1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • June 9, 2021 at 3:30 PM
    • #7,921
    Quote from Flight

To nije istina da je prepustila tehničku podršku HT-u. Koliko ja znam operateri Optime izlaze na teren i otklanjaju poteškoće i kvarove. To možda samo ako je problem na dijelu infrastrukture kojim upravalja HT.

Tako je tehničari HT-a brinu o dijelu koji se odnosi na njihovu infrastrukturu koja je iznajmljena Optimi, ali sjećam se da ih se prije 2-3 godine čekalo i par tjedana na intervenciju, sada se javljaju isti dan

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • June 9, 2021 at 3:32 PM
    • #7,922
    Quote from titulus
    Quote from Flight

To nije istina da je prepustila tehničku podršku HT-u. Koliko ja znam operateri Optime izlaze na teren i otklanjaju poteškoće i kvarove. To možda samo ako je problem na dijelu infrastrukture kojim upravalja HT.

Tako je tehničari HT-a brinu o dijelu koji se odnosi na njihovu infrastrukturu koja je iznajmljena Optimi, ali sjećam se da ih se prije 2-3 godine čekalo i par tjedana na intervenciju, sada se javljaju isti dan

javlja se isti dan jer je konkurencija ucinila svoje. ako mi ntklone kvar odmah, mjenjam operatera. to se zove konkurejcina na trzistu....

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 9, 2021 at 3:35 PM
    • #7,923
    Quote from Flight

To nije istina da je prepustila tehničku podršku HT-u. Koliko ja znam operateri Optime izlaze na teren i otklanjaju poteškoće i kvarove. To možda samo ako je problem na dijelu infrastrukture kojim upravlja HT.

Dio poslova iz te domene obavljaju i druge firme kao outsourcing. I HT korisiti te iste firme.

Ima li nesto sluzbeno po tom pitanju da ne nagadjamo, ima logike da optima ne moze rijesavati vod koji je u najmu od drugoga pa svatko onda brine o svome.

#titulus

O rijesavanju vaseg kvara o cemu se radi rijesavanje problema pristupnih vodova ili problema u uredu (uredjajma) koji je sigurno u vlasnistvu optime ?

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 9, 2021 at 3:37 PM
    • #7,924
    Quote from StatusQuo
    Quote from Flight

To nije istina da je prepustila tehničku podršku HT-u. Koliko ja znam operateri Optime izlaze na teren i otklanjaju poteškoće i kvarove. To možda samo ako je problem na dijelu infrastrukture kojim upravlja HT.

Dio poslova iz te domene obavljaju i druge firme kao outsourcing. I HT korisiti te iste firme.

Ima li nesto sluzbeno po tom pitanju da ne nagadjamo.

#titulus

O rijesavanju vaseg kvara o cemu se radi rijesavanje problema pristupnih vodova ili problema u uredu (uredjajma) koji je sigurno u vlasnistvu optime ?

Je ima, obrati se povjereniku za informiranje!

https://www.optima.hr/info/optima-telekom-centri

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    663
    • June 9, 2021 at 3:38 PM
    • #7,925
    Quote from dionicar
    Quote from titulus

javlja se isti dan jer je konkurencija ucinila svoje. ako mi ntklone kvar odmah, mjenjam operatera. to se zove konkurejcina na trzistu....

Nije baš tako, nego postoje uvjeti i rokovi sukladno ugovoru koji je pisan fontom 5 i općim uvjetima, pogotovo ako imaš ugovornu obvezu.

Ja sam prošle godine čekala do 15 dana tehničare optime koji nisu otklonili kvar jer je bio vani na infrastrukturi, prebcaili su ga na HT. HT to nije 4 mjeseca riješio jer su "čekali dozvole grada za kopanje, a zbog korone pa nisu izdane dozvole niti kvar otklonjen". Na kraju su mi prihvatili zahtjev za raskid ugovora prije isteka ugovora.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 9, 2021 at 3:41 PM
    • #7,926
    Quote from Meri
    Quote from dionicar
    […]

Nije baš tako, nego postoje uvjeti i rokovi sukladno ugovoru koji je pisan fontom 5 i općim uvjetima, pogotovo ako imaš ugovornu obvezu.

Ja sam prošle godine čekala do 15 dana tehničare optime koji nisu otklonili kvar jer je bio vani na infrastrukturi, prebcaili su ga na HT. HT to nije 4 mjeseca riješio jer su "čekali dozvole grada za kopanje, a zbog korone pa nisu izdane dozvole niti kvar otklonjen". Na kraju su mi prihvatili zahtjev za raskid ugovora prije isteka ugovora.

To si htio priključak optike, ili?

Spajanje optike na čvor nije tak 'izzy' tamo gdje to nije moguće jednostvano spojiti. Običan kvar se otklanja brzo, najčešće samodijagnostički.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 9, 2021 at 3:45 PM
    • #7,927
    Quote from titulus
    Quote from Flight

nakrcani su i oni Opte, ma pusti

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    663
    • June 9, 2021 at 3:51 PM
    • #7,928
    Quote from Flight
    Quote from Meri

To si htio priključak optike, ili?

Spajanje optike na čvor nije tak 'izzy' tamo gdje to nije moguće jednostvano spojiti. Običan kvar se otklanja brzo, najčešće samodijagnostički.

Nije bio običan kvar kad ga nisu mogli riješiti. Bila sam njihov korisnik 10 godina i tih samodijagnostičkih popravaka je bilo često.

• chomli
    Početnik
    Reakcija primljeno
    66
    • June 9, 2021 at 3:58 PM
    • #7,929

Što znači ovaj nalog 3OPT od 2.500.000 komada po 99kn na bidu?

• sasab
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • June 9, 2021 at 4:00 PM
    • #7,930

99.90 kn... neznam sta znaci ali lijepo izgleda

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • June 9, 2021 at 4:02 PM
    • #7,931
    Quote from chomli

Što znači ovaj nalog 3OPT od 2.500.000 komada po 99kn na bidu?

Pa valjda da bi netko rado kupio tu količinu obveznicima po toj cijeni (99,90)

• chomli
    Početnik
    Reakcija primljeno
    66
    • June 9, 2021 at 4:07 PM
    • #7,932

mislio sam u kontekstu preuzimanja.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • June 9, 2021 at 4:36 PM
    • #7,933
    Quote from chomli

Ne znači ništa, pune vama početnicima glavu glupostima bez veze.

Ne zamaraj se obveznicama.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 9, 2021 at 4:51 PM
    • #7,934
    Quote from loki07
    Quote from Flight

Kao i u prethodnim raspravama opet si podcijenio vrijednost infrastrukture. Misliš da je AMIS bio vrijedna priča jer je ima nešto FTTH priključaka.... ta vremena su daleko iza nas i ponder Optike nije beznačajan tim više jer bi neki vrlo rado kupili samo infrastrukturu od OPTE.

A o ostalom bi se dalo diskutirati na dugo i naširoko.

Pod infrastruktura se smatra svašta, a stvari su vrlo različite.

U vezi Amisa - uz njegove korisnike kao osnovni temelj vrijednosti - jedina stvarna dodatna vrijennost je bio taj neki broj FTTH priključaka. A ako gledate Vipnet/A1 korisničke forume vidite da A1 te priključke uopće ne koristi, postojeće korisnike prebacuje na HFC, a na Amis optici ne mogu dobiti nikakve upgrade-e usluga. Sa rezidencijalnim Metronetom kojeg su kupili odvojeno - ista priča.

Pa sad ti vidi koliko vrijedi ta infrastruktura.

A OPTE ni nema (ili ima jako malo) nikakve takve last-mile infrastrukture.

Magistralne optičke trase vrijede samo tamo gdje imaju ekskluzivitet. Koliko ima takvih sigurno nitko na ovom forum u ne zna (pa ni ja). Čak i na due dilligenceu to nije lako utvrdit. Što misliš koliko OPTE ima ekskluzivnih trasa - tamo gdje ih nema ni HT (jer kad ima HT onda preko resellera je dostupno svima) ?

Pa zato i kažem da se svi zapitaju - koliko od 4000km OPTE infrastrukture se preklapa sa optikama drugih operatora (npr. A1 i njegovih 14.000km optike).

UG bi mogao cijeniti optičku infrastrukturu više, ali opet pitanje je koliko je njima isplativije da sami grade, a ne uzimati OPTE i cijeli popratni teret s njima. Danas je sustav puno uređeniji, procedure su jasne, može se graditi brže i cijene su niže nego kad je OPTE gradio sa puno partizanštine tokom doba DTK ratova. Pitanje je i koliko trasa OPTE ima potpuno dokumentirano i legalizirano u skladu sa današnjim pravilnicima. HAKOM je tu nekad bio dosta mekan - pogotovo kad su operatori ušli u probleme jer je htio malo oprati savjest zbog brojnih regulatornih propusta zbog kojih su većinom alternativci poput OPTE i ušli u financijske probleme i tolike dugove.

Sve to ima neku vrijednost, ne kažem da je infrastruktura potpuno bezvrijedna - ali kao što kažem - sve je to onaj dio desno od zareza. Eventualno jedna jedinica lijevo tj. možda oko kune po dionici pa još nešto malo...

___

Display More

DTK je pun i nemas vise gdje uvlaciti optiku, pogotovo po gradovima, zato je UG grupi zanimljiva Optima koja ima svoju optiku cca 4000 km. Nije lako uvlaciti nove opticke kablove u postojeci DTK, tj. cijevi za optiku uz cestu itd.

Ako Optima ili bilo koji drugi alternativni operater ima u najmu vodove od nekoga drugoga vrijeme reakcije se sukladno tome produzuje, jer u pravilu prijavljuje kvar operateru od koje uzima vodove u najam, sto je pak u vecini slucajeva opet HT, bar u slucaju bakrenih vodova (sto su nase bake i djedovi onomad placali po 2000 maraka)

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• loki07
    Početnik
    Reakcija primljeno
    53
    • June 9, 2021 at 8:09 PM
    • #7,935
    Quote from BudFox
    Quote from loki07

Pod infrastruktura se smatra svašta, a stvari su vrlo različite.

U vezi Amisa - uz njegove korisnike kao osnovni temelj vrijednosti - jedina stvarna dodatna vrijennost je bio taj neki broj FTTH priključaka. A ako gledate Vipnet/A1 korisničke forume vidite da A1 te priključke uopće ne koristi, postojeće korisnike prebacuje na HFC, a na Amis optici ne mogu dobiti nikakve upgrade-e usluga. Sa rezidencijalnim Metronetom kojeg su kupili odvojeno - ista priča.

Pa sad ti vidi koliko vrijedi ta infrastruktura.

A OPTE ni nema (ili ima jako malo) nikakve takve last-mile infrastrukture.

Magistralne optičke trase vrijede samo tamo gdje imaju ekskluzivitet. Koliko ima takvih sigurno nitko na ovom forum u ne zna (pa ni ja). Čak i na due dilligenceu to nije lako utvrdit. Što misliš koliko OPTE ima ekskluzivnih trasa - tamo gdje ih nema ni HT (jer kad ima HT onda preko resellera je dostupno svima) ?

Pa zato i kažem da se svi zapitaju - koliko od 4000km OPTE infrastrukture se preklapa sa optikama drugih operatora (npr. A1 i njegovih 14.000km optike).

UG bi mogao cijeniti optičku infrastrukturu više, ali opet pitanje je koliko je njima isplativije da sami grade, a ne uzimati OPTE i cijeli popratni teret s njima. Danas je sustav puno uređeniji, procedure su jasne, može se graditi brže i cijene su niže nego kad je OPTE gradio sa puno partizanštine tokom doba DTK ratova. Pitanje je i koliko trasa OPTE ima potpuno dokumentirano i legalizirano u skladu sa današnjim pravilnicima. HAKOM je tu nekad bio dosta mekan - pogotovo kad su operatori ušli u probleme jer je htio malo oprati savjest zbog brojnih regulatornih propusta zbog kojih su većinom alternativci poput OPTE i ušli u financijske probleme i tolike dugove.

Sve to ima neku vrijednost, ne kažem da je infrastruktura potpuno bezvrijedna - ali kao što kažem - sve je to onaj dio desno od zareza. Eventualno jedna jedinica lijevo tj. možda oko kune po dionici pa još nešto malo...

___

Display More

DTK je pun i nemas vise gdje uvlaciti optiku, pogotovo po gradovima, zato je UG grupi zanimljiva Optima koja ima svoju optiku cca 4000 km. Nije lako uvlaciti nove opticke kablove u postojeci DTK, tj. cijevi za optiku uz cestu itd.

Ako Optima ili bilo koji drugi alternativni operater ima u najmu vodove od nekoga drugoga vrijeme reakcije se sukladno tome produzuje, jer u pravilu prijavljuje kvar operateru od koje uzima vodove u najam, sto je pak u vecini slucajeva opet HT, bar u slucaju bakrenih vodova (sto su nase bake i djedovi onomad placali po 2000 maraka)

Display More

Da je DTK pun je legenda od prije 10-15 godina.

Nove tehnologije - mikrocijevi, upuhivanja i sl. - sve tehnologije koje je i regulirao HAKOM (to je jedno od rijetkih područja gdje HAKOM relativno dobro funkcionira) upravo zato da se poveća kapacitet DTK. Pa zato se i može graditi FTTH i to u najgušće naseljenim dijelovima. U nekim dijelovima Zagreba imaš po 5 nezavisnih brzih infrastruktura (HT, A1 (HFC), ex-Amis, ex-Metronet tj. ex-Vodatel, Terrakom) na istim kvartovima.

Procesi i procedure su jasne, čak i procedure sa gradovima, bez obzira na dvojbena vlasništva nad DTK to nigdje nije blokada za novo provlačenje. Naknade za korištenje se uredno plaćaju i nisu prevelike. To kreira i solidan interes i za postavljanje novog DTK (ne kablova) jer tko god nešto i prokopa i napravi DTK može računati na pristojne naknade od operatora koji će unutra postaviti kablove.

Isto tako neosvijetljene optike ima puno - puno firmi za postavljanje optika su se registrirali i kao infrastrukturni operatori pa kad provlače za nekoga, po istoj trasi provuku i svoj kabel kojeg onda nude na tržišu - ili kao dark fiber ili čak prodaju kompletnu trasu. To svima i paše jer minimum je 48 nitni kabel ili za mikrocijevi 12 nitni, a realno u tom trenutku ti treba jedna ili dvije niti.

Isto tako aktivne tehnologije na optici napreduju - propusnost jedne optičke niti je povećana višestruko u odnosu na prije 15 godina. To je jako važno za 5G i formiranje Metro mreža za spajanje 5G stanica.

Drugi problem su instalacije u zgradama tj. haustori. Tu ima dosta problema iako ima i haustora po ZG gdje ima po 4 nezavisne instalacije. No tog dijela infrastrukture OPTE ima gotovo nula.

___

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • June 9, 2021 at 8:39 PM
    • #7,936
    Quote from loki07
    Quote from BudFox

Da je DTK pun je legenda od prije 10-15 godina.

Nove tehnologije - mikrocijevi, upuhivanja i sl. - sve tehnologije koje je i regulirao HAKOM (to je jedno od rijetkih područja gdje HAKOM relativno dobro funkcionira) upravo zato da se poveća kapacitet DTK. Pa zato se i može graditi FTTH i to u najgušće naseljenim dijelovima. U nekim dijelovima Zagreba imaš po 5 nezavisnih brzih infrastruktura (HT, A1 (HFC), ex-Amis, ex-Metronet tj. ex-Vodatel, Terrakom) na istim kvartovima.

Procesi i procedure su jasne, čak i procedure sa gradovima, bez obzira na dvojbena vlasništva nad DTK to nigdje nije blokada za novo provlačenje. Naknade za korištenje se uredno plaćaju i nisu prevelike. To kreira i solidan interes i za postavljanje novog DTK (ne kablova) jer tko god nešto i prokopa i napravi DTK može računati na pristojne naknade od operatora koji će unutra postaviti kablove.

Isto tako neosvijetljene optike ima puno - puno firmi za postavljanje optika su se registrirali i kao infrastrukturni operatori pa kad provlače za nekoga, po istoj trasi provuku i svoj kabel kojeg onda nude na tržišu - ili kao dark fiber ili čak prodaju kompletnu trasu. To svima i paše jer minimum je 48 nitni kabel ili za mikrocijevi 12 nitni, a realno u tom trenutku ti treba jedna ili dvije niti.

Isto tako aktivne tehnologije na optici napreduju - propusnost jedne optičke niti je povećana višestruko u odnosu na prije 15 godina. To je jako važno za 5G i formiranje Metro mreža za spajanje 5G stanica.

Drugi problem su instalacije u zgradama tj. haustori. Tu ima dosta problema iako ima i haustora po ZG gdje ima po 4 nezavisne instalacije. No tog dijela infrastrukture OPTE ima gotovo nula.

___

Display More

Kolega zamolio bih info gdje se to preklapaju optičke mreže od Optime i Telemacha?

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • June 9, 2021 at 8:40 PM
    • #7,937

Pa od telemacha nigdje trenutno koliko znam . Telach tek gradi po novom ZG koliko ja znam

• keciga
    Student
    Reakcija primljeno
    65
    • June 9, 2021 at 9:27 PM
    • #7,938
    Quote from Jubito
    Quote from chomli

Znači da kupac vjeruje da će Optima tj budući vlasnik isplatiti obveznice zar ne? A to se kosi sa strahom od dospijeća duga 30.06 i svakako je dobar znak

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • June 9, 2021 at 9:49 PM
    • #7,939
    Quote from keciga
    Quote from Jubito

Znači da kupac vjeruje da će Optima tj budući vlasnik isplatiti obveznice zar ne? A to se kosi sa strahom od dospijeća duga 30.06 i svakako je dobar znak

chomli pita kakve to veze ima sa preuzimanjem, a ne što će biti sa zajmom HT-a koji dospijeva 30.06.2021. godine.

Taj nalog stoji već dugo na 99,90.

A kad smo već kod toga, danas joj je cijena pala:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

I šta sada da mislimo?

Ne treba zvati vraga, on sam dođe. :cursing:

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • June 9, 2021 at 10:11 PM
    • #7,940

više vrijedi ovih par postova Lokija007 nego zadnjih 100 stranica naših palamudjenja ovdje ....

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 2:10 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 2:10 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 11:57 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      889k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:57 AM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 11:55 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:55 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 22, 2025 at 2:10 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago