1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • May 15, 2021 at 3:38 PM
    • #7,241
    Quote from nemo

misliš da ONI tako računaju ili će presuditi tržište nakon nekakve, možebitne, bilo kakve granične cijene? pitam za frenda.

Naravno da ne znam kako oni računaju, jer tu ipak može biti i nekakve premije ako je više kupaca u igri, ali ovaj izračun definitivno drži vodu.

Ne znam što misliš pod tržište? Tu tržište ništa ne odlučuje, odlučuju samo kupac i prodavatelji.

Pitam se da li imaju nekakvu caku da npr. kupac dogovori prodaju uz povrat svih dugova sa kamatama HT-u i ZABA-i, a da dionice plate po prosječnoj cijeni na ZSE, pa da namire većinske, a zahebu sve nas ostale i prođu jeftinije.

Svakojake crne kombinacije mi se motaju po glavi, uključujući i onu da se nakon 10.07. neće ništa dogoditi, nego da će ZABA nastaviti prodaju i upravljati Optimom umjesto HT-a.

Na žalost, na samom kraju balade je tu puno "ako", "možda će", "trebalo bi" i "kad bi" !

• nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • May 15, 2021 at 3:51 PM
    • #7,242
    Quote from Jubito
    Quote from nemo

misliš da ONI tako računaju ili će presuditi tržište nakon nekakve, možebitne, bilo kakve granične cijene? pitam za frenda.

"onu da se nakon 10.07. neće ništa dogoditi, nego da će ZABA nastaviti prodaju i upravljati Optimom umjesto HT-a." - ovako je i meni doslo u misli. ovdje na balkaniji je svasta moguće.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • May 15, 2021 at 4:18 PM
    • #7,243
    Quote from Jubito
    Quote from nemo

Naravno da ne znam kako oni računaju, jer tu ipak može biti i nekakve premije ako je više kupaca u igri, ali ovaj izračun definitivno drži vodu.

Ne znam što misliš pod tržište? Tu tržište ništa ne odlučuje, odlučuju samo kupac i prodavatelji.

Pitam se da li imaju nekakvu caku da npr. kupac dogovori prodaju uz povrat svih dugova sa kamatama HT-u i ZABA-i, a da dionice plate po prosječnoj cijeni na ZSE, pa da namire većinske, a zahebu sve nas ostale i prođu jeftinije.

Svakojake crne kombinacije mi se motaju po glavi, uključujući i onu da se nakon 10.07. neće ništa dogoditi, nego da će ZABA nastaviti prodaju i upravljati Optimom umjesto HT-a.

Na žalost, na samom kraju balade je tu puno "ako", "možda će", "trebalo bi" i "kad bi" !

Display More

Pa moguće, da glavninu pregovora vode oko naplate duga a premiju na kapital odjebu i daju prosječno. No gdje su onda, dobit će cca 53% vlasništva. Hoće ostali (mali) prodati po prosječnoj ali neće sve a onda misija istiskivanja im pada u vodu. Hoću reći da ponuda mora (zapravo može) biti takva da dođu do 95% vlasništva. Tko zna koje planove tu imaju.

Nismo o tome puno pisali na forumu.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 15, 2021 at 6:20 PM
    • #7,244
    Quote from Jubito
    Quote from nemo

Display More

Da ponovimo gradivo.

III.4. Ako se u opisanom postupku prodaje iz točaka III.1. do III.3. izreke ovoga rješenja dionice ne uspiju prodati do isteka najdulje određenog sedmogodišnjeg trajanja koncentracije, tada istekom sedmogodišnjeg trajanja koncentracije Ugovor između HT-a i Zagrebačke banke automatski prestaje, a time i bilo kakva mogućnost kontrole HT-a nad Optimom. HT se obvezuje odmah po isteku sedmogodišnjeg trajanja koncentracije prenijeti sva upravljačka prava iz svojih dionica Optime na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om, te sukladno uvjetima iz Ugovora HT-a i Zagrebačke banke ovlastiti Zagrebačku banku da proda sve HT-ove dionice Optime. HT će osigurati obvezu Zagrebačke banke odnosno treće nepovezane osobe na koju budu prenesena upravljačka prava iz HT- ovih dionica, da tijekom držanja upravljačkih prava nad HT-ovim dionicama Optime ne koristi glasačka prava iz tih dionica.

III.5. HT se obvezuje da će Agenciji dostaviti potpisani Aneks ugovora između HT-a i Zagrebačke banke kojim se navedeni ugovor usklađuje s novo određenom obvezom u odnosu na dan početka prodaje dionica Optime.

Nakon 10.7. nije moguće da se neće ništa dogoditi.

Zagrebačka banka će prodati dionice HT i pretpostavljam također i svoje.

Prodaja Optime se jednostavno mora dogoditi.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • May 15, 2021 at 6:28 PM
    • #7,245
    Quote from Ledica

Da ponovimo gradivo.

III.4. Ako se u opisanom postupku prodaje iz točaka III.1. do III.3. izreke ovoga rješenja dionice ne uspiju prodati do isteka najdulje određenog sedmogodišnjeg trajanja koncentracije, tada istekom sedmogodišnjeg trajanja koncentracije Ugovor između HT-a i Zagrebačke banke automatski prestaje, a time i bilo kakva mogućnost kontrole HT-a nad Optimom. HT se obvezuje odmah po isteku sedmogodišnjeg trajanja koncentracije prenijeti sva upravljačka prava iz svojih dionica Optime na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om, te sukladno uvjetima iz Ugovora HT-a i Zagrebačke banke ovlastiti Zagrebačku banku da proda sve HT-ove dionice Optime. HT će osigurati obvezu Zagrebačke banke odnosno treće nepovezane osobe na koju budu prenesena upravljačka prava iz HT- ovih dionica, da tijekom držanja upravljačkih prava nad HT-ovim dionicama Optime ne koristi glasačka prava iz tih dionica.

III.5. HT se obvezuje da će Agenciji dostaviti potpisani Aneks ugovora između HT-a i Zagrebačke banke kojim se navedeni ugovor usklađuje s novo određenom obvezom u odnosu na dan početka prodaje dionica Optime.

Display More

Sve to stoji, prodaja se mora dogoditi, ali nije određeno do kada.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 15, 2021 at 6:42 PM
    • #7,246
    Quote from Jubito
    Quote from Ledica

Da ponovimo gradivo.

Display More

Sve to stoji, prodaja se mora dogoditi, ali nije određeno do kada.

Display More

ČIM PRIJE, to bolje.

Ako se HT nije uspio sam prodati, ako ga Švicarska banka ne uspije prodati, e onda ga Zaba MORA prodati.Konsenzus da zainteresiranih kupaca ima davno smo ovdje na forumu postigli, a i u medijima su se vise puta spominjala barem dva zainteresirana kupca pa čime se onda Zaba može opravdati AZTN- u zašto ne realizira prodaju HT.?

I u našoj banana drzavi svaka druga solucija bila bi sumrak postojanja i djelovanja regulatora.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,511
    • May 15, 2021 at 6:53 PM
    • #7,247

10.7. se ništa neće dogoditi, a boga mi ni 11.7. jer je to vikend.

Ali ne sumnjam da će 9.7. i 12.7. biti takvog cirkusa da će perje letit.

Očekujem nekakvo očitovanje iz HTa oko 15.7., a do tada skok u ponor.

Nakon tog očitovanja, otvaranje šampanjca za neke, lupanje po čelu za druge.

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • May 15, 2021 at 6:56 PM
    • #7,248

Sačekajmo ZEM i potvrdu vertikalne integracije, pa onda iza toga možemo spekulirati objavu prodaje..

• autor
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    190
    • May 15, 2021 at 7:17 PM
    • #7,249

prvo. ovdje nije sve u ebidta..treba gledati malo sire...ulazak na trziste..koliko jos ima prilika na HR?

drugo, tko je od top 10 otpao? samo Ana koliko znam, a neki su cak i podebljali..

malo optimizma...znam da nam je svima dosta, ali....

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 15, 2021 at 7:44 PM
    • #7,250
    Quote from autor

prvo. ovdje nije sve u ebidta..treba gledati malo sire...ulazak na trziste..koliko jos ima prilika na HR?

drugo, tko je od top 10 otpao? samo Ana koliko znam, a neki su cak i podebljali..

malo optimizma...znam da nam je svima dosta, ali....

A to je zanimljivo, to s Anom Hanžeković. Da li je ona konačno prodala dionice ili je napravila neku varijantu kreditiranja uz pomoć tih dionica (REPO), to bi bilo zanimljivo (sa)znati. Ana navodno prodaje svoje medijsko carstvo, a kupac bi mogla biti, vidi cuda.... United Group. U tom smislu i njezina ostavka u NO dobiva možda drugačiji smisao. Pola NO-a je u ostavci i sve je spremno.... a sto se točno čeka.... ZEM, Istek rokova, dogovor o uvjetima i cijeni.... ko će ga točno znati. Pa sad.... ako je Ana uistinu prodala po 6,7 kuna, bilo bi zanimljivo znati tko je to kupio i zašto je kupio. I zašto bas po toj cijeni. A ako nije, e onda bi trebalo jasno reći “publici” o čemu se tu točno radi. Jer publika takvu informaciju ima pravo znati.

• slovojed12
    Početnik
    Reakcija primljeno
    68
    • May 17, 2021 at 9:41 AM
    • #7,251
    Quote from Ledica
    Quote from Jubito
    […]

Hm..ovo je zanimljivo, ja to nisam ovako protumačio.

Po meni, HT mora prenjeti dionice na ZABAu, ZABA dostavi ugovor AZTNu u kojem piše da HT više nije unutra. I vjerojatno pišu uvjeti transakcije između ta dva entiteta i onda ZABA odlučuje što će dalje. Može prodati odmah, ne mora, proba tražiti najbolju cijenu, odluči sama upravljati (malo vjerojatno)...

10.07. HT mora van. Sve ostalo - bumo vidjeli

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 17, 2021 at 10:07 AM
    • #7,252

Zaba i HT su godinama zajednički djelovali i upravljali Optimom. AZTN traži od HT da izađe iz vlasništva Optime zbog nedozvoljene koncentracije, a Zaba je osigurač i garant da će se to provesti. Posto su Zaba i HT zajednički djelovali, smatram da i Zaba ima obvezu prodati svoj paket Optime zajedno s HT- ovim .

Cilj ove sapunice koje traje već 8 godina je razbijanje duopola Ht i A1, a da bi se to ostvarilo treba prodati većinski udio u Optimi tj. udio HT-a i Zabe u paketu.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 17, 2021 at 12:01 PM
    • #7,253

Jubito @

Tele2 je prodan po 7,2 x EBITDA u posljednjih 12 mjeseci pred prodaju. Tele2 i Opte stavljati na takav način u korelaciju? Te dvije firme su ko dan i noć. I po veličini i po značaju i po profitu. Kupac Opte (ako ga uopće ima) što dulje čeka, EBITDA svaki kvartal sve niža kao i broj korisnika, Opte sve jefitnija. A još usto je iluzija čekati ponudu od 7 x. Valjda je čekanje sve niže EBITDA nekakav razlog zašto se ta priča toliko nateže i razvlači. Čeka se.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 17, 2021 at 12:04 PM
    • #7,254
    Quote from trial

Jubito @

Tele2 je prodan po 7,2 x EBITDA u posljednjih 12 mjeseci pred prodaju. Tele2 i Opte stavljati na takav način u korelaciju? Te dvije firme su ko noć i dan. Kupac Opte (ako ga uopće ima) što dulje čeka, EBITDA svaki kvartal sve niža kao i broj korisnika, Opte sve jefitnija. A još usto je iluzija čekati ponudu od 7 x. Valjda je čekanje sve niže EBITDA nekakav razlog zašto se ta priča toliko nateže i razvlači. Čeka se.

Pa daj nam ti stavi u korelaciju pa komentiraj? S konkretnim brojevima Tele2 prije prodaje i usporedbom s Optimom.

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • May 17, 2021 at 12:12 PM
    • #7,255
    Quote from trial

Jubito @

Tele2 je prodan po 7,2 x EBITDA u posljednjih 12 mjeseci pred prodaju. Tele2 i Opte stavljati na takav način u korelaciju? Te dvije firme su ko dan i noć. I po veličini i po značaju i po profitu. Kupac Opte (ako ga uopće ima) što dulje čeka, EBITDA svaki kvartal sve niža kao i broj korisnika, Opte sve jefitnija. A još usto je iluzija čekati ponudu od 7 x. Valjda je čekanje sve niže EBITDA nekakav razlog zašto se ta priča toliko nateže i razvlači. Čeka se.

Pa da, čekaju da EBITDA padne na 30mil.

Daj me nemoj, pa nismo na pijacu.

Druga stvar, ne znaš da li je već sve dogovoreno, a čeka se istek hebenog upravljanja HT i ZEM.

Ako to nitko ne kupi onda je to malo jači iracionalan potez.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 17, 2021 at 12:23 PM
    • #7,256

@ Miron

Tele2 je pred prodaju imao skoro 900.000 korisnika. EBITDA pred prodaju 268 milijuna kuna. Bacimo pogled na Optu.

Istina, ne znamo jel sve već dogovoreno i zato čekamo.

Nervoza na burzi ipak šalje neke signale.

Da se razumijemo, meni bi bilo jako drago da se proda što skuplje jer bi se dio love sigurno vratio na burzu. Kako bude, bit će.

JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • May 17, 2021 at 12:25 PM
    • #7,257

Nakon što sam pročitao Vaše upise malo sam se pokušao staviti na mjesto A1.

Ako ja kao A1 dam visoku ponudu i ona bude prihvaćena, je da sam izgubio novca jer sam morao preplatiti OT ,ali sam zabetonirao duopol i mogu biti zadovoljan sa stanjem.

Također, ako dam veliku ponudu i ne dobijem, bar sam natjerao budućeg konkurenta da plati više i malo mu otežao život.

A1 je dao neku ponudu sigurno, čisto da oteža život UG.

Idemo dalje...

Iz gledišta United Group.

Ako ne kupim OT, moram sam graditi svu tu infrastrukturu i dati HT-u i A1 još vremena da učvrsti tržište i pripremi se za moj dolazak.

Osim što je graditi vlastitu infrastrukturu skupo, to će i tražiti neko određeno vrijeme za koje ja neću biti konkurentan.

OT već ima neke korisnike, ako ga ne kupim onda moram prvo graditi infrastrukturu i trošiti novce da dovučem te korisnike kod sebe.

Iz gledišta HT-a.

Ja to sad moram prodati. U interesu mi je prodati čim skuplje. Onog trenutka kad je prodano i kad su ponude poslane. Oguliti ću OT za svakog korisnika kojeg mogu samo da ne dođe konkurenciji. Teoretski mogao sam to i prije raditi ali si onda sam smanjim cijenu prodaje plus ulazim u neke zakonske probleme.

To je moje mišljenje i kako ja to vidim.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 17, 2021 at 12:38 PM
    • #7,258

Je, al od ukupnih prihoda tadašnjeg Tele2 više od 300 milijuna kuna se odnosi na prodaju mobilnih uređaja kroz njihove tarife gdje se to amortizira kroz RDiG u roku od dvije godine i utječe snažno na Ebitdu. Tele2 to nije osnovna djelatnost, iako naravno utječe na opće poslovanje jer je danas postalo gotovo nemoguće privući novog korisnika bez subvencionirane cijene telefona na rate.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 17, 2021 at 12:53 PM
    • #7,259
    Quote from trial

@ Miron

Tele2 je pred prodaju imao skoro 900.000 korisnika. EBITDA pred prodaju 268 milijuna kuna. Bacimo pogled na Optu.

Istina, ne znamo jel sve već dogovoreno i zato čekamo.

Nervoza na burzi ipak šalje neke signale.

Da se razumijemo, meni bi bilo jako drago da se proda što skuplje jer bi se dio love sigurno vratio na burzu. Kako bude, bit će.

Mada, da je sve već dogovoreno, nebili bili pustili obavijest da je to tako i tako, a da će se prijenos dionica izvršiti na datum isteka HT-ovog upravljanja?

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • May 17, 2021 at 1:43 PM
    • #7,260
    Quote from JoSko111

Nakon što sam pročitao Vaše upise malo sam se pokušao staviti na mjesto A1.

Ako ja kao A1 dam visoku ponudu i ona bude prihvaćena, je da sam izgubio novca jer sam morao preplatiti OT ,ali sam zabetonirao duopol i mogu biti zadovoljan sa stanjem.

Također, ako dam veliku ponudu i ne dobijem, bar sam natjerao budućeg konkurenta da plati više i malo mu otežao život.

A1 je dao neku ponudu sigurno, čisto da oteža život UG.

Idemo dalje...

Iz gledišta United Group.

Ako ne kupim OT, moram sam graditi svu tu infrastrukturu i dati HT-u i A1 još vremena da učvrsti tržište i pripremi se za moj dolazak.

Osim što je graditi vlastitu infrastrukturu skupo, to će i tražiti neko određeno vrijeme za koje ja neću biti konkurentan.

OT već ima neke korisnike, ako ga ne kupim onda moram prvo graditi infrastrukturu i trošiti novce da dovučem te korisnike kod sebe.

Iz gledišta HT-a.

Ja to sad moram prodati. U interesu mi je prodati čim skuplje. Onog trenutka kad je prodano i kad su ponude poslane. Oguliti ću OT za svakog korisnika kojeg mogu samo da ne dođe konkurenciji. Teoretski mogao sam to i prije raditi ali si onda sam smanjim cijenu prodaje plus ulazim u neke zakonske probleme.

To je moje mišljenje i kako ja to vidim.

Display More

A sto ako A1 i UG recimo nisu zainteresirani, a HT zeli na bilo koji izvedivi nacin OT preuzeti, sto se onda treba uciniti-dogoditi?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 16 gostiju