1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Turističke dionice i perspektive

• Aruce
  • February 28, 2020 at 12:11 PM
  • zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 27, 2023 at 1:01 PM
    Quote from Normani

Bio sam u Njemačkoj prošlo ljeto i pitao sam Nijemce zašto idu u tolikom broju u Hrvatsku. Odgovor je bio da im je još uvijek jeftinije nego otići u vrlo skupu Italiju. Dakle, sve je relativno.

kljucna rijec "proslo ljeto"

na obali su cijene skocile duplo od proslog ljeta

evo ti primjer iz pizzerie koja mi je preko puta, pizza koju sam uvijek jeo je kostala 53 kune prije uvodjenja eura. ista pizza danas kosta 105,48 iliitiga 14 eura.

vidjet cemo dal ce biti guzve kao i prosle godine

EDIT: mislim da sam vec odgovorio ovo ali ne vidim post pa saljem ponovno

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • March 27, 2023 at 1:10 PM
    Quote from zdenkic

Dakle, ako sam dobro shvatio, u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Grčkoj su cijene ostale na istoj razini kao proteklo ljeto što će im dati prednost u odnosu na nas pa će turisti radije otići onamo jer im je jeftinije što će pak rezultirati prorijeđenim dolascima na Jadran?

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 27, 2023 at 1:12 PM
    Quote from Normani

Dakle, ako sam dobro shvatio, u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Grčkoj su cijene ostale na istoj razini kao proteklo ljeto što će im dati prednost u odnosu na nas pa će turisti radije otići onamo jer im je jeftinije što će pak rezultirati prorijeđenim dolascima na Jadran?

nisi dobro shvatio.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • March 27, 2023 at 1:17 PM

Ja ne mislim da ce visoke cijene odbiti turiste ove sezone u HR. Po cijeloj Europi cijene se polako izjednacavaju tako da ne mislim da postoje znacajne razlike u primjerice cijenama restorana u Italiji, Spanjolskoj, Austriji koje su vodece turisticke sile.

Zasto onda ocekivati da kod nas bude bitno jeftinije nije mi jasno? Ljudi koji odlaze na odmor u inozemstvo sigurno ne donose odluku na temelju cijene pizze ili pive na nekoj destinaciji. Ako je nekome preskupo doci ce drugi kome nije. Standard mnogih turista iz zapadne i istocne Europe je dovoljno velik da podnese takva poskupljenja pa pogledajte samo kakvim autima dolaze Cesi, Slovaci i Poljaci na nasu obalu. Nisam primijetio da su Skode Favorit kao nekada.

I svake godine guzve na nasim turistickim odredistima su sve vece, ponuda modernih hotela je sve bolja i veca a za cijene vrijedi zakon ponude i potraznje. Prosla su vremena kad se na more islo sa budzetom od 2000kn za cijelu obitelj u apartmane rodbine ili odmaralista danas propalih firmi.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 27, 2023 at 1:20 PM

pa nece odbiti turiste, pogotovo ne ove sezone

ova sezona ce vrlo vjerojatno biti rekordna po dolasku i nocenju turista

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • March 27, 2023 at 1:48 PM
    Quote from zdenkic

pa nece odbiti turiste, pogotovo ne ove sezone

ova sezona ce vrlo vjerojatno biti rekordna po dolasku i nocenju turista

Zaključak je, dakle, da će strani turisti, s obzirom na činjenicu da im je u Italiji itd. još skuplje, obarati rekorde na Jadranu bez obzira na visoke vanpansionske cijene koje predstavljaju teret - poglavito domaćem stanovništvu. Ali domaće stanovništvo u ovom slučaju nije ciljana publika, niti se velike turističke kuće, restorani, privatni smještaj itd. ne obaziru na to je li domaćem stanovništvu nešto (pre)skupo ili nije, je li prosječnom građaninu RH turistička ponuda dostižna ili nije. Nisu socijalne ustanove, već kapitalističke profitne organizacije.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 27, 2023 at 3:05 PM
    Quote from zdenkic
    Quote from Normani

Bio sam u Njemačkoj prošlo ljeto i pitao sam Nijemce zašto idu u tolikom broju u Hrvatsku. Odgovor je bio da im je još uvijek jeftinije nego otići u vrlo skupu Italiju. Dakle, sve je relativno.

evo ti primjer iz pizzerie koja mi je preko puta, pizza koju sam uvijek jeo je kostala 53 kune prije uvodjenja eura. ista pizza danas kosta 105,48 iliitiga 14 eura.

vidjet cemo dal ce biti guzve kao i prosle godine

EDIT: mislim da sam vec odgovorio ovo ali ne vidim post pa saljem ponovno

Display More

brašno, meso, povrće, ulja, gotovo sve namirnice su isto poskupjele duplo, struja, ostali energenti isto, a ni majstor veše neće da se grije za nisku plaću, tako da je to sve Ok,

možda se AP dosjeti pa uvede umjesto jeftinoga carskog, potporu za pizzu,

zamisli za obiteljski paket 4pizze dotira ti 10€, glasali bi svi za njega.

osim toga, nisu svi prošle godine bili u toj vašoj pizzeriji da znaju kolika je bila cijena prošle godine

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • March 27, 2023 at 3:09 PM
    Quote from Moller

brašno,, ulja, poskupjele duplo

Jučer gledam u Kauflanda:

-Brašno Podravka T-550 4,68 kn/kg

-Ulje Zvijezda 1,2l.... 11,68kn/l

Dvije namirnice koje uopće nisu poskupile, jeftinije su 20-30% od početka prošle godine.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 27, 2023 at 3:10 PM

pizza u italiji nije poskupjela sa 7 na 14. za ostale drzave ne znam, ali sumnjam da je

dapace, pizzu u centru napolija platim manje nego kod nas

turisti znaju kolko su bile cijene prosle godine, a znaju i kolko su im cijene kod kuce.

u hrvatskoj su uvijek prolazili jeftinije nego doma. ove godine nece. vidjet cemo kako ce se to odraziti na potrosnju.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 27, 2023 at 3:13 PM
    Quote from Junius
    Quote from Moller

brašno,, ulja, poskupjele duplo

Jučer gledam u Kauflanda:

-Brašno Podravka T-550 4,68 kn/kg

-Ulje Zvijezda 11,68kn/l

Dvije namirnice koje uopće nisu poskupile, jeftinije su 20-30% od početka prošle godine.

da, sve je sada jeftinije, ali do sezone je čika Orbico najavio poskupljenja,

jer kaže kakve ima veze što su energenti na najnižim cijenama, naši dobavni lanci dižu cijena, izgleda ga i on voli zamastiti, a raja puši,

ipak se on brine da narod ne gladuje i bude uredno obrijan

• ivan0003
    Guest
    • March 28, 2023 at 12:21 PM
    Quote from Normani
    Quote from ivan0003

Ne vjerujem u nas turizam, predugo ga gledam, na staklenim je nogama..

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ističe pak da je turistička potražnja vrlo visoka u cijeloj Europi, posebice za mediteranske zemlje, pa tako i za Hrvatsku, za koju kaže da je "interes i buking fantastičan" te da ima i određenu prednost blizine i kao autodestinacija.

- Uz dobru pripremu sektora, mjere pomoći Vlade i promociju vjerujemo da možemo imati uspješnu turističku godinu, kaže ministrica, koja smatra da nema bojazni za sezonu zbog rasta cijena u turizmu jer je inflacija i u drugim zemljama visoka, ali da turisti, po informacijama s mnogih tržišta, generalno žele putovati, osobito ljeti.

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/s…vatsku-10677358

Poštovani kolega..

prenosite vijesti s hrt. Što očekujete od državne televizije nego da hvali vladu?

Meni je važnija informacija o 20% otkazivanju turističkih posjeta francuskoj za mjesec travanj..

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 28, 2023 at 12:22 PM
    Quote from ivan0003
    Quote from Normani

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ističe pak da je turistička potražnja vrlo visoka u cijeloj Europi, posebice za mediteranske zemlje, pa tako i za Hrvatsku, za koju kaže da je "interes i buking fantastičan" te da ima i određenu prednost blizine i kao autodestinacija.

- Uz dobru pripremu sektora, mjere pomoći Vlade i promociju vjerujemo da možemo imati uspješnu turističku godinu, kaže ministrica, koja smatra da nema bojazni za sezonu zbog rasta cijena u turizmu jer je inflacija i u drugim zemljama visoka, ali da turisti, po informacijama s mnogih tržišta, generalno žele putovati, osobito ljeti.

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/s…vatsku-10677358

Poštovani kolega..

prenosite vijesti s hrt. Što očekujete od državne televizije nego da hvali vladu?

Meni je važnija informacija o 20% otkazivanju turističkih posjeta francuskoj za mjesec travanj..

Hrvatska je milion puta sigurnija destinacija od Francuske

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • March 28, 2023 at 12:23 PM

Ovdje, između ostalog, piše da Mađare "više od poskupljenja zaokuplja nedostatak smještajnih kapaciteta za njihove goste što je bio slučaj lani".

Što se tiče Talijana koji kažu kako je njima boravak u Hrvatskoj cjenovno nedostupan, predlažem da onda ljetuju u nekom od domaćih, talijanskih turističkih središta, sigurno će proći jeftinije. ^^ :S

(...) "O poskupljenjima na našem Jadranu ne govore samo domaći turisti. Za to znaju i strani gosti, upozoravaju partneri, pa čak i ambasadori poput talijanskog koji je nedavno na jednom turisitčkom događanju izrazio nadu da će cijene u hrvatskom turizmu ostati pod kontrolom, jer da je već sada odmor u Hrvatskoj mnogim talijanskim gostima nedostupan. Nasreću, za ovogodišnju turističku sezonu, o čijim milijardama eura ovisi mnogo toga u zemlji, to neće imati negativnog utjecaja. Buking i najave su trenutačno toliko dobri da se očekuje kako će prvi veći val turističkih dolazaka za skori Uskrs biti uvertira u još jednu rekordnu sezonu. Brojke za prva tri mjeseca ove godine već su nadmašile najbolje rezultate dosad i Hrvatska (zasad) čvrsto stoji na poziciji zemlje u trendu." (...)

(...) "Ta tema ne zaobilazi ni Mađare, koji se bore s inflacijom od čak 25,4% u veljači.

- Da, povećanje cijena je neizostavna tema u turističkim krugovima. Unatoč svemu, mađarski su turisti u Hrvatskoj od početka godine ostvarili 30% više noćenja nego rekordne 2019., a za Uskrs ih se može očekivati prvenstveno na Kvarneru, u Istri te u Zagrebu. Iako nisu imuni na cijene, mađarske organizatore putovanja više zaokuplja nedostatak smještajnih kapaciteta za njihove goste što je bio slučaj i lani - podsjeća HTZ-ova direktorica za Mađarsku Ivana Herceg." (...)

(...) "
    Već od Uksrsa može se računati i na slovenske goste. Susjedi se nose s godišnjom inflacijom od 9,3%, tamošnja turistička javnost govori o poskupljenjima smještaja u Hrvatskoj od oko 15%, ali Slovenci se neće odreći hrvatskog mora." (...)

https://www.vecernji.hr/vijesti/uskrsn…rekorda-1666927

• ivan0003
    Guest
    • March 28, 2023 at 12:30 PM
    Quote from havi
    Quote from ivan0003

Poštovani kolega..

Hrvatska je milion puta sigurnija destinacija od Francuske

Širi kontekst, tu je europski turizam u pitanju

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • March 28, 2023 at 12:59 PM

@ivan0003 

Slažem se da neke stvari nisu u redu, slažem se da u RH postoje lokalni monopoli i kokošarenje o kojima pišete na temi Birtija, ali to nije samo u turizmu, nego općenito u svemu. To je stvar mentaliteta.

Palačinka koja košta 35 kn je puno, ali čak i monopolisti s Krka koje spominjete imaju svoju financijsku računicu. Očito netko i kupuje te palačinke po toj cijeni, zar ne? Netko si može i/ili želi priuštiti te palačinke. Očito im se takva cijena isplati. Ne mogu drugo zaključiti. U suprotnom bi spustili cijenu.

Hrvatska postaje sve više turistička destinacija za bolje stojeće (= bolje od prosječnog RH građanina!) zapadne turiste. Vidim da na ovom forumu postoji dosta ljudi koji još uvijek žive u prošlosti tj. u ono doba kada je nama sve bilo pristupačno, kada su vanpanskionske cijene svega u odnosu na Njemačku itd. bile značajno niže. Ali, ljudi moji, od pandemije na naprijed to više ne vrijedi. Ja sam već prošlo i pretprošlo ljeto bio u šoku kada sam vodio svoje dijete na Rab i na Lošinj-Cres, ali to što je meni osobno skupo, to ne znači da hrvatski turizam, sukladno prognozama, dosadašnjem tijeku dolazaka i noćenja, neće ostvariti odlične (rekordne?) rezultate ove i sljedećih godina. To što je sve to meni i Vama skupo, to ne govori puno o zaradi turističkih poduzeća. Oni se ne rukovode mnome, niti Vama, oni se rukovode tržišnom logikom i prije svega time koliko mogu izvući od zapadnog gosta.

I naravno da bi stvari bile bolje kada bi se izbrisali lokalni monopoli, nepravilnosti, neuređenosti, neorganizacija, kokošarenje itd. Ali opet, sve te nepravilnosti očito neće narušiti dobar rezultat. Naravno da bi rezultat bio još bolji kada bi se sve to sredilo...

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 28, 2023 at 1:01 PM

Prema podacima Svjetske turističke organizacije za 2019. godinu, sljedeće zemlje u Europi su imale najveću posjećenost turista:

1. Francuska - 90,0 milijuna dolazaka turista
    2. Španjolska - 83,7 milijuna dolazaka turista
    3. Italija - 64,5 milijuna dolazaka turista
    4. Turska - 45,1 milijuna dolazaka turista
    5. Njemačka - 38,5 milijuna dolazaka turista
    6. Ujedinjeno Kraljevstvo - 36,4 milijuna dolazaka turista
    7. Austrija - 28,1 milijuna dolazaka turista
    8. Grčka - 27,2 milijuna dolazaka turista
    9. Rusija - 24,6 milijuna dolazaka turista
    10. Nizozemska - 19,0 milijuna dolazaka turista

Ne znam dal su ispravni brojevi, ak jesu, imamo mi puno jos za radit u turizmu, Cini mi se da smo mi na nekih 13 miliona dolazaka bili 2019 godine.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • March 28, 2023 at 1:09 PM
    Quote from havi

(...) Imamo mi puno jos za radit u turizmu. (...)

Imamo, svakako. Postoji prostor za nadogradnju. S druge strane, treba uzeti u obzir da se gore navedeno radi većinom radi o površinom i brojem stanovnika (prilično) većim državama.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 28, 2023 at 1:10 PM

a mi smo mali, i ne samo mali povrsinom nego infrastrukturno mali

eto prosle godine u mom gradu nije bilo slobodnog apartmana ili hotelske sobe na kraj 7 i pocetkog osmog mjeseca, znaci cista 0

vise ih ne stane niti da hoces...a o tome da svi turisti samo stoje na cesti i nemres autom ni naprijed ni nazad 3 mjeseca ne treba ni pricat

francuska ima 60 miljona stanovnika, naspram nasih niti 4, znaci 15 puta veca, sto bi znacilo kao da mi imamo 195 miljona dolazaka

(povrsinski je francuska takodjer 10 puta veca od hrvatske)

odnos broj stanovnika/velicine i nocenja smo prvi vrhu, inace usporedjujes kruske i jabuke

mi smo na granici kapaciteta, nemaju vise turisti gdje doci

a problem je gradit nesto vise jer kada ljeto stane, lokalnog stanovnistva je sve manje i nemas za koga gradit, osim za tih 3 mjeseca

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • March 28, 2023 at 1:11 PM

Njemačka, UK, Švedska

Nakon odličnih prošlogodišnjih rezultata kampanje za poticanje ranog bukinga na tržištu Njemačke, Hrvatska turistička zajednica ove godine provodi kampanju koja, uz Njemačku kao najvažnije emitivno tržište za hrvatski turizam, dodatno uključuje i tržište Ujedinjene Kraljevine te Švedske. Aktivnosti će se provoditi do 1. lipnja, a uključivat će buking platforme Expedia.de, Fewo-direkt.de, Weg.de, Expedia.uk, Hotels.com UK i Hotels.com Sweden, priopćuju iz HTZ-a.

„U sklopu prošlogodišnje kampanje za poticanje ranog bukinga postignuli smo odlične rezultate koji su na njemačkom tržištu potaknuli nove rezervacije u vrijednosti većoj od 2,6 milijuna eura. S obzirom da je na inozemnim tržištima primjetan povratak ranog bukiranja, u ovoj smo godini odlučili promotivne aktivnosti za poticanje ranog bukiranja provoditi i na tržištu UK-a i Švedske. Dosadašnji tijek turističkog prometa, kao i povratne informacije te najave partnera upućuju kako je pred nama uspješna sezona, odnosno turistička godina u kojoj bi trebali premašiti rezultate iz rekordne 2019. godine“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Naime, nakon tri godine obilježene pandemijom te vrlo opreznog procesa rezervacija u kojima je last minute bukiranje imalo značajan postotak, trend ranijih rezervacija ponovno se vraća. Navedeno pokazuje i istraživanje Expedie prema kojem 65% korisnika ima namjeru bukirati svoj odmor u inozemstvu tri do šest mjeseci unaprijed.

https://fenix-magazin.de/htz-u-tijeku-k…uk-a-i-svedske/

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • March 28, 2023 at 1:25 PM

Evo, ovaj turistički vodič s velikim iskustvom je rekao upravo ono što sam pisao i pojašnjavao u gornjem postu:

(...) "Kako cijene rastu, za pretpostaviti je da će domaći gosti birati one manje atraktivne i cjenovno prihvatljivije termine boravka na hrvatskoj obali, dok će špicom sezone 'vladati' stranci koji si veće cijene mogu i priuštiti. Međutim, za Andreja, te cijene i dalje nisu skupe, usporede li se s Francuskom, Grčkom, Italijom, europskim Mediteranom.

'Nama je ljetovanje naše pravo'

Dodaje da naši ljudi 'još uvijek imaju socijalistički mentalitet, a živimo već trideset godina u kapitalizmu'.

"Imam osjećaj da je nama ljetovanje na hrvatskoj obali nešto što je 'naše pravo'", kaže Andrej. "To možda je točno, ali to nije problem ponude i potražnje na hrvatskoj obali, nego širi strukturni problem gdje si, realno, ljudi koji rade u većini sektora u Hrvatskoj ne mogu priuštiti nešto što je tržišna cijena na hrvatskoj obali, zato što ostatak države - izuzev Zagreba - ekonomski kaska", pojašnjava.

Problem je, zaključuje naš sugovornik, što mi financijski ovisimo o turizmu, a druge grane gospodarstva su zapuštene i uništene pa si ljudi ne mogu priuštiti ljetovanje.

"Ali", zaključuje, "ne možeš 'ubiti turizam' da bi svi mi mogli ići ljetovati."

https://net.hr/danas/hrvatska…bf-bae4669ad5fa

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      170k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 5, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 5, 2025 at 2:13 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 476

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      476
      Pregleda
      208k
      476
    3. Dado

June 5, 2025 at 9:45 AM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. goranlagea

June 5, 2025 at 9:45 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 4, 2025 at 7:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      842k
      1.9k
    3. misterno

June 4, 2025 at 7:36 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 5, 2025 at 2:13 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

goranlagea June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 4, 2025 at 1:50 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt