više vrijedi ovih par postova Lokija007 nego zadnjih 100 stranica naših palamudjenja ovdje ....
Slažem se s tobom 100%.
loki07 ima najbolji post 2021. godine što se mene tiče.
više vrijedi ovih par postova Lokija007 nego zadnjih 100 stranica naših palamudjenja ovdje ....
Slažem se s tobom 100%.
loki07 ima najbolji post 2021. godine što se mene tiče.
Sve to ima neku vrijednost, ne kažem da je infrastruktura potpuno bezvrijedna - ali kao što kažem - sve je to onaj dio desno od zareza. Eventualno jedna jedinica lijevo tj. možda oko kune po dionici pa još nešto malo...
Kapitalna ulaganja Optime po godinama:
Samo 2020-21 su uložili 1,5 kn po dionici, a sve skupa ne vrijedi ni 1 kn?
Zašto povećavaju kapitalna ulaganja kada to ne vrijedi uloženog novca?
Po odluci AZTN kapitalna ulaganja i broj korisnika smiju padati cca 10% godišnje.
Zašto UG govori isključivo o svojoj optici, a ne unajmljenoj HT-a kada je jeftino?
Što je korona promijenila kada je telekom biznis u pitanju?
Da li se zbog nje usporio proces? Nije, Ht bi to ionako rastegnuo.
Da li se očekuje pad vrijednosti telekom biznisa u budućnosti? Ne, naprotiv.
Da li je zbog korone postati novi operater u HR isto kao i otvoriti kiosk ili pekaru? Nije, isto je kao i prije.
Da li se zbog korone više ne isplaćuju premije kod preuzimanja? Isplaćuju se.
Da li ima teoretskih šansi da se uskoro neće pisati kako Optima ne vrijedi niti Kunu po dionici?
Nema.
Display MoreSve to ima neku vrijednost, ne kažem da je infrastruktura potpuno bezvrijedna - ali kao što kažem - sve je to onaj dio desno od zareza. Eventualno jedna jedinica lijevo tj. možda oko kune po dionici pa još nešto malo...
Kapitalna ulaganja Optime po godinama:
2014 59 mil str.15
2015 48 mil str.18
2016 50 mil str.19
2017 59 mil str.24
2018 85 mil str. 20
2019 89 mil str.19
2020 86 mil str.22
Q1 2021 22 mil str.20
Samo 2020-21 su uložili 1,5 kn po dionici, a sve skupa ne vrijedi ni 1 kn?
Zašto povećavaju kapitalna ulaganja kada to ne vrijedi uloženog novca?
Po odluci AZTN kapitalna ulaganja i broj korisnika smiju padati cca 10% godišnje.
Zašto UG govori isključivo o svojoj optici, a ne unajmljenoj HT-a kada je jeftino?
Što je korona promijenila kada je telekom biznis u pitanju?
Da li se zbog nje usporio proces? Nije, Ht bi to ionako rastegnuo.
Da li se očekuje pad vrijednosti telekom biznisa u budućnosti? Ne, naprotiv.
Da li je zbog korone postati novi operater u HR isto kao i otvoriti kiosk ili pekaru? Nije, isto je kao i prije.
Da li se zbog korone više ne isplaćuju premije kod preuzimanja? Isplaćuju se.
Da li ima teoretskih šansi da se uskoro neće pisati kako Optima ne vrijedi niti Kunu po dionici?
Nema.
E ovo si lijepo izvukao. Tu se lijepo vidi da je negdje onaj minimum ulaganja koji sam spominjao da bi OPTE uopće mogla opstati negdje oko 50 milijuna kuna godišnje. To su kreiranja optičkih privoda prema poslovnim korisnicima, terminalna oprema, routeri itd.
Pogledajmo razradu na primjeru 2020
Ulaganja u optičku mrežu su uključena pod ovaj dio "Jezgra mreže".
Ostalo ti piše u opisu uz tu tablicu.
I ovdje vidimo zašto se povećao iznos ulaganja u zadnjih par godina. A što je to ta "kapitalizacija sadržaja" i koliko donosi trajne vrijednosti koju će potencijalni kupac biti spreman platiti - to je na svakom pojedinačnom dioničaru da procijeni.
I BTW, rekao sam da je doprinos optičke infrastrukture ukupnoj vrijednosti OPTE možda oko 1 kn/dionici. I to je vrlo odokativna procjena.
Jasno sam naveo da smatram da su primani nosioc vrijednosti OPTE (i cijene po kojoj će jednog dana biti biti kupljenja) - korisnici. Oni koji plaćaju račune.
__
Display MoreDisplay MoreDa je DTK pun je legenda od prije 10-15 godina.
Nove tehnologije - mikrocijevi, upuhivanja i sl. - sve tehnologije koje je i regulirao HAKOM (to je jedno od rijetkih područja gdje HAKOM relativno dobro funkcionira) upravo zato da se poveća kapacitet DTK. Pa zato se i može graditi FTTH i to u najgušće naseljenim dijelovima. U nekim dijelovima Zagreba imaš po 5 nezavisnih brzih infrastruktura (HT, A1 (HFC), ex-Amis, ex-Metronet tj. ex-Vodatel, Terrakom) na istim kvartovima.
Procesi i procedure su jasne, čak i procedure sa gradovima, bez obzira na dvojbena vlasništva nad DTK to nigdje nije blokada za novo provlačenje. Naknade za korištenje se uredno plaćaju i nisu prevelike. To kreira i solidan interes i za postavljanje novog DTK (ne kablova) jer tko god nešto i prokopa i napravi DTK može računati na pristojne naknade od operatora koji će unutra postaviti kablove.
Isto tako neosvijetljene optike ima puno - puno firmi za postavljanje optika su se registrirali i kao infrastrukturni operatori pa kad provlače za nekoga, po istoj trasi provuku i svoj kabel kojeg onda nude na tržišu - ili kao dark fiber ili čak prodaju kompletnu trasu. To svima i paše jer minimum je 48 nitni kabel ili za mikrocijevi 12 nitni, a realno u tom trenutku ti treba jedna ili dvije niti.
Isto tako aktivne tehnologije na optici napreduju - propusnost jedne optičke niti je povećana višestruko u odnosu na prije 15 godina. To je jako važno za 5G i formiranje Metro mreža za spajanje 5G stanica.
Drugi problem su instalacije u zgradama tj. haustori. Tu ima dosta problema iako ima i haustora po ZG gdje ima po 4 nezavisne instalacije. No tog dijela infrastrukture OPTE ima gotovo nula.
___
Kolega zamolio bih info gdje se to preklapaju optičke mreže od Optime i Telemacha?
Teško je to točno znati. Ali većina magistrala po ZG (tipa duž Vukovarske, Savske, Ilice, avenije dubrovnik itd...) - vjerojatno i dosta privoda prema poslovnim zgradama.
Ono kaj stvarno vjerujete da telekom (Tele2) koji posluje u HR 15 godina ima 0 km optičke mreže ?
A jedan Terrakom ima 500, magić telekom 300 itd...
I opet - razlikujte optičku mrežu i FTTH pristupnu mrežu. FTTH je samo dio ukupne optičke mreže.
Ono što se objavljuje na:
https://www.hakom.hr/hr/objava-namjere-gradnje/136
su samo FTTH pristupne mreže.
Kad netko npr. radi privod u neku poslovnu zgradu ili potegne magistralu duž Vukovarske - to se nigdje ne objavljuje. Mislim, za to se moraju dobit dozvole i sl, ali popis takvih radova nema na Internetu (bar koliko ja znam)
Ono što je Telemach najavio:
https://www.poslovni.hr/sci-tech/prist…anstava-4286350
Je gradnja svoje FTTH mreže koje uredno objavljuje:
https://telemach.hr/podrska/opci-d…namjere-gradnje
Da bi nudio svoje usluge:
https://telemach.hr/opticki-internet
E i da sad ne velite da samo pljujem po OPTE - uzeti OPTE korisnike koji su sad na LLU i Bitstream-u preko HT infrastrukture i prebaciti ih na svoju vlastitu FTTH optičku mrežu je vrlo unosan posao. Marža po korisniku za takav telekom bi bila i dvostruko veća od one koju trenutno ima OPTE (a ni OPTE marža nije mala)
Pitanje je samo gdje OPTE ima svoje korisnike.
I naravno pitanje cijene - tj. tereta koju ti korisnici donose sa sobom u obliku OPTE dugova.
___
Display MoreKolega zamolio bih info gdje se to preklapaju optičke mreže od Optime i Telemacha?
Teško je to točno znati. Ali većina magistrala po ZG (tipa duž Vukovarske, Savske, Ilice, avenije dubrovnik itd...) - vjerojatno i dosta privoda prema poslovnim zgradama.
Ono kaj stvarno vjerujete da telekom (Tele2) koji posluje u HR 15 godina ima 0 km optičke mreže ?
I opet - razlikujte optičku mrežu i FTTH pristupnu mrežu. FTTH je samo dio ukupne optičke mreže.
Kad netko npr. radi privod u neku poslovnu zgradu ili potegne magistralu duž Vukovarske - to se nigdje ne objavljuje. Mislim, za to se moraju dobit dozvole i sl, ali popis takvih radova nema na Internetu (bar koliko ja znam)
E i da sad ne velite da samo pljujem po OPTE - uzeti OPTE korisnike koji su sad na LLU i Bitstream-u preko HT infrastrukture i prebaciti ih na svoju vlastitu FTTH optičku mrežu je vrlo unosan posao. Marža po korisniku za takav telekom bi bila i dvostruko veća od one koju trenutno ima OPTE (a ni OPTE marža nije mala)
I naravno pitanje cijene - tj. tereta koju ti korisnici donose sa sobom u obliku OPTE dugova.
___
Tele2 se nije bavio fiksnim djelom već samo mobilnim, a sve bazne stanice je napajao preko unajmljenih kapaciteta(HT A1 i OT)
Obzirom da uskoro kreće 5G i potreban je veći kapacitet njima kronično treba vlastita optika da ne plaćaju najam drugima, a za tako kratak period OT im je idealna transakcija gdje sa jednim udarcem ubiju dvije muhe.
Jednostavno OT ima sve ono sto njima fali i to je sva mudrost😀
Display MoreTeško je to točno znati. Ali većina magistrala po ZG (tipa duž Vukovarske, Savske, Ilice, avenije dubrovnik itd...) - vjerojatno i dosta privoda prema poslovnim zgradama.
___
I šta ti kažeš, kad se sve što si do sada naveo uzme u obzir, a naveo si poprilično parametara, koliko bi prema tvojem mišljenju vrijedila OPTE za novog vlasnika?
Koliko je Amis prije prodaje imao ukupno korisnika u HR i SLO odnosno RGU?
Ako znaš po vrstama usluga…. Fiksna, Internet, IPTv
Radim. A kako sam po drugim skupštinama, ionako ništa pametno...
Mislim da je predstojeća GS izuzetno važan događaj za daljnji proces prodaje, a možda bi se nešto neformalno moglo čuti i o prodaji.
Mijenjaju se odredbe Statuta društva vezane za Upravu i imenuju se novi članovi NO.
Lako moguće da će Optima dobiti novu Upravu.
Malo sam si dao truda pa evo sastava predloženog NO:
Igor Tepšić - direktor direkcije pravnih poslova Zagrebačke banke
Ante Križan – direktor računovodstva i regulatornog izvještavanja Zagrebačke banke
Luka Tomašković - direktor Prodajne mreže Zagrebačke banke
Zlatko Hrbud - direktor Informatike Zagrebačke banke
Igor Lukša - direktor centra za poduzetničko bankarstvo Zagrebačke banke
Tatjana Sučić – direktorica interne revizije Zagrebačke banke
Temeljem ono malo znanja o trgovačkom pravu, HT i ZABA prvo trebaju regulirati nove međusobne odnose (vezane za upravljačka prava i ovlast ZABA-e da proda sve HT-ove dionice) u skladu sa Rješenjem AZTN, a obzirom na otezanje HT-a ne sumnjam da će i to potrajati neko vrijeme, pogotovo što se bliži sezona godišnjih odmora. Tek nakon toga ZABA može nastaviti proces prodaje i bilo što ugovoriti sa eventualnim kupcem. Ispravite me ako griješim.
Po meni, to će se otegnuti najranije do jeseni.
Ne znamo.
To je jedina istina.
Može biti ovako, i onako... uglavnom sa priličnom sigurnošću možemo predmnijevati frišku figu 10.07
Što ne znači da neće 10.08
Može biti ovako, i onako...
Ne može biti ovako i onako, to su pravne formalnosti koje moraju biti ispunjene i pravno regulirane.
Ne mogu ja prodavati i zaključiti ugovor sa kupcem za tvoj dio zajedničke nekretnine, niti ti za moj dio, osim ako me ti ne opunomoćiš da u tvoje ime prodam i tvoj dio i zaključim ugovor sa tabularnom izjavom ili obratno.
Pa ne prodaje se luftmadrac preko Njuškala.
loki
svaka čast na trudu i konkretnim i konstruktivnim postovima!! tvojih nekoliko vrijedi više nego 400 stranica lamentiranja na ovom topicu! samo nam reci gdje si bio prije i što si čekao toliko dugo da se oglasiš ovdje!!?? gače bi nam svima bile puno više i bliže pojasu nego što li su danas!!!
A možda je Lokica baš čekao ovakav trenutak?
nema veze da li je čekao! zapamtio sam ga sa onog foruma.... nije pisao često, ali ono što je pisao, je MENI itekako imalo smisla! i najčešće je bio u pravu!
Može li se reći da svaki korisnik vrijedi 5000 kn ?
Recimo da je 150 000 korisnika. Pošto netko ima samo internet netko samo tel netko 2u1 netko 3u1 ?
A netko DATA zakupljen link ..
Napokon malo osvjezenja i postovi vrijedni citanja, thx loki07
...
Temeljem ono malo znanja o trgovačkom pravu, HT i ZABA prvo trebaju regulirati nove međusobne odnose (vezane za upravljačka prava i ovlast ZABA-e da proda sve HT-ove dionice) u skladu sa Rješenjem AZTN, a obzirom na otezanje HT-a ne sumnjam da će i to potrajati neko vrijeme, pogotovo što se bliži sezona godišnjih odmora. Tek nakon toga ZABA može nastaviti proces prodaje i bilo što ugovoriti sa eventualnim kupcem. Ispravite me ako griješim.
Ne nastavlja Zaba postupak prodaje nego odabrana investicijska banka.
Ajd da pokušam skupno odgovorit što sam popamtio...
Ja se ne osudim procjenjivati vrijednost OPTE. Kao i uvijek firma vrijedi onoliko koliko je netko spreman platit za nju.
Previše sam bio u tom biznisu i previše znam da bi se osudio sad raditi od stotina parametara neku sintezu i sve to svesti na jednu brojku po dionici.
I to čak i da recimo radim due dilligence za nekoga i da su mi poznati svi podaci.
Jer, svi vi imatelji dionica, imajte na umu da ono što znate iz FI je možda jedva 5% onoga što bi trebali znati da bi uopće mogli početi procjenjivati vrijednost firme.
I to je ono što mene jako nervira - ta opća netransparentnost i postupka i podataka za jednu dionicu koja kotira na službenom tržištu.
Puno je tu faktora koji su vama (i meni) potpuno nepoznati, a predstavljaju ključne podatke - primjerice - puno je optike, ali pitanje je gdje je, puno je korisnika, ali pitanje je kakvi su i gdje su, kolike su marže na njima, koliki ARPU-i.
(apropo pitanja o Amis RGU - to ti je nevažno, Slo korisnici su potpuno druga priča (puno veći ARPU, drugačije marže), a HR dio je išao u paketu - čak nikad nije ni definirano koliki odnos cijene je išao na jedno i drugo).
A imajte na umu da će svi ti podaci biti u potpunosti poznati kupcu u due dilligence-u. Tu je ta netransparentnost koja me nervira - pa niste vi kao mali dioničari toliko manje vrijedni od njega.
A netransprentnost samog postupka prodaje da niti ne komentiram.
I ono što je moje iskustvo u M&A u našem telekom sektoru je - sve se na kraju svodi na "politiku" tj. na faktore koji nisu direktno povezani sa poslovanjem firme. Iskon kupljen po direktivi Ivane Šoljan u upravi HT-a, BNet akvizicija se temeljila na odnosima Bewaga i Telekom Austrije, za Amis su primarni driver bili odnosi u Slo, dok je HR dio ostao neželjeno dijete ubačeno A1 u krilo, H1 je "politički" spojen sa OPTE, one sitne A1 akvizicije (Total TV i slično) su bile smijurija, a za Metronet bolje da ne pričam
I toga bi trebali svi biti svjesni. Možda je najbolji savjet kontinuirano praćenje što se dešava.
Već sam na drugom forumu pisao kako je iz kretanja cijene OPTE bilo očito da je Tele2 deal procurio barem mjesec dana prije. Cijena OPTE se digla sa dna prvi puta mislim nekih mjesec dana prije objave, a i imala je još jedan jači skok nekih tjedan dana prije.
Kad se akvizicija dogovori otprilike 90% cijene će se praktički znati možda i prije due-dilligencea, a oko tih zadnjih 10% će se natezati mjesec-dva i više dana. U tom periodu će vjerojatno nešto iscuriti - negdje - i to će se (možda) vidjeti na prometima.
Inače ja sam radio u telekom sektoru, ali više ne radim, pa sve ovo pratim usput kad uhvatim vremena iz nekog interesa i nostalgije. Naravno imam i ja svoja neka ulaganja u dionice koja pogledam jednom-dvaput godišnje, ali kao svaki pravi Hrvat ulažem u firme i industrije o kojima nemam pojma
Osim HT-a, imam nešto HT-a.
Osobno, ja bi rado da UG kupi OPTE - ne zbog cijene već zbog razvoja HR telekom tržišta jer ovo što je trenutno je katastrofa.
S druge strane, neka intuicija mi kaže da bi UG mogao i dati nešto veću cijenu od A1. Neslužbeno znam da oni "bi kupili, ali ne bi puno platili" - no suprise there...
___
Display More...
Ne nastavlja Zaba postupak prodaje nego odabrana investicijska banka.
HT je prema Rješenju AZTN-a dužan ovlastiti Zabu ili neku drugu banku koja će prodati sve njihove dionice Optime.