1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 8, 2021 at 12:58 PM
    • #7,881

HT-u nije u interesu upropastiti Optimu, jer tih 300 000 - 400 000 ili koliko tisuća korisnika je skuplje poslije ponovno spojiti nego

posuditi i reprogramirati dug Optimi do konačne prodaje, te je HT-u ugled i PR pred korisnicima jako bitan, te će oni

odigrati po slovu zakona, ni više ni manje od toga, što se tiče prodaje Optime. Kada ZABA preuzme prodaju, firma će

se i prodati, jer je bilo neprirodno da HT prodaje telekom svojim konkurentima, koji time stječu značajan udio na tržištu.

Optima ne bi ulagala u proširenje svojih kapaciteta i mreže 60 ili 70 milijuna kuna prošle godine da misli propasti, dok HT njome upravlja,

toliko o tome.

Za konačnu cijenu Optime je bitan zakon o elektroničkim medijima koji UG grupa čeka kao zapeta puška, te će i postignuta cijena

donošenjem tog zakona biti puno veća, jer će biti nadmetanje UG-a i A1 pri kupnji. Nekad se treba i strpiti za dobru cijenu.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • June 8, 2021 at 12:58 PM
    • #7,882

Meni se čini da bi za sve bilo najbolje da ZABA preuzme kredit koji OPTE ima prema HT i da uzme prodaju u svoje ruke....očigledno je da će HT svim silama opstruirati prodaju OPTE UG-i(Telemach)....koja će po svemu sudeći nakon promjene zakona biti najvjerojatniji kupac s najboljom ponudom ....a HT bi to najradije prodao A1 jer s njima ionako ispod stola dogovaraju uvjete na tržištu....a ako im UG uđe na tržište to im pada u vodu....mislim da se iza kulisa vode opasna lobiranja jedne i druge strane u vezi novog ZEM-a.

• Kivi
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    362
    • June 8, 2021 at 1:01 PM
    • #7,883

apsolutno se ne sprdam sa tobom.. jel su i moji novci na stolu.. razumljivo je da nas sve zanima na koji način će to biti riješeno.. mislim da ne treba ići iz krajnosti u krajnost - ne znam koja bi bila poanta bankrota a da se ne nađe model refinanciranja.. svi sad pušemo na hladno kad vidimo šta se dešava na ovoj lop.. burzi.. di je pravna nesigurnost velika.. po meni nema šanse da ovaj dio priče neće biti upakiran u buduću prodaju

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • June 8, 2021 at 1:04 PM
    • #7,884
    Quote from Jubito
    Quote from Miron

Pa doći će i taj 10.07. crni vrag ga odnio skupa sa HT i ŽABOM.

Ja HT-ovcima vjerujem, pa ako su oni rekli, tj. napisali da nema ništa od prodaje do kraja godine, onda nema ništa do kraja godine.

Osim ako ne odluče prisilno naplatiti zajam koji dospijeva 30.06.2021., a i to je moguće.

Kod nas je sve što je abnoralno i pokvareno moguće, a sve što bi bilo normalno i pristojno je malo moguće ili nemoguće.

Ja im ne vjerujem jer oni gube s 10.7. pravo upravljanja Optimom i što je još važnije dolaze u obvezu ovlastiti Zabu ili neku drugu banke da proda sve njihove dionice Optime.

Tako je navedeno u rješenju AZTN-a.

Pa zar su konzultirali vidovitog Milana i on im je predvidio da Zaba ili neka druga banka neće do kraja godine prodati njihov udio?

Ugovor između HT-a i Zabe automatski se raskida 10.7. i Zaba može krenuti samostalno u prodaju svojih cca 38 posto dionica jer nema vise nikakve obveze prema HT-u.

A HT može za prodaju svog udjela ovlastiti neku drugu banku koja će i nadalje otezati s prodajom ali najdulje sve dok kupac Zabinog udjela ne objavi javnu ponudu za preuzimanje ostalim dioničarima jer tada prestaju svi razlozi i opravdanja za nemogućnost prodaje.

Game over.

Prisilna naplata dospjelog potraživanja nije isključena, ali vjerujem da postoji negdje neka banka koja bi bila voljna refinanacirati dug tik pred prodaju Optime.

Nakon osam godina urednog ispunjavanja obveza iz predstecajne nagodbe nije mi izgledna opcija tjeranja Optime u stečaj. Pojedinačno najveći dioničar Zaba prva to neće dozvoliti jer onda, kako se kaže, džabe su godinama krečili.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • June 8, 2021 at 1:06 PM
    • #7,885
    Quote from BudFox

HT-u nije u interesu upropastiti Optimu, jer tih 300 000 - 400 000 ili koliko tisuća korisnika je skuplje poslije ponovno spojiti nego

posuditi i reprogramirati dug Optimi do konačne prodaje, te je HT-u ugled i PR pred korisnicima jako bitan, te će oni

odigrati po slovu zakona, ni više ni manje od toga, što se tiče prodaje Optime. Kada ZABA preuzme prodaju, firma će

se i prodati, jer je bilo neprirodno da HT prodaje telekom svojim konkurentima, koji time stječu značajan udio na tržištu.

Optima ne bi ulagala u proširenje svojih kapaciteta i mreže 60 ili 70 milijuna kuna prošle godine da misli propasti, dok HT njome upravlja,

toliko o tome.

Display More

Ti znaš šta je interes HT-a, član si Uprave, posve si siguran u to što si napisao?

Kad bi Optima imala 300.000-400.000 korisnika za nju bi se tukli, ali za tvoju informaciju, Optima je pala na blizu 150.000 korisnika.

Šta bi tu bilo protuzakonito da odluče inzistirati na vraćanju zajma u ugovorenom roku?

OK, i ja mislim da je to malo vjerojatno, ali je ipak moguće.

A što se PR-a tiče, koji bi to bio loš PR da se pokažu kako mogu rasturit koga hoće i da su najjači na HR tržištu ?

Da Optima ode u stečaj, kome ide optika?

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 8, 2021 at 1:24 PM
    • #7,886
    Quote from Jubito
    Quote from BudFox

toliko o tome.

Display More

Ti znaš šta je interes HT-a, član si Uprave, posve si siguran u to što si napisao?

Kad bi Optima imala 300.000-400.000 korisnika za nju bi se tukli, ali za tvoju informaciju, Optima je pala na blizu 150.000 korisnika.

Šta bi tu bilo protuzakonito da odluče inzistirati na vraćanju zajma u ugovorenom roku?

A što se PR-a tiče, koji bi to bio loš PR da se pokažu kako mogu rasturit koga hoće i da su najjači na HR tržištu ?

Display More

Kolega, samo znam ponešto o tematici o kojoj pišem, bez crnjačenja i navlačenja.

Ono što nosi dodanu vrijednost je optika koju Optima ima uz korisnike, te je to

sigurno najviše zanimljivo Telemachu, koji pojačano ulazi u fiksnu mrežu, ponajviše

u Zagrebu, te Optima uz privatne korisnike ima i preko 16 000 poslovnih korisnika na

kojima je marža puno veća nego na privatnim korisnicima zbog kompleksnosti same

usluge. Sami broj korisnika nije ni toliko bitan kao marža koju ostvaruješ na tim korisnicima,

te će u Hrvatskoj kada se završi liberalizacija marža i cijene usluga dodatno rasti, jer više neće

biti prevelike konkurencije.

Što se tiče HT-a i PR-a nemam puno što za dodati, osim da im je imidž jako bitan, te na marketing

uz A1 troše gotovo najviše u Hrvatskoj, a Optima je kada ju je HT preuzeo, te kada su preuzeli H1 bila u

puno goroj situaciji i uspjeli su popeglati poslovanje i pripremiti firmu za prodaju i vraćanje duga

HT-u i vjerovnicima.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 8, 2021 at 1:47 PM
    • #7,887
    Quote from Jubito
    Quote from BudFox

toliko o tome.

Display More

Display More

Po stoti puta, broje se pojedinačne usluge, tzv. RGU - revenue generated units i takvih je sa 31.03. 2021. bilo:

Poslovni korisnici (Corporate):

JGU 16.130

IPTV 1.606

Internet 15.195

Data 2.970

Rezdinecijalni (retail):

JGU 142.726

IPTV 55.475

Internet 101.551

Znači Optima je imala koncem ožujka ove godine:

32.931 poslovnog korisnika (+2.970 korisnika Big data usluge) i 299.752 pojedinačnih usluga za rezidencijalne korisinike.

Ukupno: 332.683 RGU i 2.970 korisnika Big data usluge. Koliko je tzo personaliziranih korisnika, to ovisi o tome koliko prosječno rezidencijalne odnosno corporate korisnik koristi. Te podatke nemamo javno objavljene ni raščlanjene.

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • June 8, 2021 at 2:03 PM
    • #7,888

Flight a kako se sad to onda zbraja?

svaki korisnik vrijedi X eur?

i onda Xeur puta 332 683 ?

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 8, 2021 at 2:08 PM
    • #7,889

Ne znam koliko vrijedi svaki korisnik.

• pemar2
    Početnik
    Reakcija primljeno
    37
    • June 8, 2021 at 2:10 PM
    • #7,890
    Quote from Laudator
    Quote from forumas

Vidi se da je ipak zainteresiranih za kupnju sve više, na bidu iznad 4 kn ima 70.000 kom, a na asku do 5 kn upola manje 35.000 kom.

Tako da ako je prodavač stao s prodajom, može vrlo brzo doći do povrata na stare razine, a to je ipak primamljivih preko 50% rasta.

Prodavač danas liže rane. Sutra nastavak?

Lizat ce rane kada se Optima proda, samo je pitanje da li je jezik dovoljno dug da dosegne celo...gdje ce rane biti od udaranja u zid...

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 8, 2021 at 2:14 PM
    • #7,891

Kod prodaje telekoma je uvijek priča sa EBITDA-om i multiplikatoru EBITDA-e (10x, 12x itd),

te premiji na samo tržište, a naravno i dug ide u tu priču. Već se 100-tinjak puta

to ovdje računalo :). Pri due dilligence-u se također gleda i stanje i starost same

infrastrukture i opreme i zato je Optima toliko ulagala u modernizaciju mreže u zadnje

vrijeme, da pripremi mladu za udaju :)

• autor
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    190
    • June 8, 2021 at 2:34 PM
    • #7,892

A nes ti današnjeg prometa...nesto sitno preko 30k kn..primirilo se

• Lukasenko
    Student
    Reakcija primljeno
    171
    • June 8, 2021 at 2:52 PM
    • #7,893

Zadnja obavijest oko Optime je da od 11.7. Zaba preuzima NO i upravljanje Otpimom. Ima 38% vlasništva. Dok je upravljao HT ljudi su imali pozitivni sentiment a sada kad ZABA preuzima, očekuju stečaj. KK prodaje i nastane panika. U igri od sljedećeg mjeseca ostaju ZABA - Credit Suisse - kupac. Apsorbirali smo da je UG već surađivao s CS kod nekih drugih preuzimanja. Problem kredita koji dolazi 30.6. na naplatu. Hoće ZABA pustiti da joj investicija propadne ili će ga refinancirati u krajnjem slučaju. Puštam Vama na razmišljanje.

Prošle godine je ZABA imala veliki skandal s pranjem novaca, izvukli su se s minimalnom kaznom od 30 milijuna kuna i sjećom rukovodečeg kadra. Očekujete da će godinu kasnije raditi nešto slično na rubu nove kazne?

Prodaja se neće dogoditi 11.7. jer tek tada HT odlazi van a jasno je da su to blokirali do kraja. Svaka čast, može im se i nitko im ništa ne može. Takva smo država, korumpirani protektorat. Nakon tog datuma možemo očekivati da će ZABA prodati svoj udio vrlo brzo. A tada slijedi obveza javne ponude.

Tko je kupovao po 6 a sad prodao po 4,3 možda je spasio veći dio ulaganja ako ja krivo rezoniram.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 8, 2021 at 2:59 PM
    • #7,894
    Quote from autor

A nes ti današnjeg prometa...nesto sitno preko 30k kn..primirilo se

šteta, baš sam jutros razbacao mreže na više lokacija, ali izgleda ni prodavač ne želi sva jaja slupati u kajganu, biće tu još kuhanja, poširanja i za kraj jedno na oko za bolji vid

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 8, 2021 at 8:30 PM
    • #7,895

Ja ne vidim zasto bi zaba davala nekakav kredit optimi pa njima je najvise bilo bitno da naplati dugove nakon predstecajne sta je dogovor s ht-om i omogucio, a ne sad kad se naplatila da ponovno udje u taj odnos u kompaniju koja je realno predstecajna, a bez pomoci ht-a i stecajna. Zaba jedino moze dat kredit u sklopu aranzmana s kupcem i onda bi to bila druga prica ulaska u ovu pricu tj drugacije gledanja rizika kreditiranja optime, ali u postojecem modelu ne vidim zbog cega bi to radila i ulazila u taj rizik, na kraju iako ht izlazi iz upravljanja i dalje ima sta za reci s obzirom na dospjece svojih dugova bit ce zanimljivo viditi sta ce s tim poduzeti na koji nacin to produziti mozda to da neke dodatne odgovore sta ocekivati s obzirom da se jako malo o procesu moze saznati.

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • June 8, 2021 at 8:38 PM
    • #7,896
    Quote from StatusQuo

Ja ne vidim zasto bi zaba davala nekakav kredit optimi pa njima je najvise bilo bitno da naplati dugove nakon predstecajne sta je dogovor s ht-om i omogucio, a ne sad kad se naplatila da ponovno udje u taj odnos u kompaniju koja je realno predstecajna, a bez pomoci ht-a i stecajna. Zaba jedino moze dat kredit u sklopu aranzmana s kupcem i onda bi to bila druga prica ulaska u ovu pricu tj drugacije gledanja rizika kreditiranja optime, ali u postojecem modelu ne vidim zbog cega bi to radila i ulazila u taj rizik, na kraju iako ht izlazi iz upravljanja i dalje ima sta za reci s obzirom na dospjece svojih dugova bit ce zanimljivo viditi sta ce s tim poduzeti na koji nacin to produziti mozda to da neke dodatne odgovore sta ocekivati s obzirom da se jako malo o procesu moze saznati.

Poptuno se s vama kolega slažem! Ht će sve dati sve učiniti samo da mu moćna konkurencija ne dođe koja ga kao ☕ može isplatiti i doma DT-u poslati ili još bolje treba to vladi vratiti na pokon kao što su i dobili! :/

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 8, 2021 at 8:57 PM
    • #7,897
    Quote from StatusQuo

Zaba ima dvije opcije. Samostalno ili s nekim trećim tipa HT ili neka druga financijska institucija refinancirati postojeće obveze i vremenski ih uskladiti da ih Optima normalno ubuduće financira. Ili to napraviti u dogovoru s kupcem. Al onda on ne treba Zabu. Ima on vjerojatno način kako ih refinancirati.

Optima nije predtsecajana ako se dospjece obveza uskladi odnosno refinancira. Kako Zaba nije upravaljala s kompanijom to nije ni učinjeno. A sad će biti u opciji prodaje ili samostalnog upravljanja.

Rizik je nerefinancirati dospjeli dug, a ne obratno. To je elementarna logika.

Da je Zaba mislila da je dug nepremostiv problem, otpisala bi ga i prodala bi trazbine nekom trećem. A to nije učinila. A očito niti neće.

Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    662
    • June 8, 2021 at 9:25 PM
    • #7,898

Kupac koji ulazi u akviziciju sigurno iza sebe ima poslovnu banku koja ga prati i koja ce po potrebi restrukturirati kreditna zaduženja, a Zaba svakako želi udavaču što bolje srediti. Zamisli da

dospije kredit i da je Zaba blokira😀. To se naravno neće dogoditi.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 8, 2021 at 9:30 PM
    • #7,899

Nemaju oni poslovne banke nego matice koje se zadužuju pod povoljnim uvjetima (na marketu) i futraju kćeri i njihovo poslovanje.

Al to je defacto isto. Ili slično.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • June 8, 2021 at 9:33 PM
    • #7,900
    Quote from Jubito

Možete se vi sprdati sa mnom koliko hoćete, ali ja taj zajam na horizontu vidim kao potencijalnu prijetnju svojem ulaganju.

Računam da je 30.06. kao datum dospijeća bio odabran sukladno nekakvim predviđanjima o eventualnoj prodaji i isplati zajma od strane novog vlasnika, ali to je po svoj prilici palo u vodu.

Kolega ako se sjećate jedini sam ja o ovome govorio u zadnjih godinu dana u više navrata, a i tada kao i sada ljudi ovu činjenicu minoriziraju. Zapravo je smiješno što se i negativne stvari kao prodaja od strane SoKrea predstavlja kao nešto dobro jer eto jeftino se može dokupiti. Ja se uopce ne bi iznenadio da 3.7 ili 4.7 dodje obavjest kako je račun optime u blokadi radi nemogućnosti naplate i da je račun blokirao ht. Zaba nemoze sve i da hoće dati novi kredit, jer da je mogla nebi to radio HT dok je upravljao optimom . Optima je , čisto da se ne zaboravi kako bi rekao Baka , u postupku predstecajne nagodbe , što to znači za kreditnu sposobnost i zaduživanje, valjda svi znate .

Osobno, mislim da je game over , al u negativnom smislu , i to uskoro . Zato SoKre bježi glavom bez obzira, ako je on izgubio vjeru onda se ne piše dobro. Pa taj je kupovao po ovim cjenama ima godinu dana!!! Ovo je samo moje razmišljanje, dione nemam , a imao sam u više navrata, a mozda i griješim nebi bilo prvi put ...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 469

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:01 AM
    2. Odgovora
      469
      Pregleda
      203k
      469
    3. umalo

May 21, 2025 at 11:01 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 11:01 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 16 gostiju