1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 8, 2021 at 9:42 PM
    • #7,901
    Quote from Mrcash
    Quote from Jubito

Možete se vi sprdati sa mnom koliko hoćete, ali ja taj zajam na horizontu vidim kao potencijalnu prijetnju svojem ulaganju.

Računam da je 30.06. kao datum dospijeća bio odabran sukladno nekakvim predviđanjima o eventualnoj prodaji i isplati zajma od strane novog vlasnika, ali to je po svoj prilici palo u vodu.

Kolega ako se sjećate jedini sam ja o ovome govorio u zadnjih godinu dana u više navrata, a i tada kao i sada ljudi ovu činjenicu minoriziraju. Zapravo je smiješno što se i negativne stvari kao prodaja od strane SoKrea predstavlja kao nešto dobro jer eto jeftino se može dokupiti. Ja se uopce ne bi iznenadio da 3.7 ili 4.7 dodje obavjest kako je račun optime u blokadi radi nemogućnosti naplate i da je račun blokirao ht. Zaba nemoze sve i da hoće dati novi kredit, jer da je mogla nebi to radio HT dok je upravljao optimom . Optima je , čisto da se ne zaboravi kako bi rekao Baka , u postupku predstecajne nagodbe , što to znači za kreditnu sposobnost i zaduživanje, valjda svi znate .

Osobno, mislim da je game over , al u negativnom smislu , i to uskoro . Zato SoKre bježi glavom bez obzira, ako je on izgubio vjeru onda se ne piše dobro. Pa taj je kupovao po ovim cjenama ima godinu dana!!! Ovo je samo moje razmišljanje, dione nemam , a imao sam u više navrata, a mozda i griješim nebi bilo prvi put ...

Je, to je tvoje razmišljanje a ja mislim eto da je pogrešno. Zaba i HT su zamijenili uloge, ali i dalje zajedno prodaju Optimu. A to znaci da ce je vjerojatno dalje i kreditirati do trenutka prodaje.

Ja mislim da bi trebao nabaviti knjigu dionica prije konacnih zaključaka. Svakoj materiji treba pristupiti na vise razina i sagledati je iz svih pozicija. A ne crno-bijelo.

Optima i njezina prodaja ima svojih problema, al mislim da oni nisu vezani za dospjece duga koji drži HT i njegovo refinanciranje.

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    663
    • June 8, 2021 at 9:57 PM
    • #7,902

Ja mislim da je moguce prolongiranje i usporavanje postupka prodaje ali prisilna naplata od vlasnika nikako. Cijena na burzi bi pala, a samim time bi bila i opravdana i nuzna hitna prodaja po niskoj cijeni a to ne zeli ni Zaba ni Ht. Ovdje se dosta mašta u obje krajnosti.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 8, 2021 at 10:28 PM
    • #7,903
    Quote from Meri

Ja mislim da je moguce prolongiranje i usporavanje postupka prodaje ali prisilna naplata od vlasnika nikako. Cijena na burzi bi pala, a samim time bi bila i opravdana i nuzna hitna prodaja po niskoj cijeni a to ne zeli ni Zaba ni Ht. Ovdje se dosta mašta u obje krajnosti.

Jednom se vec desilo da su se svi modeli pogledali pa se desio H1 i dodatno produzenje koje nitko nije ocekivao hoce li ht igrati opet neke svoje igrice s ciljem da zadrzi optimu sta duze u svojim rukama nije za odbacit kao vjerovatnu nulu, jer u konacnici pitanje je kakav je stvarni dogovor s zabom, logika govori da zaba to oce prodat jer njoj to ne treba kao banci, ali logika isto govori da se to do sada nije desilo iako se stalno prodavalo i kupci bili spremni ili je stvarno zakon jedina prepreka, ali nekako mi je tesko povjerovati da A1 u tom slucaju gleda samo sastrane da UG to pokupi kada i ako se zakon izglasa i da ne iskoristi prednost dok im zakon brani nesto tu ne stima ne vjerujem da su ovi u A1 toliki retardi pa da se nece borit za to i dopustit sebi ozbiljnu konkurenciju, jedina logika na kraju mi je da je cijena previsoka da odbije kupca radi interesa HT-a, da li to ponasanje ima rok trajanja u vidu isteka upravljanja HT-a ili je na snazi vremenski rok kako je definiran medjusobnim ugovorom Ht-Zaba tko ce znat ?

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 8, 2021 at 10:33 PM
    • #7,904
    Quote from StatusQuo
    Quote from Meri

Jednom se vec desilo da su se svi modeli pogledali pa se desio H1 i dodatno produzenje koje nitko nije ocekivao hoce li ht igrati opet neke svoje igrice s ciljem da zadrzi optimu sta duze u svojim rukama nije za odbacit kao vjerovatnu nulu, jer u konacnici pitanje je kakav je stvarni dogovor s zabom, logika govori da zaba to oce prodat jer njoj to ne treba kao banci, ali logika isto govori da se to do sada nije desilo iako se stalno prodavalo i kupci bili spremni ili je stvarno zakon jedina prepreka, ali nekako mi je tesko povjerovati da A1 u tom slucaju gleda samo sastrane da UG to pokupi kada i ako se zakon izglasa i da ne iskoristi prednost dok im zakon brani nesto tu ne stima ne vjerujem da su ovi u A1 toliki retardi pa da se nece borit za to i dopustit sebi ozbiljnu konkurenciju, jedina logika na kraju mi je da je cijena previsoka da odbije kupca radi interesa HT-a, da li to ponasanje ima rok trajanja u vidu isteka upravljanja HT-a ili je na snazi vremenski rok kako je definiran medjusobnim ugovorom Ht-Zaba tko ce znat ?

HT vise ne odlučuje o prodaji. Osim kao partner Zabi kontrolnog paketa. HT vjerojatno nije htio donositi odluku o konkurenciji. Barem ne javno i sluzbeno. Firma se stvarno prodaje, a da li će se i kada prodati i po kojoj cijeni, pokazat će vrijeme

• loki07
    Početnik
    Reakcija primljeno
    53
    • June 9, 2021 at 12:29 AM
    • #7,905

Evo da se i ja ponovno malo uključim.

Jer vidim opet su počeli komentari o fundamentima OPTE.

Ja nemam dionice OPTE niti ih namjeravam imati. Ja sam radio dugo u telekom sektoru i usput dosta pratio poslovanje OPTE (kao i svih ostalih operatora dok su postojali). Na drugom forumu možete naći moje komentare o OPTE još od IPO-a pa do danas.

Pa, par komentara (vrijednih poslovičnih 0.02 lp):

1. Broj korisnika

Kao što ste već zaključili OPTE ne objavljuje stvarni broj korisnika već broj RGU.

Taj broj bi se mogao i vrlo točno izračunati npr. korištenjem dokumentacije iz predstečajne nagodbe. U jednom trenutku je kompletna dokumentacija prijave OPTE na PSN bila skenirana na nekoj službenoj web stranici. U toj dokumentaciji su bile i kopije neplaćenih faktura - pa i HT-ovih faktura.

Proučavanjem tih faktura može se usporediti broj fizičkih linija koje je HT iznajmljivao OPTE u tom trenutku (broj izdvojenih lokalnih petlji, broj WLR_ova, broj bitstreama) i usporediti te brojeve sa brojevima iz najbližeg tromjesečnog FI od OPTE.

Iz toga se mogu izračunati omjeri koji se mogu primjeniti na današnje vriednosti i dobiti vrlo solidnu procjenu.

Za kontrolu mogu se pogledati i fakture od firme koja im je radila štampanje i slanje računa i usporediti da li drže vodu.

Pripojenje H1 je isto faktor - no tokom PSN su bili objavljeni i kompletne H1 fakture, pa uz to i uz računanje povećanja OPTE RGU-ova u trenutku kad je konsolidirao H1 u svoje izvještavanje se opet može dobit dobra procjena.

Alternativno, možete pregledati HT FI u području veleprodaje i pogledati brojeve LLU, WLR-a i bitstreama koji su total za cijelo tržište (što praktički uključuje samo A1) - i znati da A1 gotovo isključivo koristi bitstream i ima tek nešto malo LLU koje je kupio sa Amisom i Metronetom.

Ako mene pitate broj korisnika je daleko najveći faktor koji doprinosi pozitivnoj vrijednosti OPTE pa se vrijedi potruditi.

Iz točnog broja korisnika bi mogli izračunati točan ARPU, a iz ARPU bi se mogla procijeniti i brutto marža po korisniku, a iz brutto marže se mogu izračunati (tj. procijeniti) udjeli koje pojedini segmenti poslovanja imaju u EBITDA. A nadam se da nikom ne treba objašnjavati zašto je to važno.

Imajte na umu da će potencijalnom kupcu sve ovo biti poznato iz due-dilligence-a bez ikakvog kemijanja jer će imati uvid u sve papire i točne brojke. Vjerojatno će im i OPTE odmah sam sve to i izračunati i prezentirati na 3 lista papira da ovi samo ukucaju u svoje modele u excelicama.

2. Optika.

Usporedite kilometražu OPTE optike i optika drugih operatora. Zapitajte se koliko te optike se preklapa sa trasama koje već imaju drugi operatori.

Po mom mišljenju kilometraža OPTE optike ima minoran utjecaj na vrijednost.

3. Stečaj.

HT (po mom mišljenju) nikad neće direktno poslati OPTE u stečaj. HT je to mogao napraviti već tisuću puta.

To je pitanje koje se tiče odnosa s HAKOM-om jer bi propast OPTE bio veliki udarac za HAKOM i njegovu (ne)kvalitetu regulative telekom tržišta. Krah OPTE je praktički pitanje "a što je HAKOM radio zadnjih skoro 20 godina". To bi podiglo previše prašine. Iako je HT monopolist per excellance ipak nije svemoguć i "pristojni" odnosi HT-HAKOM su prvoklasno "političko pitanje".

HT-u nije u interesu da se stvori politička klima u kojoj bi HAKOM bio prisiljen "raditi svoj posao".

Ne - OPTE će se nekome prodati - samo je pitanje za koju cijenu.

4. Dugovi prema HT-u.

Mislim da se ne trebate bojati dospijeća tih dugova - ti dugovi će se refinancirati na jedan ili drugi način. Radije se pitajte kako i zašto su ti dugovi nastali.

Dugovi su - da li to treba spominjati - najveći negativni doprinos cijeni OPTE.

Vrijednost OPTE je vrijednost korisnika minus dugovi. To će definirati vrijednost sa lijeve strane zareza (po dionici naravno). Sve ostalo je praktički zanemarivo - pogotovo na vašoj razini malog dioničara - to je ono što će definirati vrijednost desno od zareza.

Vjerujem da je to jasno svima, ali ne škodi ponoviti.

5. Ulaganja OPTE.

Telekom je takav biznis da je mnogo ulaganja (CAPEXa) potrebno da bi telekom uopće mogao normalno poslovati - najviše kupovina terminalne opreme, a i stalno treba obnavljati neke licence, kupovat neku opremu - npr. mijenjat baterije u UPS-ovima itd. Procjeniti koliko CAPEXa je minimum a koliko je stvarno unaprijeđenje poslovanja nije baš lako. Pokušajte usporediti razliku ulaganja iz FI najtežih godina oko PSN i danas i napravite svoju procjenu.

No, na kraju, to su sve detalji - najvažnija je efikasnost ulaganja koja se mora očitovati ili u rastu prihoda i/ili broja korisnika, ili povećanju marži tj. efikasnosti poslovanja. Po meni, u ovoj fazi poslovanja pitanje koliko OPTE ulaže godišnje je potpuno izlišno.

6. Par brzopoteznih o odnosima na tržištu.

- HT i ZABA nisu prijatelji, ali nisu ni neprijatelji - oni su odnosu prisilne suradnje i iako će se rado jedan drugom prikrpat isto tako će potpuno ravnodušno jedan drugog i utopit.

- HT je vjerojatno najveći dio svojih potraživanja od OPTE (nekih 100ikusur milijuna kuna ako se ne varam) već izvukao van i njemu je vrijednost koju dobije za OPTE dionice čisti bonus.

- ZABA baš i nije u toj poziciji - ali hmm... uprava koja je sve to zakuhala je već odavno bivša.

- Pitanje A1. U slučaju ulaska solidnog trećeg operatora na tržište A1 će izgubit više od HT-a i to svi znaju. Tako je bilo i sa ulaskom Tele2. Zato A1 voli zakuhat frku - nemojte se čudit ako A1 da sve od sebe da blokira neki deal koji im nije po volji. No A1 ima problem odlučivanja i vizije i ako "deal nije savršen" onda tu odlučivanje zapinje. Imajte na umu da je CEO od A1 stranac koji sebe vidi daleko izvan HR u vrhovima TA ili čak kod meksikanca. Zato A1 više vidim kao potencijalnog podmetavača klipova nego kao ozbiljnog kupca. A1 bi najrađe da se problem OPTE nikada ne riješi. Njima bi najviše od svih odgovaralo da OPTE krahira.

- za razliku od A1 - HT ima jasan cilj i viziju - zadržati monopol - što dulje. Imaju jako dugoročnu viziju, pa kao što sam rekao - iz političkih razloga im nije u interesu da OPTE krahira. Veći im je interes ubacit poison pill u OPTE. A taj poison pill utječe na cijenu samo ako ga kupac primjeti. A HT je jako jako dobar ;)

- UG koliko čujem definitivno ima velike ambicije. Kupio bi, ali za pravu cijenu. Due Dilligence će biti jako važan. No, kako će iz DD napravit procjenu vrijednosti - to vjerojatno još ni sami ne znaju.

- HAKOM (a posredno i Vlada) bi da se OPTE problem riješi kao "dobra priča" i da se mogu hvalit kako su oni tu odigrali pozitivnu ulogu. Svima je jasno da tu cijena neće igrati veliku ulogu. U slučaju najgoreg (kraha poslovanja OPTE) za HAKOM je najvažnije da korisnici nemaju problema i ispada usluga. Još u doba PSN su se radili planovi kako će se korisnici raspodijeliti među operatorima sukladno udjelu na tržištu po pojedinim segmentima.

pa vi sad vidite...

___

• tepra
    Guest
    • June 9, 2021 at 5:15 AM
    • #7,906

Ma nikako ne razumijem kako vi to tako gledate, iz zvijezda u najdublja mora, pa onda iz njih opet u zvijezde.

RAGE mode: ON

Alo, firme ne odlaze u stečaj tako lako, imaju ljudi koji se trude da se to ne dogodi i kojima je jako bitno da do toga ne dođe.

Meni se čini da bi pored trofeja u imenu trebalo postaviti i koliko puta je netko za neku firmu prognozirao stečaj a do njega nije došlo u narednih pola godine.

Samo čekam kad će netko viknut da će ZABA kroz tjedan dana u stečaj, možda će i INA kroz dva tjedna. Pa ljudi uhvatite se malo realnosti, to što vam se apartman nije iznajmljivo prošle godine ne znači da će svi propast zbog toga...

RAGE mode: OFF

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • June 9, 2021 at 9:41 AM
    • #7,907

Nisam učena ni mali djelić onoga koliko kolege znaju o telekomunikacijama.

Al' pitaj ženu... tako kažu.

A1 ne bi kupio Optimu, al ' ne bi ni da se proda drugome. Oni bi najradije postojeće stanje do Sudnjeg dana, i da ih to ništa ne košta

HT ne bi naravno prodao. Ne bi pustio konkurenciju na tržište, ni pod kojim uvjetima osim najgorih, i rado bi uživao prihode od najma do Sudnjeg dana

Zabi treba telekom ko' piletu sedlo

UG bi kupio, al' ne bi baš da ga oderu ko' mačku, i vjerojatno je spreman reći - Ne hvala

Aztn bi bio i ono i pošten.

Na ovoj će vazi pero odnijeti prevagu na jednoj ili drugoj strani, a nama se valja strpiti, još jednom.

I za divno čudo, Optima će još malo pa ponovno postati Best Buy.

Sve što treba znati o trgovanje moglo se naučiti na Optimi :(

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 9, 2021 at 9:45 AM
    • #7,908

Ja baš mislim da bi A1 kupio Optimu.

deny_09
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • June 9, 2021 at 9:47 AM
    • #7,909

Zloćka, zboriš ko Sveto pismo.... ;)

• Miniclip
    Student
    Reakcija primljeno
    44
    • June 9, 2021 at 9:50 AM
    • #7,910

Prodao OPT nakon cca 2 godine. U zadnje vrijeme sam izgubio nadu da će ovo biti riješeno kako treba. HT je učinio sve i dalje čini sve što je u njegovoj moći da OPT unazadi i da spriječi pojavljivanje zdrave konkurencije. Svima u dionici želim sve najbolje...

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 9, 2021 at 9:51 AM
    • #7,911
    Quote from loki07

Ja nemam dionice OPTE niti ih namjeravam imati. Ja sam radio dugo u telekom sektoru i usput dosta pratio poslovanje OPTE (kao i svih ostalih operatora dok su postojali). Na drugom forumu možete naći moje komentare o OPTE još od IPO-a pa do danas.

1. Broj korisnika

Kao što ste već zaključili OPTE ne objavljuje stvarni broj korisnika već broj RGU.

Taj broj bi se mogao i vrlo točno izračunati npr. korištenjem dokumentacije iz predstečajne nagodbe. U jednom trenutku je kompletna dokumentacija prijave OPTE na PSN bila skenirana na nekoj službenoj web stranici. U toj dokumentaciji su bile i kopije neplaćenih faktura - pa i HT-ovih faktura.

Proučavanjem tih faktura može se usporediti broj fizičkih linija koje je HT iznajmljivao OPTE u tom trenutku (broj izdvojenih lokalnih petlji, broj WLR_ova, broj bitstreama) i usporediti te brojeve sa brojevima iz najbližeg tromjesečnog FI od OPTE.

Iz toga se mogu izračunati omjeri koji se mogu primjeniti na današnje vriednosti i dobiti vrlo solidnu procjenu.

Za kontrolu mogu se pogledati i fakture od firme koja im je radila štampanje i slanje računa i usporediti da li drže vodu.

Pripojenje H1 je isto faktor - no tokom PSN su bili objavljeni i kompletne H1 fakture, pa uz to i uz računanje povećanja OPTE RGU-ova u trenutku kad je konsolidirao H1 u svoje izvještavanje se opet može dobit dobra procjena.

Alternativno, možete pregledati HT FI u području veleprodaje i pogledati brojeve LLU, WLR-a i bitstreama koji su total za cijelo tržište (što praktički uključuje samo A1) - i znati da A1 gotovo isključivo koristi bitstream i ima tek nešto malo LLU koje je kupio sa Amisom i Metronetom.

Ako mene pitate broj korisnika je daleko najveći faktor koji doprinosi pozitivnoj vrijednosti OPTE pa se vrijedi potruditi.

Iz točnog broja korisnika bi mogli izračunati točan ARPU, a iz ARPU bi se mogla procijeniti i brutto marža po korisniku, a iz brutto marže se mogu izračunati (tj. procijeniti) udjeli koje pojedini segmenti poslovanja imaju u EBITDA. A nadam se da nikom ne treba objašnjavati zašto je to važno.

Imajte na umu da će potencijalnom kupcu sve ovo biti poznato iz due-dilligence-a bez ikakvog kemijanja jer će imati uvid u sve papire i točne brojke. Vjerojatno će im i OPTE odmah sam sve to i izračunati i prezentirati na 3 lista papira da ovi samo ukucaju u svoje modele u excelicama.

2. Optika.

Usporedite kilometražu OPTE optike i optika drugih operatora. Zapitajte se koliko te optike se preklapa sa trasama koje već imaju drugi operatori.

3. Stečaj.

HT (po mom mišljenju) nikad neće direktno poslati OPTE u stečaj. HT je to mogao napraviti već tisuću puta.

To je pitanje koje se tiče odnosa s HAKOM-om jer bi propast OPTE bio veliki udarac za HAKOM i njegovu (ne)kvalitetu regulative telekom tržišta. Krah OPTE je praktički pitanje "a što je HAKOM radio zadnjih skoro 20 godina". To bi podiglo previše prašine. Iako je HT monopolist per excellance ipak nije svemoguć i "pristojni" odnosi HT-HAKOM su prvoklasno "političko pitanje".

HT-u nije u interesu da se stvori politička klima u kojoj bi HAKOM bio prisiljen "raditi svoj posao".

4. Dugovi prema HT-u.

Mislim da se ne trebate bojati dospijeća tih dugova - ti dugovi će se refinancirati na jedan ili drugi način. Radije se pitajte kako i zašto su ti dugovi nastali.

Vrijednost OPTE je vrijednost korisnika minus dugovi. To će definirati vrijednost sa lijeve strane zareza (po dionici naravno). Sve ostalo je praktički zanemarivo - pogotovo na vašoj razini malog dioničara - to je ono što će definirati vrijednost desno od zareza.

5. Ulaganja OPTE.

Telekom je takav biznis da je mnogo ulaganja (CAPEXa) potrebno da bi telekom uopće mogao normalno poslovati - najviše kupovina terminalne opreme, a i stalno treba obnavljati neke licence, kupovat neku opremu - npr. mijenjat baterije u UPS-ovima itd. Procjeniti koliko CAPEXa je minimum a koliko je stvarno unaprijeđenje poslovanja nije baš lako. Pokušajte usporediti razliku ulaganja iz FI najtežih godina oko PSN i danas i napravite svoju procjenu.

No, na kraju, to su sve detalji - najvažnija je efikasnost ulaganja koja se mora očitovati ili u rastu prihoda i/ili broja korisnika, ili povećanju marži tj. efikasnosti poslovanja. Po meni, u ovoj fazi poslovanja pitanje koliko OPTE ulaže godišnje je potpuno izlišno.

- HT i ZABA nisu prijatelji, ali nisu ni neprijatelji - oni su odnosu prisilne suradnje i iako će se rado jedan drugom prikrpat isto tako će potpuno ravnodušno jedan drugog i utopit.

- HT je vjerojatno najveći dio svojih potraživanja od OPTE (nekih 100ikusur milijuna kuna ako se ne varam) već izvukao van i njemu je vrijednost koju dobije za OPTE dionice čisti bonus.

- ZABA baš i nije u toj poziciji - ali hmm... uprava koja je sve to zakuhala je već odavno bivša.

- Pitanje A1. U slučaju ulaska solidnog trećeg operatora na tržište A1 će izgubit više od HT-a i to svi znaju. Tako je bilo i sa ulaskom Tele2. Zato A1 voli zakuhat frku - nemojte se čudit ako A1 da sve od sebe da blokira neki deal koji im nije po volji. No A1 ima problem odlučivanja i vizije i ako "deal nije savršen" onda tu odlučivanje zapinje. Imajte na umu da je CEO od A1 stranac koji sebe vidi daleko izvan HR u vrhovima TA ili čak kod meksikanca. Zato A1 više vidim kao potencijalnog podmetavača klipova nego kao ozbiljnog kupca. A1 bi najrađe da se problem OPTE nikada ne riješi. Njima bi najviše od svih odgovaralo da OPTE krahira.

- za razliku od A1 - HT ima jasan cilj i viziju - zadržati monopol - što dulje. Imaju jako dugoročnu viziju, pa kao što sam rekao - iz političkih razloga im nije u interesu da OPTE krahira. Veći im je interes ubacit poison pill u OPTE. A taj poison pill utječe na cijenu samo ako ga kupac primjeti. A HT je jako jako dobar ;)

- UG koliko čujem definitivno ima velike ambicije. Kupio bi, ali za pravu cijenu. Due Dilligence će biti jako važan. No, kako će iz DD napravit procjenu vrijednosti - to vjerojatno još ni sami ne znaju.

- HAKOM (a posredno i Vlada) bi da se OPTE problem riješi kao "dobra priča" i da se mogu hvalit kako su oni tu odigrali pozitivnu ulogu. Svima je jasno da tu cijena neće igrati veliku ulogu. U slučaju najgoreg (kraha poslovanja OPTE) za HAKOM je najvažnije da korisnici nemaju problema i ispada usluga. Još u doba PSN su se radili planovi kako će se korisnici raspodijeliti među operatorima sukladno udjelu na tržištu po pojedinim segmentima.

pa vi sad vidite...

___

Display More

Kao i u prethodnim raspravama opet si podcijenio vrijednost infrastrukture. Misliš da je AMIS bio vrijedna priča jer je ima nešto FTTH priključaka.... ta vremena su daleko iza nas i ponder Optike nije beznačajan tim više jer bi neki vrlo rado kupili samo infrastrukturu od OPTE.

A o ostalom bi se dalo diskutirati na dugo i naširoko.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • June 9, 2021 at 9:52 AM
    • #7,912

Flight

Bi, kupio bi. Naravno da bi. Al' da ga to košta malo ili ništa.

Sa tim malo vjerojatno Zaba nije zadovoljna, pa riba ribi grize rep.

Ovdje će pero prevagnuti . Jednom.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 9, 2021 at 9:53 AM
    • #7,913
    Quote from zlocesti

Flight

Bi, kupio bi. Naravno da bi. Al' da ga to košta malo ili ništa.

Sa tim malo vjerojatno Zaba nije zadovoljna, pa riba ribi grize rep.

Ovdje će pero prevagnuti . Jednom.

Mislim, previše se tu raspreda o tome što bi i tko bi i ekipa se "šamara" pričom.

Svi koji su na tržištu su zainteresirani i svi znaju da ne ide za "ništa". Toliko.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 9, 2021 at 9:55 AM
    • #7,914

Evo članak, sve u rukavicama, ali interesa ima, a Dražen Tomić je dobro upućen, koliko čujem.

Moj komentar je da A1 padaju prihodi, te bi im Optima došla kao naručena za povećanje market

share-a, a UG grupi za proširenje korisničke baze i razgranate optičke mreže za fiksnu telefoniju.

Prst palac koji predviđam je da će se Optima prodati do kraja ove godine, te će telekom koji kupi Optimu

preuzeti na sebe i dugove koje će otplatiti u kratkom roku, jer A1 tako već napravio kada je preuzimao

BNet i Metronet i sve je prošlo u najboljem redu.

https://www.ictbusiness.info/kolumne/koment…a-u-optiku-i-5g

"I na kraju moramo se dotaknuti Optima Telekoma. Službeno nema komentara s niti jedne strane, samo uski krug ljudi zna detalje jer je proces iznimno osjetljiv. Informacije koje ima ICTbusiness.info su i dalje iste, interesa ima, proces se provodi, a HT prema odluci AZTN-a do 6 mjeseca upravlja Optima Telekomom."

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • June 9, 2021 at 10:17 AM
    • #7,915
    Quote from loki07

Bravo kolega, svaka čast, dali ste si truda, jasno objasnili i vidi se da nekog boga znate o onom o čemu pišete.

• loki07
    Početnik
    Reakcija primljeno
    53
    • June 9, 2021 at 12:00 PM
    • #7,916
    Quote from Flight
    Quote from loki07

1. Broj korisnika

2. Optika.

3. Stečaj.

4. Dugovi prema HT-u.

5. Ulaganja OPTE.

pa vi sad vidite...

___

Display More

Kao i u prethodnim raspravama opet si podcijenio vrijednost infrastrukture. Misliš da je AMIS bio vrijedna priča jer je ima nešto FTTH priključaka.... ta vremena su daleko iza nas i ponder Optike nije beznačajan tim više jer bi neki vrlo rado kupili samo infrastrukturu od OPTE.

Display More

Pod infrastruktura se smatra svašta, a stvari su vrlo različite.

U vezi Amisa - uz njegove korisnike kao osnovni temelj vrijednosti - jedina stvarna dodatna vrijennost je bio taj neki broj FTTH priključaka. A ako gledate Vipnet/A1 korisničke forume vidite da A1 te priključke uopće ne koristi, postojeće korisnike prebacuje na HFC, a na Amis optici ne mogu dobiti nikakve upgrade-e usluga. Sa rezidencijalnim Metronetom kojeg su kupili odvojeno - ista priča.

Pa sad ti vidi koliko vrijedi ta infrastruktura.

A OPTE ni nema (ili ima jako malo) nikakve takve last-mile infrastrukture.

Magistralne optičke trase vrijede samo tamo gdje imaju ekskluzivitet. Koliko ima takvih sigurno nitko na ovom forum u ne zna (pa ni ja). Čak i na due dilligenceu to nije lako utvrdit. Što misliš koliko OPTE ima ekskluzivnih trasa - tamo gdje ih nema ni HT (jer kad ima HT onda preko resellera je dostupno svima) ?

Pa zato i kažem da se svi zapitaju - koliko od 4000km OPTE infrastrukture se preklapa sa optikama drugih operatora (npr. A1 i njegovih 14.000km optike).

UG bi mogao cijeniti optičku infrastrukturu više, ali opet pitanje je koliko je njima isplativije da sami grade, a ne uzimati OPTE i cijeli popratni teret s njima. Danas je sustav puno uređeniji, procedure su jasne, može se graditi brže i cijene su niže nego kad je OPTE gradio sa puno partizanštine tokom doba DTK ratova. Pitanje je i koliko trasa OPTE ima potpuno dokumentirano i legalizirano u skladu sa današnjim pravilnicima. HAKOM je tu nekad bio dosta mekan - pogotovo kad su operatori ušli u probleme jer je htio malo oprati savjest zbog brojnih regulatornih propusta zbog kojih su većinom alternativci poput OPTE i ušli u financijske probleme i tolike dugove.

Sve to ima neku vrijednost, ne kažem da je infrastruktura potpuno bezvrijedna - ali kao što kažem - sve je to onaj dio desno od zareza. Eventualno jedna jedinica lijevo tj. možda oko kune po dionici pa još nešto malo...

___

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 9, 2021 at 2:00 PM
    • #7,917
    Quote from loki07
    Quote from Flight

Pod infrastruktura se smatra svašta, a stvari su vrlo različite.

U vezi Amisa - uz njegove korisnike kao osnovni temelj vrijednosti - jedina stvarna dodatna vrijennost je bio taj neki broj FTTH priključaka. A ako gledate Vipnet/A1 korisničke forume vidite da A1 te priključke uopće ne koristi, postojeće korisnike prebacuje na HFC, a na Amis optici ne mogu dobiti nikakve upgrade-e usluga. Sa rezidencijalnim Metronetom kojeg su kupili odvojeno - ista priča.

Pa sad ti vidi koliko vrijedi ta infrastruktura.

A OPTE ni nema (ili ima jako malo) nikakve takve last-mile infrastrukture.

Magistralne optičke trase vrijede samo tamo gdje imaju ekskluzivitet. Koliko ima takvih sigurno nitko na ovom forum u ne zna (pa ni ja). Čak i na due dilligenceu to nije lako utvrdit. Što misliš koliko OPTE ima ekskluzivnih trasa - tamo gdje ih nema ni HT (jer kad ima HT onda preko resellera je dostupno svima) ?

Pa zato i kažem da se svi zapitaju - koliko od 4000km OPTE infrastrukture se preklapa sa optikama drugih operatora (npr. A1 i njegovih 14.000km optike).

UG bi mogao cijeniti optičku infrastrukturu više, ali opet pitanje je koliko je njima isplativije da sami grade, a ne uzimati OPTE i cijeli popratni teret s njima. Danas je sustav puno uređeniji, procedure su jasne, može se graditi brže i cijene su niže nego kad je OPTE gradio sa puno partizanštine tokom doba DTK ratova. Pitanje je i koliko trasa OPTE ima potpuno dokumentirano i legalizirano u skladu sa današnjim pravilnicima. HAKOM je tu nekad bio dosta mekan - pogotovo kad su operatori ušli u probleme jer je htio malo oprati savjest zbog brojnih regulatornih propusta zbog kojih su većinom alternativci poput OPTE i ušli u financijske probleme i tolike dugove.

Sve to ima neku vrijednost, ne kažem da je infrastruktura potpuno bezvrijedna - ali kao što kažem - sve je to onaj dio desno od zareza. Eventualno jedna jedinica lijevo tj. možda oko kune po dionici pa još nešto malo...

___

Display More

Je, al UG je baš slab na infrastrukturi i ne kažem da ne mogu graditi. No, cijena gradnje nije manja, a vrijeme bi se moglo pokazati kao presudan faktor.

Mislim da općenito podcjenjueš njezinu vrijednost. Ta nije HT htio bezveze raspoloviti Metronet ne bi li se dokpao žice i vodova. Ne plaća se ovdje cijena samo po povratu i vrijednosti nego po mogućnosti zadržavanja oligopola/monopola odnosno njegovog rasturanja. Iako, te priče da će dolaskom Telemacha uslijediti cjenovna renesansa su priče... povećati će se dostupnost i brzine. Cijene više neće značajnije dolje, a time vjerojatno ni marže.

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • June 9, 2021 at 3:04 PM
    • #7,918
    Quote from Miniclip

Prodao OPT nakon cca 2 godine. U zadnje vrijeme sam izgubio nadu da će ovo biti riješeno kako treba. HT je učinio sve i dalje čini sve što je u njegovoj moći da OPT unazadi i da spriječi pojavljivanje zdrave konkurencije. Svima u dionici želim sve najbolje...

Imam liniju poslovnu kod Optime i nebi se složio da HT čini sve da Optimu unazadi... Preselio sam linije u novi ured i u par navrata prijavljivao kvar, tehničari iz HT-a su svaki put isti dan reagirali i došli na teren, tako da ipak misle na zadovoljstvo Optiminih korisnika

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 9, 2021 at 3:22 PM
    • #7,919
    Quote from titulus
    Quote from Miniclip

Imam liniju poslovnu kod Optime i nebi se složio da HT čini sve da Optimu unazadi... Preselio sam linije u novi ured i u par navrata prijavljivao kvar, tehničari iz HT-a su svaki put isti dan reagirali i došli na teren, tako da ipak misle na zadovoljstvo Optiminih korisnika

Kako si spomenio taj slucaj postavlja se dobro pitanje , optima je pod upravljanjem ht-a prepustila tehnicku podrsku HT-u, sta se dogadja sada prestankom tog upravljanja pretpostavljam da vise ht to nece vise raditi zbog sukoba interesa zabranom upravljanja od agencije, znaci da optima opet mora angazirati svoju tehnicku podrsku da li ce ona biti jeftinija od ht-a ?, koliko je potrebno da osposobis kvalitetan kadar za taj posao i da li to moguce moze utjecat na kvalitetu podrske i usluge, da li ce agencija zazmirit na jedno oko pa dopustit neko prijelazno razdoblje za prilagodbu ?, ili je to i bio plan ht-a da prestankom upravljanja oslabi dodatno optimu za novu rundu pregovora s agencijom pod parolom da je optima postala previse ovisna o ht-u i da bez nje je u jos vecem problemu nego na samom pocetku kada su bili samostalni i imali sve, a do sada ht outsourca koliko je mogao da smanji trosak optimi ali na taj nacin je i napravio ranjivijom u samostalnoj varijanti ?

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 9, 2021 at 3:27 PM
    • #7,920

To nije istina da je prepustila tehničku podršku HT-u. Koliko ja znam operateri Optime izlaze na teren i otklanjaju poteškoće i kvarove. To možda samo ako je problem na dijelu infrastrukture kojim upravlja HT.

Dio poslova iz te domene obavljaju i druge firme kao outsourcing. I HT korisiti te iste firme.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 3 gostiju