hvala orange 55
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Ne moze ht prodati za kunu svoj dio ako su se javili i A1 i UG jer mora prodati onome koji je ponudio vise a prednost ima novi igrac. Sad ako UG ponudi 80 lipa a A1 kunu da onda mogu prodat za kunu. A tko u to vjeruje nek u ponedjeljak proda za 4,5 kune i miran je. S druge strane, sto se tice poslovanja, ova branša ce ovu krizu proc skoro pa neokrznuto jer ljudi su doma i taj luksuz gledanja TV-a si nece uskratiti. I zato Opte ce imati finacijski rezultat kad dodje do prodaje, do koje po slovu aztn odluke mora doci, takav da firma vrijedi i vise od 10 kuna po koliko su ju ht i zaba preuzeli.
-
A sto recimo sprijecava HT da proda svoj dio u Optimi VIP-u po kunu po dionici iako je UG ponudio 10 kn po dionici? AZTN nema veze s tim kako ce se natjecaj odigrati, njihovo je samo da se Optima makne od HTa zbog koncentracije - HT bira kupca koji odgovara AZTN-ovim uvjetima, lova je sekundarna u time, nista ih ne obvezuje da biraju najboljeg ponudjaca...
Takav scenarij je realno moguć jer HT nema preveliki udio i prodajom manjem konkurentu ispod cijene dugoročno je na dobitku. Tada bi dioničari nažalost dobili samo ponderirani tromjesečni prosjek cijene na burzi. Nasreću, većinski paket ima ZABA koja bi trebala izvršiti pritisak na HT.
Međutim, AZTN je donio odluku da se kod jednakovrijednih ponuda daje prednost novom tržišnom natjecatelju, te stoga HT ne može prodati Optimu A1 ako netko ponudi jednako ili više niti može prodati A1 ispod cijene.
Sumnjam da će konačna cijena biti manja od one koju je revizorska kuća procijenila. U protivno ZABA previše gubi i vjerovatno će napraviti veliki pritisak.
-
A sto recimo sprijecava HT da proda svoj dio u Optimi VIP-u po kunu po dionici iako je UG ponudio 10 kn po dionici? AZTN nema veze s tim kako ce se natjecaj odigrati, njihovo je samo da se Optima makne od HTa zbog koncentracije - HT bira kupca koji odgovara AZTN-ovim uvjetima, lova je sekundarna u time, nista ih ne obvezuje da biraju najboljeg ponudjaca...
Takav scenarij je realno moguć jer HT nema preveliki udio i prodajom manjem konkurentu ispod cijene dugoročno je na dobitku. Tada bi dioničari nažalost dobili samo ponderirani tromjesečni prosjek cijene na burzi. Nasreću, većinski paket ima ZABA koja bi trebala izvršiti pritisak na HT.
Međutim, AZTN je donio odluku da se kod jednakovrijednih ponuda daje prednost novom tržišnom natjecatelju, te stoga HT ne može prodati Optimu A1 ako netko ponudi jednako ili više niti može prodati A1 ispod cijene.
Sumnjam da će konačna cijena biti manja od one koju je revizorska kuća procijenila. U protivno ZABA previše gubi i vjerovatno će napraviti veliki pritisak.
Takav scenarij uopće nije moguć jer će cijena biti javno objavljena. I morat ce dati regulatoru i svima ostalima kupoprodajni ugovor kao dokument dokaza transakcije. Na kraju, morat ce i neki novci prijeci preko računa. Ni HT ni A1 si sigurno neće dozvoliti bllo kakve skandale oko tog posla, na gore opisan način. Ne može HT prodati Optimu A1 jeftinije, jer uprava UG (ako je UG jedan od zainteresiranih) dobro zna koliko su ponudili. A1 može kupiti Optimu samo ako ponudi vise pod uvjetom da i jedan i drugi kupac ispunjavanju sve ostale (regulatorne) uvjete za provedbu i završetak transkacije.
-
Možda, ali nema nikakve zakonske prisile da HT proda Optimu najboljem ponuđaču. AZTN traži da prodaju konkurenciji, ali nisu dalje ograničavali HT u donošenju odluke. Zato kažem da teoretski može biti i A1 po kunu po dionici, ali i ne mora biti, može biti i 20.
A sad ZABA. HT sam nema ni 20%, tako da kupnjom njegovog paketa nema uvjeta za ponudu, toliko ima samo ZABA. Što prisiljava njih da prodaju svoj dio osim eventualne "ponude koja se ne može odbiti"?
Ovim postovima želim reći da nema u ovom postupku ništa 100% osim da HT mora prodati svoj dio konkurenciji. Mali se mogu samo nadati da je netko dobro zagrizao za Optimu i spreman je dobro otvoriti kesu. Drugo pitanje je koliko je u ovom trenutku to "dobro"? Previše vas ovdje je jako SIGURNO, a mislim da malo opreznosti nebi loše došlo.
Imam Optimu, ali se ne osjećam najsigurnije.
-
Ima. Ako je propisano da ako su cijene ponuđača iste da se mora prodati onome tko nije prisutan na trzistu. I ima tromjesjecni prosjek na burzi ispod kojeg kupac ne može isplatiti manjinske dioničare.
Postupak je dobro napravljen. Nelogično je da će HT sam prodati bilo sto jer HT dobro zna da ne drži kontrolni paket, a samo za kontrolni paket moguće je dobiti ozbiljnu premiju.
Ako se ne osjećaš sigurno predlazem ti da odmah u ponedjeljak ujutro prodas sve dionice Optime. To je još uvijek najbolji lijek za nesigurnost. -
Ne mogu jer sam ispod ulaza. Nadam se da su optimisti u pravu, ali imam dosta pitanja koja me ne čine sigurnim, a po cijeni vidim da nisam jedini...
-
Pa možda onda da se obratite profesionalnim financijskim savjetnicima pa od njih potražite savjet?
Ja zaista ne vidim nekakav poseban problem u samom postupku prodaje. Rizici su odavno poznati, Corona virus tek odnedavno. Tako da bi pad cijene prvenstveno pripisao nesigurnosti oko virusa i epidemiološke slike Hrvatske i svijeta, ali i činjenici da se dosta investitora špekulativnog karaktera zaletjelo u neke druge pozicije zbog pada cijene (turizam, banke, FMCG) ili su jednostavno odlucili pričekati smirivanje situacije. Vrijeme će pokazati jesu li bili u pravu, al ova kriza nekome može (kao i svaka kriza) biti prilika. -
Kolega tovarish vam je napisao jedan od uvjeta iz odluke o koncenrtaciji OPT-ht. Lijepo piše ukoliko su dvije ISTOVJETNE ponude prednost ima ponuditelj koji nije prisutan na tržištu. Znači HT ne smije prodati po NIŽOJ cijeni. Druga stvar tu je povjerenik koji NADZIRE proces. U pripremi natječaja HT je izradio i predao elaborat. Procijenjena cijena za OPT sastavni je dio elaborata. Da li bi povjerenik dao AZTN pozitivno mišljenje ukoliko ponuditelj ide ispod te cijene? Mislim da ne. Treća stvar je tromjesečni prosjek koji je sad nažalost srozan na 6,7 kn, ali još uvijek znatno iznad trenutne cijene. Da se ista i počne dizati RBA bi se brzo uključila sa svojom ulogom. Velike su igre i za tako malo tržište kao što je HR. Nadam se najboljem i ostajem do kraja.
-
Mene zanima samo jedno - cijena 10 Kn ?
To be or not bi ?
I zašto .
-
-
Koju paniku je napravila corona....ok to je momentalno tako.Ali dionice prve padnu i prve se oporave.Ovo će sigurno kod nas završiti sa 15.4., ako ne i prije...a u Italiji,Njemačkoj sigurno i prije....da će biti zaraženih da, ali neće više biti histerije i straha....Uvele su se ogromne restrikcije i uredbe i to mora pokazati brzo rezultate....po meni za 5-10 dana.
Ovaj pad je samo histerija i strah....Ogromni novci će se upumpati u sistem,države....mi smo ovaj put u EU i nije ovo 2008.godina i HR sama i u izolaciji i pod sankcijama ( generali....). EU će sve države pogurati da se ponovno sve zaboravi što brže.
Što se tiće Optime...ona će imati bolje rezultate nego ikad....internet potrošnja,kupovina filmova preko TV, upotreba fiksnih telefona u svim stožerima....sigurno će doprinjeti dobrom prihodu.
Dionica je pala užasno puno....kupaca sigurno ima....sad da li je 1-2-3 ili više ...tko to zna?
Sigurno je jedino da će to HT prodati ( jer mora a ne želi ) do 01.07.2020., jer im nije njihovom CO u interesu da to netko drugi prodaje.....Kupcu je sigurno u intersu da kupi što prije da se može posložiti poslovanje po njihovim standardima....tu će se platiti neka premija HT da se oni odereknu svojih prava upravljanja...koja su mislim do 01.06.2021..... i naravno zarade na Optimi...a svi trube da Optima ne vrijedi....a HT dobro zarađuje na njenom upravljanju....
Tako da mislim da je krajnje loše prodavati dionicu na ovim cijenama...neka bude :
6 x Ebitda ..... 132.000.000 / 162.000.000 kn ....: 69.000.000. dionica - minus dug cc.400.000.000 kn ...to je 5.6 kn ...
7x EBitda i sve isto ... to je 7.5 kn
A da se uzima ovih 162.000.000 mil kn ................................ to je 8.2 kn do 10.6 kn.
Premija mora biti kod ovakvih preuzimanja.
Treba biti strpljiv...vremena imamo...barem sada vrijeme radi za nas.
Ne možemo ništa osim čekati rasplet ovoga....a to vode veliki igrači.
I opet ponavljam...nitko iz prvih 10 nije prodavao dionice 4-6 tjedana....
E sad svatko po svom.
-
ne iskoristiti ovu gomilu prijenosa podataka je suludu , odugovlačiti sa kupnjom
-
„Priopćenje vezano uz međunarodni javni natječaj za prodaju dionica Optima Telekoma, objavljen od strane HT-a“
AZTN ne treba, niti smije objaviti informaciju o pristiglim ponudama. Sva pitanja vezana uz cijenu i trgovanja dionicama dioničkih društava nije u nadležnosti AZTN-a.
Zadaća je AZTN-a da održi ili ojača kompetitivnu strukturu tržišta primjenjujući propise o zaštiti tržišnog natjecanja.
To u konkretnom slučaju znači da će AZTN, nakon što ga prodavatelj izvijesti o odabranom kupcu i nakon što Povjerenik dostavi mišljenje o navedenom, prije svega provjeriti ispunjava li kupac uvjete utvrđene mjerama iz rješenja AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji HT/OT.
AZTN će zatim procijeniti je li odabrani kupac prihvatljiv AZTN-u sa stajališta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja. Konkretno, AZTN mora ocijeniti hoće li prodaja OT-a tom konkretnom kupcu imati značajan negativni učinak na tržišno natjecanje na mjerodavnim tržištima zahvaćenim tom koncentracijom, osobito ako bi provedbom te koncentracije bio stvoren novi entitet, koji bi na mjerodavnim tržištima bio u vladajućem položaju ili bi ojačao svoj već postojeći vladajući položaj.
-
Red bi bio u ovim teškim vremenima kad svi nešto dijele, pa da i ja podjelim sa vama promjene u knjizi od 10.3. Do 18.3
Knjiga izgleda dobro.
Kolega kresimir k. Dokupio 55k komada (nastavi li ovako eto ga opet u top 10)
Otp fondovi kupili 50k I 20k komada
Puno ljudi Iz top 50 kupovali od 10 do 30 tis Koamda, dosta novih sa 20k 30 k komada ko I prošli put, očito je Cjena primaljiva kupcima na ovim razinama.
Prodavaci, jedan iz ZG koji je prosuo 193650 komada all out, I jedan iz St sa 66500 komada. Ljudima nije zamjeriti, panika ne djeluje na svakoga jednako, ostalo trejderi, ili neko kraćenje tipa 10k 20k komada.
Pozdrav.
-
Kolega Mrcash hvala na infu iz knjiga.. vidi se da top ne prodaje a očito i top 50 većinom kupuje i pojačava pozicije.. ja sam ionako dosta ovome izložen i neću više kupovat.. i dalje se ništa fundamentalno za Optimu nije promijenilo.. čekamo daljnje informacije za prodaju.. valuacije prodaje su ovoj fazi valjda svima jasne.. ja sam u ovoj priči već nekoliko godina i kratio sam prema peaku nekih 2/3% šta sam držao.. ostalo mi je 1/3 i to ću držati do kraja..
-
Kolega, hvala na info. Lijepo je znati.
Ja ostajem s 25-30k kom unutra plus malo za trejd kao recimo danas. Dobro sam procijenio dubinu propada, ali ne i rebounda pa sam izasao na 4.04 prosjek.
Bit ce zanimljivo ovih dana, ali i dalje.
-
skoro 40 000 kom po bidu upravo.
-
To su izgleda ovi koji su neki dan vozili puna kolica wc papira.
-
rizik je velik. nadam se da ćete zaradit na ovoj špekulaciji jer su svi imatelji to i zaslužili. šanse su 5:4 ZA zaradu ja bi rekao. baš u crno doba je ispalo datumski...pa baca crv sumnje, ali strpljeni spašeni
-
Rizik je velik?
Možda na 9 kuna. Na pola od toga rizik sigurno nije velik -
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-