1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • September 15, 2020 at 9:35 AM
    • #4,541
    Quote from Meri
    Quote from nascar

bankari bi ovrsili nekoga za 10 kn duga, a vi mislite da im 250 mkn nije neka lova. kada bi tako razmisljali u ZABI brzo bi mogli staviti kljuc u bravu.

Miješaš kruške i jabuke. Ne radi se o otpisu nego o odgodi prodaje. To je i dalje njihovo vlasništvo samo kao vp, a ne novac na računu. Banke trenutno imaju previše novaca, u perspektivi će im možda doći veća lova od prodaje. Ne žuri im se, barem ne zbog likvidnosti.

nema tu krusaka i jabuka, nisam nigdje spomenuo otpis, nego sam karikirano opisao kako se bankari ponasaju prema novcima. ZABA se ne bavi upravljanjem telekomima niti ulaganjem u dionice. njima dionice ne trebaju, trebaju im novci koliko god trenutno imali "previše". dionice sigurno nece drzati dugorocno. moguce je i ovo sto je kolega bumbar gore napisao, ali jednom ce ih sigurno prodati, pa makar to znacilo da ce se eventualno pokvariti bilanca.

• naim
    Guest
    • September 15, 2020 at 10:00 AM
    • #4,542

Dok god traje upravljanje HT-a Optimom HT ima mandat da proda svoje dionice i dionice Zabe zajedno. Neće Zaba postupati na svoju ruku, ali će ako želi prodati, sugerirati HT-u da želi prodati pod nekim uvjetima. HT je svjestan toga da bez Zabe kroz drag along opciju ne može postići istu cijenu kao da samostalno prodaje isključivo dionice u vlasništvu. Dakle, dionice prodaju oba vlasnika zajedno, investicijska banka sukladno njihovim zahtjevima vodi prodaju do konca srpnja 2021. kad Zaba preuzima upravaljanje nad svojim dionicama i radi s njima sto hoće.

Koliko ja shvacam Zabi nije u interesu da drži dugo te dionice jer ima puno većih problema i ne trebaju joj dodatne zavrzlame kroz prodaju neoperativne imovine. Zaba sigurno neće odugovlačiti ako dobije korektnu cijenu. Štoviše iz trenutne perspektive mogla bi čak i raditi pritisak na HT da dovrše transakciju zajedno sa Invest bankom.

• bumbar
    Student
    Reakcija primljeno
    68
    • September 15, 2020 at 10:29 AM
    • #4,543

"ako dobije korektnu cijenu"... da ima takvog kupca već bi stvar bila rješena zar ne?

zašto ga nema?

• naim
    Guest
    • September 15, 2020 at 10:33 AM
    • #4,544

Pa tko kaže da nije?

Cijena dolazi na kraju. Da bi uopće se razgovaralo o cijeni treba prvo razriješiti sva regulatorna i pravna pitanja.

Mene bas zanima koliko je od vas u Covid krizi kupovalo recimo stan? Vjerujem nitko ili je netko dovršio transakciju koju je prethodno započeo. Kada situacija bude izglednija i neizvjesnost manja, doći će i transakcija. Do tada svi vrtimo palcevima.... i cekamo.

• bumbar
    Student
    Reakcija primljeno
    68
    • September 15, 2020 at 10:38 AM
    • #4,545

da jest zašto ne bismo to znali?

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • September 15, 2020 at 11:22 AM
    • #4,546
    Quote from bumbar

evo dat cu ja jedan moguci razlog. saznamo koliko ima ponuda i tko su ponuditelji, svi polude za dionicom i cijena se digne do razine koja je iznad moguce ponude ponuditelja i zadrzi se tamo 3 mjeseca prije nego dodje valjana ponuda cime ponuditelj postaje obavezan u preuzimanju platiti više manjinskim dionicarima. ponuditelj zbog toga odustane od kupnje.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • September 15, 2020 at 11:57 AM
    • #4,547

Gledajući unazad razvidno je da smo imali dva redara na Optimi

Rajficu, koja je prodavala na 3 kn, ali ne prodaje na 6 kn i Addiko kojem je cijena 6 kn crvena krpa..

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • September 15, 2020 at 12:06 PM
    • #4,548
    Quote from nascar
    Quote from bumbar

evo dat cu ja jedan moguci razlog. saznamo koliko ima ponuda i tko su ponuditelji, svi polude za dionicom i cijena se digne do razine koja je iznad moguce ponude ponuditelja i zadrzi se tamo 3 mjeseca prije nego dodje valjana ponuda cime ponuditelj postaje obavezan u preuzimanju platiti više manjinskim dionicarima. ponuditelj zbog toga odustane od kupnje.

To je točno, netransparentnost prema javnosti sprječava ovakav scenarij. Pogoduje se kupcu tj. štiti ga se od neugodnih iznenađenja.

Međutim ima i suprotan scenarij, kojem svjedočimo. Ništa se ne zna, postoji bojazan za neadekvatnu ponudu i to se oslikava na cijeni dionice, pa onda kupac nije lud davati preveliku premiju u odnosu na cijenu na burzi. Ovdje "nadrapa" prodavatelj.

Da je procurio ili plasirana provjerena informacija o kupcu ili cijeni tržište bi odmah odreagiralo ali ht šuti i dalje.

BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • September 15, 2020 at 12:31 PM
    • #4,549

Kako se meni čini, tržište je dva puta odradilo "price discovery".

U prvom peaku, i onda u drugom.

Korelacija sa određenim datumima koji nam više ništa ne znače je sasvim slučajna.

8o

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• bumbar
    Student
    Reakcija primljeno
    68
    • September 15, 2020 at 12:38 PM
    • #4,550
    Quote from Sheriff
    Quote from nascar

To je točno, netransparentnost prema javnosti sprječava ovakav scenarij. Pogoduje se kupcu tj. štiti ga se od neugodnih iznenađenja.

Međutim ima i suprotan scenarij, kojem svjedočimo. Ništa se ne zna, postoji bojazan za neadekvatnu ponudu i to se oslikava na cijeni dionice, pa onda kupac nije lud davati preveliku premiju u odnosu na cijenu na burzi. Ovdje "nadrapa" prodavatelj.

Da je procurio ili plasirana provjerena informacija o kupcu ili cijeni tržište bi odmah odreagiralo ali ht šuti i dalje.

po tvome ispada ili nema kupca ili ht igra na svoju štetu

• sasab
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • September 15, 2020 at 12:39 PM
    • #4,551

Ma cudo je da nista nije procurilo, ipak se sve odvija u Hrvatskoj gdje je poznato da se laje na mjesec kad se nema sta raditi.

U Optimi je bilo dubinsko snimanje a nitko ni rijeci tko, kada, koliko... gori su od CIA-e

Ja mislim da mi kao manji dionicari bi trebali imati koliko toliko minimalnu informaciju sta se desava sa nasim udjelom, buducnosti, investiciom itd..

AZTN po meni vrsi diskriminaciju suvlasnika a to smo mi manji, jednostavno nas drze u neznanju a to je najgore.

HT kao i uvijek igra monopoli. Ocito im je dozvoljeno..

• naim
    Guest
    • September 15, 2020 at 1:10 PM
    • #4,552
    Quote from bumbar
    Quote from Sheriff

po tvome ispada ili nema kupca ili ht igra na svoju štetu

A dobro.... reci ti nama u kojem će trenutku prestati tvoje trolanje?

• naim
    Guest
    • September 15, 2020 at 1:11 PM
    • #4,553
    Quote from sasab

Ma cudo je da nista nije procurilo, ipak se sve odvija u Hrvatskoj gdje je poznato da se laje na mjesec kad se nema sta raditi.

U Optimi je bilo dubinsko snimanje a nitko ni rijeci tko, kada, koliko... gori su od CIA-e

Ja mislim da mi kao manji dionicari bi trebali imati koliko toliko minimalnu informaciju sta se desava sa nasim udjelom, buducnosti, investiciom itd..

AZTN po meni vrsi diskriminaciju suvlasnika a to smo mi manji, jednostavno nas drze u neznanju a to je najgore.

HT kao i uvijek igra monopoli. Ocito im je dozvoljeno..

Pa ako se ti priključis prodaji paketa HT/Zaba siguran sam da ćeš biit upoznat sa svim detaljima.

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 15, 2020 at 1:22 PM
    • #4,554

Netko je prosuo 3k kom., ali bitno je da se kocnice ne otpustaju, sve bude na svoje doslo, samo strpljivosti treba!

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • September 15, 2020 at 1:25 PM
    • #4,555
    Quote from MickeyM

Netko je prosuo 3k kom., ali bitno je da se kocnice ne otpustaju, sve bude na svoje doslo, samo strpljivosti treba!

Trebat će nam puno strpljivosti ako će na svakih 3.000 protrženih dionica netko ostavljati komentar.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 15, 2020 at 1:43 PM
    • #4,556

Treba uzesti u obzir kako je nastao sporazum zaba - ht, zaba je imala poprilicna potrazivanja preko glavnice kredita pa tek onda preko vlasnistva koje u trenutku sklapanja sporazuma realno vrijedilo puno manje nego sada jer vrijede vise iz razloga ht-ovog upravljanja, inicijalni sporazum je prakticki dogovor s kojim ht prvenstveno jamci vracanje glavnice kredita zabi vidljivo kako ht kreditira optimu, a ne da je zaba refinancirala taj dospjeli dug koji optima ne bi mogla platit da ht nije preuzeo na sebe taj rizik, zauzvrat zaba prepusta dio vlasnistva i prepusta upravljanje Ht-u, ocito je da ht vodi konce, pitanje je do kada su oni medjusobno taj odnos specificirali da se zaba nece mijesat, moguce je samo nagadjati ali ne postoji nekakv trag do kada taj odnos traje.

• naim
    Guest
    • September 15, 2020 at 1:49 PM
    • #4,557

Sluzbeno najkasnije do kada HT gubi upravljanje nad Optimom. A sto su se oni medjusobno dogovorili to mi ne znamo niti ćemo znati.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • September 15, 2020 at 2:04 PM
    • #4,558
    Quote from sasab

HT kao i uvijek igra monopoli. Ocito im je

Poslovna tajna

Članak 53. (NN 80/13)

(1) Članovi Vijeća i radnici Agencije dužni su čuvati poslovnu tajnu, bez obzira na način na koji su je doznali, a obveza čuvanja poslovne tajne traje 5 godina nakon prestanka rada u Agenciji.

(2) Pod poslovnom tajnom iz stavka 1. ovoga članka, smatra se osobito:

1. sve ono što je kao poslovna tajna određeno zakonom ili drugim propisom,

2. sve ono što je poslovnom tajnom naznačio poduzetnik, pod uvjetom da Agencija to prihvati,

AZTN prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja može temeljem stavka 2. točka 2. proglasiti poslovnom tajnom sve informacije koje od nje zatraži stranka ( poduzetnik ).

Dok je takva mogućnost predviđena zakonom ne treba se čuditi da unatoč proklamiranoj transparentnosti rada Agencije nama ista nije dužna otkriti nikakve informacije o postupku koji je u toku pa ni slijedecih 5 godina .

Da su nam zakoni katastrofalni nije fraza nego otužna realnost .

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • September 15, 2020 at 4:26 PM
    • #4,559

Tekst od jucer:

https://hkm.hr/kultura/nina-o…turne-prostore/

"Kroz dva ili tri tjedna u proceduru će biti upućen Zakon o elektroničkim medijima. Javnu raspravu o tom zakonu proveli smo tijekom proljeća."

• vladimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    212
    • September 15, 2020 at 4:36 PM
    • #4,560

Mi smo ga predvidjeli u zadnjem kvartalu 2021. godine uputiti u proceduru. Znači da bismo tijekom proljeća 2021. o tome proveli javnu raspravu.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE