Bye bye - spašavaj se tko može.
Što ti to točno znači?
Što ti to točno znači?
Da! Od 15.03. svi hoteli u Poreču se zatvaraju (Valamarovi) - za Lagunu ne znam ali vjerojatno će i oni istim putem.
Što ti to točno znači?
To znaci da je vrijeme za prelazak u neku manje rizičnu dionicu. Mnogo se dionica nudi po povoljnim cijenama, na cije poslovanje nece toliko utjecati turistička sezona.
https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/na…vniku/10087702/
Valamar javlja preko zse da su se i rezervacije drasticno smanjile.
a trebali bi koliko % u odnosu na cijelu godinu izvjestiti to nosi.. ovako -50% samo za 3. mjesec ne znači puno
Fino su napisali u objavi na burzi da druga polovica godine nosi 85% posla.
Dakle, H1=15%. Neka si svatko računa koliko će pasti H1 i kako će se to odraziti na cijelu godinu.
U najgorem slučaju, da se dogodi kataklizma s desecima tisuća mrtvih po EU, biti će nam svima potpuno svejedno koliko je neki hotel zaradio ili izgubio 2020. godine. U slučaju da iduća tri mjeseca bude velikih problema s poslovanjem, a nakon toga po starom, biti će vraćeni na razinu iz 2017. ili 2018. godine.
Sve bolje od toga, a ja sam uvjeren da će tako i biti (možda i griješim, ne bi bilo prvi puta) da ćemo za već za Uskrs svi na ovu priču gledati kao na lanjski snijeg
Zadnja (očekivana) vijest: Valamar do daljnjega neće zapošljavati sezonce!
kaže Kresso rezanje troškova, samo kojih:
QuoteS obzirom na zatvaranje škola i vrtića odlučili su, kažu, izaći u susret prvenstveno roditeljima te će zaposlenici Valamara biti na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja ožujka.
Evo, na primjer ovih:
A da ne govorimo da neće biti ni svih ostalih troškova koje inače idu sa poslovanjem (hrana, posluživanje, uređivanje.....ukratko: USLUGE!)
kaže Kresso rezanje troškova, samo kojih:
Evo, na primjer ovih:
A da ne govorimo da neće biti ni svih ostalih troškova koje inače idu sa poslovanjem (hrana, posluživanje, uređivanje.....ukratko: USLUGE!)
Kolega! Govorimo o zadnjoj vijesti. Na burzi sam najizloženiji upravo u RIVP (sa zadnjim dokupima sam podigao prosjek na 18,xx). Ne pomišljam na prodaju. A što se troškova tiče - ako nema troškova nema ni prihoda!
Stvarno nije u redu od nekih kolega da se ponašaju kao da će sutra zemlja eksplodirati i to znači KRAJ...imam RIVP...u minusu sam da sam prisiljen koristiti tablete za smirenje...Sad razmišljam u odlasku u samoizolaciju(medijsku)...jer ovo je stvarno dno dna od ljudske vrste...pored panike još je stvara medijska panika...OČITO JE GLUPOST NADJAČALA RAZUM
I ne samo to nego naš obiteljski posao je turizam...jednostavno ova sezona je mrtva...da je nekako moguće zaspati i probuditi se 13.03.2021:(
Ovo je virus,a ne potres...to da je bio globalni potres koji je porušio sve hotele onda možemo govoriti o katastrofi...A ovako čak postoji šansa da podsezona bude rekordna,ako ne onda nas čeka sljedeća sezona
Turisti će svi bez obzira na brojke ići po 1kn. Nij bitno kolika je cijena zemljišta uz more, već da će toliki minus ove godine napravit da će ga sljedećih 5 god. vraćati. Nažalost slušajući vijesti i sam sam malo prerano ušao, no barem nisam uložio ogromne novce. Čekam rivp na 1kn.
Na koji način će napraviti toliki minus da ga 5 godina neće nadoknadit? Imati će sve troškove kao da ima gostiju, a nijednoga gosta neće biti? Daj malo brojki za ta tvoja predviđanja.
Evo malo brojki:
Ukupni rashodi RIVP-konsolidirano 2019. g.: 1.707.736.726
Pad s 37,20 (21.2.2020.) na 20,60 (12.3.2020.), to je 45%.
Broj dionica (bez vlastitih): 121.887.907
U apsolutnim brojevima cijena ukupnog RIVP-a pala je za 2.023.339.256 kn. Dvije milijarde kuna u otprilike 3 tjedna.
Znači, da bi se opravdao ovaj pad Valamar mora:
-otvoriti sve hotele
-zaposliti sve sezonske radinike kao i prošle godine
-svi radnici moraju svaki dan dolaziti na posao
-hotel se mora uređivati i čistiti
-doručak, ručak i večera moraju se kuhati i posluživati kao da su hoteli puni
-svi eventi se moraju organizirati
-sve sobe se moraju redovito čistiti i pripremati kao da dolaze novi gosti
-dio inventara mora se uništiti
-struja i klimatizacija mora biti upaljena u svim sobama
-smeće se mora generirati i odvoziti
-mora isplatiti svima 13. plaću u iznosu od 5.000 kuna neto i nagradu za dobre poslovne rezultate i dobar početak sezone
-svi hoteli moraju se reklamirati
Uz to, u hotel ne smije doći NITI JEDAN gost.
A uz sve to, Valamar mora dodatno spaliti na lomači 315 MILIJUNA kuna keša.
Ili netko misli da će ovo trajati više godina ovako? Slijedi li nam apokalipsa? Novi svjetski poredak? Nema više kretanja?
Display More
Evo malo brojki:
...
...
U apsolutnim brojevima cijena ukupnog RIVP-a pala je za 2.023.339.256 kn. Dvije milijarde kuna u otprilike 3 tjedna.
ok, ti si Krešo 16,60 kn promjene u cijeni pomnožio s dionicama
odn. gledaš razliku (pad) TK-a
ta je tvoja matematika točna
i to samo ako uzmeš u obzir da je baš na cijeni od 37,20 kn vrednovanje RIVP-a bilo fer
ni lipu gore ni lipu dolje
baš tog 21.2.2020.
već sljedećeg dana pa sve do danas svakodnevnim trgovanjem nevidljiva ruka tržišta preispituje tu cijenu i vrednovanje RIVP-a
tako da sva daljnja matematika i nabrajanje što i koga bi sve Valamar trebao platiti a da ne naplati ni kune prihoda padaju u vodu
Display MoreDisplay More
Evo malo brojki:
...
...
ok, ti si Krešo 16,60 kn promjene u cijeni pomnožio s dionicama
odn. gledaš razliku (pad) TK-a
ta je tvoja matematika točna
i to samo ako uzmeš u obzir da je baš na cijeni od 37,20 kn vrednovanje RIVP-a bilo fer
ni lipu gore ni lipu dolje
baš tog 21.2.2020.
već sljedećeg dana pa sve do danas svakodnevnim trgovanjem nevidljiva ruka tržišta preispituje tu cijenu i vrednovanje RIVP-a
tako da sva daljnja matematika i nabrajanje što i koga bi sve Valamar trebao platiti a da ne naplati ni kune prihoda padaju u vodu
Pa ne govorim o fer vrijednosti, govorim o padu u 3 tjedna. Ja sam se vodio isključivo onim što se većinom trgovalo.
Prosječna cijena po kojoj je trgovano u cijeloj 2019 godini je ravno 37 kuna (36.99 zapravo) u 7568 transakcija gdje je protrgovano 6,941,128 dionica. Valjda to nešto govori. Fer cijena za većinu na dan koji sam uzeo je bila 37,20, a u sada u trenutku pisanja je 22,90. Koliko bi trebao uzeti? Da tebe pitam kolika je fer vrijednost i onda s čim da to usporedim? Ćeš mi ti reći?
dok neki crnjače Kukurin kupuje 7000 komada
ma buraz Krešo, uzeo si cijenu u gornjoj granici trgovanja RIVP-a i onda od toga oduzimao rashode i prihode
i još ti je ostao kao neki keš
pa znaš dobro da to tako ne ide, ne moram te ja učiti, pametan si dečko
Buffett kad određuje da li će nešto kupiti, jel on radi tako? kreće od neke cijene na burzi pa gleda koliko je palo?
no hard feelings
ma buraz Krešo, uzeo si cijenu u gornjoj granici trgovanja RIVP-a i onda od toga oduzimao rashode i prihode
Buffett kad određuje da li će nešto kupiti, jel on radi tako? kreće od neke cijene na burzi pa gleda koliko je palo?
no hard feelings
Malo p.caš, al nema veze. Ne raspravlja mi se na taj način s tobom, ali ću odgovoriti za one koji se ne prave ludi nego ne znaju, a htjeli bi naučiti. Meni je cijena bitna, ona mi govori za koliko mogu steći udio u ovoj kompaniji. Nju stavljam u omjer i sa prihodima i sa dobiti i sa ostalim paramtrima kompanije. Cijenu uspoređujem s vrijenošću. Ako je vrijednost veća od cijene, kupujem. Ako se promijeni cijena zbog nekih izvanrednih događaja, treba se postaviti pitanje, što bi se trebalo sve dogoditi da omjer cijene i vrijednosti ostane ista. Ako se cijena promijeni puno više od same vrijednosti onda se mijenja i taj omjer između cijene i vrijednosti i dionica može biti pogodna za ulaganje ili za prodaju.
Ili ne moramo ništa gledati, ajmo pisati samo gluposti, to valjda bolje prolazi.
Display Morema buraz Krešo, uzeo si cijenu u gornjoj granici trgovanja RIVP-a i onda od toga oduzimao rashode i prihode
no hard feelings
Malo p.caš, al nema veze. Ne raspravlja mi se na taj način s tobom, ali ću odgovoriti za one koji se ne prave ludi nego ne znaju, a htjeli bi naučiti. Meni je cijena bitna, ona mi govori za koliko mogu steći udio u ovoj kompaniji. Nju stavljam u omjer i sa prihodima i sa dobiti i sa ostalim paramtrima kompanije. Cijenu uspoređujem s vrijenošću. Ako je vrijednost veća od cijene, kupujem. Ako se promijeni cijena zbog nekih izvanrednih događaja, treba se postaviti pitanje, što bi se trebalo sve dogoditi da omjer cijene i vrijednosti ostane ista. Ako se cijena promijeni puno više od same vrijednosti onda se mijenja i taj omjer između cijene i vrijednosti i dionica može biti pogodna za ulaganje ili za prodaju.
Ili ne moramo ništa gledati, ajmo pisati samo gluposti, to valjda bolje prolazi.
A kolika je sad vrijednost? Recimo danas.
A kolika je sad vrijednost? Recimo danas.
Izvrsno pitanje.
Pa imaš valjda neki hint?
Procjenu?
Pa imaš valjda neki hint?
Procjenu?
Naravno da imam hint i svoju procjenu. I naravno da ti je neću napisati.
Ali o vrijednosti nisam ni govorio, govorio sam o nerealnom padu cijene dionice. Ako mislimo da je vrijednost bila X (nebitno podudarala se ona sa cijenom ili ne) i padne zbog krize recimo Y%, a cijena padne YputaZ% znači da dolazi do nesrazmjera i u svakom slučaju dionica postaje relativno povoljnija nego što je bila prije.