1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • March 25, 2020 at 6:13 PM
    • #1,921
    Quote from shanaian

Potpisan prvi kolektivni ugovor za optima telekom

Zašto ovo nitko ne spominje kao relevantnu činjenicu vezanu za buduće preuzimanje. Po mome skromnom mišljenju ovo govori dosta.

zanimljiv info ali ne vidim što se iz toga može isčitati o preuzamanju?.....možete li pojasniti tu poveznicu?......

• shanaian
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • March 25, 2020 at 6:45 PM
    • #1,922

Pa čemu u načelu služe kolektivni ugovori?

"Kolektivni ugovor je pismeni sporazum između radnika, koje predstavlja sindikat, i jednog ili više poslodavaca, kojim se reguliraju različita pitanja iz područja radnih odnosa i koji ima pravnu snagu, odnosno predstavlja izvor prava. To znači da radnici ako nisu organizirani u sindikat ne mogu s poslodavcem sklopiti važeći kolektivni ugovor."

Od 2004. od kad su osnovani pa sve do nedavno radnici optima telekoma nisu imali potpisan kolektivni ugovor sa poslodavcem. Jedan od uvjeta prodaje prema novom poslodavcu, vjerojatno je da se ne diraju radnička prava zajamčena kolektivnim ugovorom.

Na stranu sad kako se to može zaobići itd.

i da živimo u Hrvatskoj.

Moja poveznica je ta da se stvore svi preduvjeti za čisto i transparentno preuzimanje, pa tako i sa radničke strane.

Da li je to samo prividno odigrano ili ne, u globalu je bitno, ali vezano za ovo šta nas zanima, nije bitno.

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • March 25, 2020 at 6:59 PM
    • #1,923
    Quote from hugh
    Quote from shanaian

Zašto ovo nitko ne spominje kao relevantnu činjenicu vezanu za buduće preuzimanje. Po mome skromnom mišljenju ovo govori dosta.

zanimljiv info ali ne vidim što se iz toga može isčitati o preuzamanju?.....možete li pojasniti tu poveznicu?......

Po meni još jedan dokaz da je Optima spremna za prodaju. HT je ugovorom vjerojatno povećao prava radnika Optime i izjednačio ih sa pravima radnika HTa. U konačnici, to dođe kao da HT potpisuje kolektivni ugovor za radnike A1 ili UG. Nema smisla novom vlasniku, ali za konkurentni HT itekako ima :)

• machor12
    Student
    Reakcija primljeno
    263
    • March 25, 2020 at 7:26 PM
    • #1,924
    Quote from shanaian

Zašto ovo nitko ne spominje kao relevantnu činjenicu vezanu za buduće preuzimanje?

Po mojem skromnom mišljenju ovo govori dosta.

Kolega, čestitam na pažljivom praćenju i ovoj informaciji.

To je i po mom mišljenju jako bitna informacija za naša očekivanja.

Pišem iz osobnog iskustva.

Kopiram bitan dio članka:

"Jedna od bitnih odrednica je i otpremnina radnika u slučaju poslovno i osobno uvjetovanih razloga koja je veća od zakonske otpremnine za radnike koji imaju preko 5 godina staža kod Poslodavca.

Hrvatski sindikat telekomunikacija je zadovoljan postignutim obzirom na činjenicu da se očekuje prodaja kompanije. Neovisno o vlasničkoj strukturi ili restrukturiranjima, radnicima se garantira razina stečenih prava i otpremnine."

Bitna su 2 momenta:

PRVI:

Novi potencijalni vlasnik želi zadržati najbolji kadar (ipak ljudi nose posao, a ne kablovi i kompjutori). Zato se radnicima obećavaju veće otpremnine od zakonskih - kako bi bili motiviraniji ostati raditi u (novoj) firmi.

Zašto to? U vrijeme kada te postojeći vlasnik želi prodati "u paketu" s kompanijom, prisutna je psihoza među radnicima i onaj koji na tržištu može dobiti bilo kakvu (ili možda bolju) ponudu, otići će. Ovim potezom se ipak radnici odlučuju ostati i čekati.

Naravno moguća je i negativna selekcija; ljenčine ostaju, odlični svejedno odlaze. No to je uvijek moguće (kada dobiješ 'nemoralnu' ponudu - odlaziš).

Primijetite da piše "samo za one koji su u kompaniji 5 godina". Zato će i oni radnici koji su u OT npr. 3 ili 4 godine ostati čekati razvoj situacije.

DRUGI:

Postojeći vlasnik želi proces prodaje izvesti do kraja. I postojeći vlasnik zato treba odlične ljude u firmi. Kablove (i postojeće korisnike) bez ljudi je teško prištekati na nove sustave - to zna i postojeći i potencijalni novi vlasnik.

Zato potpisom dobrog Kolektivnog postojeći vlasnik šalje umirujuću vibru u firmi.

Kolektivni mora biti dovoljno dobar da motivira radnike, ali ne i pretjerano 'socijalistički' s previše nerealnih obećanja - jer sva ta obećanja će morati izvršavati potencijalni novi vlasnik.

Fali mi ovdje još informacija koju novinar nije uspio uhvatiti ili je smatrao nebitnim:

- na koji rok je potpisan ovaj Kolektivni ugovor? Pretpostavljam na 2 godine jer 1 godina bi bilo prekratko. Barem po mom mišljenju.

U jednom trenutku očekujem da će radnici OT dobiti službeni interni dopis u kojem će pisati otprilike ovako:

"Poštovani djelatniče OT,

od dana dd.mm.yyyy. novi većinski vlasnik OT je taj i taj.

Vama ugovor o radu ostaje isti u zajamčenom periodu od najmanje 2 godine, bez ikakvih izmjena benefita (plaća, godišnji...).

Podsjećamo Vas na potpisani Kolektivni ugovor koji ostaje i dalje na snazi - sljedeće 2 godine.

Lijepi pozdrav od sadašnje uprave OT"

Naravno, novi vlasnik će nekome morati i dati otkaz - kada mu konzultant iz npr. MC Kinseya (objektivno 70%, subjektivno 30%) ili šefovi ulizice/guzičari (objektivno 30%, subjektivno 70%) kaže tko je ljenčina koja treba dobiti otkaz.

To se neće događati odmah nakon transakcije već kojih 12 mjeseci nakon transakcije.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 25, 2020 at 8:03 PM
    • #1,925

Od svakodnevnice ne uspijem više ni crtati, niti imam ideje. PA ovo nije TA, ovo je samo grafički prikaz kretanja cijene. Nismo pošteđeni sell offa nakon 24.02., samo down

Od Opte ipak puno očekujem, pa sucker, sucker.

Mogu čak i čekati.

Nema mi druge ;(

Pozivam mittka i lulu, i sve druge koji znaju crtati, da nalijepe nešto suvislo na topicu TA

Files

OT - Optima Telekom d.d. - redovne dionice (39).png 61.27 kB – 0 Downloads

Edited once, last by zlocesti (March 25, 2020 at 8:08 PM).

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 25, 2020 at 11:06 PM
    • #1,926

Po meni ovakve stvari se ne potpisuju dva mjeseca prije moguce prodaje drustva jer nije korektno prema mogucem preuzimatelju da potpisujes dugorocne nekakve obaveze neposredno prije preuzmanja koje u datom momentu nisu neophodne pogotovo jer se radi o prvom kolektivnom ugovoru znaci nije nesto sta je normalno svaku malo da bi bas sada isli to potpisivat, ako zelis nesto prodat onda pokusavas ne zakljucivat nikakve dugorocne obveze bas neposredno prije prodaje takve stvari ostavljas kupcu da uredi.

• machor12
    Student
    Reakcija primljeno
    263
    • March 25, 2020 at 11:33 PM
    • #1,927
    Quote from StatusQuo

Po meni ovakve stvari se ne potpisuju dva mjeseca prije moguce prodaje drustva jer nije korektno prema mogucem preuzimatelju da potpisujes dugorocne nekakve obaveze neposredno prije preuzmanja koje u datom momentu nisu neophodne pogotovo jer se radi o prvom kolektivnom ugovoru znaci nije nesto sta je normalno svaku malo da bi bas sada isli to potpisivat, ako zelis nesto prodat onda pokusavas ne zakljucivat nikakve dugorocne obveze bas neposredno prije prodaje takve stvari ostavljas kupcu da uredi.

Nikako se ne bih složio.

Nije to uprava OT potpisala jer je željela, već pod pritiskom sindikata i radnika koji su sada već vjerojatno u laganoj psihozi.

Nije ti ugodno raditi u firmi koja je:

a) godinama u PSN

b) godinama u gubicima

c) u fazi prodaje, a nikako da se proda.

Vjeruj mi, kad radiš u takvoj firmi, prihvatit ćeš i 20% manju plaću - ali pod uvjetom da radiš za "normalnu" firmu.

I baš zato nikad nije kasno za spašavanje dobrog broda od potonuća, ako brod još duuuugo može ploviti i nama svima ribe uloviti... :)

P.S. Sindikalisti su posebna sorta ljudi koji ne razumiju kako ovaj svijet i kapitalizam funkcioniraju, ali zakon im daje snagu i moć koju svojom osobnošću / karakterom / sposobnošću... nikada ne bi mogli ni sanjati. Uprave ih ne vole, ali bez njih ne možeš završiti ovakve dilove. Nažalost ili na sreću, ovisi iz kojeg kuta gledamo.

P.P.S. Čestitke OT radnicima na ovom Sindikalnom ugovoru! Želim vam dobrog, poštenog i bogatog novog vlasnika koji će vas cijeniti i dobro nagradjivati.

Vaš sam korisnik i sve 5! :)

• du_Lac
    Student
    Reakcija primljeno
    116
    • March 25, 2020 at 11:57 PM
    • #1,928
    Quote from StatusQuo

Nije HT potpisao s radnicima Optime ugovor, već sama Optima.

Imao sam jedno slično iskustvo s jednom tvrtkom koju smo kupili koja ima sjedište u SAD-u. Mi u Njemačkoj imamo besplatne obroke u firmi, ali naše podružnice u SAD-u nemaju. Međutim ta kupljena firma iz SAD-a je imala besplatne obroke jer su to imali u ugovoru. I nikako se nisu htjeli toga odreći makar su dobili puno više drugih benefita kao i svi drugi zaposlenici u SAD-u.

Jasno je da se radnici boje promjena i da se žele zaštititi. Sjećam se isto jedne druge firme koju smo kupili gdje je pola jednog odjela dalo otkaz kada su čuli da se prodaju, a druga polovica kada su prodani. Strašno, ali tako je kako je. Ovakvi ugovori mogu osigurati stabilnost u periodu prije i nakon očekivane prodaje i osigurati da se radnici ne osipaju.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 26, 2020 at 12:26 AM
    • #1,929

Nije ht potpisao nego optima kojom upravlja ht nemojte pretjerivat, sta se tice sindikatskog pritiska sve je prolazilo vise od 10 godina bez kolektivnog ugovora da bi bas sad pali pod pritisak sindikata mislim da je to isto nategnuto kao teorija, eto slozio bi se jedino radi ove izjave da mogu osigurat stabilnost u periodu prije i poslje prodaje kod osipanja radnika iako u ovoj situaciji ekonomskog soka od korone i to pada u vodu jer sada je borba da zadrzis postojece mjesto pa da ce netko tek tako se osipat u ovim uvjetima pada u vodu da je bilo bitno sad potpisat kolektivni ugovor, a ne pricekat dva mjeseca da kupac to uredi, ispada skoro kao da i tamo ima vezasa koji su uhljebili u zadnje vrime pa im treba osigurat buducnost ne bi se cudio mislim ovo kazem ono tek tako zadnje s obzirom kako stvari kod nas funkcioniraju

• du_Lac
    Student
    Reakcija primljeno
    116
    • March 26, 2020 at 2:01 AM
    • #1,930
    Quote from StatusQuo

Nije ht potpisao nego optima kojom upravlja ht nemojte pretjerivat, sta se tice sindikatskog pritiska sve je prolazilo vise od 10 godina bez kolektivnog ugovora da bi bas sad pali pod pritisak sindikata mislim da je to isto nategnuto kao teorija, eto slozio bi se jedino radi ove izjave da mogu osigurat stabilnost u periodu prije i poslje prodaje kod osipanja radnika iako u ovoj situaciji ekonomskog soka od korone i to pada u vodu jer sada je borba da zadrzis postojece mjesto pa da ce netko tek tako se osipat u ovim uvjetima pada u vodu da je bilo bitno sad potpisat kolektivni ugovor, a ne pricekat dva mjeseca da kupac to uredi, ispada skoro kao da i tamo ima vezasa koji su uhljebili u zadnje vrime pa im treba osigurat buducnost ne bi se cudio mislim ovo kazem ono tek tako zadnje s obzirom kako stvari kod nas funkcioniraju

Svi su noviji zaposlenici u Optimu došli s vezom od nekoga iz ZABA-e. Znam iz osobnog iskustva. Doduše iskustva sada 7-8 godina starog, ali svejedno osobnog iskustva. Zahvalan sam im na tom iskustvu. A još ću biti više zahvalan kada ih UG kupi, meni lijepo dionice isplati, a njih pročisti. Neće im tada više niti jedan kolektivni ugovor moći pomoći. Hehe. :evil:

• tovarish
    Student
    Reakcija primljeno
    172
    • March 26, 2020 at 6:25 AM
    • #1,931
    Quote from StatusQuo

Tesko je naći kadrove za posao softveraša i specijalista koji tamo rade. Ljude se želi zadržati i ponuditi im se sigurnost da ostanu u firmi. To je cijela “znanost” oko kolektivnog ugovora.

Ove gore gluposti da će netko raditi 20% jeftinije za HT nego za Optimu zbog ovog ili onog razloga su naprosto gluposti. (HT već godinama racionalizira radnu snagu i ne nudi nikakvu posebnu sigurnost svojim zaposlenicima osim stimulativnih otpremnina). HT takodjer ima sklopljen kolektivni ugovor. Vidi se iz financijskog izvješća da je Optima kontinuirano smanjivala broj radnika i troskove zaposlenih (uz otpremnine) pa se ovim potezom željelo zadržati postojeće kadrove i dati im se veća prava i sigurnost. Sto je svakako pozitivna stvar i za postojeće dioničare. Jer u trenutku prodaje i preuzimanja ne bi bilo dobro ni uputno da se radna snaga počne osipati i firma destabilizira od strane principala odnsono konkurencije.

Edited 2 times, last by tovarish (March 26, 2020 at 6:36 AM).

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 26, 2020 at 9:54 AM
    • #1,932

Kolektivni se trebao potpisat prosle godine kad je stvarno bio problem sa radnom snagom jer onda je bilo bitno jos su uvjeti rada bili puno gori za zaposlenika, a ne danas kad to nije problem u ovakvim uvjetima na trzistu rada i kad ima dva mjeseca do vjerovatne prodaje, ne znam kako mozete tako lako relativizirat te neke vase navode koji ne drze vodu koji su tako ociti.

• vendita
    Početnik
    Reakcija primljeno
    7
    • March 26, 2020 at 9:58 AM
    • #1,933

Zašto je danas dionica pala, a jučer rasla.

DA LI NETKO ZNA?

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • March 26, 2020 at 9:58 AM
    • #1,934

Pustimo sad kolektivni...

Zna li netko što možemo očekivati za prvi kvartal? Optima ima dosta poslovnih korisnika isto, koliki može biti pad prihoda? Usto tu je i rizik likvidnosti jer neminovno će priljev novca podbaciti, bar za ožujak i travanj. Ovo bi dodatno moglo podebljati pozajmice HTa.

Ili svi samo čekate prodaju...

• du_Lac
    Student
    Reakcija primljeno
    116
    • March 26, 2020 at 10:04 AM
    • #1,935
    Quote from accountant

Zna li netko što možemo očekivati za prvi kvartal? Optima ima dosta poslovnih korisnika isto, koliki može biti pad prihoda? Usto tu je i rizik likvidnosti jer neminovno će priljev novca podbaciti, bar za ožujak i travanj. Ovo bi dodatno moglo podebljati pozajmice HTa.

Svi samo čekamo prodaju.

Većina usluga je ugovorno vezana i mora se plaćati nevezano za epidemije i potrese. Isto tako su i provideri poput Optime vezani na druge providere i plaćanje ide dalje nevezano za vanjske okolnosti. Ako dođe do masovnijih kašnjenja u plaćanjima to se možve više osjetiti na Q2 nego na Q1, ali ne vjerujem da će do toga doći.

• tovarish
    Student
    Reakcija primljeno
    172
    • March 26, 2020 at 10:07 AM
    • #1,936
    Quote from StatusQuo

Kolektivni se trebao potpisat prosle godine kad je stvarno bio problem sa radnom snagom jer onda je bilo bitno jos su uvjeti rada bili puno gori za zaposlenika, a ne danas kad to nije problem u ovakvim uvjetima na trzistu rada i kad ima dva mjeseca do vjerovatne prodaje, ne znam kako mozete tako lako relativizirat te neke vase navode koji ne drze vodu koji su tako ociti.

Mogu, jer je po mojoj procjeni bolje da je sada potpisan nego da uopće nije potpisan. A ja ne znam kako vi možete ista procjenjivati kada ne znate na koji način i u kojoj mjeri će se odobrene povlastice manifestirati na poslovanje društva. Ugovor ima i dobre lose stvari, a ja mislim da su one dobre - sa stajališta društva povoljne. Većina odredbi je ionako kvalitativne odnosno kozmetičke prirode. I dosta toga se vjerojatno i do sada koristili, ali je kolektivnim ugovorom i formalizirano. Zato manite se ćorava posla negirajući nešto sto je per se korak u pravome smjeru. Pozdrav

Edited once, last by tovarish (March 26, 2020 at 10:13 AM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 26, 2020 at 10:12 AM
    • #1,937
    Quote from accountant

njihov podbačaj će biti puno manji nego onaj od HT-a ili A1, jer ne znam nijednog ugostitelja koji je na Optimi.

u ovoj situaciji nitko ne treba Arene i Planete sport, ali ne bi bilo loše imati HBO mukte, što baš oni nude.

od ovih poslovnih korisnika, koliko sam vidio, to su većinom big data, CARNET, općine i sl.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 26, 2020 at 10:22 AM
    • #1,938
    Quote from tovarish
    Quote from StatusQuo

Mogu, jer je po mojoj procjeni bolje da je sada potpisan nego da uopće nije potpisan. A ja ne znam kako vi možete ista procjenjivati kada ne znate na koji način i u kojoj mjeri će se odobrene povlastice manifestirati na poslovanje društva. Ugovor ima i dobre lose stvari, a ja mislim da su one dobre - sa stajališta društva povoljne. Većina odredbi je ionako kvalitativne odnosno kozmetičke prirode. I dosta toga se vjerojatno i do sada koristili, ali je kolektivnim ugovorom i formalizirano. Zato manite se ćorava posla negirajući nešto sto je per se korak u pravome smjeru. Pozdrav

Eto u istoj recenici meni govorite kako mogu procijenjivat kad ne znam sta je u ugovoru, a u drugoj sami zauzimate stranu govoreci da "ugovor ima i dobre lose stvari, sa stajališta društva povoljne. Većina odredbi je ionako kvalitativne odnosno kozmetičke prirode", s tim zauzimajuci stranu kao da vi znate, a ne znate, e to se zove pristranost, toliko o tome sve je jasno.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • March 26, 2020 at 10:22 AM
    • #1,939

Kolega account, svi ovdje čekamo prodaju nema tu puno filozofije. Da ne čekam prodaju, bio bi stop loss kao na svim drugim dionicama ima mjesec dana. Ovako mi je Optima I prokletsvo i nada. Prokletstvo što ne prodajem bez obzira koliko pada, a nada da će nakon prodaje sve doći na svoje.

• stana
    Student
    Reakcija primljeno
    123
    • March 26, 2020 at 10:46 AM
    • #1,940

Kolega mrcash bez proklestva, optima je nada i trenutno najbolja dionica na burzi, samo strpljenja, nece ovo dugo trajati. Nisu ponude stigle odokativno, vec su oni dobro proucili stanje i mogucnost firme, jos cekamo samo konacnu cijenu. Po meni do srpnja sve gotovo

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 767

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 3:08 PM
    2. Odgovora
      767
      Pregleda
      419k
      767
    3. bjane

June 6, 2025 at 3:08 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

bjane June 6, 2025 at 3:08 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 3 gostiju