A daj nam malo tih poveznica sa DLKV?!
Ti misliš da bi ae Zaba i HT odrekli svojih udjela u korist nekog trećeg nenaplatno?
Čije je bilo odnosno jest većinsko vlasnistvo u DLKV?
A daj nam malo tih poveznica sa DLKV?!
Ti misliš da bi ae Zaba i HT odrekli svojih udjela u korist nekog trećeg nenaplatno?
Čije je bilo odnosno jest većinsko vlasnistvo u DLKV?
salim se za lipu nemoj me odmah u kladionicu bacati , danas ili mozda jos sutra zadnji dan rasprodaje moje neko videnje tako da cuvajte papirice ako mislite da vrijede ili sutra prodavaj kao da sve propada
Što se tu svašta piše zadnjih dana.
Ovaj gosp. Krešo prodavao je i druge dionice zadnje vrijeme da bi ulazio drugdje, dakle ne samo Optimu. A glavninu toga je bio prodao po dosta višoj cijeni od ove, ovo su mali onda dodatno srušili.
A o prodaji A.Hanzekovic se prica još i sad, a ona je to prodala skoro po 7 kn, a sad je 4 kn.
I to sto je ona prodala, znači da je netko i kupio od nje, a nije kupio s namjerom da ih proda niže od te cijene.
Ako je davno kad je bila daleko lošija situacija s firmom, bila procijenjena na iznad 7 kn, onda sada može biti samo više!
Zato pametno, jer možda je ovo rušenje i namjerno režirano da se jeftino pokupe dionice sada u samom finišu.
To i je draž burze. Psihologija na djelu. Veliki prodaju cijena ide dolje, tko vjeruje da vrijedi i tehnicari kupuju, tko ne vjeruje ili nešto više zna od drugih prodaje...😉. Prije neki dan je bilo slično na ADRS2 istresanje velikih po 408, a sad je cijena 424,00 + 12 kn dividende. Svatko igra za svoje novce. Tko ce biti u pravu vidijeti cemo. Nekad se utakmica dobije nekad izgubi, ali glavno da smo u igri. HŽV...Livaja ostani...😉
Kolega cjenim vaše mišljenje i meni bi bilo jako drago kao i mislim većini da ste u pravu, ali kada ovo pročitam
pomalo me "jeza" prođe jer sam na X mjesta slične izjave slušao i svaki put su mali "magarčići" ostali s papirima u ruci na kraju.
"Zato pametno, jer možda je ovo rušenje i namjerno režirano da se jeftino pokupe dionice sada u samom finišu."
To i je draž burze. Psihologija na djelu. Veliki prodaju cijena ide dolje, tko vjeruje da vrijedi i tehnicari kupuju, tko ne vjeruje ili nešto više zna od drugih prodaje...😉. Prije neki dan je bilo slično na ADRS2 istresanje velikih po 408, a sad je cijena 424,00 + 12 kn dividende. Svatko igra za svoje novce. Tko ce biti u pravu vidijeti cemo. Nekad se utakmica dobije nekad izgubi, ali glavno da smo u igri. HŽV...Livaja ostani...😉
Adris je ispao iz nekakvog regionalnog indeksa pa su ga strani investitori bili prisiljeni rasprodati. Akcija je kratko trajala i ja sam na toj cijeni uspjela nešto kupiti, a bila bih i puno vise da sam taj dan saznala razlog istresanja. Kupovala sam i slijedeci dan, naravno po višoj, ali još uvijek prihvatljivoj cijeni jer bilo je očito da je rasprodaja završila i cijena ide gore.
Display MoreŠto se tu svašta piše zadnjih dana.
Ovaj gosp. Krešo prodavao je i druge dionice zadnje vrijeme da bi ulazio drugdje, dakle ne samo Optimu. A glavninu toga je bio prodao po dosta višoj cijeni od ove, ovo su mali onda dodatno srušili.
A o prodaji A.Hanzekovic se prica još i sad, a ona je to prodala skoro po 7 kn, a sad je 4 kn.
I to sto je ona prodala, znači da je netko i kupio od nje, a nije kupio s namjerom da ih proda niže od te cijene.
Ako je davno kad je bila daleko lošija situacija s firmom, bila procijenjena na iznad 7 kn, onda sada može biti samo više!
Zato pametno, jer možda je ovo rušenje i namjerno režirano da se jeftino pokupe dionice sada u samom finišu.
jasno je kako nama, tako i njoj da će njena prodaja biti dobar indikator za daljnja događanja s dionicom na burzi, nakon što je još i gospon Krešo ( koji je barem, zahvaljujući i ovome forumu, na ovoj dionici stekao status malog gurua) prisnažio svojom prodajom da se nešto iza brda valja, te se i redovni Raiffeisen priključio kao posljednji važan faktor kojega se gleda, onda je jasno da se igra na neki manji prosjek, koji bi eventualni kupac mogao ponuditi, ako u kojem slučaju u bližoj ili daljoj budućnosti iskrsne stvarno nešto što ne valja, onda će se opet morati postaviti pitanje, jesu li neki ipak to znali puno ranije od drugih
Ma tko na koncu balade uopće zna sto se dogovara i o kojoj se cijeni raspravlja, ako se raspravlja?
Kao da odavno HT i Zaba nisu mogli izaći u javnost sa procjenom, ocekivanjima od prodaje i uskladiti s time cijenu na trzistu? Nego se u nedostatku ičeg konkretnog plasiraju kojekakve price. I sad odjednom manjinski kontroliraju cijenu ttransakcije?! Pa ako je kontroliraju onda nek bude xx kuna pa se transakcija nece i ne mora mora nikad zatvoriti.
Mislim da se ovdje sve izokrenulo naopačke i da se cijena nastoji kontrolirati pričom i puštanjem “prdaca u javnost”, al da bilo kakav tromjesjecni prosjek nije presudan za konačnu cijenu. (Bitan jest, al presudan nije…. Sad odjedanput bi valjda kupac trebao dobiti premiju u vidu diskonta prodavatelja???!)
Cijena je naravno bitan aspekt price i treba je gledati u kontekstu vrednovanja sličnih transakcija. A ne nekakvog datuma, necijih neodrživih ocekivanja ili necega za sto ne znaš uopće sto je…. Pa zvalo se to otpuštanje u korist necijeg skrbničkog računa. Nažalost, većina prisutnih o tome ne razmislja na takav način nego gleda “sto radi susjed” i kakav je danas roštilj kod njega na stolu. To je zabavno i daje određene informacije ili ih može sugerirati, al od toga se gledatelj “neće kruha najesti” i mogao bi ostati gladan.
Pustiš golubovima priču, a oni se sami potuku i zaseru oko par zrna pšenice….
Cijena na burzi niti ikakvi prosjeci nije nimalo bitna za transakciju po kojoj će se ovo prodati kupcu.
Po nekim proračunima po kojima su išle slične transakcije cijena bi bila od 7 do nekih 13 kn
Ne bih ja to tako izravno računao. Metronet je za prodaju bio pripremljena firma, prošla kroz PS i sa refinanciranim dugom.
Dakle, ušminkana. OPTE je sve, samo ne ušminkana.
A i kad se Metronet prodavao, situacija je bila nešto drugačija za male operaterere i s činjenicom da se MTNT ciljao i bavio jednom specifičnom nišom korisnika koja je bila zanimljiva i A1 i HT-u. I to do te mjere da HT htio raspoloviti firmu i kupiti samo infrastrukturu MTNT.
Vidi se da je ipak zainteresiranih za kupnju sve više, na bidu iznad 4 kn ima 70.000 kom, a na asku do 5 kn upola manje 35.000 kom.
Tako da ako je prodavač stao s prodajom, može vrlo brzo doći do povrata na stare razine, a to je ipak primamljivih preko 50% rasta.
Vidi se da je ipak zainteresiranih za kupnju sve više, na bidu iznad 4 kn ima 70.000 kom, a na asku do 5 kn upola manje 35.000 kom.
Tako da ako je prodavač stao s prodajom, može vrlo brzo doći do povrata na stare razine, a to je ipak primamljivih preko 50% rasta.
Prodavač danas liže rane. Sutra nastavak?
Prodavao je radi prelaska drugdje (dosada u brodare).
Vidjeli smo neki dan rušenje i na Adrsu npr. sve do 406, a jučer već na 426.
Jutros opet malo na Rivp, svako toliko netko negdje izlazi, a tako je bilo i ovdje. Čim taj završi, cijena se vraća natrag vrlo brzo.
Pa doći će i taj 10.07. crni vrag ga odnio skupa sa HT i ŽABOM.
Ja HT-ovcima vjerujem, pa ako su oni rekli, tj. napisali da nema ništa od prodaje do kraja godine, onda nema ništa do kraja godine.
Osim ako ne odluče prisilno naplatiti zajam koji dospijeva 30.06.2021., a i to je moguće.
Kod nas je sve što je abnoralno i pokvareno moguće, a sve što bi bilo normalno i pristojno je malo moguće ili nemoguće.
Da li je gotova raspodaja vidjeti ćemo.. oni koji su ostali se naravno nadaju da je, a oni koji su izašli bacaju crne čari
Barem za sada mi obični smrtnici nemamo informaciju da se nešto promijenilo.. ali je zbog neizvjesnosti i prodaje pojedinaca došlo raznih špekulacija i nastao je stampedo..
Kao jedna od negativnih stvari govori se o dopijeću kredita - taj datum je vjerojatno namjerno odabran obzirom da se možda mislilo da će se do tada stvari riješiti, ali ne vidim razloga da bi taj kredit bio razlog za neke negativne aspekte. Kredit će prolongirati HT ili novi odobriti ZABA, svi imaju interesa i viška keša.. skloniji sam ZABI jer HT više neće imati prava upravljanja i nadzora nad poslovanjem..
Teško mi je vjerovati da će zbog kredita HT stjerati Optimu u stečaj i ostati bez svega, a da će ZABA koja ima više nego duplo veći udio mirno gledati..
Meni je bezpredmetno o tome raspravljati.. bitno je da samo poslovanje društva nije narušeno
Izgledno je da vijest o prodaji nećemo dočekati 11.07. ali valuacije prodaje i dalje stoje, postoje potencijalni kupci, a dobra stvar je što se HT više neće moći mješati u prodaju..
Pa doći će i taj 10.07. crni vrag ga odnio skupa sa HT i ŽABOM.
Ja HT-ovcima vjerujem, pa ako su oni rekli, tj. napisali da nema ništa od prodaje do kraja godine, onda nema ništa do kraja godine.
Osim ako ne odluče prisilno naplatiti zajam koji dospijeva 30.06.2021., a i to je moguće.
Kod nas je sve što je abnoralno i pokvareno moguće, a sve što bi bilo normalno i pristojno je malo moguće ili nemoguće.
Moguće je da će prisilno naplatiti svoje je kredit. Zato se obveznicama Opte i trguje s tolikim diskontom. Koliko je ono diskont, nula posto? Mlogo je to...
Čitam vas zadnjih dana i moram priznati da previše crnjačite svi skupa, kao što ste prije bili preOptimistični, a
suštinski se ništa u međuvremenu nije promijenilo. Dakle, evo mojega viđenja stvari koje se trenutno događaju.
1. Optima neće u stečaj, ni u dokap uz razrjeđivanje kao DLKV(strah je vrag), jer ni HT-u, ni ZABA-i to nije u interesu, a oni su krcati parama kao brod
2. Obveznice Optime se i dalje trže po nominali i vidim da nitko ne želi prodati po toj cijeni, tako da je situacija stabilna što se tiče duga
3. Firma će se prodati, siguran sam 1000%, ne znam točno kada, možda i uskoro
4. Za tjedan dana ide prijedlog izmjene Zakona o elektroničkim medijima koji je kočio UG/ Telemach da kupi Optimu
5. Ne znam cijenu po kojoj će se Optima prodati, ali sigurno za više kada se promijeni zakon i Telemach preda ponudu, nego da je ostao jedini ponuđač A1
6. A1 je prije dolaska UG-a kupio sve alternativne operatere na tržištu i to samo zato jer HT to nije smio zbog HAKOM-a koji HT-u to ne dopušta, te je A1 sigurno zainteresiran za preuzimanje Optime, jer im je to jedini način da povećaju udio na tržištu.
P.S. Kod telekoma je bitna EBITDA, a ne toliko BV, jer telekomi obično nemaju velike materijalne imovine, izuzev HT-a koji je povijesno gledano državni telekom sa puno imovine. Također se osim EBITDA-e, gleda i sveukupan dug, te će ta dva faktora biti presudna kod određivanja cijene u prodaji. Zainteresiranih sigurno ne manjka, samo je pitanje cijene, jer će sa prodajom Optime završiti liberalizacija tržišta u Hrvatskoj, te će ostati samo 3 velika igrača na tržištu, a korisnički udio Optime je sigurno zanimljiv svim telekomima. To je razlog zašto HT ni ne pušta Optimu tako lako, pogotovo što konsolidira prihode Optime zajedno sa svojima.
dobra fora.. HT preuzeo upravljanje nad Optimom da je postavi na noge i da društvo ne defaulta.. i onda po isteku roka upravljanja je zabiju u bankrot.. svakakvih teorija se ovdje može čuti
Možete se vi sprdati sa mnom koliko hoćete, ali ja taj zajam na horizontu vidim kao potencijalnu prijetnju svojem ulaganju.
Računam da je 30.06. kao datum dospijeća bio odabran sukladno nekakvim predviđanjima o eventualnoj prodaji i isplati zajma od strane novog vlasnika, ali to je po svoj prilici palo u vodu.
A što se obveznica tiče, ulagali su mnogi u dionice i obveznice Agrokora, uključujući i mirovinske fondove, pa ako vam je to neko mjerilo, mir s vama.
Uvjeren sam da je HT-u milije upropastiti Optimu nego je prodati konkurenciji.