1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Turističke dionice i perspektive

• Aruce
  • February 28, 2020 at 12:11 PM
  • darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • May 22, 2023 at 3:12 PM
    Quote from BudFox
    Quote from D_artagnan

Pa šta ne mogu bankrotirati? Oni su neš posebno ???

Ako si (pre)veliki ili državni vjerojatno nećeš propasti, samo....će netko drugi sanirati i platiti tvoje loše odluke sa novcem poreznih obveznika...već viđeno...dakle, logika je kada zarađujem to je samo moja stvar, ali kada gubim, to je svačija stvar i problem...

To je iz vaše perspektive! Iz moje perspektive je profit državi (kroz poreze, prirez i namete) a gubitak dioničarev (smanjenje kapitala, preneseni gubitak, razrjeđivanje kroz dokape i slično)!

Hm, hm, koji je u pravu? 🤔🤔

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 22, 2023 at 3:43 PM
    Quote from darac11
    Quote from BudFox

Ako si (pre)veliki ili državni vjerojatno nećeš propasti, samo....će netko drugi sanirati i platiti tvoje loše odluke sa novcem poreznih obveznika...već viđeno...dakle, logika je kada zarađujem to je samo moja stvar, ali kada gubim, to je svačija stvar i problem...

To je iz vaše perspektive! Iz moje perspektive je profit državi (kroz poreze, prirez i namete) a gubitak dioničarev (smanjenje kapitala, preneseni gubitak, razrjeđivanje kroz dokape i slično)!

Hm, hm, koji je u pravu? 🤔🤔

Po meni treba razlikovati privatni dioničarski kapital, od firmi u 100% državnom vlasništvu, za koje znamo da vrijede druga pravila i onda će biti jasno to o čemu pričate. Potpuno se slažem s vašom konstatacijom da država uzima svoj udio u dobiti od tvoje firme ili od tebe kroz namete i poreze kada je godina bila dobra, a kada stvar krene u drugom lošem smjeru, tada država ničim ne štiti suvlasnike u privatnim firmama i gubitke koje mogu ostvariti sa svojim ulaganjima. Dakle, kada gubiš nikome ništa, a kada zarađuješ država uzima svoj dio kolača da ti 'olakša' situaciju 8o

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • May 22, 2023 at 5:10 PM

Sto je isto debilana… trebao bi onda od te dobiti i poreza koji se uplati biti i neki zastitni fond koji bi uskocio u kriznim vremenima da popegla te nevere kroz poslovanje, al jbga..

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • May 23, 2023 at 8:33 AM
    Quote from D_artagnan

Sto je isto debilana… trebao bi onda od te dobiti i poreza koji se uplati biti i neki zastitni fond koji bi uskocio u kriznim vremenima da popegla te nevere kroz poslovanje, al jbga..

Da trebalo bi! Ali u tome je razlika između političara i investitora(kada kažem investitor mislim na dioničara, poduzetnika i menađera). Političar misli kako da što više para na "legalan" način uzme drugima (uglavnom sposobnim investitorima) i onda te pare "raspodijeliti" potrebitima (sebi, stranci, rođacima i nešto sitno za narod) i pri tome se ponaša isključivo kao parazit po sistemu kada iscrpim od jednog prebacim se na drugog dok i on ne crxne. Dok investitor razmišlja po principu kako da svojim radom, znanjem i kapitalom sebi stvori sigurniju i stabilniju budućnost da nemora od nikog ovisit, molit i žicat.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 23, 2023 at 9:54 AM
    Quote from darac11
    Quote from D_artagnan

Da trebalo bi! Ali u tome je razlika između političara i investitora(kada kažem investitor mislim na dioničara, poduzetnika i menađera). Političar misli kako da što više para na "legalan" način uzme drugima (uglavnom sposobnim investitorima) i onda te pare "raspodijeliti" potrebitima (sebi, stranci, rođacima i nešto sitno za narod) i pri tome se ponaša isključivo kao parazit po sistemu kada iscrpim od jednog prebacim se na drugog dok i on ne crxne. Dok investitor razmišlja po principu kako da svojim radom, znanjem i kapitalom sebi stvori sigurniju i stabilniju budućnost da nemora od nikog ovisit, molit i žicat.

ljudi se toliko muče da nezahvalnom narodu nešto naprave, a kako im taj narod vraća, evo

Upitna isplativost Sljemenske žičare: Ima putnika na dan koliko ih može prevesti na sat
    www.poslovni.hr

i nemojmo više brojati, nego svi na Sljeme, ostavi posao, obveze i kreni,

umjesto da se već gradi druga zbog gužvi, vi bi ceste, e ne može, gurajte se kada nećete ne žičaru, pogani narod

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 23, 2023 at 10:42 AM
    Quote from Moller
    Quote from darac11

ljudi se toliko muče da nezahvalnom narodu nešto naprave, a kako im taj narod vraća, evo

https://www.poslovni.hr/hrvatska/upitn…-na-sat-4391206

i nemojmo više brojati, nego svi na Sljeme, ostavi posao, obveze i kreni,

umjesto da se već gradi druga zbog gužvi, vi bi ceste, e ne može, gurajte se kada nećete ne žičaru, pogani narod

Kolega, pa ne može sve biti isplativo, nešto mora biti od javnog i društvenog interesa, ipak smo mi u 1963., pardon ovaj 2023. godini 8o.

Kada se gradila žičara u Dubrovniku do Srđa nitko nije rekao da to nije isplativo, pa da se ne treba graditi, a onda sada kada turisti za 5 minuta

vožnje plaćaju 30 ojra više se nitko u Grooodu ne buni :thumbup:. Jedino im nisu dali da naprave golf igralište gore i kuće s bazenima na Srđu, jer se u

tome valjda nisu našli lokalni političari sa kućom sa najboljim pogledom na Dubrovnik, a i tko će sada stalno plaćati tu privatnu žičaru kada se

ide na posao i s posla.

Žičara Srđ sagrađena je u Dubrovniku 1969. godine i povezivala je dubrovačko naselje Ploče i brdo Srđ.

Bila je prva i jedina žičara sagrađena na Jadranu u to vrijeme i godinama je bila jedan od simbola Dubrovnika. U Domovinskom ratu u potpunosti je uništena. Obnovljena žičara je puštena u rad 10. srpnja 2010., na dan otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara kada ju je svečano otvorila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor. [1]

Žičara Srđ – Wikipedija
    hr.wikipedia.org

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • May 23, 2023 at 9:51 PM

Ali nažalost od tog društveno-korisnog ja nemam nikakve koristi😢😢😢. Npr: sljemenskom žičarom se neću vozit ni da bude besplatna, a o onim fontanama neću ni pričat, normalno da vrtića nemamo dosta (to će mi treba za cca 2 godine), na cestama su tolike gužve da mi je već muka. Neka netko nastavi niz😂😂😂😂

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • May 24, 2023 at 6:31 PM

Ima života i izvan poteza Sesvete-Jankomir...

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 24, 2023 at 7:52 PM

Samo da kišovito vrijeme ne uništit pozitivni turistički skor u svibnju...

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • May 24, 2023 at 8:07 PM
    Quote from Junius

Samo da kišovito vrijeme ne uništit pozitivni turistički skor...

Koje kišno vrijeme?

20.00 je sati, nalazim se na Kvarneru, sjedim pri otvorenom prozoru u sobi na zapadnoj strani, gledam zalazak Sunca, samo sam u gaćama jer mi je toplo, a povrh toga je i vlaga na povišenoj razini pa je jači osjećaj topline. Preko dana je bilo još toplije i sunčanije. Ovdje je zadnjih nekoliko dana prilično zatoplilo preko dana, temperature u visokim dvadesetim celizjevih ako se ne varam.

Temperature mora su u prosjeku većinom dosegle 20 stupnjeva, u Dalmaciji i više. Još nekoliko sunčanih dana i to je to.

Files

ScreenHunter 487.jpg 113.24 kB – 0 Downloads
  • Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 24, 2023 at 8:19 PM
    Quote from Normani
    Quote from Junius

Samo da kišovito vrijeme ne uništit pozitivni turistički skor...

Koje kišno vrijeme?

20.00 je sati, nalazim se na Kvarneru, sjedim pri otvorenom prozoru u sobi na zapadnoj strani, gledam zalazak Sunca, samo sam u gaćama jer mi je toplo, a povrh toga je i vlaga na povišenoj razini pa je jači osjećaj topline. Preko dana je bilo još toplije i sunčanije. Ovdje je zadnjih nekoliko dana prilično zatoplilo preko dana, temperature u visokim dvadesetim celizjevih ako se ne varam.

Temperature mora su u prosjeku većinom dosegle 20 stupnjeva, u Dalmaciji i više. Još nekoliko sunčanih dana i to je to.

Kolega 10 dana je kiša padala u komadu. Turista ima slabo po Splitu, travanj je bio bolji, ovo moj osobni dojam.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • May 25, 2023 at 12:30 AM

Makarska. Na turnir dolazi 14 tenistačica sa svjetske TOP 100 liste uz zanimljiv kulturno-zabavni program.

https://slobodnadalmacija.hr/sport/tenis/ot…laznica-1292716

• tenchi0110
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    993
    • May 25, 2023 at 8:30 AM

Malo o turistima

Milan Horvat on LinkedIn: #fima #izazovinvestiranja #capital #markets
    Ulaskom u Schengenski prostor EU i zonu Eura hrvatski se turizam trajno pozicionirao unutar zajednice najrazvijenijih europskih država te slijedom toga…
    www.linkedin.com

aaaaaaaaaaaaaaaaand it's gone

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 27, 2023 at 12:23 AM

Zanimljivo kako su turisti totalno ispali iz fokusa, gdje su one valuacije turista iz 2019 ehhh...a sezona će po svemu sudeći biti superiornija onoj iz 2019

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • May 27, 2023 at 7:18 AM

A vjerovatno hoce. Al u jednadzbu moras ubacit i 2 godine mrcvarenja i reseta od korone, tako da kad se to iznivelira, onda ce valjda dobit nogom u dupe da odu naprijed…

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 27, 2023 at 12:44 PM
    Quote from D_artagnan

A vjerovatno hoce. Al u jednadzbu moras ubacit i 2 godine mrcvarenja i reseta od korone, tako da kad se to iznivelira, onda ce valjda dobit nogom u dupe da odu naprijed…

Moraš uzeti u obzir i inflaciju koja je obezvrijedila dug hotela(niske fiksne kamatne stope), te povećala (nominalnu) vrijednost imovine hotelijera za barem 25% od 2019 godine. Iako se povećanje te imovine, još ne vidi u bilanci.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 29, 2023 at 11:06 AM
    STRATEŠKA OPASNOST ZA HRVATSKI TURIZAM Koktel u prosječnom hotelu u Novigradu košta više od koktela u najluksuznijem hotelu u Madridu
    .
    plavakamenica.hr

Ja sam pak bila neki dan u lokalnom baru iznad plaže. Ništa posebnog, obična terasa. 3 dcl mineralne, natočeno u čašu ,i sok od ribizla 6 eura

To je nekadašnjih 45 kn.

Hellouuuuuuuuu

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • May 29, 2023 at 11:32 AM
    Quote from zlocesti

3 dcl mineralne, natočeno u čašu ,i sok od ribizla 6 eura

To je nekadašnjih 45 kn.

Ne znam što je tu čudno. Opljačkali su svijet tijekom corone (u čemu si ti posredno-pasivno sudjelovala ploveći na dionicama proizvođača cjepiva i sl., vidi ugovore s državama vezane za isporuku/kupnju cjepiva itd.), isisali su ogromne novce, i sada je sve drastično poskupjelo. Npr. auto koji si prije mogla kupiti za oko 25-27.000 eura, danas ćeš glatko platiti 35.000 eura ili možda čak i više ako je neki jači motor ili oprema. Vrijedi za takoreći sve proizvode i usluge.

Ja sam prekjučer na tržnici kupio 2 kg trešanja za 24 eura, a prije toga sam na nekom izdvojenom samostalnom štandu u gradu vidio trešnje po 16 eura/kg. Čuo sam za neku cijenu u Njemačkoj koja je bila još puno viša.

Dakle, da si to isto na mjestu uz plažu (pozicija!) naručila u zapadnom inozemstvu, platila bi sok vjerojatno isto 3 eura.

• Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • May 29, 2023 at 11:36 AM
    Quote from zlocesti

https://plavakamenica.hr/2023/05/28/str…telu-u-madridu/

Ja sam pak bila neki dan u lokalnom baru iznad plaže. Ništa posebnog, obična terasa. 3 dcl mineralne, natočeno u čašu ,i sok od ribizla 6 eura

To je nekadašnjih 45 kn.

Hellouuuuuuuuu

I?

Što je tu čudno i neobično?

Zašto ne prostudirate malo opću ekonomsku teoriju o novcu, štednji, inflaciji, kamatama i zaposlenosti?

Sada su jednostavno takva vremena. Nestabilna.

Sve je to već viđeno i zapisano u knjigama.

Moj dobronamjerni savjet je: "Nemojte se čuditi, počnite se privikavati na to!"

Jer trajat će neko vrijeme. Trebat će značajno vrijeme da se stvari stabiliziraju. Godine...

Edit: kolega Normalni, vidim da smo na istoj valnoj duljini...

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 29, 2023 at 7:39 PM

Porast noćenja u svibnju za +24%, naspram prošle godine 8)Samo vi prodajite turiste za ništa...

Prema prvim podacima iz sustava eVisitor, Hrvatsku je od početka ove godine do 27. svibnja posjetilo 3.5 milijuna turista, koji su ostvarili 10.7 milijuna noćenja, što je 27 posto više nego u istom lanjskom razdoblju i 3 posto više nego 2019.

Gotovo polovina svih dolazaka ili 1.4 milijuna te 4.8 milijuna noćenja ostvareno je samo do 27. svibnja, što je također porast od 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., dok je to u odnosu na lanjski svibanj porast od 24 posto, i

Quote from Junius

Zanimljivo kako su turisti totalno ispali iz fokusa, gdje su one valuacije turista iz 2019 ehhh...a sezona će po svemu sudeći biti superiornija onoj iz 2019

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt