1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • Rocky
    Početnik
    Reakcija primljeno
    39
    • September 27, 2020 at 2:22 PM
    • #4,601

Bas gledam post od kolega Jubito!

Dobro se vidi vrlo mali-micro pad za vrijeme lockdowna, ni ostali nisu rasli vec jos vise pali.

Kako cete i raditi kad su vam sve kompanije zatvorene bile.

Dakle nada u rezulrat Q3 opravdano postoji! Onda kad nam to bude poznato naravno da ce i cijena na burzi rezultat pratiti.

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 27, 2020 at 2:30 PM
    • #4,602
    Quote from Jubito
    Quote from MickeyM

Mislim da bi izvješće moglo biti bolje u usporedbi sa Q3 prošle godine. Već i u Q2-2020 je za razliku od 2019je bio značajan rast(dupli) podaktovnih usluga

a to je dobar pokazatelj i bitna stavka prihoda za svakog operatora. U ovoj godini je OPTE sustavno zvala i nudila produljenja za svoje ugovore kod rezidencijalih i poslovnih korisnika te akvizirala hrpu novih. Ne vjerujem da nisu i u Q3 na tom planu postigli dobre rezultate.

Dobre poslovne rezultate?! Mickey, ma o čemu ti to ?

Jel mi gledamo isto izvješće ili ti imaš neko drugo?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Koliko ja vidim, izgubili su tisuće korisnika u gotovo svim segmentima. :(

Display More

Kolega Jubito, dok je moja firma radila ugovore za VIP a kasnije za HT, znate li koliko je "prelazaka" iz drugih mreža bilo. Naravno ovo govorim o kasnijem periodu nakon što su se svi namirili i takoreći novih nije niti bilo, već samo "šetnje" od jednih do drugih.

Tako je i sada, neki odlaze dok drugi dolaze. Sve isto kad gledate i kod drugih operatera se to događa.

• notion
    Početnik
    Reakcija primljeno
    45
    • September 27, 2020 at 2:39 PM
    • #4,603
    Quote from Jubito
    Quote from MickeyM

Mislim da bi izvješće moglo biti bolje u usporedbi sa Q3 prošle godine. Već i u Q2-2020 je za razliku od 2019je bio značajan rast(dupli) podaktovnih usluga

a to je dobar pokazatelj i bitna stavka prihoda za svakog operatora. U ovoj godini je OPTE sustavno zvala i nudila produljenja za svoje ugovore kod rezidencijalih i poslovnih korisnika te akvizirala hrpu novih. Ne vjerujem da nisu i u Q3 na tom planu postigli dobre rezultate.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Poslovni rezultati su itekako dobri.

- EBITDA u H1 2020. u odnosu na isto razdoblje prosle godine ima rast od 0,9% , ili 62.968.000 ove godine u odnosu na 62.402.000 prosle godine

- Ono sto je jos bitnije EBITDA marza ima rast od 4,7 postotnih poena, ili 28,0% ove godine u odnosu na 23,3% prosle godine sto ukazuje na znacajan porast profitabilnosti.

- Ulaganja u prvom polugodistu ove godine iznosila su 51.503.000 u odnosu na 46.339.000 prosle godine

Nadalje, kratkorocne obveze su smanjene sa 448.658.000 (31.12.2019.) na 235.175.000 (30.06.2020.) sto je smanjenje za 213.483.000. Da, istodobno su povecane dugorocne obveze s 232.117.000 na 400.930.000 sto je povecanje za168.813.000. To pokazuje da su ukupne obveze smanjene za 44.670.000. Tako da ne stoji teza koja se ovdje bila provlacila da su ukupne obveze uvecane.

Optima ima najveci pad broja korisnika u segmentu nepokretne javne govorne usluge. Nadjite mi nekoga teleoperatera kod kojeg to nije tako. Pa tko jos danas koristi fiksni telefon.

Zaboravili ste napomenuti da Optima ima znacajan porast IPTV korisnika.

Svi su se sada uzjogunili jer Optima nije prodana u roku od 3 mjeseca. Pa u tome razdoblju ne mozete prodati niti kucu,

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • September 27, 2020 at 4:03 PM
    • #4,604
    Quote from notion

- EBITDA u H1 2020. u odnosu na isto razdoblje prosle godine ima rast od 0,9% , ili 62.968.000 ove godine u odnosu na 62.402.000 prosle godine

- Ono sto je jos bitnije EBITDA marza ima rast od 4,7 postotnih poena, ili 28,0% ove godine u odnosu na 23,3% prosle godine sto ukazuje na znacajan porast profitabilnosti.

- Ulaganja u prvom polugodistu ove godine iznosila su 51.503.000 u odnosu na 46.339.000 prosle godine

Nadalje, kratkorocne obveze su smanjene sa 448.658.000 (31.12.2019.) na 235.175.000 (30.06.2020.) sto je smanjenje za 213.483.000. Da, istodobno su povecane dugorocne obveze s 232.117.000 na 400.930.000 sto je povecanje za168.813.000. To pokazuje da su ukupne obveze smanjene za 44.670.000.

Sve stoji. U konačnici i ja sam zadnje izvješće doživio kao bolje od očekivano lošeg.

Ali bez obzira na te pokazatelje, činjenica je da se broj korisnika smanjuje, a jednako tako i prihodi.

Profitabilnost se dugoročno ne može održavati na padu prihoda i padu broja korisnika, a to se bilježi iz kvartala u kvartal.

Odnosno može, ukoliko u Optimi smisle neki novi segment poslovanja koji će im donositi prihod.

• notion
    Početnik
    Reakcija primljeno
    45
    • September 27, 2020 at 5:57 PM
    • #4,605
    Quote from Jubito

Sve stoji. U konačnici i ja sam zadnje izvješće doživio kao bolje od očekivano lošeg.

Ali bez obzira na te pokazatelje, činjenica je da se broj korisnika smanjuje, a jednako tako i prihodi.

Profitabilnost se dugoročno ne može održavati na padu prihoda i padu broja korisnika, a to se bilježi iz kvartala u kvartal.

Odnosno može, ukoliko u Optimi smisle neki novi segment poslovanja koji će im donositi prihod.

To sto su pali prihodi je sasvim normalno obzirom na situaciju s Covid-19.

I jednom HT-u su u prvom polugodistu pali prihodi 8% u odnosu na isto razdoblje lani.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • September 27, 2020 at 8:39 PM
    • #4,606

Malo o optimi sa wall streeta

https://simplywall.st/stocks/hr/tele…sky-investment/

Happily for any shareholders, OT-Optima Telekom d.d actually produced more free cash flow than EBIT over the last three years. That sort of strong cash generation warms our hearts like a puppy in a bumblebee suit.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 27, 2020 at 9:58 PM
    • #4,607
    Quote from notion
    Quote from Jubito

Nadalje, kratkorocne obveze su smanjene sa 448.658.000 (31.12.2019.) na 235.175.000 (30.06.2020.) sto je smanjenje za 213.483.000. Da, istodobno su povecane dugorocne obveze s 232.117.000 na 400.930.000 sto je povecanje za168.813.000. To pokazuje da su ukupne obveze smanjene za 44.670.000. Tako da ne stoji teza koja se ovdje bila provlacila da su ukupne obveze uvecane.

Optima ima najveci pad broja korisnika u segmentu nepokretne javne govorne usluge. Nadjite mi nekoga teleoperatera kod kojeg to nije tako. Pa tko jos danas koristi fiksni telefon.

Zaboravili ste napomenuti da Optima ima znacajan porast IPTV korisnika.

Svi su se sada uzjogunili jer Optima nije prodana u roku od 3 mjeseca. Pa u tome razdoblju ne mozete prodati niti kucu,

Display More

Ne mozes bas tako donit zakljucka sta se dogadjalo s obvezama ako gledas tako usko uzimajuci ukupne obveze u dva kvartala to je ipak malo kompleksije i potrebno je usporedjivat kvartal do kvartala da bi se vidio ukupni trend i sta se dogadja, primjer 12.2019 imali su 44 mil novaca na racunu da bi mogli podmirit obveze koje su dolazile pocetkom 2020, a taj novac se povecao povecanjem duga prvenstveno HT-ovog posudjivanja u predhodnim kvartalima zato u tom drugom kvartalu 2020 imaju samo 3 mil novaca na racunu ili ako cemo po tvome ako uzmemo 12.2018 stanje tih obveza onda su one iznosile 631mil po tome i tvom nacinu usporedjivanja nista se nije prominilo, za neku bolju analizu potrebnije je ipak malo bolje usporedjivanja pojedinih podataka, a ne tako pojednostavljeno.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • September 28, 2020 at 4:41 PM
    • #4,608

zanimljivo je da postoji i vanjski interes za dionicu, kao sto je zanimljivo da kazu i da netko " cijedi " optimu prevelikim kamatama za dug

ono sto je zanimljivo je sto misle da je cijena dionice niska unatoc dugu, kao sto misle da optima zahtjeva svijezi cash kao sto su sretni i zbog velikog cash flow, a sto znaci da je optima u stanju prodati svoje usluge i proizvod, unatoc svim nedacama

procitajte sto govore o optimi, a to je na tragu onoga sto je naim spominjao

dug ukupni optime procjenjuju na 538 milja kuna

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,014
    • September 28, 2020 at 8:50 PM
    • #4,609
    Quote from renchi

zanimljivo je da postoji i vanjski interes za dionicu, kao sto je zanimljivo da kazu i da netko " cijedi " optimu prevelikim kamatama za dug

ono sto je zanimljivo je sto misle da je cijena dionice niska unatoc dugu, kao sto misle da optima zahtjeva svijezi cash kao sto su sretni i zbog velikog cash flow, a sto znaci da je optima u stanju prodati svoje usluge i proizvod, unatoc svim nedacama

procitajte sto govore o optimi, a to je na tragu onoga sto je naim spominjao

dug ukupni optime procjenjuju na 538 milja kuna

a najzanimljivije od toga bilo bi znati koji su zapravo planovi toga koji je cijedi.....želi li ju uopče prodati u "voznom stanju" (ako ozbiljni kupci i postoje trenutno) ili u stanju karambola kroz protek još dodatnog vremena da ju tada nitko neće ni htjeti, bar ne za novce koje priželjkuju ostali dioničari.......ili uz sve to kupuje i vrijeme na tržištu dokle god može.......

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • September 28, 2020 at 11:31 PM
    • #4,610

hugh ovdje se ne pita samo HT nego se pita i pravi vlasnik firme, a taj se zove ZABA.

Pita se i Hrvatska kao vlasnika HPB tj H1.

ZABA je HT masno platila upravljanje Optimom i sigurno nece dozvoliti propast Optime.

Ono sto je jako upadljivo to je da se jos nije angazirala investicijska banka. Zasto ?

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • September 29, 2020 at 7:38 AM
    • #4,611
    Quote from renchi

hugh ovdje se ne pita samo HT nego se pita i pravi vlasnik firme, a taj se zove ZABA.

Pita se i Hrvatska kao vlasnika HPB tj H1.

ZABA je HT masno platila upravljanje Optimom i sigurno nece dozvoliti propast Optime.

Ono sto je jako upadljivo to je da se jos nije angazirala investicijska banka. Zasto ?

Možda zato što su se zainteresirane strane dogovorile, no čeka se administrativni rasplet?

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • September 29, 2020 at 10:54 AM
    • #4,612

Kao da je set up na Opte za pad cijene ??

Uhvatili ste se očekivanja izvješća lošijeg od prethodnih, kao da smo ovdje zbog dividende :S

Nemam više srca trubiti da je ovo jedini papir iz kojeg ćemo svi moći izaći, bez obzira na uvjete na tržištu, jednom :S

I da sigurno neće biti 4,50. Ako je HT svejedno, Zabi nije. To je banka. Oni ne poklanjaju.

U uvjetima male likvidnosti na cijelom tržištu i i nedostatku bilo kakvih novih informacija očekujem da će se cijena zadržavati na ovim razinama do bilo koje vijesti

Ako je tržište loše protumači, a tržišta su iracionalna, padobran

Na dobru vijest, recimo da je Zakon o elektroničkim medijima izmijenjen na način da nema nikakve zapreke da UG kupi Optimu, što mislite... kolika će onda biti cijena?

Ovdje smo svi ispali dugih ušiju. I oni koji nisu nikada kupili, i oni koji su kupili, a nisu prodali na 9 kn, oni koji nisu kupili na ponovljenih 3,82, oni koji nisu kupili više... svi smo dugih ušiju !!!!!!!!!!! :S

A sada pitam bez skrivenih namjera ljude koji se razumiju u telekomunikacije, ima i takvih na forumu, što će UG grupi samo Tele 2 ? Koliko pratim oni se ponajmanje bave mobilnom telefonijom. Drugdje pružaju kompletnu uslugu.. mobilna, fiksna mreža, internet, pay tV

Kako se damo demoralizirati.............

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • September 29, 2020 at 11:34 AM
    • #4,613

Prenosim post kolege:

Iz ove perspektive koju ja opisujem se još nije gledalo, komentiralo!?

Čitam nedavno kako je UG, 2018 prodala kompaniju i operacije u HR, pod imenom Total TV. Pretpostavljam da ju je ionako "prodala" "parkirala" nekome tko će je vratiti uskoro kada legislatura to omogući. V-Investment Holdings B.V. Ili slična "ghost/duh" investment kompanija je pretpostavljam fond za koji je i mjenjan natječaj, kada je rečeno da investitor/kupac, ne mora nužno imati iskustvo u Telekom businessu. Total TV u Sloveniji, Bih, Srbiji, Sj. . Makedoniji su zadržana pod okriljem UG.

Uglavnom samo je HR operacija maknuta, mislim privremeno, kako bi se mogla kupiti Nova TV.

E sad, ja si vrzmam glavom čemu bi UG kupovao Optimu koja je teleperater i distributer IPTV kada je istog imao/ima. OK, možda zbog optičke mreže? Fiksne telekomunikacijske usluge su ionako nesto što uskoro neće ni postojati!?

1.Ipak su zadržali, parkirali Total TV, zašto?

2. Mjenjan je i natječaj kako bi neki fond mogao nastupiti/ponuditi

Ovo pod 1. i 2. Je u kontradikciji.... osim....

Ako UG želi Optimu ali ne baš po 10-15 kn + dug (cca 150mil) koliko žele ZABA i DT, pa ako ne prodje, i dalje im ostaje Total TV, čim se promjeni zakon.

Taj proizvod će nuditi pod markom Telemach Hrvatska (Tele2, Total TV)

Postaju konvergentni operater, Internet, IPTV, mobilni!

Mislim da UG gura stratešku igru na više frontova, ali ono što me najviše zabrinjava je to što je vrlo vjerovatno ponudio malo (oko 4/5 kn/dionica + dug) jer mu toliko vrijedi optika, sve ostalo ionako ima.

Sada, dali će DT to prihvatiti, ovisi o A1 koji će se pitati šta i koliko?

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 29, 2020 at 12:46 PM
    • #4,614
    Quote from Laudator

Prenosim post kolege:

Čitam nedavno kako je UG, 2018 prodala kompaniju i operacije u HR, pod imenom Total TV. Pretpostavljam da ju je ionako "prodala" "parkirala" nekome tko će je vratiti uskoro kada legislatura to omogući. V-Investment Holdings B.V. Ili slična "ghost/duh" investment kompanija je pretpostavljam fond za koji je i mjenjan natječaj, kada je rečeno da investitor/kupac, ne mora nužno imati iskustvo u Telekom businessu. Total TV u Sloveniji, Bih, Srbiji, Sj. . Makedoniji su zadržana pod okriljem UG.

Uglavnom samo je HR operacija maknuta, mislim privremeno, kako bi se mogla kupiti Nova TV.

E sad, ja si vrzmam glavom čemu bi UG kupovao Optimu koja je teleperater i distributer IPTV kada je istog imao/ima. OK, možda zbog optičke mreže? Fiksne telekomunikacijske usluge su ionako nesto što uskoro neće ni postojati!?

Ako UG želi Optimu ali ne baš po 10-15 kn + dug (cca 150mil) koliko žele ZABA i DT, pa ako ne prodje, i dalje im ostaje Total TV, čim se promjeni zakon.

Mislim da UG gura stratešku igru na više frontova, ali ono što me najviše zabrinjava je to što je vrlo vjerovatno ponudio malo (oko 4/5 kn/dionica + dug) jer mu toliko vrijedi optika, sve ostalo ionako ima.

Display More

Ukratko - kolega pise gluposti...

Fiksna mreza ce postojati jos desetljecima jer takvu stabilnost i latencije neces postici nikakvim mobilnim 5G, 6G, 7G ili 8G mrezama... Uvijek ce biti backbone za bilokoju mobilnu ili kakvu god zamislis mrezu... Sa druge strane, 5G je mreza koja se tek gradi i koja ce se graditi barem 10ak godina prije nego bude u stanju poceti preuzimati rezidencijalne korisnike... Sve wireless mreze su previse ovisne o atmosferilijama i o krutim gradjevinama i tu razgovora nema, zalim...

Ovo sa TotalTV cu samo kratko komentirati - koji ce UG-u djavo PayTV provider bez korisnika? Znas koliko kosta akvizicija i kolko traje 200.000 korisnika i par tisuca poslovnih korisnika na fiksnoj mrezi? Razmisli o ovom pitanju...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • September 29, 2020 at 3:13 PM
    • #4,615
    Quote from Laudator

Prenosim post kolege:

Display More

Ponavjam vlasnik OPTIME je ZABA. Nje HT, još manje A1. Vlasnik OPTIME je ZABA.

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • September 29, 2020 at 3:25 PM
    • #4,616

Zaba je najveci pojedinacni dionicar, nije vlasnik

• naim
    Guest
    • September 29, 2020 at 3:44 PM
    • #4,617

Zaba je jedini dionicar koji samostalno drži kontrolni paket.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • September 29, 2020 at 9:50 PM
    • #4,618
    Quote from naim

Zaba je jedini dionicar koji samostalno drži kontrolni paket.

Ako netko zna kako upravljati velikim dugom koji uredno vraca firma s velikim kapitalom i s velikim cash flow znaju bankari. Smisao postojanja :)

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • September 29, 2020 at 10:39 PM
    • #4,619

https://www.poslovni.hr/trzista/rivals…-optimi-4252901

Potres, covid i valjda žabe koje s neba padaju utječu na Hakom.

Kakav je ovo članak, renomirani autor ili naručen članak kakve smo imali prilike čitati ?

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 29, 2020 at 10:47 PM
    • #4,620
    Quote from zlocesti

https://www.poslovni.hr/trzista/rivalstvo-nikad-zesce-buducnost-ce-krojiti-rasplet-price-%e2%80%a8o-optimi-4252901

Potres, covid i valjda žabe koje s neba padaju utječu na Hakom.

Kakav je ovo članak, renomirani autor ili naručen članak kakve smo imali prilike čitati ?

Malo su omasili fudbal...

'Platformu telekom tržišta nose tri stupa; segment fiksne telefonije, tržište širokopojasnog pristupa internetu te IP TV, no samo posljednja dva nose pozitivan predznak.'

Uporno zaboravljaju cetvrti - mobilni stup... Svi danasnji telekomi teze konvergenciji usluga i svi teze tome da imaju 4 tipa usluga - mobilni (telefonija + internet), fiksnu telefoniju, sirokopojansni internet i IPTV...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 1:58 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. calypso

June 6, 2025 at 1:58 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 5, 2025 at 11:54 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. Blister

June 5, 2025 at 11:54 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 476

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      476
      Pregleda
      208k
      476
    3. Dado

June 5, 2025 at 9:45 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

calypso June 6, 2025 at 1:58 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

Blister June 5, 2025 at 11:54 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE