1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • May 17, 2021 at 1:53 PM
    • #7,261
    Quote from trial
    Quote from trial

@ Miron

Tele2 je pred prodaju imao skoro 900.000 korisnika. EBITDA pred prodaju 268 milijuna kuna. Bacimo pogled na Optu.

Istina, ne znamo jel sve već dogovoreno i zato čekamo.

Nervoza na burzi ipak šalje neke signale.

Da se razumijemo, meni bi bilo jako drago da se proda što skuplje jer bi se dio love sigurno vratio na burzu. Kako bude, bit će.

Mada, da je sve već dogovoreno, nebili bili pustili obavijest da je to tako i tako, a da će se prijenos dionica izvršiti na datum isteka HT-ovog upravljanja?

Display More

Kako bi se pustila obavijest kada po trenutnom zakonu telemach ne može kupiti optimu?

Možda se čeka novi zakon koji bi trebao dozvoliti vertikalnu integraciju, pa se onda objavi prodaja..

JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • May 17, 2021 at 1:58 PM
    • #7,262
    Quote from MickeyM
    Quote from JoSko111

Nakon što sam pročitao Vaše upise malo sam se pokušao staviti na mjesto A1.

Ako ja kao A1 dam visoku ponudu i ona bude prihvaćena, je da sam izgubio novca jer sam morao preplatiti OT ,ali sam zabetonirao duopol i mogu biti zadovoljan sa stanjem.

Također, ako dam veliku ponudu i ne dobijem, bar sam natjerao budućeg konkurenta da plati više i malo mu otežao život.

A1 je dao neku ponudu sigurno, čisto da oteža život UG.

Idemo dalje...

Iz gledišta United Group.

Ako ne kupim OT, moram sam graditi svu tu infrastrukturu i dati HT-u i A1 još vremena da učvrsti tržište i pripremi se za moj dolazak.

Osim što je graditi vlastitu infrastrukturu skupo, to će i tražiti neko određeno vrijeme za koje ja neću biti konkurentan.

OT već ima neke korisnike, ako ga ne kupim onda moram prvo graditi infrastrukturu i trošiti novce da dovučem te korisnike kod sebe.

Iz gledišta HT-a.

Ja to sad moram prodati. U interesu mi je prodati čim skuplje. Onog trenutka kad je prodano i kad su ponude poslane. Oguliti ću OT za svakog korisnika kojeg mogu samo da ne dođe konkurenciji. Teoretski mogao sam to i prije raditi ali si onda sam smanjim cijenu prodaje plus ulazim u neke zakonske probleme.

To je moje mišljenje i kako ja to vidim.

Display More

A sto ako A1 i UG recimo nisu zainteresirani, a HT zeli na bilo koji izvedivi nacin OT preuzeti, sto se onda treba uciniti-dogoditi?

Display More

A1 nema nikakve logike da nije zainteresiran. Ponavljam, bili bi ludi da ne pošalju ponudu jer praktički ne mogu izgubiti.

Između ostaloga da sam HT uvijek bi odgodio prodaju najdalje što mogu. Svaki dan koji prođe imam vremena za uzeti korisnike, a kupac kasnije kreće sa širenjem.

Ali ajmo reći da sam sad HT i da želim pod svaku cijenu zadržati OT.

Odbiti ću sve ponude koje dođu pod krinkom da nisu prihvatljive. U međuvremenu se truditi uzeti čim više korisnika i potplatiti nekoga/ moliti Boga da me AZTN nekako ne kazni.

Čekat ću do zadnjeg dana i opet odbiti ponudu. Nakon toga Zaba prodaje svoje dionice, a kupac (A1 ili UG) gleda da uzme preostali dio dionica koje mu trebaju za kontrolu (moguće da podignu cijenu dionica). Nemam načina za zadržati OPTE...

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 17, 2021 at 2:03 PM
    • #7,263

Ako Zaba proda svoj paket samostalno (ili zajedno sa HT), svi ostali vlasnici mogu prodati po istoj cijeni zbog javne ponude. Javna ponuda je obveza kupca Zaba/(HT) paketa.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • May 17, 2021 at 2:24 PM
    • #7,264
    Quote from MickeyM
    Quote from JoSko111

Nakon što sam pročitao Vaše upise malo sam se pokušao staviti na mjesto A1.

Ako ja kao A1 dam visoku ponudu i ona bude prihvaćena, je da sam izgubio novca jer sam morao preplatiti OT ,ali sam zabetonirao duopol i mogu biti zadovoljan sa stanjem.

Također, ako dam veliku ponudu i ne dobijem, bar sam natjerao budućeg konkurenta da plati više i malo mu otežao život.

A1 je dao neku ponudu sigurno, čisto da oteža život UG.

Idemo dalje...

Iz gledišta United Group.

Ako ne kupim OT, moram sam graditi svu tu infrastrukturu i dati HT-u i A1 još vremena da učvrsti tržište i pripremi se za moj dolazak.

Osim što je graditi vlastitu infrastrukturu skupo, to će i tražiti neko određeno vrijeme za koje ja neću biti konkurentan.

OT već ima neke korisnike, ako ga ne kupim onda moram prvo graditi infrastrukturu i trošiti novce da dovučem te korisnike kod sebe.

Iz gledišta HT-a.

Ja to sad moram prodati. U interesu mi je prodati čim skuplje. Onog trenutka kad je prodano i kad su ponude poslane. Oguliti ću OT za svakog korisnika kojeg mogu samo da ne dođe konkurenciji. Teoretski mogao sam to i prije raditi ali si onda sam smanjim cijenu prodaje plus ulazim u neke zakonske probleme.

To je moje mišljenje i kako ja to vidim.

Display More

A sto ako A1 i UG recimo nisu zainteresirani, a HT zeli na bilo koji izvedivi nacin OT preuzeti, sto se onda treba uciniti-dogoditi?

Display More

Nemoguće je da A1 i UG nisu zainteresirani , a HT ako želi preuzeti Opt nek lijepo iskešira prvo Zabi 10 kn minimum po koliko ju je dobila a zatim i nama malima. Može i premija slobodno.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 17, 2021 at 2:33 PM
    • #7,265
    Quote from Flight

Ako Zaba proda svoj paket samostalno (ili zajedno sa HT), svi ostali vlasnici mogu prodati po istoj cijeni zbog javne ponude. Javna ponuda je obveza kupca Zaba/(HT) paketa.

Moje mišljenje je da će Zaba sigurno prodati svoje dionice Optime u paketu s HT- ovim dionicama što čini cca 54% udjela u vlasništvu Optime.

I natječaj je bio u tom smislu raspisan, novi natječaj nakon što je proces prodaje preuzela švicarska banka nije bio raspisan,dakle prodaje se većinski dio Optime jer ni jedan kupac nema interesa kupiti samo Zabin ili samo Ht-ov dio Optime pa tek onda preko javne ponude pokušati doći do većinskog vlasništva.

A kad bi se prodao samo HT- ov udio onda nema ni obveze javne ponude jer ne prelazi prag od 25% ,ali ionako nitko ne bi taj mali udio htio kupiti.

JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • May 17, 2021 at 2:37 PM
    • #7,266
    Quote from Ledica
    Quote from Flight

Moje mišljenje je da će Zaba sigurno prodati svoje dionice Optime u paketu s HT- ovim dionicama što čini cca 54% udjela u vlasništvu Optime.

I natječaj je bio u tom smislu raspisan, novi natječaj nakon što je proces prodaje preuzela švicarska banka nije bio raspisan,dakle prodaje se većinski dio Optime jer ni jedan kupac nema interesa kupiti samo Zabin ili samo Ht-ov dio Optime pa tek onda preko javne ponude pokušati doći do većinskog vlasništva.

A kad bi se prodao samo HT- ov udio onda nema ni obveze javne ponude jer ne prelazi prag od 25% ,ali ionako nitko ne bi taj mali udio htio kupiti.

Ili kupe jednostavno dio od Zabe i ostatak kupe od malih dioničara...

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • May 17, 2021 at 2:39 PM
    • #7,267
    Quote from Kadisibil91

Nemoguće je da A1 i UG nisu zainteresirani , a HT ako želi preuzeti Opt nek lijepo iskešira prvo Zabi 10 kn minimum po koliko ju je dobila a zatim i nama malima. Može i premija slobodno.

U ovoj je državi sve moguće, a o burzi da ne govorim.

Netko mi se bio narugao prije par dana kako želim kupiti ispod 5,80 ali da to neću dočekati jer da je nemoguće da padne ispod 5,80.

Ako sam išta naučio u životu i na burzi to je da je sve moguće, pa i to da A1 i UG pokazuju interes ali ne predaju konkretnu ponudu.

A 10 kn je najniža nominalna cijena dionice po ZTD-u (članak 163. st. 2), ispod 10 kn nisu mogli staviti nižu nominalnu vrijednost.

https://www.zakon.hr/z/546/Zakon-o-…-dru%C5%A1tvima

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 17, 2021 at 2:45 PM
    • #7,268
    Quote from JoSko111
    Quote from Ledica

Ili kupe jednostavno dio od Zabe i ostatak kupe od malih dioničara...

Mislim da ne.

Zaba i HT su se vjenčali i već 8 godina su u braku.

I predbračni ugovor su potpisali.

Na prodaji su u kompletu.

Tako ih i kupac/ kupci žele.

Sve ostalo može za kupca biti rizično.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 17, 2021 at 2:58 PM
    • #7,269
    Quote from Headhunter
    Quote from trial

Mada, da je sve već dogovoreno, nebili bili pustili obavijest da je to tako i tako, a da će se prijenos dionica izvršiti na datum isteka HT-ovog upravljanja?

Kako bi se pustila obavijest kada po trenutnom zakonu telemach ne može kupiti optimu?

Možda se čeka novi zakon koji bi trebao dozvoliti vertikalnu integraciju, pa se onda objavi prodaja..

Mislim da UG smije kupiti OPTE i sad, ali u tom slučaju OPTE ne smije u svojim TV paketima nuditi Sport klub i N1, jer ti programi spadaju u pay TV, s tim da bi N1 mogao postati free to air ako dobro sam dobro shvatio. Tako osakaćena OPTE sigurno ne vrijedi kao "puna" OPTE. UG ako kupi OPTE prije zakonskih izmjena, preuzima rizik da to tih izmjena ni ne dođe. HT + Zaba ako sad prodaju uz diskont zbog izmjena zakona, riskiraju gubitak ako do izmjena dođe.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • May 17, 2021 at 2:59 PM
    • #7,270
    Quote from Jubito
    Quote from Kadisibil91

Netko mi se bio narugao prije par dana kako želim kupiti ispod 5,80 ali da to neću dočekati jer da je nemoguće da padne ispod 5,80.

Ako sam išta naučio u životu i na burzi to je da je sve moguće, pa i to da A1 i UG pokazuju interes ali ne predaju konkretnu ponudu.

A 10 kn je najniža nominalna cijena dionice po ZTD-u (članak 163. st. 2), ispod 10 kn nisu mogli staviti nižu nominalnu vrijednost.

Display More

U odnosu na IPO i 265 kn to je itekakav popust.

Optima telekom - završena javna ponuda dionica - Arhiva - Burza - Burza Portal

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • May 17, 2021 at 3:02 PM
    • #7,271

Sve će to DT, Merkelica i Plenki pozlatiti 😉

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 17, 2021 at 3:02 PM
    • #7,272
    Quote from Jubito
    Quote from Kadisibil91

Display More

Sve je dakako moguće osim da A1 i UG pokazuju interes, ali ne predaju konkretnu ponudu.

Zašto tako mislim ?

Konkretna ponuda i to za vrijednost cijelog društva Optima bio je uvjet iz tendera.

Tko nije ispunio taj uvjet ne zadovoljava osnovne uvjete iz natječaja i ne može biti potencijalni kupac, pa ako ni jedan kupac nije ponudio konkretnu cijenu za Optimu natječaj je propao i trebalo je raspisati novi.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • May 17, 2021 at 3:16 PM
    • #7,273
    Quote from Ledica

Sve je dakako moguće osim da A1 i UG pokazuju interes, ali ne predaju konkretnu ponudu.

Zašto tako mislim ?

Konkretna ponuda i to za vrijednost cijelog društva Optima bio je uvjet iz tendera.

Tko nije ispunio taj uvjet ne zadovoljava osnovne uvjete iz natječaja i ne može biti potencijalni kupac, pa ako ni jedan kupac nije ponudio konkretnu cijenu za Optimu natječaj je propao i trebalo je raspisati novi.

Propali natječaj nema veze sa prodajom od strane investicijske banke, opet ćemo ponavljati jedno te isto prožvakano najmanje 5 puta.

Nije ovo privatizacija državne tvrtke da se mora prodavati na natječaju, nego se prodaje privatna tvrtka privatnim tvrtkama.

Uvjeti natječaja su bili bitni samo dok je natječaj trajao. AZTN nije propisao uvjet da je prodavatelj dužan raspisati novi natječaj ako se Optima ne proda na prvom natječaju, već je propisan uvjet angažiranja investicijske banke.

Obzirom da na natječaju nije bilo ponuda, ili nisu bile prihvatljive, dalje Optimu prodaje Credit Suisse, ako ima kome, a kako stvari sada stoje, više mi se čini da nema, nego da ima.

Ja bih rado da je drukčije, ali nije.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • May 17, 2021 at 3:35 PM
    • #7,274
    Quote from Jubito
    Quote from Ledica

Zašto tako mislim ?

Propali natječaj nema veze sa prodajom od strane investicijske banke, opet ćemo ponavljati jedno te isto prožvakano najmanje 5 puta.

Nije ovo privatizacija državne tvrtke da se mora prodavati na natječaju, nego se prodaje privatna tvrtka privatnim tvrtkama.

Uvjeti natječaja su bili bitni samo dok je natječaj trajao. AZTN nije propisao uvjet da je prodavatelj dužan raspisati novi natječaj ako se Optima ne proda na prvom natječaju, već je propisan uvjet angažiranja investicijske banke.

Obzirom da na natječaju nije bilo ponuda, ili nisu bile prihvatljive, dalje Optimu prodaje Credit Suisse, ako ima kome, a kako stvari sada stoje, više mi se čini da nema, nego da ima.

Display More

Da li ste Vi sa svim Vašim godinama i životnim i burzovnim iskustvom očekivali prodaju prije roka ? I još k tome znajući od prvog dana da bi ovo HT volio zadržati koliko god može tj.smije.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 17, 2021 at 3:38 PM
    • #7,275
    Quote from Jubito
    Quote from Ledica

Zašto tako mislim ?

Display More

Nikad nije bila objavljena službena obavijest što se desilo s raspisanim natječajem, tj. da li je i kako završio natječaj.

Zar to ne bi trebala biti informacija za javnost od strane HT-a na primjer na ZSE gdje je dionica Optime izlistana i njome se trguje ?

Credit Suisse prodaje Optimu nudeći je od vrata do vrata potencijalnim kupcima ?

Pa zar joj nebi bilo jednostavnije raspisati međunarodni javni natječaj ?

Mi u stvari ne znamo što se dešava, ništa se ne može rezolutno tvrditi, jedino je sasvim sigurno da su sve rupe dobro začepljene i da nema šanse da koja informacija procuri van.

Meni se to čak i sviđa .

A da bi moglo transparentnije i brže u to nema sumnje.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • May 17, 2021 at 3:45 PM
    • #7,276

Ljudi su nestrpljivi ja razumijem ali ništa se nije dogodilo u zadnjih godinu i pol šta bi dalo naslutiti nekakav loš razvoj situacije. Dapače sve ide po zakonima ,propisima i rokovima.Čak i blagi gubitak korisnika nije neočekivan. Niti nama niti eventualnim kupcima.. Sve je isto kao na početku . Teško je biti unutra godinu-dvije u neizvjesnosti oko eventualne cijene kada se pojave prilike poput brodara i brze zarade nutra van kroz par dana.Zato i dolazi do pojedinačnog prosipanja kao danas.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 17, 2021 at 3:45 PM
    • #7,277
    Quote from Kadisibil91
    Quote from Jubito

Da li ste Vi sa svim Vašim godinama i životnim i burzovnim iskustvom očekivali prodaju prije roka ? I još k tome znajući od prvog dana da bi ovo HT volio zadržati koliko god može tj.smije.

Display More

Nemam ja ni puno godina života ni previše burzovnog iskustva.

Moja očekivanja su nebitna.

Optima mi nije velika briga mada je imam na dva računa ukupno ravnih 134000.

Možda ih ostavim unucima ako ću ih jednog dana imati.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • May 17, 2021 at 3:48 PM
    • #7,278
    Quote from Ledica
    Quote from Kadisibil91

Nemam ja ni puno godina života ni previše burzovnog iskustva.

Moja očekivanja su nebitna.

Optima mi nije velika briga mada je imam na dva računa ukupno ravnih 134000.

Možda ih ostavim unucima ako ću ih jednog dana imati.

Nisam mislio na Vas :)

• sasab
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • May 17, 2021 at 3:57 PM
    • #7,279

Zadnjih dana je dosta nervozno tipkanje u svezi sa Optimom. Da se zakljuciti kako nam je svima vec dosta trakavice koja traje evo vec vise od godine dana.

Reklo bi se da smo ”Muski” usli u istu sa puno nepoznanica i racunajuci na ljep prinos prilikom prodaje a sad nam ostaje, strpiti se jos malo i vidjet rasplet situacije. Poslije cemo plakati ili od srece ili od tuge

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • May 17, 2021 at 4:46 PM
    • #7,280
    Quote from Jubito
    Quote from Ledica

Zašto tako mislim ?

Display More

Ima kome... HT hoce!

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 13 gostiju