Ebitda nije jednako operativna dobit + amort
Kako ne, ako je EBIT operativna dobit?
Ebitda nije jednako operativna dobit + amort
Kako ne, ako je EBIT operativna dobit?
slažem se kol. naim i uopće ne špekuliram sa nekom budućom vrijednošću u konačnici ali samo postavljam pitanje svrhovitosti preračunavanja ukupne transakcije u iznos po dionici...kakvog to smisla ima
Pa nije da će oni odvojeno platiti dug a odvojeno za equity.. oni plaćaju 40mil. € za trećinu fime i preuzimaju postojeću imovinu i obveze (taj dug) kao i negativni equity kod Fortheneta..
Nije isto dal se preuzima firma sa 100 jedinica duga ili 1.000, zato se i koristi EV/EBITDA jer uzima trž.kapitalizaciju i neto dug u odnosu na operativnu dobit+amort.
o majketimile, kojim jezikom ja govoroim...pa upravo to što ti konstatiraš i ja govorim i postavljam pitanje zašto se onda sve to tu na forumima preračunava u iznos ili ebitd po po dionici kada je to jedan totalno irelevantan preračun koji ničemu niti nikomu ne služi osim što i stvara percepciju i privid po forumima da se u nekoj eventualnoj prodaji i preuzimanju može kapitalizirati xx puta ebitda po dionici zato jer je ukupna vrijednost transakcije po dionici kod akvizicije neke tamo xy tvrtke iznosila cca toliko...
također kolega, osim ovoga što si naveo, ulaze u obvezu za preuzimanje koja bi ih sa premijom od cca 20% mogla koštati još 50M eur. i to je ono što bi bilo korisno komparirati
Pa nije da će oni odvojeno platiti dug a odvojeno za equity.. oni plaćaju 40mil. € za trećinu fime i preuzimaju postojeću imovinu i obveze (taj dug) kao i negativni equity kod Fortheneta..
Nije isto dal se preuzima firma sa 100 jedinica duga ili 1.000, zato se i koristi EV/EBITDA jer uzima trž.kapitalizaciju i neto dug u odnosu na operativnu dobit+amort.
o majketimile, kojim jezikom ja govoroim...pa upravo to što ti konstatiraš i ja govorim i postavljam pitanje zašto se onda sve to tu na forumima preračunava u iznos ili ebitd po po dionici kada je to jedan totalno irelevantan preračun koji ničemu niti nikomu ne služi osim što i stvara percepciju i privid po forumima da se u nekoj eventualnoj prodaji i preuzimanju može kapitalizirati xx puta ebitda po dionici zato jer je ukupna vrijednost transakcije po dionici kod akvizicije neke tamo xy tvrtke iznosila cca toliko...
također kolega, osim ovoga što si naveo, ulaze u obvezu za preuzimanje koja bi ih sa premijom od cca 20% mogla koštati još 50M eur. i to je ono što bi bilo korisno komparirati
No hard feelings.. očito se nismo razumjeli, odnosno ja sam krivo skužio post..
A ovo drugo je zanimljivo, znači pretpostavljaju još premiju 20% na ostatak dionica
Evo i susjedi su čuli trač, vjerojatno prepisuju, al nema veze..
https://www.poslovni.hr/regija/united-…-amazon-4247011
United Group navodno je kadidat i za kupovinu hrvatskog Optima telekoma, koji je u postupku prodaje, piše Indikator.ba. Usto su početkom godine preuzeli Tele2 u Hrvatskoj.
Pišete gluposti, da je UG htio kupiti optimu onda bi dao pravovaljanu ponudu, nebi propao natječaj.
No krasno, to je štand na tržnici , pa ide viđeno kupljeno.
Niti mi znamo da je htio, niti Vi da nije....
Jedino što znamo je da nije stigla obvezujuća ponuda.
Al' to nije štand na tržnici. Ipak.
Pišete gluposti, da je UG htio kupiti optimu onda bi dao pravovaljanu ponudu, nebi propao natječaj.
Molim Vas kolega, objasnite Vi nama kako to natječaj ide, pa da više ne pišemo gluposti.
Hvala.
kolega, špekuliraš, nemamo niti jednu jedinu relevantnu informaciju o tijeku postupka prodaje pa tako niti o UG
tekođer, akvizicija neke tvrtke nije nimalo jednostavan proces a pogotovo opte koja je, u stvari dioničari opte, samom odredbom regulatora o privremenoj koncetracijji stavljena u vrlo nezavidnu poziciju jer sasvim drugačiji odnosi vrijede u različitim uvijetima...drugačija se pozicija zauzima i druga pravila igre vrijede kada netko nešto "mora" ...ako je ug zainteresiran za opte, eventualno slabijom ponudom i čvršćim nastupom u početku postupka ništa ne gubi, ako postoji obostran interes i ht i ug, on se može realizirati sada u drugom krugu ili bilo kada naknadno a ako ht ne želi prodati, onda ga ježi, onda do prodaje neće niti doći
Doci će, doći. Jer HT igra dok igra, u produžecima će odlucivati netko drugi o sudbini i cijeni Optime.
otvoreno na Ibleru u Zgu
i odmah dionica gore a kolega, to nista ne znaci.. lijepo da otvaraju poslovnice na frekventnim lokacijama ali ono
Pocelo se grabiti izgleda da negdje ima neka nova informacija?
Grabi se ispod radara već danima.
Ajmo preko 5, kasnije ćmo lako
Ne zamjerite. Cinio se kao dobar trenutak. Nemam nikakve nove informacije.
po bidu ili asku ?
kiper na 5
po bidu ili asku ?
Ask-u.
Grabi se ispod radara već danima.
Nisam vjerovao koliko je OPTE moćna!? Ode sve dolje kao pokošeno kad je uzletjela OPTE, kupuje se kao da nema sutra...
razlog sigurno nitko ne zna osim onih koji su "kašu zakuhali"!!