačima u trenutku pregovaranja, a čak i kasnije prije nego krenu s radovima na kući. Jednostavno imaju toliko posla da im zahtjevne mušterije ne trebaju. Pola nije ni poslalo ponudu. Meni je ovaj dva puta rekao da će mi vratit uplaćeno i da si nađem nekog drugog. A drugi svi skuplji i ko zna do kad bi ih morao čekat. Kad izvođač već namontira panele, onda mu se više ne isplati odustat i onda ga se može pilit da napravi po projektu i ponudi. Komunicirati najbolje mailom da ostane pisani trag. Za početak poslati izvođačima projekt prema kojem da naprave ponudu. I onda to ostane zabilježeno da je ugovor zaključen prema projektu i na kraju tražiti da se tako odradi. Svim izvođačima je u cilju što prije i jeftinije to odradit, a močan alat je dobar jezik i sposobnost laganja. Za ugled ih nije previše briga jer sustav na kraju proradi, za 5 godina ko živ ko mrtav. A malo ko gradi više od jedne elektrane, to je slično ko kad na moru turista oderu s picom koja niš ne valja. Ionako taj ne bude došao još jednom. Doći će drugi, ionako je pun preko sezone isto ko što su i ovi puni s narudžbama.
-
, da prvi put vidi da odvodnici prenapona idu na DC stranu
da oko ovoga ima podijeljenih mišljenja ali zapravo ovisi o ostatku sustava,
ja ih namjerno nisam stavio, sve sam radio sam ali sam off-grid potpuno i ne prodajem
-
Pri isporuci i ugradnji solarnih ploča zajedno sa svom pratećom opremom i uslugama na privatne stambene objekte koje jedan ili više izvođača obavljaju građanima, energetskim zajednicama građana (kod više stambenih zgrada) i osobama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa, PDV se obračunava po stopi od 0%.
međutim,
Sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe, kao i isporuka i ugradanja solarnih ploča koja ne podrazumijeva realizaciju projekta izvedbe jednostavne građevine i nadalje je oporeziva općom stopom PDV-a od 25%.
ja poslujem sa Hvaljen budi doo i kategorički osporavam sve ovo što ti je monter nadrobio, ta tvrtka nije zezancija, ima svoju direktnu dobavu, distribuciju kao i svoju montažu i sva oprema je certificirana sa jamstvom proizvođača tako da je apsurdno da ti se monter vadi na njih to o nekom potvrđivanju garancije kao i ove priče o odvjetnicima, naravno, na tu količinu posla, protoka robe i montaža koju predmetna tvrtka napravi dogodi se i koja reklamacija ali se ista rješava u najkraćem roku.
meni izgleda da je tu neka druga priča u pitanju, nadrobilo se montera sa visokim očekivanjima i sad tu ima svega i svačega pa i podvaljivanja jeftinije opreme ne bi li bolje zaradili, to što kažeš, ljudi se ne kuže pa app. ali kod ovih mojih se takve stvari ne događaju, inžinjer odnosno projektant ti sve izračuna i iznivelira i je da je malo lista čekanja ali to je onda to.
inaće, nabrzaka sam složio predračun po tvojim spec. i 6kw sa RISEN Energy half-cell module RSM130-8-440W,mono i FUJI SOLAR SUN-6K-G-6kW,monofazni mrežni pretvarač ukupno sa montažom i puštanjem u pogon bi koštalo 7.064,36 €
već sam sam vam prije pisao, što god vas zanima oko solara, ponuda, savjet ili bilo što drugo, tu sam
-
Ja imam više panela od 6kwp, 6,85. To bi onda ispalo jednako. Samo mi nije jasno kako bi monofazni pretvarač od 6 kW priključio na mrežu, odnosno kako bi od HEP-a dobio odobrenje. A vi ste valjda prvi kojeg čujem da hvali Hvaljen budi. Imaju više web stranica, i firmi, a sve je to isto. Cijene se skoro nikad ne poklapaju s onima na webu. Što se tiče garancije, kako je moguće da ti izdaju nepopunjen obrazac.
-
Pri isporuci i ugradnji solarnih ploča zajedno sa svom pratećom opremom i uslugama na privatne stambene objekte koje jedan ili više izvođača obavljaju građanima, energetskim zajednicama građana (kod više stambenih zgrada) i osobama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa, PDV se obračunava po stopi od 0%.
međutim,
Sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe, kao i isporuka i ugradanja solarnih ploča koja ne podrazumijeva realizaciju projekta izvedbe jednostavne građevine i nadalje je oporeziva općom stopom PDV-a od 25%.
ja poslujem sa Hvaljen budi doo i kategorički osporavam sve ovo što ti je monter nadrobio, ta tvrtka nije zezancija, ima svoju direktnu dobavu, distribuciju kao i svoju montažu i sva oprema je certificirana sa jamstvom proizvođača tako da je apsurdno da ti se monter vadi na njih to o nekom potvrđivanju garancije kao i ove priče o odvjetnicima, naravno, na tu količinu posla, protoka robe i montaža koju predmetna tvrtka napravi dogodi se i koja reklamacija ali se ista rješava u najkraćem roku.
meni izgleda da je tu neka druga priča u pitanju, nadrobilo se montera sa visokim očekivanjima i sad tu ima svega i svačega pa i podvaljivanja jeftinije opreme ne bi li bolje zaradili, to što kažeš, ljudi se ne kuže pa app. ali kod ovih mojih se takve stvari ne događaju, inžinjer odnosno projektant ti sve izračuna i iznivelira i je da je malo lista čekanja ali to je onda to.
inaće, nabrzaka sam složio predračun po tvojim spec. i 6kw sa RISEN Energy half-cell module RSM130-8-440W,mono i FUJI SOLAR SUN-6K-G-6kW,monofazni mrežni pretvarač ukupno sa montažom i puštanjem u pogon bi koštalo 7.064,36 €
već sam sam vam prije pisao, što god vas zanima oko solara, ponuda, savjet ili bilo što drugo, tu sam
Kad već nudiš savjet, što ti kažeš, gdje se stavljaju katodni odvodnici, na AC ili DC stranu?
-
Ja imam više panela od 6kwp, 6,85. To bi onda ispalo jednako. Samo mi nije jasno kako bi monofazni pretvarač od 6 kW priključio na mrežu, odnosno kako bi od HEP-a dobio odobrenje. A vi ste valjda prvi kojeg čujem da hvali Hvaljen budi. Imaju više web stranica, i firmi, a sve je to isto. Cijene se skoro nikad ne poklapaju s onima na webu. Što se tiče garancije, kako je moguće da ti izdaju nepopunjen obrazac.
da, to je grupa i možda neke tvrtke imaju drugačije marže ali sa hvaljen budi ja imam dobra iskustva i transparentno poslovanje a ljudi ko ljudi, uvjek se nađe neki pojedinac koji kritizira sve i sva kao i tu na forumu...
inače se rijetko događa ali sve je moguće, ljudi griješe ili nisu dovoljno kvalificirani ali ti sasvim sigurno nisi išao sam dobavljati opremu nego ti je to odradio monter, još ako je to išlo preko 2.,3. ruke npr. nekog "partnera" koji možda ne drži toliko do transparentnosti poslovanja, onda je pogotovo moguće da dobiješ nepotpunu dokumentaciju...
...prenaponska zaštita se stavlja na AC stranu
-
Meni projektant stavio na DC stranu, projektant je Solar projekt iz Splita. Ne kužim kak je mogao krivo stavit, ima 4 elementa u RO-SE.
-
Meni idu na AC stranu što mi je i logično da se tu stavi. Na svaku fazu, a na katodnim odvodnicima imaju i fizičke oznake L1,L2,L3,N
DC od solara ide preko topljivih osigurača na ulaz invertera.
AC izlaz sa invertera ide FID sklopka, pa automatski osigurači i topljivi osigurači i katodni odvodnici.
Kako ti je fizicki spojeno na DC stranu? Budući da imaš + i - od solara, kakvi su i koliko katodnih odvodika imaš?
Čudno da ri je projekt prošao od HEPa, a da je jednom na DC a drugo na AC strani. Ili oni u HEPu ne gledaju ili?
E sad budući da štite od prenapona, logično je da su na DC strani zbog groma. Ali tu imaš uzemljenje i osigurače prije invertera..
Opet kad pogledaš te odvodnike svi imaju fazne priključke.. N, L1, L2, L3 , nema PLUS i MINUS?
Odvodnici struje munje & prenaponawww.schrack.hrEvo ti za projektanta da vidi kako se stavlja. Jedan je zahebao od njih dvoje
-
Meni projektant stavio na DC stranu, projektant je Solar projekt iz Splita. Ne kužim kak je mogao krivo stavit, ima 4 elementa u RO-SE.
ne mora značiti...ako fn nisu galvanski odvojeni trafom a kao što znamo nisu jer koristimo pretvarač onda vjerojatno nemaš gromobran i/ili paneli fizički mjenjaju vanjski oblik krova, npr prelaze rub ili su dijagonalno položeni na ravni krov pa onda odvodnik prenapona na DC strani štiti opremu od impedance uslijed udara munje što uopće nije loše i ne može škoditi iako pretvarač već sadrži sl. zaštitu u sebi odnosno z-diodu/e koja kod prenapona probiju na zemlju tako da je dovoljna zaštita na ac strani koja u načelu onda štiti cijeli sustav
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner